IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос оттносно данъци...

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Ivkoo Разгледай мнение
    Поставен съм в следната ситуация...

Дадох на един мой приятел 4000 лв. на заем кеш без договор. Всичко точно... Върна ми ги на уговорената дата, обаче не знам защо ми ги е превел по банков път от фирмата му на моя депозитна сметка. Като ме уверява, че нямало да ги осчетоводява. Въпроса ми е, ако не ги осчетоводи има ли вероятност аз да имам проблем с данъчните и да ми се изискват някакви данъци евентуално все едно са ми приход някакъв тия пари преведени по банков път.

Благодаря предварително...
    Превод от фирма на ФЛ. На мене ми звучи като плащане за извършена работа. ОСВЕН ако не декларираш,в декларацията си за 2010,че си дал заем на тази фирма. Но трябва да можеш да докажеш,че през годините,ти като ФЛ си платил данъците на тези 4000лв.
    После те ти го връщат(счетоводителят им НЯМА как да не опише този разход на фирмата). Особено,ако фирмата е по ДДС, НАП им проверяват сметките в края на годината. Как няма да го отбележи??????
    Най-точно,с какви документи се доказва,ще разбереш,ако питаш в счетоводителски форум

Коментар

• Никъде не съм казал, че не трябва да се осчероводява.

Относно отговорността - я вземи ми преведи едни 100к , па може и повече

Никаква отговорност не носи получателя. Прочети кой удържа и внася данъка.

Но все пак добре е да има документи и за даването и за връщането, въпреки, че сумата е твърде малка, за да се занимава някой с нея.

Първоначално изпратено от www.advisor.bg Разгледай мнение
      И това не е съвсем така:
      Няма начин плащане което е направено по банков път да не се осчетоводи, защото в края на годината няма да се засече банковата сметка, от което следва, че:
      или ще бъде оформено като върнат заем, или като извършена услуга..

И в двете хипотези този който ги е получил носи също толкова отговорност колкото този, който ги е изпратил..

Коментар

Дадох на един мой приятел 4000 лв. на заем кеш без договор. Всичко точно... Върна ми ги на уговорената дата, обаче не знам защо ми ги е превел по банков път от фирмата му на моя депозитна сметка. Като ме уверява, че нямало да ги осчетоводява. Въпроса ми е, ако не ги осчетоводи има ли вероятност аз да имам проблем с данъчните и да ми се изискват някакви данъци евентуално все едно са ми приход някакъв тия пари преведени по банков път.

Всъщност най-доброто и за трите страни (вие двамата и фирмата) е операцията да бъде осчетоводена (тя няма и как да не бъде, но разни фирми, разни изпълнения, де да знам...) и надлежно документирана. Едно съвсем кратко договорче за паричен заем между вас човека, на когото сте дал заема с клауза, че сумата може да бъде върната не от заемателя а от трето лице. След това той трябва документално да си оправи отношенията между себе си и фирмата, как точно зависи от вида на фирмата (ЕТ или ООД/ЕООД), като без да влизам в детайли, но например с решение за допълнителна парична вноска без начисляване на лихва с уговорка, че фирмата няма да връща вноската директно на собственика си а ще погаси негов заем... Оф май стана много обстойно, но реално са две страници документи...

Коментар

• Първоначално изпратено от derk Разгледай мнение
          Освен това тази фирма трябва да декларира всички плащания към ФЛ различни от заплати (плащане по банков път трудно се скрива).
          Има два варианта - да не декларира това плащане - подлежи на санкции по два закона.
          Ако го декларира трябва да запише какво е - ако ти плаща за земеделска продукция или цветя произведени от теб - не дължиш данъци, във всички останали случаи трябва да декларираш и платиш данъци и осигуровки. До края на годината има време, така че мислете какво ще правите.
          Оооо,да!
          И освен това трябва да се регистрираш по ДДС,да си платиш данък печалба, да уведомиш НАП,ДАНС,МФ,ЦРУ и ГРУ , за да могат да ти направят ревизия на семейните доходи за 10 г. назад.
          През това време трябва да идеш в църква и да запалиш 3 свещички.Ако те обвинят в укриване на доходи в особено големи размери следва - народен съд, минимум 18 год. затвор при строг режим .Белене и изселване на цялата ти рода извън държавата. А, и най важното - ще те заклеймят като враг на народа!
          Не спори с ГЛУПАК! Ще те свали на нивото си и ще те бие с опит.
          私は最高のトレーダーだ

Коментар

• Освен това тази фирма трябва да декларира всички плащания към ФЛ различни от заплати (плащане по банков път трудно се скрива).
            Има два варианта - да не декларира това плащане - подлежи на санкции по два закона.
            Ако го декларира трябва да запише какво е - ако ти плаща за земеделска продукция или цветя произведени от теб - не дължиш данъци, във всички останали случаи трябва да декларираш и платиш данъци и осигуровки. До края на годината има време, така че мислете какво ще правите.

Коментар

• Може така, въпреки, че не е много правилно. След като ти е пуснал по бамка парите, счетоводителката може да ги отчете като : излизат от бамката пари, а той вкарва в касата същата сума. Така, че на него сега му се водят на каса.

Ти имаш приод от юридическо лице и ако някой се заяде, може да ти направи проблем... ТРябвало е да сключите договор за заем
              Мнението не е препоръка за сделки!

Коментар

• Първоначално изпратено от SStoilov Разгледай мнение
                Ако някой трябва да се притеснява, то това е този дето ти ги е превел.

Най много да го накарат да ти плати данък и осигуровки

Ако те кара да подписваш граждански договор, чети какво ще подписваш .
                И това не е съвсем така:
                Няма начин плащане което е направено по банков път да не се осчетоводи, защото в края на годината няма да се засече банковата сметка, от което следва, че:
                или ще бъде оформено като върнат заем, или като извършена услуга..

И в двете хипотези този който ги е получил носи също толкова отговорност колкото този, който ги е изпратил..

Коментар

• Ако някой трябва да се притеснява, то това е този дето ти ги е превел.

Най много да го накарат да ти плати данък и осигуровки

Ако те кара да подписваш граждански договор, чети какво ще подписваш .

Първоначално изпратено от Ivkoo Разгледай мнение

Коментар

по-скоро той би имал проблем ако не го е осчетоводил.. доста странно изпълнение ..не ги ли мисли този човек??
                    това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Едва ли, но няма да е зле да си измислите някакъв документ за заема, ако някой реши да се закучи
                      http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                        Сумата е под 5000 лв, така че никой няма да се занимава с нея.
                        Ако не говориш срещу правителството.
                        Нямам нищо против правителството....
                        Нали променяха миналта година законите и съм малко объркан относно ситуацията. На човека на когото дадох парите му имам пълно доверие. Питам, защото ме сърби тоя въпрос от няколко дена....

Коментар

Дадох на един мой приятел 4000 лв. на заем кеш без договор. Всичко точно... Върна ми ги на уговорената дата, обаче не знам защо ми ги е превел по банков път на моя депозитна сметка. Като ме уверява, че нямало да ги осчетоводява. Въпроса ми е, ако не ги осчетоводи има ли вероятност аз да имам проблем с данъчните и да ми се изискват някакви данъци евентуално все едно са ми приход някакъв тия пари преведени по банков път.

Сумата е под 5000 лв, така че никой няма да се занимава с нея.
                          Ако не говориш срещу правителството.
                          Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Въпрос оттносно данъци...

Last edited by Ivkoo; 09.10.2010, 22:57.
                          Working...
                          X