If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Панелки срещу ЕПК. И кога се санира новото строителство
10%, а съседите да си поемат останалите 90%. Иначе 2 метра бетон се равняват на 5 см изолация
А това за тавана, ако съседите отгоре не се отопляват, наистина е много важно! Ако се отопляват, то температурната разлика (която е важна за топлинните загуби) е малка.
Да,да,ще поемат!
Блокът е една"топлинна комуна"и най-добре е доколкото е възможно да
се изолираш от нея.
Коментар
Negramoten
Първоначално изпратено от nespokox
10% не ти вършат почти нищо.
10%, а съседите да си поемат останалите 90%. Иначе 2 метра бетон се равняват на 5 см изолация
А това за тавана, ако съседите отгоре не се отопляват, наистина е много важно! Ако се отопляват, то температурната разлика (която е важна за топлинните загуби) е малка.
Основен недостатък на повечето сгради в България, построени с едроплощен кофраж, е липсващата топло- и звукоизолация."
Топлоизолацята е сериозен проблем, защото ако си изолираш само своята стена, то бетона е топлопроводник и топлината ще си обикаля през неизолираните стени на съседите. Когато се санира, то е добре да се навият и съседите под и над жилището, а ако може и отстрани Дори си струва да поемете по 10% от изолацията на съседите, после ще се изплати. Неприятно е, че ако някой съсед не се отоплява, то през бетонната стена между вас минава много топлина.
Звукоизолацията на ЕПК е добра, защото звука затихва в плътния бетон. Т.е. звукоизолацията на ЕПК е много по-добра от тази на тухлата, при еднаква дебелина на стената. А за ценителите на тишината, ако се сложи и една изолация тип кутия в кутията с вата, фолио и гипскартон, то всичко заспива.
10% не ти вършат почти нищо.Мисля ,че най добре е с вътрешна изола-
ция /30-40 мм/.тавана задължително.Това излиза и най-евтино а ефекта
е поразителен.
Забравих да спомена: в ЕПК-то дори и в последните от началото на 90те, има хлебарки!!! Незнам в панелите как е, обаче в ЕПК-то просто са неунищожими. Колкото и отрова да се ръси, колкото и общи събрания да има по въпроса за хигиената, накрая все успяват да оцелеят в някой апартамент. За тези, които успяха да докарат и да развъдят хлебарки в ново строителство, по-добре да не коментирам...
Защон никъде не се споменава за "пакетно повдигащи се плочи"?Или
може би това е разнивидност на ЕПК?Аз живея в такъв блок.Има и бетонни стени /противоземетръсни шайби/но те не са ляти заедно с плочите.
За хлебарките-те са навсякъде и не зависят от технологията.Достатъчно
е два пъти в годината да дадеш по 3 лв за блокчета/картофено брашно
и боракс/но трябва да го правят всички и по едно и също време иначе те мигрират по вентилацията и ефекта не е така силен.
Коментар
Negramoten
Първоначално изпратено от Valentinski
Основен недостатък на повечето сгради в България, построени с едроплощен кофраж, е липсващата топло- и звукоизолация."
Топлоизолацята е сериозен проблем, защото ако си изолираш само своята стена, то бетона е топлопроводник и топлината ще си обикаля през неизолираните стени на съседите. Когато се санира, то е добре да се навият и съседите под и над жилището, а ако може и отстрани Дори си струва да поемете по 10% от изолацията на съседите, после ще се изплати. Неприятно е, че ако някой съсед не се отоплява, то през бетонната стена между вас минава много топлина.
Звукоизолацията на ЕПК е добра, защото звука затихва в плътния бетон. Т.е. звукоизолацията на ЕПК е много по-добра от тази на тухлата, при еднаква дебелина на стената. А за ценителите на тишината, ако се сложи и една изолация тип кутия в кутията с вата, фолио и гипскартон, то всичко заспива.
Доста разбирам от строителство, познавам доста хора от бранша и съм сменил няколко жилища. Ще се опитам да систематизирам казани до тук и някои нови факти
-Здравина - според мен най-важния показател - живеем в земетръсна зона:
1. ЕПК - по-голямата част са строени след голямото земетресение 1997г и са съобразени с всички противоземетръсни изисквания /противоземетръсни шайби, пясъчна възглавница и др./. Излети са монолитно с вибриран бетон по времето когато не се пестяха материали. Това за съборени стени просто не е вярно - нека някой се опита да събори носеща стена в ЕПК. Събарят се само преградни стени, които също имат положително влияние при земетресения, но този проблем съществува при всички видове строителства.
