IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бъдещето на панелите ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от zarco
    Не ми се влиза в конфликт с хората, които защитават определени позиции, но...

То - и панелите - не са цвете, но...

Все пак, да повторя отново част от дъвкани по-рано неща: строителните материали изпитват напрежения на натиск и смачкване. На огъващи и усукващи напрежения (и моменти) - те не издържат. Крайният резултат - завършена сграда с определени параметри - са изпълнени. Не че не могат да се заложат други параметри, но това би оскъпило съоръжението.

Като отчитаме горното, панелните елементи също поемат напреженията на натиск и смачкване, породени от силата на собствената им маса...

Те са съединени посредством заваръчни шевове. Заваръчните шевове са изпълнени така, че, съединявайки арматурата, трябва да осигуряват такова свързване между двата елемента, че да се запази кристалната решетка в мястото на шева. Някои изследвания сочат, че, ако заваръчният шев е изпълнен, съобразно технологичните изисквания от заваръчни автомати, или висококвалифицирани правоспособни спецОВЕ, механичните качества в заварката са по-високи от тия на останалите части на свъзваните метали.

Някои може да се усъмнят в такива писания - за тях ще кажа, че много от методите за заваряване се осъществяват в подходящи условия (среда), а те пък изискват различни електроди, с обмазки, или слой от флюс, които изключват достъпа на кислород в мястото на шева, но не само това, а и осигуряват определени легиращи елементи, които подобряват механичните свойства на метала в шева...

Стига съм ви (си) губил времето, но панелките няма да се изпарят (нито - да бъдат съборени) след 20 години... Щом имат качествата на другите строителни материали, но и могат да издържат на по-големи огъващи моменти от обикновената тухла (не говоря за железобетона!!!), но - само дано не се налага да усетим катаклизъм някакъв - природен - щот нещата са непредсказуеми...

Със здраве, не съм любител на панелите - само разсъждавам... ))
    Това дето го говориш може и да има нещо верно. Само че, според баща ми най-важния фактор е на колко ракии е бил заварчика като е лепил панелите .

Коментар

• Първоначално изпратено от PeterLD
      Първоначално изпратено от Pastir
      Аз бях чел из форума, че в Германия наскоро били санирали панелка от първата световна (как е преживяла втората не знам).

Мое пък да не е верно.

Сигурно не съм компетентен да дава мнение, щото съм живял в панелка цял живот (23-години за сега), но освен, че са много грозни, друго не ми е направил впечатление да е толко непоносимо. С изолацията и дограмата дори си изглеждат много добре.

Междудругото брат ми живее в затворен комплекс в Дианабат, построен преди около 2 години. Миналия месец си имаше проблеми със съседа отдолу, щот му течеше банята и му усираше пейзажа на чоевка. Та отрано се почна с майсторите...
      Това е така. Всичките недостатъци за проблемите със съседите при панелките са идентични и при тухлите и т.н...Който си е избрал да живее в блок - така ще е..няма начин ... ако ще и от железобетон да е ...

Иначе това е интересно с панелката от ПСВ ... има надежда значи за нашите да изкарат за нашите правнуци поне, че да не ги оставя без наследство, щото съм надживял жилището си (на 23 г. съм и аз) ....
      Баце, нямаш ли по-належащи проблеми? Ако толко те тормози въпроса що не ги продаде досега, докато струваха колкото новото строителство? Или още на се персонално твой, а ще бъдат в един бъдещ момент (позната ситуация ).

Нема се косиш за такива работи, още сме млади - други работи трябва да ни вълнуват .Учи, скъсай си гъза от работа, дай всичко от себе си и няма да имаш притеснения за бъдещето. Иначе за 10-20 години все ше се надуят поне още 1-2 балона в имотите. Ако имаш желание ще ги разкачиш тия две панелки.

Коментар

• Панелките са здрави конструкции.Слабото им място е в скритите течове,от които корозират заварките.Разгледайте по вътрешното стълбище и ще ви стане ясно. Мазилката на такива места се рони.
        "НИКОГА НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙ ИНТУИЦИЯТА СИ. НО И НЕ МИСЛИ, ЧЕ САМО ТЯ СТИГА."

Коментар

• Не ми се влиза в конфликт с хората, които защитават определени позиции, но...

