IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Банките върнали крепостничеството у нас

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от trader1 Разгледай мнение
    Как Райф. банк предлага фиксирани лихви в Европа, а в Бг - не? (аз да си дойда на въпроса ?

a де . и аз това питах тука ама никой не можа да отговори ....

Коментар

• Първоначално изпратено от all_trader Разгледай мнение
      затова трябва да влезем в златен стандарт . а не се вижда никъде как ще стане официално .
      Ако бяхме в златен стандарт последната година в България щеше да има брутална дефлация. което пък означава че всичките кредитополучатели вече да са фалирали. Заедно с банките разбира се Тогава никаква защита на лихви нямаше да ги спаси. Защото дори и с 0% лихва пак нямаше да могат да си плащат кредитите.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bushon Разгледай мнение
        Не, не ... Отдавна си съществуват акционерните дружества. Вместо да се набиват пари в безлични сметки, хората ще ги вкарват предимно, където имат двояка полза - дивидент и пряк интерес дружеството да се развива. Като се реализират някои от идеите на Фрийман и Хайек в пълнота, плюс напреднала глобализация, ще има относително стабилна парична маса, ще влезнем в нормалния коловоз на дефлация, ще се отворят много от днес затворените пазари, поради неплатежоспособност. Лихвите, особено като регулаторен механизъм, ще изгубат тежест и това ще е краят на банкерската хегемония. Естествено богатите винаги ще са си на власт, но ситуацията много ще се промени, включително и за тях. Но всичко зависи от натрупването на икономическа култура. Затова бизнеса е на върха днес.
        затова трябва да влезем в златен стандарт . а не се вижда никъде как ще стане официално .

Коментар

• Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
          Кредитополучателя не е отговорен за цената на апартамента,нито за икономическата криза.Но кредитополучателя поема риск - риска да не може да си обслужва кредита и не може да иска всички да му споделят риска посредством държавата.Пак повтарям - взимането на кредит не е задължение.Който не иска да носи риск,не взима кредит!
          Онуфри много елементарно не мислиш ли - който не искал да не взима кредит .това ли успя да измислиш? казах не може само едната страна да носи целия риск , а печалбата за другата. такъв филм няма!!!
          който поема риск трябва да му бъде платено.

Коментар

• Първоначално изпратено от all_trader Разгледай мнение
            именно това имах предвид във всичките си постове тук . всъщности ти си го казал доста по просто и разбираемо . НЕ МОЖЕ КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛА ДА ПОЕМА ВСИЧКИ РИСКОВЕ !!!
            Напротив, може.

Коментар

• Първоначално изпратено от Rapor Разгледай мнение
              С това не съм съгласен. Не може кредитополучателя да бъде отговорен за неща извън неговия контрол, като цената на апартамента, или икономическата криза. Тук е нужано да има солидарна отговорност на държавата, за да подпомогне нуждаещите се. Или поне държавата да каже на банките да не бутат лихвите.
              именно това имах предвид във всичките си постове тук . всъщности ти си го казал доста по просто и разбираемо . НЕ МОЖЕ КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛА ДА ПОЕМА ВСИЧКИ РИСКОВЕ !!!

Коментар

• Last edited by Bushon; 24.12.2010, 00:20.

Коментар

• Last edited by Bushon; 23.12.2010, 23:43.

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna Разгледай мнение
                    Е, да кажем, че той тия 3 години е бил изряден платец и вноските, които е направил, са все едно наемът.
                    Е да, ама като си на свободен наем 3 г, като си плащаш наема, никой не те търси повече, ама след кредит...

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
                      Не е точно така!

По принцип няма нищо, но е живял 3 години в жилището по кредита. Тъй че има още да плаща едни наеми за 3 години...
                      Е, да кажем, че той тия 3 години е бил изряден платец и вноските, които е направил, са все едно наемът.

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna Разгледай мнение
                        А кой ти го покрива? Пример: взел си през 2007-а 100К заем с 30-годишна ипотека, за да си купиш апартамент. Днес, 2010-а, спираш да плащаш, баМката ти взима апартамента, продава го за 50К, щото толкова струва, а ти си начисто.
                        Значи, през 2007-а ти си нямал нищо, през 2010-а отново нямаш нищо.
                        Не е точно така!

По принцип няма нищо, но е живял 3 години в жилището по кредита. Тъй че има още да плаща едни наеми за 3 години...

Коментар

Напротив, нищо не ми покрива. Веднъж съм прахосал пари за бързооборотни стоки и т.н. И втори път ми се взима това, което имам за да върна поне част от заема. Къде е държавната защита? Там, където си тръгнал да ми нарушаваш човешките права.

Целия проблем идва от бизнес устройството. Фирмата копира човешкия индивид, но няма проблем да фалира, така е прието... Но ако се върнем към оригинала "фалит" означава смърт. Т.е. кредитора не иска мъртъв длъжник (ако приемем, че си е баш фашист), защото няма да си получи никога парите, нито е готов да си поеме неговата част от риска и да вземе колкото може, както е при фирмите, и всичко да е в историята. Садизма никога няма да бъде оправдан, каквото и да го поражда. В случая е редно да се случи обратно екстраполиране и да се въведе фалит за физическа лица.

