Първоначално изпратено от kefal
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Банките върнали крепостничеството у нас
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от kefal Разгледай мнениеПак да повторя, след като си взел от банката кредит за примерно 100 000лв., толкова трябва и да върнеш. Това че ти с тези пари си купил апартамент и си го ипотекирал, който сега струва 60 000лв., не означава че можеш да оставиш апартамента на банката и да си мислиш че всичко е свършило. Банката ще погаси с апартамента 60 000лв. от кредита ти и ти все още ще дължиш 40 000лв. от парите които си взел. Банката дава пари и пари иска, тя апартаменти не ти е продавала.
а къде забрави лихвите върху 100000лв за 30 годинки?
Банката също си ги иска, поне до известна степен.
И защо ти го казвам това? Ами защото банката като то даде 100К за 30г, после ще си иска не 100К, а сигурно поне 230К. Някой ако иска да посмята...
Коментар
-
Първоначално изпратено от all_trader Разгледай мнениеби ли ми казал точно по кой начин ще набуташ банката ,че нещо не мога да се сетя ?
теглиш на макс отначало ти е малко тегаво но в последствие доходите са нараснали и инфлацията също толкова че вноската ти е станала смешна...
реално номера мина но на тези които са купили 2003 2004 и засега 2005 ---- 06,07,08 са под вода
Коментар
-
Първоначално изпратено от all_trader Разгледай мнениеби ли ми казал точно по кой начин ще набуташ банката ,че нещо не мога да се сетя ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от all_trader Разгледай мнениетова НЕ трябва да е така . ако е така както казваш наистина значи сме затънали жестоко.
чувам го и от други места това нещо . някои ако може да го потвърди на 100%?
Коментар
-
Първоначално изпратено от all_trader Разгледай мнениетова НЕ трябва да е така . ако е така както казваш наистина значи сме затънали жестоко.
100% е вярно за това се предупреждваше във форума още 2007 в БГ няма личен фалит като в сащ ... Аз затова казвам че банките са си вързали гащите колкото и неморално да звучи не е незаконно.... а те се смяха на предупреждаващите...
Коментар
-
йосиф
Задаваш въпроса защо тази истерия с гламавите лихви не се случва на Запад ! На Запад правителствата дават на банките пари и с едната ръка като им дават парите ги карат с другата да подпишат на какви лихви ще работят , там тези ниски лихви са заковани с як пирон и има договори в които пише лихвата да бъде еди колко си ..иначе връщат парите. Там лихвите не ги определят "пазарно" в момента , при нас се определят пазарно..което в превод ще рече че нас ще ни уморцат с високи лихви пък те така могат да издържат и 1 000 години.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от kefal Разгледай мнениеТТова че апартамента е бил обезпечение не означава че ако стойността му спадне и не покрива сумата на кредита може да оставиш апартамента и да набуташ банката,
Коментар
-
Първоначално изпратено от индианеца Разгледай мнениеИма и още. Много от теглените кредити през 2007/2008 няма да могат да се рефинансират дори и при евентуалните промоции сега и след време(?), т.к след спада на цените жилището/обезпечението не покрива главницата и дължимите такси. На практика трябва да чакат на банката да им понижава лихвата - т.е от умрял - писмо. Единствения им изход е цените на жилищата да се вдигнат до и над нивата от 2008, а това ще стане когато други като тях извадят парата от депозитите и тръгнат да трупат отново дългове.
Според голяма част от договорите при спад на пазарната цена на обезпечението банката си запазва правото да направи кредита незабавно изискуем или да поиска допълнително обезпечение.Това доколкото чувам вече го правят от почти годинка.
На колко народ съм разправял написаното от Джей и за другите уловки преди години...знам само двама от тях които полувярвайки ми си направиха справки и ми се обадиха-всичко останало ме гледаше недоверчиво.......
Коментар
-
Първоначално изпратено от all_trader Разгледай мнениеизобщо не се опитваш да мамиш банката . не знам защо използваш подобни определения . може би си банкер.
това че примерно си взел кредит за 100 бона колкото е струвал тогава , а стойността му е паднала на 60 след няколко години не би трябвало да е твой проблем . пазарен риск . банката си получава обезпечението . това че стойността е паднала не може да бъде предвидено .
Човек като взема от банката кредит, било то и ипотечен, той взема пари, не взема апартамент. Взел си бил примерно преди 2г. 100 000лв., това си взел от банката, а не апартамент. Това че с тези пари си отишъл и си платил за апартамента е въпрос касаещ твое решение, не на банката, тя апартамент не е купувала.Ти си взел 100 000лв. от банката и толкова и дължиш. Ако стойността на обезпечението което си и представил падне под определената сума, банката може да поиска допълнително обезпечение или да обяви кредита за предсрочно изискуем.
Ама наистина в този форум има хора без никаква икономическа култура.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kefal Разгледай мнениеТака е, разбира се че ако дължиш 100 000лв. и ти продадат апартамента за 60 000лв. остава да дължиш 40 000лв. Това че апартамента е бил обезпечение не означава че ако стойността му спадне и не покрива сумата на кредита може да оставиш апартамента и да набуташ банката, т.е. да се опиташ да я измамиш.
това че примерно си взел кредит за 100 бона колкото е струвал тогава , а стойността му е паднала на 60 след няколко години не би трябвало да е твой проблем . пазарен риск . банката си получава обезпечението . това че стойността е паднала не може да бъде предвидено .
Коментар
-
Затова и при сключването на ипотечен кредит се подписва и запис на заповед за цялата сума, за да може при нужда да се събират пари и от други източници на кредитополучателя, ако е неизряден платец.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
С жилищните кредити пък има следния проблем. Теглите си за жилищен кредит 100 000, но не може да го плащате. Банката ви го продава за 60 000, а вие си мислите, че поне вече нищо не дължите. Да, ама не! Оставате да висите с още 40 000 + лихвите и таксите. От там нищо не може да придобиете ако не си платите борча. Всичко ваше е на банката докато не си покриете кредита. Много хора не ми вярват, ама питайте някой адвокат печен в тези неща дали ипотеката на жилището е само гаранцията или ако продажбата и не я покрива не дължите и още.
Коментар
-
Именно, че зарибяват пак с ниски лихви. Ниски в сравнение на теглилите вече. А ако е на запад от Калотина и е един 5 % кредит, то за тоя период 20-30 % ти е горницата, тук обаче е 105 %...
Отделно, че ипотеките като падне обезпечението ще ти звъннат да довнесеш да не стане предсрочно изискуем. Това с висенето на остатъка е точно така. Казват, че били обезпечени. ОК, но утре от 100 като им станат 1 000 обезпечените на банка Х, а не е само една банка и какво правим?
Самите те качват риска като увеличават лошите и предпоставките за това. Разчитайки на липсата на фалит и дране доживот.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнениеС жилищните кредити пък има следния проблем. Теглите си за жилищен кредит 100 000, но не може да го плащате. Банката ви го продава за 60 000, а вие си мислите, че поне вече нищо не дължите. Да, ама не! Оставате да висите с още 40 000 + лихвите и таксите. От там нищо не може да придобиете ако не си платите борча. Всичко ваше е на банката докато не си покриете кредита. Много хора не ми вярват, ама питайте някой адвокат печен в тези неща дали ипотеката на жилището е само гаранцията или ако продажбата и не я покрива не дължите и още.
Коментар
Коментар