2. Панел - по-принцип е по-здрав при земетресения АКО е нов и е изпълнен както трябва. Проблема е, че нашите панели са вече доста стари и заварките /ако ги има и са направени добре/ са корозирали.
3. Ново строителство. Всички препоръчват да се внимава с фирмата - строител. Според мен всички фирми са почти еднакви - използват една и съща шуплеста арматура /някои доста спестяват от нея/, използват един и същ некачествен /посен/ бетон, всички работят и през зимата /гонят срокове и бърза печалба/.... Не ми се мисли какво ще стане стане с новото строителство при едно земетресение от 3-та нагоре по рихтер, след като и без земетресение плочите взеха да падат.
- Дълготрайност:
1. ЕПК - на практика няма причина за стареене /освен технологичният живот на бетона
2. Ново строителство - важи същото, но при условие, е качествен бетона, добре вибриран при изливане и др., което на практика не е така.
3. Панел - бързо стареят заварките и ако не се санира /наново правене на заварки и скриване на заварките от атмосферни влияния/ животът му е доста кратък.
-Топлоизолация:
1. Ново строителство - почти навсякъде се прави външна топлоизолация /проблема е, че се прави некачествено и след години замаската ще цъфне. Почти навсякъде се слага добреизолираща дограма, проблема е, че и тя си има ограничен живот
2. ЕПК - на повечето блокове външните стени са двойни със стъклена вата между тях и при смяна на дограмата, ЕПК са по-добре топлоизолирани от Новото строителство.
3. Панел - много лоша топлоизолация, нуждае се от саниране.
-Размери - често пренебрегвана, но много важна характеристика:
1. ЕПК - просторни стаи, високи тавани с широки коридори /най-големите стаи са конструктивно възможни при ЕПК/
2. Панел - По-малки стаи и тераси
3. Ново строителство - ниски тавани /аз съм 178см. и ги докосвам с ръка/, стаи - като кутийки /все едно си арестант/. Има коридори по които двама по-едри човека не могат да се разминат. Квадратурата /по нотариален акт/ обикновено не съответства с реалната.
-Съседи - много важна характеристика, но в повечето случаи зависи от конкретната сграда и квартал:
1. Ново строителство - предполага се, че новодомците са с приблизително еднакъв социален статус
2. Панел - бавно превръщащ се в гето на социално слаби /поради ниската цена/, но все пак в един вход живеят по-малко хора от ЕПК.
3. ЕПК огромно струпване на хора, измежду които все ще се намерят зрънца, които да "осират" пейзажа.
Моят извод е, че най-добре човек сам да си построи къща на хубаво място, но поради изчерпване на хубавите места и поради финансови съображения /само за 600 кв. м. в широкия център наскоро искаха 250 000 Е/, считаме това за невъзможно /с изключение на тези които се чувстват милионери/. Компромисния вариянт според мен е ЕПК. В подкрепа на тази теза ще дам примера с трима мои приятели - архитект, администратор в строителна фирма, брокер на недв. имущества /все хора вряли и кипяли в този бизнес/ - и тримата си купиха ЕПК /и живеят там/.
Постингът много ми допадна! Съвсем сходно разсъждаваме... И аз мисля да сменям панелката с ЕПК - от 90 кв.м. и завършено през 2000г. Цена - около 1000 евро, основен ремонт...
Малко допълнителна инфолмация за ЕПК:
"Едроплощен кофраж (ЕПК) е технология за строителство на сгради от монолитен стоманобетон. При него се използват кофражи с големината на цяла стена или под на стая и тежки кранове.
Относително големият брой монолитни стоманобетонни стени при ЕПК улесняват поемането на сеизмични натоварвания, затова този тип строителство се използва при високи сгради, с които често се и асоциира, но се среща и при ниското строителство. Фасадните и преградните стени се изпълняват от тухли, различни видове строителни блокове, понякога и панели.
Забравих да спомена: в ЕПК-то дори и в последните от началото на 90те, има хлебарки!!! Незнам в панелите как е, обаче в ЕПК-то просто са неунищожими. Колкото и отрова да се ръси, колкото и общи събрания да има по въпроса за хигиената, накрая все успяват да оцелеят в някой апартамент. За тези, които успяха да докарат и да развъдят хлебарки в ново строителство, по-добре да не коментирам...
"Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."
