IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бъдещето на панелите ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от wannarock
    явно си поел кампания срещу панелките
    вярно е, че строителството закъса, но достатъчно ни облъчват от другите медии, че и във този форум да пишем по темата
    казаха ти го - 1/3 от хората живеят в панелки
    Не виждам връзката.
    Фактът, че 1/3 от българите живеят в панелки, не прави панелките по-устойчиви, по-държеливи или по-здрави. Ако животът на панелката е примерно 50 години. след изтичането на тези 50 години тя трябва да се събори, иначе става опасна за живущите в нея.
    А за санирането писах вече - да се надяваш, че обитателите на блоковете в Люлин по своя инициатива ще съберат по 10 000 Евро на апартамент и ще санират както си трябва своите панелки, е все едно да чакаш от умрял писмо.

Коментар

• Първоначално изпратено от zaho
      Първоначално изпратено от zarco

Приятелю, стигат ти студените душове за днес! Я си вземи сега един топъл, по възможност ангажирай и човек от противоположния пол, за да ти изтърка гръбчето - нали в панелката имаш топла вода? Пък нататък - след банята - ти си знаеш - не е необходимо да пускаш отделна тема!... ))

Приятна вечер! ))
      това е готино (подозирам леко на градус - Наздраве адаш)
      и в панелката тези неща са си същите както в тухлата.:-)
      Наздраве, на всички - животът е хубав! Никак не е малко да те галят с нежни ръце и да ти се усмихват - приятен ден, Слънчице! )) А и Dow ще усмихне вечерта и утрешния ден! ))
      "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Имам спомен ,че в Германия преди 2-3 години разрушиха 200 000(двеста хиляди) панелни жилища.Защо са ги разрушили ако е можело да се санират ?

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco
          Първоначално изпратено от val/she
          ...

Peter, неискам да ви поливам със студен душ, но още когато са проектирани- 60-те и 70-т години на миналия век, са заложени около 45 години живот.
          Има голяма разлика в панелното строителство от 70-те и 80-те (през 90-те е по-малко построено).
          Панелите през 80-те са с лошо качество на самите заварки, ако въобще има такива (неслучайно падна стена на панелен блок).
          PeterLD, аз също не искам да те поливам със студен душ! Живей си живота и не се притеснявай: Оти да се косим, като че ми мине... (казва мъдрият шоп). Това е форум, в който всеки може да напише това, което иска, без за това да може да му се търси отговорност.

Никой не може на посоки да твърди, че панелкиТЕ са с лошо качество (на самите?) заварки, ако въобще имаЛО такива... )) Мисля, че се връщаме към идеята за лепенето... Качеството на заварките се определя с рентгенографски методи, а при констатиране на некачествена заварка - НЯМА ПРИЧИНА, НИТО ТРУДНОСТ - СЪЩАТА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ОТНОВО - КАЧЕСТВЕНО. При това - за цялата сграда няма никаква опасност.

Ако има паднал панел - това означава, че там САМОДЕЙНО се е учил някой начинаещ (без да го забележат), а заварката не е била изпълнена качествено, пропуснали са я, както навсякъде могат да се видят издънки, или - панелът е останал само прихванат, но незаварен докрай, застъпени са довършителни етапи и гафът с недовършената работа - те ти го - лъсна!

Приятелю, стигат ти студените душове за днес! Я си вземи сега един топъл, по възможност ангажирай и човек от противоположния пол, за да ти изтърка гръбчето - нали в панелката имаш топла вода? Пък нататък - след банята - ти си знаеш - не е необходимо да пускаш отделна тема!... ))

Приятна вечер! ))
          това е готино (подозирам леко на градус - Наздраве адаш)
          и в панелката тези неща са си същите както в тухлата.:-)

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she
            ...

Peter, неискам да ви поливам със студен душ, но още когато са проектирани- 60-те и 70-т години на миналия век, са заложени около 45 години живот.
            Има голяма разлика в панелното строителство от 70-те и 80-те (през 90-те е по-малко построено).
            Панелите през 80-те са с лошо качество на самите заварки, ако въобще има такива (неслучайно падна стена на панелен блок).
            PeterLD, аз също не искам да те поливам със студен душ! Живей си живота и не се притеснявай: Оти да се косим, като че ми мине... (казва мъдрият шоп). Това е форум, в който всеки може да напише това, което иска, без за това да може да му се търси отговорност.