То - и панелите - не са цвете, но...

Все пак, да повторя отново част от дъвкани по-рано неща: строителните материали изпитват напрежения на натиск и смачкване. На огъващи и усукващи напрежения (и моменти) - те не издържат. Крайният резултат - завършена сграда с определени параметри - са изпълнени. Не че не могат да се заложат други параметри, но това би оскъпило съоръжението.

Като отчитаме горното, панелните елементи също поемат напреженията на натиск и смачкване, породени от силата на собствената им маса...

Те са съединени посредством заваръчни шевове. Заваръчните шевове са изпълнени така, че, съединявайки арматурата, трябва да осигуряват такова свързване между двата елемента, че да се запази кристалната решетка в мястото на шева. Някои изследвания сочат, че, ако заваръчният шев е изпълнен, съобразно технологичните изисквания от заваръчни автомати, или висококвалифицирани правоспособни спецОВЕ, механичните качества в заварката са по-високи от тия на останалите части на свъзваните метали.

Някои може да се усъмнят в такива писания - за тях ще кажа, че много от методите за заваряване се осъществяват в подходящи условия (среда), а те пък изискват различни електроди, с обмазки, или слой от флюс, които изключват достъпа на кислород в мястото на шева, но не само това, а и осигуряват определени легиращи елементи, които подобряват механичните свойства на метала в шева...

Стига съм ви (си) губил времето, но панелките няма да се изпарят (нито - да бъдат съборени) след 20 години... Щом имат качествата на другите строителни материали, но и могат да издържат на по-големи огъващи моменти от обикновената тухла (не говоря за железобетона!!!), но - само дано не се налага да усетим катаклизъм някакъв - природен - щот нещата са непредсказуеми...

Със здраве, не съм любител на панелите - само разсъждавам... ))
          "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Първоначално изпратено от Pastir
            Аз бях чел из форума, че в Германия наскоро били санирали панелка от първата световна (как е преживяла втората не знам).

Мое пък да не е верно.

Сигурно не съм компетентен да дава мнение, щото съм живял в панелка цял живот (23-години за сега), но освен, че са много грозни, друго не ми е направил впечатление да е толко непоносимо. С изолацията и дограмата дори си изглеждат много добре.

Междудругото брат ми живее в затворен комплекс в Дианабат, построен преди около 2 години. Миналия месец си имаше проблеми със съседа отдолу, щот му течеше банята и му усираше пейзажа на чоевка. Та отрано се почна с майсторите...
            Това е така. Всичките недостатъци за проблемите със съседите при панелките са идентични и при тухлите и т.н...Който си е избрал да живее в блок - така ще е..няма начин ... ако ще и от железобетон да е ...

Иначе това е интересно с панелката от ПСВ ... има надежда значи за нашите да изкарат за нашите правнуци поне, че да не ги оставя без наследство, щото съм надживял жилището си (на 23 г. съм и аз) ....

Коментар

• Аз бях чел из форума, че в Германия наскоро били санирали панелка от първата световна (как е преживяла втората не знам).

Мое пък да не е верно.

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
                Първоначално изпратено от PeterLD
                Значи, ето нещо оптимистично тогава (защото бях обвинен в песимизъм). Моята 23 годишна панелка има да живее още към 40 години по план и още към 60 години, ако се санира качествено, демек 100тина години....Докато една нова тухла, ако всичко е наред има 90 години гаранция, но все пак си има голямо НО що се касае за новото строителство ...
                Е качественото саниране си е скъпо и трудоемко, дано като дойде времето да има добри закони, за да може да се санира, а не някой идиот в блока да провали начинанието...

А бетона има живот близо 200 годни. Първите 100 набира якост а след това я връща. Или бетон на 100 години е по-здрав от по-младия При панелките проблема е единствено в заварките между панелите, на самите панели нищо им няма...
                Не разбирам от тези неща, мен ме интересува, нали, има ли смисъл да държа панел, ако наистина може да му се осигури качествено саниране, защото това, което бях чул само един път беше, че санирането удължавало с 20 години ... но сега тук чувам съвсем други неща. А тези връзки за които говориш ти - не се ли подсилват именно те при санирането ...