Доста разбирам от строителство, познавам доста хора от бранша и съм сменил няколко жилища. Ще се опитам да систематизирам казани до тук и някои нови факти
1. ЕПК - по-голямата част са строени след голямото земетресение 1997г и са съобразени с всички противоземетръсни изисквания /противоземетръсни шайби, пясъчна възглавница и др./. Излети са монолитно с вибриран бетон по времето когато не се пестяха материали. Това за съборени стени просто не е вярно - нека някой се опита да събори носеща стена в ЕПК. Събарят се само преградни стени, които също имат положително влияние при земетресения, но този проблем съществува при всички видове строителства.
2. Панел - по-принцип е по-здрав при земетресения АКО е нов и е изпълнен както трябва. Проблема е, че нашите панели са вече доста стари и заварките /ако ги има и са направени добре/ са корозирали.
3. Ново строителство. Всички препоръчват да се внимава с фирмата - строител. Според мен всички фирми са почти еднакви - използват една и съща шуплеста арматура /някои доста спестяват от нея/, използват един и същ некачествен /посен/ бетон, всички работят и през зимата /гонят срокове и бърза печалба/.... Не ми се мисли какво ще стане стане с новото строителство при едно земетресение от 3-та нагоре по рихтер, след като и без земетресение плочите взеха да падат.
- Дълготрайност:
1. ЕПК - на практика няма причина за стареене /освен технологичният живот на бетона
2. Ново строителство - важи същото, но при условие, е качествен бетона, добре вибриран при изливане и др., което на практика не е така.
3. Панел - бързо стареят заварките и ако не се санира /наново правене на заварки и скриване на заварките от атмосферни влияния/ животът му е доста кратък.
-Топлоизолация:
1. Ново строителство - почти навсякъде се прави външна топлоизолация /проблема е, че се прави некачествено и след години замаската ще цъфне. Почти навсякъде се слага добреизолираща дограма, проблема е, че и тя си има ограничен живот
2. ЕПК - на повечето блокове външните стени са двойни със стъклена вата между тях и при смяна на дограмата, ЕПК са по-добре топлоизолирани от Новото строителство.
1. ЕПК - просторни стаи, високи тавани с широки коридори /най-големите стаи са конструктивно възможни при ЕПК/
3. Ново строителство - ниски тавани /аз съм 178см. и ги докосвам с ръка/, стаи - като кутийки /все едно си арестант/. Има коридори по които двама по-едри човека не могат да се разминат. Квадратурата /по нотариален акт/ обикновено не съответства с реалната.
-Съседи - много важна характеристика, но в повечето случаи зависи от конкретната сграда и квартал:
1. Ново строителство - предполага се, че новодомците са с приблизително еднакъв социален статус
2. Панел - бавно превръщащ се в гето на социално слаби /поради ниската цена/, но все пак в един вход живеят по-малко хора от ЕПК.
3. ЕПК огромно струпване на хора, измежду които все ще се намерят зрънца, които да "осират" пейзажа.
Моят извод е, че най-добре човек сам да си построи къща на хубаво място, но поради изчерпване на хубавите места и поради финансови съображения /само за 600 кв. м. в широкия център наскоро искаха 250 000 Е/, считаме това за невъзможно /с изключение на тези които се чувстват милионери/. Компромисния вариянт според мен е ЕПК. В подкрепа на тази теза ще дам примера с трима мои приятели - архитект, администратор в строителна фирма, брокер на недв. имущества /все хора вряли и кипяли в този бизнес/ - и тримата си купиха ЕПК /и живеят там/.
Много точно и изчерпателно мнение за панелните сгради и едроплощния куфраж. Преди време бяха писали експерти по вестниците, че панелните сгради са проектирани за максимум 50 години живот. Доколкото съм чувал, земята под тях е общинска, а не е на собствениците на сградата. Реално в много от ЕПК-та от последните няколко години има портиер (по отношение на сигурността и кражбите общо взето живеещите успяват да се споразумеят), което поне възпира по-мащабни кражби, както и наличието на наркомани по коридорите. От мои наблюдения, голям проблем са лошо стопанисваните асансьори. В по-високите ЕПК има 2 до 3 асансьора, от които работи обикновено само един и съответно хората губят доста време докато го изчакат, а не са много желаещите да се катерят по стълбите до 15, 18 или 20 етаж. В някои ЕПК мазетата не са под земята, ами на 10. етаж което се оказва практично - няма наводнения. Друг потенциален проблем са неработещите съоръжения против пожари в сградата. В ЕПК-то, в което съм живял през 90те (открито през 1988), имаше датчици и алармени бутони по коридорите, но ги окрадоха още първата година, а няколко години след това след една авария, прекъснаха от 10. етаж нагоре магистралния водопровод за захранване на противопожарните кранове. Ако на горните етажи се разгори по-голям пожар, незнам откъде ще носят вода за да го гасят. Въобще, от моите наблюдения, бюджета за издръжката на такива сгради е много под необходимото и оттам идват всички проблеми, с неработещите асансьори, разбитите прозорци по стълбищата, неработещото осветление по коридорите, липсата на противопожарна безопасност (проблема се отежнява и от струпаните вехтории и стари мебели по коридорите, както и от монтираните железни прегради през много от тях, които ще затруднят евакуацията).