Никой не може на посоки да твърди, че панелкиТЕ са с лошо качество (на самите?) заварки, ако въобще имаЛО такива... )) Мисля, че се връщаме към идеята за лепенето... Качеството на заварките се определя с рентгенографски методи, а при констатиране на некачествена заварка - НЯМА ПРИЧИНА, НИТО ТРУДНОСТ - СЪЩАТА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ОТНОВО - КАЧЕСТВЕНО. При това - за цялата сграда няма никаква опасност.

Ако има паднал панел - това означава, че там САМОДЕЙНО се е учил някой начинаещ (без да го забележат), а заварката не е била изпълнена качествено, пропуснали са я, както навсякъде могат да се видят издънки, или - панелът е останал само прихванат, но незаварен докрай, застъпени са довършителни етапи и гафът с недовършената работа - те ти го - лъсна!

Приятна вечер! ))
            "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• падналият панел е от блок на военни строен от строителни войски
              Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от PeterLD
                Първоначално изпратено от wannarock
                Първоначално изпратено от PeterLD
                Първоначално изпратено от wannarock
                панелките са по-добри от някои новопостроени така, че цените ще се задържат
                По-добри да, но казват, че с най-нисък живот...добри или лоши живота им явно се е преполовил вече....
                явно си поел кампания срещу панелките
                вярно е, че строителството закъса, но достатъчно ни облъчват от другите медии, че и във този форум да пишем по темата
                казаха ти го - 1/3 от хората живеят в панелки

Мисля, че факта, че съм с 2 панелки и 1 къща - достатъчно добре говори дали съм подел кампания или не .. напротив подел съм кампания за истината, за бъдещето, тъй като то засяга и мен. Защото, ако е вярно, че в София има панелки на които им остава живот 20 години (без саниране, със саниране може би 30 или 40) - то значи тяхната цена отдавна е трябвало да тръгне надолу например ...

Тъй, че без емоции за панелките, а с повече прагматичност. Аз задавам точни и конкретни въпроси? Колко години е животът им, съответно със и без санинаране и изобщо каква е икономическата полза тогава от санирането...

Коментар

• Добре, а тогава такъв въпрос. Какви са разликите в цените на вече санираните панели в Германия и останалия тип жилища - блок (над 2 етажа). ? Може би това е един ориентир как ще изглеждат нещата в страната ни след 20-30-40 години ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Pastir
                    ...

Това дето го говориш може и да има нещо верно. Само че, според баща ми най-важния фактор е на колко ракии е бил заварчика като е лепил панелите .

Между понятията "лепене" и "заваряване" има много голяма разлика...

Все пак, да спомена един велик за мен професионалист - заварчик! Бай Енчо! "Неговите" кораби браздят доста плавателни реки и морета, а колко професионалисти е обучил - не можем да си представим...Дано е между нас - би трябвало да е вече над 85... А около бай Енчо винаги кръжеше облак от виненки - лъхаше на твърд алкохол е-же-ми-нут-но. Хора разни... ))

Коментар

• Парадоксалното е, че при толко панелни блокове и за толко много време единствен случай има на проблем в един откъртен панел.

А "новото" строителство го знаем. Имаше няколко случаи и не е да падне нещо, а цели етажи се срутваха и смъртни случаи имаше.

Ако началото е някакво мерило, то не знам какво може да се чака в бъдеще....

Коментар

• Какво да се прави с панелките - има време да се мисли, освен за най-старите. Във всеки случай има и други страни освен нашата които имат същия проблем - ЦИЕ, източна Германия, Русия и бившите републики. Има варианти за удължаване на живота - санитане на изолация, заварки, дограми, електроинсталация, водопровод. Засега такова нещо не се прави у нас, но на практика не е много сложно. Доста по-скъпо от козметичното саниране което е модно. Но ако се напряви организирано на цял блок/вход, най-вероятно ще е разумно като цена. Като станат сериозен проблем панелките, надявам се че "държавата" ще има достатъчно акъл да приложи някое готово и тествано решение от по-горе описаните страни. С течащото в момента свиване на кредитирането и спиране кредитирането на панели - цената им най-вероятно ще падне, най-вероятно спада там ще е най-голям. Ако не те притеснява това че имота ти губи стойност - няма от какво друго да се притесняваш в близките 20 години. А след 20 години - я камилата, я камиларя.
                        Аз лично не бих препоръчал на никой в момента покупка на панелка преди 1975. Ако е 1975-85, може да се купува. Със сигурност ще има проблеми, но срещу проблеми дори и новото не е гаранция. Но ако има начин - бих изчакал една година с покупката. Обратно - ако имам панелка и не ми трябва - бих се постарал да я разкарам максимално скоро. Лично мнение - не е препоръка за нищо.

