Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Първоначално изпратено от Dr.Tren4eff Разгледай мнение
  Грую, вземи и цената от реалната сделка на Лисев/Браво пропърти АДСИЦ-2000 евро м2 за работещ проект, верно преди кризата, но виждам, че дружеството се справя с наемателите и цената е ОК.
  Така е, при това е на много по-криво място, но пък е през 2019, с немъчени пари е, а и има 100% заетост, когато е отдадено. Това с Браво пропърти може да е само отправна точка за цената на терена на Бриколажа, когато направят метрото пред него. Погледнах и Телус тауър, а и офисът ми е наблизо - не са много удачни за сравнение, защото площад Македония си е в центъра реално, колкото и да е кофти по принцип като район. С тех парка играта е друга, но явно ще отнеме малко време, преди да се берат плодовете

  Друго ми хрумна - знам, че мениджмънта четат форума - що не вземете да прекръстите Синерджи тауър на Бош тауър или какъвто там друг наемател намерите, като се договорите срещу името да наемата 50% от площите в сградата (примерно), по подобие именно на Телус тауър (тея не ги бях чувал после прочетох, че били голяма яйчарска фирма). Бош тауър в Тех парка би звучало супер - и за фирмата, и за сградата. Може и Майкрософт тауър или който там намерят. Мисля, че това би било доста атрактивна оферта, вместо безлично синерджи

  П.С. Тони, мерси за снимките
  Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

  Коментар


  • Първоначално изпратено от Yolo Разгледай мнение
   Това отгоре са соларни панели, нали?
   Да

   "Синерджи Тауър - София.
   Coлapeн пapĸ 150 kWp PV нa пoĸpивa щe пpoизвeждa eнepгия за собствено потребление.Cгpaдaтa щe бъдe cepтифициpaнa пo LЕЕD.
   ЕЛЛОН доставя и изгражда всичко по ФВ инсталация.
   Last edited by dici; 13.06.2021, 10:41.

   Коментар


   • Това отгоре са соларни панели, нали?

    Коментар


    • Коментар


     • Груец, и аз съм я споделял с приятели , но както с хора от тук така и с приятели все е трудна работа ! Но пък от друга страна много хора са готови и се доверяват на съвсем непознати хора и компании, така че по скоро е въпрос на организация и желание да се случи !

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
       Чудя се ние дребните инвеститори не можем ли да се организираме за някое инвестиционно дружество да окрупним капитал, а и да привлечем такъв за по големи инвестиции ! Какво ще кажете колеги за една такава идея ?
       Тази идея съм я споделял с приятели, но, както се знаем тук във форума, ще сме орел, рак и шука - трудна работа, иначе отлична идея

       По темата - интересна статия на Дъ икономист в Капитал - цитирам част от нея : По-малка нужда от офиси

       И все пак нищо от това не може да прикрие факта, че докато работата от вкъщи е възможна, то нуждата от офис пространство трябва да намалее. Компаниите започват да преосмислят нуждите си от имоти, като много от тях предоговарят новите наеми или дори ги отлагат. От началото на пандемията досега е освободено повече от 103 млн. кв.м офис пространство в световен мащаб, сочат данни на консултантската компания в сектора Cushman and Wakefield. Това е с 18% повече в сравнение с освободените площи през финансовата криза от 2007-2009 г. Процентът на незаети офиси се повиши рязко през последната година и в САЩ достигна 18% през пролетта. Прогнозите са мрачни. Почти един от пет офиса в САЩ ще бъде празен през 2022 г., изчисляват от Moody's Analytics. Наемите в страната се очаква да се понижат със 7.5% през годината, а тези в Сан Франсиско - с цели 15%.

