IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Елементарен въпрос относно банкови сметки.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Да - осъщестява се. Но е възможно получаващата банка , ако има драстично разминаване в имената да задържи заверяването на сметката (или да блокира сумата) . Имал съм такъе случай - банката завери сметката ми но блокира сумата, щото един умник беше превел по фирмената сметка , а беше писал титуляр - мен като ФЛ.

Ако някой не вярва, че превода се осъществява, да пусне платежно към бюджета , да пише титуляр каквото си иска, и да чака да му върнат парите. Хаха.

Първоначално изпратено от Gex Разгледай мнение
    Интересува ме какво се случва ако внеса пари по сметка със даден BIC и IBAN, но нямам информация за точното име на сметкодържателя. Или по-точно, въпроса ми, ако няма сигнали и оплаквания за грешен превод от вносителя по сметката и/или сметкодържателя, превода осъществява ли се дори при сгрешено име на сметкодържателя?

Коментар

• Първоначално изпратено от lidmon Разгледай мнение
      На това каква е целта? Защо трябва да се пуска със сбъркано име титуляра? Да не искаш да размахаш заверен ордър, да вземеш стоката и после парите пак да ти се върнат в сметката.
      Понеже както писах има сума за получаване, но на чуждо име, а титуляра за получаване няма сметка и не искаше да си прави. Но се наложи, та да си я получа.

Коментар

• На това каква е целта? Защо трябва да се пуска със сбъркано име титуляра? Да не искаш да размахаш заверен ордър, да вземеш стоката и после парите пак да ти се върнат в сметката.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнение
          Да, да, ама не. Една сума за получаване мислех да я пусна на чуждо име с моя сметка, но се оказа, че няма как да стане и трябва да е първо на чуждото име и тогава да стигне при мен. Причина : в банката ще видят друг титуляр на сметката и ще върнат превода.
          Нещо не мога да ти разбера идеята, ама ако не вярваш ще ти дам един IBAN, отиди в обслужващата те банка драсни едно платежно и като получател пиши твоите имена с моя IBAN. На следващия ден, само, може да ми се помолиш да ти върна парите. Ма т'ва, ако искам!
          Liverpool was made for me and I was made for Liverpool!

Коментар

• Ще видят в другата банка нъцки. Файловете на Бисера се заверяват автоматично по IBAN.

Коментар

• Първоначално изпратено от gerrard Разгледай мнение
              Аман от компетентни мнения. Ако преводът е междубанков по Бисера се гледа само IBAN-а, т.е. ако има такава сметка макар и под друго име в отсрещната Банка, автоматично ще бъде заверена.
              Да, да, ама не. Една сума за получаване мислех да я пусна на чуждо име с моя сметка, но се оказа, че няма как да стане и трябва да е първо на чуждото име и тогава да стигне при мен. Причина : в банката ще видят друг титуляр на сметката и ще върнат превода.

Коментар

• gerrad, много си далеч от истината, не може в другата банка да има същата сметка след BG , има 4-ри цифри които са номера на клона получател а следващите букви са името на самата банка, след това е вида на сметката , клиентския номер от 6-цифри и контролно число, грешки ставаха преди въвеждането на IBAN

Коментар

• Аман от компетентни мнения. Ако преводът е междубанков по Бисера се гледа само IBAN-а, т.е. ако има такава сметка макар и под друго име в отсрещната Банка, автоматично ще бъде заверена. Ако си направил такава грешка, отиваш в обслужващата те Банка и искаш въстановяване на средствата. Уловката е, че ако вече си заверил моята сметка по грешка, аз трябва да се съглася да ти върна парите, без моето разрешение нито изпращата, нито заверяващата Банка могат да направят нещо.
                  При валутни преводи вече е съвсем друга бира и заверяващата банка може и да не завери сметката на получателя ако има грешка дори и само в една буква в името.

Коментар

• Е няма как да объркаш имената, защото те си излизат автоматично с IBAN-а. Но ако внасяш от друга банка превода ще се сторнира.

Коментар

• Първоначално изпратено от Gex Разгледай мнение
                      Интересува ме какво се случва ако внеса пари по сметка със даден BIC и IBAN, но нямам информация за точното име на сметкодържателя. Или по-точно, въпроса ми, ако няма сигнали и оплаквания за грешен превод от вносителя по сметката и/или сметкодържателя, превода осъществява ли се дори при сгрешено име на сметкодържателя?

Пич, нещата са указани ясно в "Закон за платежните услуги и платежните системи", има го в сайта на БНБ.

Някой е задал същия въпрос в сайта Моите пари, оттам са му отговорили.
                      http://www.moitepari.bg/Spravochnik/...33dd3b5719a8f/

Коментар

• Доколкото ми стана известно наскоро при разлика в титуляра се връща превода.

Коментар

• Ако сметките са в една и съща банка, цялата информация за получателя се вижда на екрана.

Коментар

• Първоначално изпратено от Dreamer Разгледай мнение
                            Случвало ми се е да получавам превод, като имената са с правописни грешки. така, че следят IBAN-a
                            Аз от това което знам е, че ако има лека разлика в името, се приема за правописна грешка и се следи ИБАНа,обаче ако вместо Николай си написал Георги, май не минава, и кво става после идея нямам. А може и да съм в грешка. И на мен ми е интересно как се процедира.

Коментар

• Първоначално изпратено от Forrex Gump Разгледай мнение
                              Ако това STSA е вярно, трябва да ти кажа че в ДСкаса всичко е възможно.

Случвало ми се е да получавам превод, като имената са с правописни грешки. така, че следят IBAN-a

Коментар

• Ако това STSA е вярно, трябва да ти кажа че в ДСкаса всичко е възможно.

Коментар

Working...
                                X