IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Y-Tong или тухли четворки за едноетажна къща?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Gospodin Inj. Blagodaria za savetite.
    Blagodaria (ot sarce) i na vsichki koito mi pomognaha sas saveti
    GM
    marinovgm

Коментар

• Много задълбахме теоретично в непозната материя май ....

Зидането с итонг е по-лесно. Но материалът си има някои недостатъци. Аз лично не бих го използвал за своя къща. Предпочитам качествени тухли. Действително австрийските са доста добри. Понеже са на вдлъб и зъб, при добри майстори може да се получи доста точно иззиждане на стените, съответно по-малко и по-лесно изпълнена мазилка, по-малки шансове мазачите да сбъркат и т.н. Външната топлоизолация е задължителна при всеки случай. Имай предвид, че 5 см итонг не са равняват на 5 см мин. вата или някой пенополистирол /обикновен стиропор или есктрудиран/ каквото предложение видях в някое от мненията.
      относно качествата на тухлите /блокчетата - и двата термина се използват/ като носещ материал - единствено плътните керамични такива се приемат за такива. Все пак не е лошо да имат някаква носимоспособност, като си забиваш дюбелите за окачвачите на картините, да не ти се разпаднат.

Успех!
      инж.

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB
        Говориш глупости.
        1. Строителя е предложил тухли итонг като заместител на тухли четворки. И двете са пълнеж. И дума не може да става за заместване на "носеща стена". Впрочем напоследък много рядко се проектират носещи стени от тухли единички (само такава е възможна като алтернатива на класическата стоманобетонна шайба/колона), именно заради драстичните норми за земетръсоустойчивост - 9та степен по Рихтер за София. Ако строителя е читав и проекта се изпълни както трябва, не може и дума да става за сравнение със стандартните американски картонени бараки. Това като бонус

Знаеш ли откъде идва твоята грешка BobyB, а тя е грешка на всички "измислени", новоизлюпени майстори? Грешката ти е в това, че използваш изразът:

Първоначално изпратено от BobyB
        ...тухли итонг...

Итонгът са строителни блокчета, които са изработени не по технологията на изработване на тухлата. А тухлата се изработва чрез изпичане. Чувал ли си за клинкер? Ако -да, можеш ли да ми кажеш защо има такива добри механични свойства? И клинкери са използвали преди хилядолетия... (но това е встрани от въпроса).

Чат ли си сега защо не са сравними механичните качества на тухлата-четворка, на единичката и на БЛОКЧЕТАТА - Итонг (НЕ тухли- Итонг)? Затова, не ми е приятно да забъркваш каша с толкова елементарни понятия, които, очевидно ти не си знаел до сега (или не си се замислял върху тях).

Да говориш, че могат да се използват:

Първоначално изпратено от BobyB
        ...тухли итонг като заместител на тухли четворки....
        ,

това означава, че подвеждаш интересуващият се. Ако ти си "майстор" (навярно е точно така), не бих те наел при необходимост. Направи си консултация по въпроса.

За тухлите - единички - си прав.

За поговорката - не, защото не можеш да докажеш твърдението си, а аз мога, но не ми се рови, защото имам и друга работа. Това е далеч от същността на въпроса.

Бъди здрав!
        "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco
          Първоначално изпратено от marinovgm
          Zarco, blagodaria za savetite ( a sashto i na vsichki drugi priateli koito se otzovaha).
          Vij na men problema mi e che jiveia v USA, i niama da se pribiram do 1-1.5 godini v BG i iskam da ia postroia kashtata predi da sam se varnal.
          Arhitekta e predlojil tuhli, a stroitelia Y-tong ( shtoto se zida po-lesno). Moia tust (diadoto) shte dviji stroitelstvoto, ama toi ne gi chatka mnogo i slusha kvoto mu kaje stroitelia.
          Az mislia da ia pravim s tuhli i s izolacia- stereopor- 10 cm.

Blagodaria oshte vednaj za savetite.
          GM

Усетих в началото, че нещата стоят точно така. Строителят, ако не може да изпълни проекта - смени го веднага, докато е време!

Строителят - не го наемаш вместо архитект, за да ти дава акъл, нито да търси евтини алтернативни материали - негово задължение е да изпълни проекта, стига да може да чете чертежи... И да не търси кое е лесното - като рискува ЖИВОТА НА ХОРАТА в това жилище в бъдеще (то ще трябва да поема различни натоварвания, вкл. всякакви природни бедствия и катаклизми - да не говорим за повишена сеизмична дейност, че много ще разводним нещата)...