       Интересно е, че мрачната картина все още не си е проправила път към конвенционалните мерки за цени и кредити. По данни на рейтинговата агенция S&P процентът на събираемост на наеми, управлявани от тръстове за инвестиране в недвижими имоти (REIT) в Северна Америка, остава над 90% през по-голямата част от годината и дори може да се е повишил. The Economist проучи процента на събираемост на дузина от най-големите листнати на борсата рентиери на офиси - за последното тримесечие той е средно 98%. Процентът на лоши заеми при обезпечените с търговска ипотека ценни книжа, обвързани с магазини, се повишиха през изминалото лято и остават високи, сочат данни на Trepp. Но книжата, обезпечени от офис пространства, останаха непокътнати от пандемията. Цената на офис пространства в някои големи градове също не се е променила. По-реалната картина

       Въпреки това няколко фактора замъгляват истинското състояние на нещата. Щедрата финансова подкрепа от правителството може да е отложила ръста на дългове и бързите продажби на имоти. А много компании може все още да не са взели решение какво да правят. Никой не знае колко служители ще останат удома или в колко дни от седмицата ще работят дистанционно. Инвеститорите обикновено избягват бързите сделки - купувачите внимават да не платят повече, отколкото трябва, а продавачите не искат да търпят загуби, в случай че кризата се окаже само внезапна промяна. Обемът на продажби на имоти се понижи и направи цените не толкова надежден показател за здравето на пазара.

       Един от начините да прогледнем през несигурността е да разгледаме по-перспективни мерки за оценка. Те предполагат, че офис сградите са засегнати от коронавируса. Индексът на цените, базиран върху оценки и изчислен от изследователската Green Street, е с 9% по-малко в сравнение с пика преди пандемията в САЩ. Цените на акциите на тръстовете за инвестиране в недвижими имоти (REIT), които инвестират в офиси, остават с 13% под нивото си от началото на 2020 г.

       Централните банки са нащрек. За търговските площи, които разчитат на дългово финансиране, евентуален спад може да има негативен отзвук в цялата финансова система. Кредитните експозиции на банките са огромни - обемът на заемите, отпуснати в сектора от американски банки, надхвърля 2 трлн. долара, или около една пета от общото им кредитиране. В последния си доклад за финансовата стабилност Finacial Stability Review Европейската централна банка предупреждава, че ниската активност може да прикрива по-големи беди и счита рисковете от недвижими имоти за "големи". През последните години много от пенсионните фондове по света са се заредили с търговски площи, защото по-ниските лихвени проценти ги принудиха да търсят възвращаемост от не толкова ликвидни активи.

       Съдбата на офис пространството може да зависи от нивата на незаети площи. Ако те останат високи, то нещата може да загрубеят. През април Международният валутен фонд обяви, че продължителен ръст на свободните площи от 5 процентни пункта може да намали оценките на търговски площи с 15% за пет години. Рейтинговата агенция Fitch изчислява, че стойността на офисите в САЩ може да намалее с повече от 50%, ако служителите продължат да работят дистанционно по три дни в седмицата. Дългосрочният характер на наемите на имоти и постоянното наличие на дълг означават, че загубите от пандемията може да не се реализират в продължение на няколко години. Но когато дойде време за плащане на сметките, те ще бъдат големи.


       Горе-долу нищо по-различно от при нас, обаче, обаче, ето две картинки пак от там, като особено първата е доста показателана - ми то хубаво реитовете падат по борсите, ама цените на офис площите по места направо отлитат (е, някъде не съвсем)       интересна е и другата картинка - на незаетите площи. Ми колкото и да се реве, нивата на заетост са си като тези от преди 7-8 години - дали е затишие пред буря, или бурята вече е отминала - времето ще покаже
       Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

       Коментар


       • Чудя се ние дребните инвеститори не можем ли да се организираме за някое инвестиционно дружество да окрупним капитал, а и да привлечем такъв за по големи инвестиции ! Какво ще кажете колеги за една такава идея ?