Впрочем има ли представа някой колко може да струва едно саниране като абсолютна или относителна (спрямо санирания обект) стойност ... Просто да си направя/им някои изводи до колко и кога е реално това в нашата страна...Защото саниране, по тип изолиране (през етаж кой кога реши) не може да се прави май ..

Коментар

Значи, ето нещо оптимистично тогава (защото бях обвинен в песимизъм). Моята 23 годишна панелка има да живее още към 40 години по план и още към 60 години, ако се санира качествено, демек 100тина години....Докато една нова тухла, ако всичко е наред има 90 години гаранция, но все пак си има голямо НО що се касае за новото строителство ...
                  Е качественото саниране си е скъпо и трудоемко, дано като дойде времето да има добри закони, за да може да се санира, а не някой идиот в блока да провали начинанието...

А бетона има живот близо 200 годни. Първите 100 набира якост а след това я връща. Или бетон на 100 години е по-здрав от по-младия При панелките проблема е единствено в заварките между панелите, на самите панели нищо им няма...

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
                    С колко се удължава 60-годишния живот на панелката ?
                    Доколкото знам немците си удължиха живота на техните панелки с още поне 50-60 години. В момента според мен най-здравото е ЕПК, при новото строителство не можеш да си сигурен какви добавки им в бетона, колко са крали от арматура и т.н. по соца всичко е преоразмерено. Старото тухлено също е здраво.

Относно притесненията ти за земята, то имаш право на строеж, което е с давност 5 години. Т.е. собствениците може да се съберете и да построите отново блок на тази земя.

Коментар

С колко се удължава 60-годишния живот на панелката ?
                      Доколкото знам немците си удължиха живота на техните панелки с още поне 50-60 години. В момента според мен най-здравото е ЕПК, при новото строителство не можеш да си сигурен какви добавки им в бетона, колко са крали от арматура и т.н. по соца всичко е преоразмерено. Старото тухлено също е здраво.

Относно притесненията ти за земята, то имаш право на строеж, което е с давност 5 години. Т.е. собствениците може да се съберете и да построите отново блок на тази земя.

Коментар

• Първоначално изпратено от wannarock
                        Първоначално изпратено от wannarock
                        панелките са по-добри от някои новопостроени така, че цените ще се задържат
                        По-добри да, но казват, че с най-нисък живот...добри или лоши живота им явно се е преполовил вече....
                        явно си поел кампания срещу панелките
                        вярно е, че строителството закъса, но достатъчно ни облъчват от другите медии, че и във този форум да пишем по темата
                        казаха ти го - 1/3 от хората живеят в панелки

Мисля, че факта, че съм с 2 панелки и 1 къща - достатъчно добре говори дали съм подел кампания или не .. напротив подел съм кампания за истината, за бъдещето, тъй като то засяга и мен. Защото, ако е вярно, че в София има панелки на които им остава живот 20 години (без саниране, със саниране може би 30 или 40) - то значи тяхната цена отдавна е трябвало да тръгне надолу например ...

Тъй, че без емоции за панелките, а с повече прагматичност. Аз задавам точни и конкретни въпроси? Колко години е животът им, съответно със и без санинаране и изобщо каква е икономическата полза тогава от санирането...

Коментар

Първоначално изпратено от wannarock
                          По-добри да, но казват, че с най-нисък живот...добри или лоши живота им явно се е преполовил вече....
                          явно си поел кампания срещу панелките
                          вярно е, че строителството закъса, но достатъчно ни облъчват от другите медии, че и във този форум да пишем по темата
                          казаха ти го - 1/3 от хората живеят в панелки
                          Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от wannarock

Коментар

• Първоначално изпратено от zaho
                              mislja 4e sledva6tiat bum v stroitelstvovo
                              6te bude v saniraneto na panelki.
                              kak si predstavja6 1/3 ot bulgarite da ostanat bez dom?
                              А след санирането какво става ? С колко се удължава 60-годишния живот на панелката ? Някъде бях чул за 20 ... но и това не е много ... аз съм на 23...като стана на 60 значи може да изгубя 2 апартамента ... добре, че си имам и къща де ...

Коментар

• панелките са по-добри от някои новопостроени така, че цените ще се задържат
                                Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

Working...
                                X