abe Optic, ti da ne si suseda mi ot gornia etaj? :-)
maitapa nastrana- EPKto si e OK. vse pak za ku6ta
v Sofia trjabva da si goljam barovec za da si pozvoli6 ne6o na dobro mjasto. za panelkite- vsi4ko zavisi ot tova dali 6te ima programi za sanirane.
ako-ne, togava ima edna ogromna masa hora potencialni kupuva4i na novo stroitelstvo.
- Дълготрайност:
-Топлоизолация:
Много точно и изчерпателно мнение за панелните сгради и едроплощния куфраж. Преди време бяха писали експерти по вестниците, че панелните сгради са проектирани за максимум 50 години живот. Доколкото съм чувал, земята под тях е общинска, а не е на собствениците на сградата. Реално в много от ЕПК-та от последните няколко години има портиер (по отношение на сигурността и кражбите общо взето живеещите успяват да се споразумеят), което поне възпира по-мащабни кражби, както и наличието на наркомани по коридорите. От мои наблюдения, голям проблем са лошо стопанисваните асансьори. В по-високите ЕПК има 2 до 3 асансьора, от които работи обикновено само един и съответно хората губят доста време докато го изчакат, а не са много желаещите да се катерят по стълбите до 15, 18 или 20 етаж. В някои ЕПК мазетата не са под земята, ами на 10. етаж което се оказва практично - няма наводнения. Друг потенциален проблем са неработещите съоръжения против пожари в сградата. В ЕПК-то, в което съм живял през 90те (открито през 1988), имаше датчици и алармени бутони по коридорите, но ги окрадоха още първата година, а няколко години след това след една авария, прекъснаха от 10. етаж нагоре магистралния водопровод за захранване на противопожарните кранове. Ако на горните етажи се разгори по-голям пожар, незнам откъде ще носят вода за да го гасят. Въобще, от моите наблюдения, бюджета за издръжката на такива сгради е много под необходимото и оттам идват всички проблеми, с неработещите асансьори, разбитите прозорци по стълбищата, неработещото осветление по коридорите, липсата на противопожарна безопасност (проблема се отежнява и от струпаните вехтории и стари мебели по коридорите, както и от монтираните железни прегради през много от тях, които ще затруднят евакуацията).
"Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."
За предпочитане е къща разбира се.Аз имам апартамент който сам си построих но не желая да живея в него.В момента довършвам потягането на дядовата ми къща в едно селце на 10км от града.В него има две реки блата гора.Останах изумен от старото строителство.Стопанската постройка е от кирпич.Облицовах го с рабица и го измазах.Сградата просто грейна.Дълга е 20метра и широка 5м.Това го превърнах в едно голямо помещение за лятно ползуване.А стария кош изграден от върбови клони изчистих и лакирах стегнах покрива и под навеса му направих летен бар.Сега между коша и стопанската сграда мисля да си направя басейн.По къщата остава само на втория етаж да оправя таваните в коридора и две стаи.Мисля и едно барбекю да си направя и окончателно оставам на село.След 4г щерката завършва училище и аз въобще нямам работа в този апартамент.Искам просто да ви кажа че гредореда е страхотно строителство.По какво съдя.Имах един полуразрушен дувар от кирпич на който не бяха останали керемиди.Кирпича се прави от кал и плява.Опитах с ръце да го съборя но не успях.Пръстите ми се разкървавиха и се наложи да взема чук 10кг.Когато махнах и камъните с огромно изумление открих че има основи около 50-60см дълбоки и направни от каменни блокове с размери около метър дълги и по 50см широки и дълбоки.И това дувар на 100г от кирпич с около 50см зид над земята от дялан камък.Устоял на земетресения дъжд сняг и всякакви условия.За топлоизолация на стопанската сграда няма да говоря.Тя е на един етаж и стените са дебели 60-70см а в подпокривното пространство са съхранявали сеното.