Коментар

• Първоначално изпратено от капитан Немо
                          Панелките са здрави конструкции.Слабото им място е в скритите течове,от които корозират заварките.Разгледайте по вътрешното стълбище и ще ви стане ясно. Мазилката на такива места се рони.
                          Мъж, технологията на изпълнение куца навсякъде, дори и при масивното строителство. Сигурен съм, че при изпълнението на тия "тесни" места (за които ти пишеш) е трябвало да бъде вложена и една специфична изолационна смола - болкит, но дали е така - кой, кой ще ти каже... (се пее в песента)... и още се сещам, но нямам възможности да се изявявам навсякъде... ))

Коментар

• Тук в Димитровград, доста от панелките са строени в края на 80те години. Бих казал, че тук са едни от най-младите панелки в България. Не знам за добро или лошо е това.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pastir
                              Първоначално изпратено от zarco
                              Не ми се влиза в конфликт с хората, които защитават определени позиции, но...

То - и панелите - не са цвете, но...

Все пак, да повторя отново част от дъвкани по-рано неща: строителните материали изпитват напрежения на натиск и смачкване. На огъващи и усукващи напрежения (и моменти) - те не издържат. Крайният резултат - завършена сграда с определени параметри - са изпълнени. Не че не могат да се заложат други параметри, но това би оскъпило съоръжението.

Като отчитаме горното, панелните елементи също поемат напреженията на натиск и смачкване, породени от силата на собствената им маса...

Те са съединени посредством заваръчни шевове. Заваръчните шевове са изпълнени така, че, съединявайки арматурата, трябва да осигуряват такова свързване между двата елемента, че да се запази кристалната решетка в мястото на шева. Някои изследвания сочат, че, ако заваръчният шев е изпълнен, съобразно технологичните изисквания от заваръчни автомати, или висококвалифицирани правоспособни спецОВЕ, механичните качества в заварката са по-високи от тия на останалите части на свъзваните метали.

Някои може да се усъмнят в такива писания - за тях ще кажа, че много от методите за заваряване се осъществяват в подходящи условия (среда), а те пък изискват различни електроди, с обмазки, или слой от флюс, които изключват достъпа на кислород в мястото на шева, но не само това, а и осигуряват определени легиращи елементи, които подобряват механичните свойства на метала в шева...

Стига съм ви (си) губил времето, но панелките няма да се изпарят (нито - да бъдат съборени) след 20 години... Щом имат качествата на другите строителни материали, но и могат да издържат на по-големи огъващи моменти от обикновената тухла (не говоря за железобетона!!!), но - само дано не се налага да усетим катаклизъм някакъв - природен - щот нещата са непредсказуеми...

Със здраве, не съм любител на панелите - само разсъждавам... ))
                              Това дето го говориш може и да има нещо верно. Само че, според баща ми най-важния фактор е на колко ракии е бил заварчика като е лепил панелите .
                              Те май голяма част от заварчиците са ги внасяли от Виетнам, но проблем има и поради корозията на заварките...

Да не забравяме падналия панел в Ст. Загора:
                              http://dariknews.bg/view_article.php...audio_id=21138
                              http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=490353

Коментар

• Има фирми които предлагат саниране на панелни блокове- а именно преглед на състоянието и подновяване на заваръчните възли при нужда.. не онова саниране - фибран и шпакловка с боядисване... Панелките не ги мислете - особенно тези които са строени качествено - предимно между 70 - 80 година ....Има кооперации строени преди година две със стени от газобетон( даже и външните) - вече имат сериозни проблеми с разпадането на мазилки , падането на плочки и т.н.
                                Един панелен блок преминал през земетресенията от 70 та насам , който не е мръднал никъде,дори без пукнатина в мазилката - въобще не го мислете...

Коментар

Working...
                                X