Отново повтарям най-важното: наеми си строителен техник, който да контролира качеството на строителните работи в груб строеж, влагането на всички материали по проекта, вкл. арматура за плочите (И КОЛОНИТЕ, ЗА КОИТО ТИ НЕ ЗНАЕШ, ДАЛИ ГИ ИМА - НО БЕЗ ТЯХ - НЕ МОЖЕ) и да следи изпълнението на всеки етап от проекта, това е единствено правилното решение за теб, иначе дядото, щом "не чува петела"- ще се хване на въдицата на строителя - за да мине по тънката лайсна... и всичко ще е за твоя сметка!

Французите казват: "Не съм толкова богат, за да си позволя да купувам евтино"... Какво ли са искали да кажат?
          Говориш глупости.
          1. Строителя е предложил тухли итонг като заместител на тухли четворки. И двете са пълнеж. И дума не може да става за заместване на "носеща стена". Впрочем напоследък много рядко се проектират носещи стени от тухли единички (само такава е възможна като алтернатива на класическата стоманобетонна шайба/колона), именно заради драстичните норми за земетръсоустойчивост - 9та степен по Рихтер за София. Ако строителя е читав и проекта се изпълни както трябва, не може и дума да става за сравнение със стандартните американски картонени бараки. Това като бонус
          2. Не съм достатъчно богат за да купувам евтино не е френска а английска пословица.
          3. За човека който да КОНТРОЛИРА строежа си абсолютно прав. Нямам достатъчно думи да опиша колко е важно. Твърде много работа има в момента и всякакви хора се пишат "майстори"...

Успех!

Коментар

• Първоначално изпратено от marinovgm
            Zarco, blagodaria za savetite ( a sashto i na vsichki drugi priateli koito se otzovaha).
            Vij na men problema mi e che jiveia v USA, i niama da se pribiram do 1-1.5 godini v BG i iskam da ia postroia kashtata predi da sam se varnal.
            Arhitekta e predlojil tuhli, a stroitelia Y-tong ( shtoto se zida po-lesno). Moia tust (diadoto) shte dviji stroitelstvoto, ama toi ne gi chatka mnogo i slusha kvoto mu kaje stroitelia.

GM

Усетих в началото, че нещата стоят точно така. Строителят, ако не може да изпълни проекта - смени го веднага, докато е време!

Строителят - не го наемаш вместо архитект, за да ти дава акъл, нито да търси евтини алтернативни материали - негово задължение е да изпълни проекта, стига да може да чете чертежи... И да не търси кое е лесното - като рискува ЖИВОТА НА ХОРАТА в това жилище в бъдеще (то ще трябва да поема различни натоварвания, вкл. всякакви природни бедствия и катаклизми - да не говорим за повишена сеизмична дейност, че много ще разводним нещата)...

Отново повтарям най-важното: наеми си строителен техник, който да контролира качеството на строителните работи в груб строеж, влагането на всички материали по проекта, вкл. арматура за плочите (И КОЛОНИТЕ, ЗА КОИТО ТИ НЕ ЗНАЕШ, ДАЛИ ГИ ИМА - НО БЕЗ ТЯХ - НЕ МОЖЕ) и да следи изпълнението на всеки етап от проекта, това е единствено правилното решение за теб, иначе дядото, щом "не чува петела"- ще се хване на въдицата на строителя - за да мине по тънката лайсна... и всичко ще е за твоя сметка!

Французите казват: "Не съм толкова богат, за да си позволя да купувам евтино"... Какво ли са искали да кажат?
            "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Zarco, blagodaria za savetite ( a sashto i na vsichki drugi priateli koito se otzovaha).

GM
              marinovgm

Коментар

Bratchedi mersi za savetite. -Kashtata e za men- ne e za prodavane- mislia da jiveia tam za postoianno i da ne se mestia poveche - zatova iskam da e kachestvena.
                Znachi za noseshti steni neznam - ne sam mnogo zapoznat- imam go proekta- ama mi e za parvi pat da stroia.- Otgore shte e sas betonna plocha i keremiden pokriv.

Moje da go napravia sas Chetvorki na vanshnite steni - sas izolacia a vatreshnite shte vidim- ili chetvorki ili Y-tong.

Брат`чед, щом имаш проект, недей много да мислиш за по-евтино, да не стане така, че да ти излезе 2-пъти по-скъпо! Карай по проекта и остави настрани импровизациите! Не можеш да се учиш сега (и от тоя форум - как се строи жилище): това не е като да строиш с детски кубчета -не се засягай от сравнението...Това от мен да го знаеш!

По същество: щом отгоре ще е с бетонна плоча - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО имаш НОСЕЩИ СТЕНИ или КОЛОНИ, или и двете - заедно (например, само ако замениш тая бетонна плоча с тръстика, тогава можеш да си позволиш стените да не са носещи - тогава можеш да си ги вдигнеш само с фазер и да ги подпреш с колчета в краищата )...