Като раздаваш пари, ще си носиш риска да не ти ги върнат. Щото няма логика, човек без пари, а камо ли и без някакво признание, да направи пари. Ще печелиш от труда си, не от лихви, а пък пари ще даваш само на хора, на които искрено искаш да помогнеш. В такива случаи аз дори не очаквам да ми връщат, какво остава за лихви.
                          А кой ти го покрива? Пример: взел си през 2007-а 100К заем с 30-годишна ипотека, за да си купиш апартамент. Днес, 2010-а, спираш да плащаш, баМката ти взима апартамента, продава го за 50К, щото толкова струва, а ти си начисто.
                          Значи, през 2007-а ти си нямал нищо, през 2010-а отново нямаш нищо. Банката през 2007-а е имала 100К, сега има 50К.
                          И ти искаш разликата от 50К да се поеме от баМката, щото е имала неблагоразумието да ти даде пари, а не от теб, който си имал неблагорузимето да ги вземеш, така ли да разбираме?
                          Като взимаш пари назаем, ще си носиш отговорността да ги връщаш.
                          Много говорите тука за личния фалит, какъвто има в Щатите. Само че изпускате една малка подробност - в Щатите, обявиш ли фалит, кредитното ти досие става толкова черно, че и самобръсначка на изплащане няма да ти дадат, камо ли кредитна карта или ипотека.

Коментар

• Здравейте! Мненията и на двата лагера в темата ми изглеждат добре аргументирани и логични, за което Ви поздравявам. От тази гледна точка според мен идва логичният извод, че и двете страни по сделката би трябвало да подходят професионално и да си направят добре сметката - едните за какво им е нужен кредита и биха ли имали възможност да го изплащат в дадения период, а другите за какво отпускат кредита и какви са очакванията им за неговото безпроблемно връщане. Все пак всички сме хора със своите предимства и недостатъци и парите съвсем не са най-важното нещо на тоя свят, поне вече няма да бъдат ;-) Така че Ви желая най-вече здраве и всеки да прави това в което се чувства най-добре и най-полезен!

Коментар

Как голтака да съобрази, че пазара е надут, кредита му твърде рисков и скъп при все, че и въздуха му шепти " харчи и живей днес" и това е нормална атмосфера? Човека е учил примерно за химик, не за икономист.
                              Макар че според мен икономика трябва да се учи още в средното от всички. Нито математиката е висша, нито другите неща са кой знае колко трудни за обясняване и осмисляне.
                              Много си прав, няма как да го съобразиш ако си на средното или под средното ниво. Трябва да си пораснал в тази среда, да са минали години откакто си в нея, да ти е естествен и познат целия този процес. Също така и правилата да не се сменят всеки ден, за да има някакво доверие. както и не само да не се сменят, а и да се спазват. И да си видял как хората фалират защото не могат да си плащат кредита, и да си видял как предприемчивите печелят от теглен кредит след като много добре са си направили сметката. Сигурен съм че сегашните деца много по-лесно ще преценяват кой кредит е опасен, кой договор е калпав, коя бянка да заобикалят отдалеч. Макар че ако има банка дето трябва да се заобикаля - значи не спазват правилата - и тогава съответните органи е трябвало да се задействат, а това още го няма в Бг. Полека лека може и това да стане, макар изобщо да нямам вяра...
                              Как Райф. банк предлага фиксирани лихви в Европа, а в Бг - не? (аз да си дойда на въпроса ?
                              life is simple and clear when you make the right choices

Коментар

Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                                И аз много ще се радвам.Веднага си тегля парите събираме се двама трима апапи и почваме да отпускаме кредити при 50% лихва срещу ипотека на апартамент.Като оценката е 100 евро квадрата за жълтите павета.За едностайни в Младост и Люлин 10000евро максимум.Тогава ще видиш отде изгрява слънцето.А разни дрипльовци дето нямат имущество кредит няма да видят посмъртно.Ти да не си мислиш че тези дето имаме пари сме по глупави от теб и ще се оставим да ни завлечеш.А знаеш ли как се събират несъбираеми кредити.....Или тио си тарикат вземам парите на балъците купувам си апартамент плазма и после живот а диваците да си носят риска като ме знаят какъв съм що ми дават пари.А има и яки момчета дето срещу 10% от кредита ще те спукат.
                                Има и ловни пушки, пред които няма значение колко са яки момчетата.

ПС. Прекалих малко с квалификациите и се извинявам. Мислим хипотетично.
                                Освен ловни пушки, длъжникът има синчета и дъщерички и женичка. Се някого от тия ще го докопат яките момчета, я някой винкел или нещо друго ще гризне, после като го намерят другите от семейството може да размислят и да продадат ловните пушки, за да се върне заема.

Коментар

Working...
                                X