        Коментар


        • Радо Манолов по него време работеше в Арм-Холд.
         Инак и аз съм ял дървото на Лекс и другите измамници
         Някои от "брокерите" и сега се подвизават тук там.
         Мнението ми не е препоръка към никого и за нищо. За повече - чл. 37 от конституцията

         Коментар


         • Александров е основател на Развитие ВСЕ ОЩЕ Е ТАМ..Твърди , че е първата борсова компания..Вля КДА Развитие в ПФ РАЗВИТИЕ..Още са на БФБ ....

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

           А помните ли кой работеше в Развитие тогава, сегашния шеф на Адванс Терафонд Радослав Манолов !
           Може... За него сега чувам, че е минал през "Развитие", но щом казваш. Бил е млад тогава, трупал е опит , нормално. Но водеща фигура там и лицето им, така да се каже, беше един Александър Александров. Но хайде стига сме спамили темата на хубавото БРЕФ-че. Лека вечер на всички!
           Vanitas vanitatum...

           Коментар


           • Този опит за тези , които оцеляха и продължиха е много важен и ценен..98процента от тогавашните дружества вече не съществува , но инвеститорите са тук и продължават напред..ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ ЗА ПРЕЖИВЯЛИТЕ КРИЗИТЕ.. За майтап, за да се види , че нищо ново няма под слънцето- и ние пиехме кафе и слушахме сладки обещание и в ТБС и в Хранков, а сега Чичо продължава традицията..

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение

             Сега като каза "Развитие" и се сещам, че и от тях имах... И после при масовата приватизация пак на тях "подарих" боновете си. И това се оказа схема. Когато дойде ред да си продам боновата книжка и след като платих на последника за депозитарна разписка, накрая парите (около 40 лв) ми стигнаха за да си купя една... флашка Kingston 256МВ за спомен.
             А помните ли кой работеше в Развитие тогава, сегашния шеф на Адванс Терафонд Радослав Манолов !

             Коментар


             • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
              Имаше 7 или 8 борси,които бяха търговски дружества..Най интересно,че и в Раднево имаше.. От първите акции само Алианц ,и ЦКБ и Развитие ги има..Абе луда работа ,без КФН акции и пирамиди..Много народ изгоря тогава..
              Сега като каза "Развитие" и се сещам, че и от тях имах... И после при масовата приватизация пак на тях "подарих" боновете си. И това се оказа схема. Когато дойде ред да си продам боновата книжка и след като платих на последника за депозитарна разписка, накрая парите (около 40 лв) ми стигнаха за да си купя една... флашка Kingston 256МВ за спомен.
              Vanitas vanitatum...

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
               Да борсите бяха няколко, все отделни юридически лица, в няколко града. Сделките ставаха по телефона, а котировките следяхме във вестниците "Пари" и "Кеш"... Ако се разровя из боклуците у дома, може и да открия някое и друго "временно удостоверение" от онова време. Но както казват старите хора: "Всяко зло, за добро!". Все пак от тогава ми остана една хубава, голяма обеца на ухото и неслучайно цели 18 години след това изобщо не исках да чувам ни за борси, ни за акции и прочее. Сигурен съм, че ако не бях получил този урок навремето, вероятно щях да се "опаря" много по-жестоко през 2008 г. Така предполагам. Спомени...
               Както се казва всяко зло за добро ! Човек докато не се опари и не изяде шамарите няколко пъти няма как да върви напред !

               Коментар


               • Да борсите бяха няколко, все отделни юридически лица, в няколко града. Сделките ставаха по телефона, а котировките следяхме във вестниците "Пари" и "Кеш"... Ако се разровя из боклуците у дома, може и да открия някое и друго "временно удостоверение" от онова време. Но както казват старите хора: "Всяко зло, за добро!". Все пак от тогава ми остана една хубава, голяма обеца на ухото и неслучайно цели 18 години след това изобщо не исках да чувам ни за борси, ни за акции и прочее. Сигурен съм, че ако не бях получил този урок навремето, вероятно щях да се "опаря" много по-жестоко през 2008 г. Така предполагам. Спомени...
                Vanitas vanitatum...

                Коментар

                Working...
                X