Не си и помисляй (за да спестиш 200-300 лв.) да замениш носещите (плочата) стени с итонг! Ако направиш това, най-вероятно ще съжаляваш дълго... Мисля, че разбра за какво става дума. И последен съвет: дори да дадеш някой лев допълнително - струва си да наемеш правоспособен строителен техник (поне докато завършите горната плоча). Успех!

Коментар

• Bratchedi mersi za savetite. -Kashtata e za men- ne e za prodavane- mislia da jiveia tam za postoianno i da ne se mestia poveche - zatova iskam da e kachestvena.
                  Znachi za noseshti steni neznam - ne sam mnogo zapoznat- imam go proekta- ama mi e za parvi pat da stroia.- Otgore shte e sas betonna plocha i keremiden pokriv.

Moje da go napravia sas Chetvorki na vanshnite steni - sas izolacia a vatreshnite shte vidim- ili chetvorki ili Y-tong.
                  marinovgm

Коментар

Priateli- blagodaria za savetite.
                    Az ne razbiram oshte mnogo ot stroitelstvo, zashtoto shte mi e za parvi pat da stroia. Az iskam nai-dobroto- no da e na razumni ceni
                    Moia"stroitel" mi predlaga da izpolzvame Y-Tong za vsichki steni - i vanchka izolacia- stereopor- 6 cm. ? Kakvo mislite?

Абе, човек, ти не уточняваш най-важното! Тая, твоята къща - носещи стени ще има ли? Бетонни носещи колони? Железобетонни плочи? Или само дървен гредоред? Чат ли си, какво трябва да говориш с тоя "твой" строител? Какво си се захванал с тоя итонг? Не разбра ли, че строителните материали трябва да издържат на напрежения НА НАТИСК (СМАЧКВАНЕ), а итонгът това го не може, както ти пишат всички тук, и е много ХИГРОСКОПИЧЕН (но това не е болка за умиране при съвременните изолации). Важно е на голям натиск да издържа - това кажи на твоя "пишман"- строител! Хайде, със здраве, че купонът тече...

Коментар

Az ne razbiram oshte mnogo ot stroitelstvo, zashtoto shte mi e za parvi pat da stroia. Az iskam nai-dobroto- no da e na razumni ceni
                      Moia"stroitel" mi predlaga da izpolzvame Y-Tong za vsichki steni - i vanchka izolacia- stereopor- 6 cm. ? Kakvo mislite?
                      Най-доброто е тухли четворки с външна изолация за външните стени и единички за вътрешните. Ако не ти се зида с единички, направи вътрешните от итонг или гипсокартон с вата.

Коментар

за външни стени, особено ако къщата е за теб е доста несериозно
                        итонг се слага, само ако строиш къщата с цел продажба, и то само в случай, че си взел парите предварително )
                        но за строителя с итонг е в пъти по-лесно, да

Коментар

• Priateli- blagodaria za savetite.
                          marinovgm

Коментар

• Re: Y-Tong или тухли четворки за едноетажна къща?

Първоначално изпратено от marinovgm
                            Y-Tong или тухли четворки - кое е по-добро за едноетажна къща -
                            кое е по изгодно ?
                            по-добро и по-изгодно - няма. или едното или другото :-)
                            Ако сложиш итонг 30 см. спястяваш изолацията,която е задължителна при четворките. За изолацията най-добра и най-скъпа е ватата /вечна/,другото е с макс. живот до 15 години!
                            Най-доброто и най-скъпото е четворки (POROTHERM) и 10+ см. вата за изолация плюс минерална мазилка...
                            ;-)
                            Няма значение къде си, с кой си и с какво се занимаваш - радвай се на всеки момент, на всеки ден!

Коментар

• В никакъв случай ИТОНГ . ИТОНГ-ът е за вътрешни стени и то за големи и тежки конструкции . Освен това е хидроскопичен , т.е. ако преди да измажеш или изолираш завали единдъжд, стените ще ти се просмучат с вода .

Що се отнася до тухлите - едни от най-добрите са австрийските . Може и с български - малко са криви , но това се оправя със измазване или изолация .

В никакъв случай гръцки тухли . Имат идеално прави форми , но иначе са пълен боклук . Един пирон не можеш да забиеш в тях , направо се цепят .

Имам акции от споменатите дружества

Коментар

• За четворките и аз съм за ,изолация аз бих направил отвън това по мой наблюдения
                                "Бог е създал човека, а Самуел Колт ги направи равни"...

Коментар

Working...
                                X