Лятото винаги е хладно а зимата топло.Там дядо гледаше животни а сега съм си сложил еди хамак и лятото на обяд спя там.За къщата няма да говоря.Просто като видях как е строен дувара незнам какво да мисля за къщата.Гредореда не е мръднал а е на 60 години.Стените на първия етаж са дебели 70см а на втория 50см.Климатици не са необходими.Лятото е хладно а зимата топло.Тухлите са от кал но са изпечени и са червени на цвят.За капак на всичко имам собствен кладенец на 6 метра дълбочина.Водата от там е мека и с идеална температура.Не е необходим хладилник за нея.Монтирал съм и електрическа помпа.Двора е 2 декара.В него отгеждам плодове зеленчуци и цветя и едно куче.В селото има кабелна телевизия и интернет.За Булсатком и ITV Partner е ясно.Кажете ми защо да живея в града.Някои ми викат селянин но на мен ми е през самолетоносача това.Така че аз избрах и съм щастлив.Нека всеки сам за себе си да избере.Къщите по селата не са толкова скъпи като апартаментите в града.Сигурен съм в едно: съвременното строителство е некачествено и скъпо.Изискванията за София са да издържа 9 по Рихтер.Строителя,инвеститора и надзора отговарят 10г за конструктивната част и 5г за инсталациите.След това отговорността е на собствениците на апартаменти.Преди 100г хората са били честни,работливи и почтени а за днешните хора преценете вие.Повече нямам какво да кажа.
Кв. Витоша - ако имаш предвид община Витоша, е много широко понятие...
Разбира се, че ми харесва!
Само не навсякъде има парно там, а аз лично го предпочитам като средство за отопление и за топла вода.
Не, 22, кв. "Витоша" и община "Витоша" са две много различни неща!
Кв. е в жалко състояние откъм инфраструктура, и въпреки че няма панелки, е едно от най-лошите решения при избор на жилище.
А за община "Витоша" това съвсем не може да се каже - там попада и Бояна!
Подкрепям напълно Bango, в мнението му за квартала.
Бягайте!
За справка:
Първоначално изпратено от Boby75
Инж, това и имах предвид. Веднъж минах през там по време на дъжд - уж за по-пряко. ДВА ЧАСА път
Не съм от знаещите по въпроса. От тъст ми (бивш началник в ГУСВ) чух, че най-качествено строителните работи по панелните комплекси са изпълнени в Младост 1. Може и да има логика в това - те са като че ли и най-старите. От друга страна точно щото са най-стари - не са ли и най-скапани.
Ради, баце, не слушай старило, ами патило.
Минах през ремонт на гарсониера в "Младост 1". Освен 3 месеца време ми отне и 3 000 000 000 нервни клетки. Рядко съм срещал по-кофти строителство от това на ГУСВ. Мога и примери да дам: стената между банята и кухнята беше толкова крива, че разликата в дължината между таван и под беше 80 мм, т.е. ОСЕМ САНТИМЕТРА!!! С толкова кухнята навлизаше в банята при пода и банята в кухнята при тавана.
В повечето ъгли стърчеше армировка, чуваше се как диша астматика от седмия етаж (ние бяхме на четвъртия), а фугите отдавна зееха и вътре беше по-голям мраз отколкото вън, заради течението.
Да не говорим, че кабелите бяха сложени ей така в мазилката на стените - не само, че не бяха в гофрирани тръби, но и не бяха прокарани по пода или тавана, а просто по стената и замазани. Като взехме да къртим плочките в банята, отиде половината инсталация...
Абе, добре, че не беше тристаен... Но да не задълбавам.
Не разчитай на обобщения, гледай на място!!!
Щото има и по-лош вариант от моя - в "Мл."3, където повечето панелки са нови (до 20-25г) и съвсем не лоши, има няколко блока - 330, 330-А и други близо до тях, в които разликата в размерите е във вертикална посока - височината в единия край на стаята е с десетина сантиметра по-малка, отколкото в другия - т. е. ако си купиш стандартна секция, тя в единия си край може и да не се вмъкне .
Заявявам го най-отговорно, то си личи и с просто око. Дори и само отвън да погледнеш, пак ще се убедиш.
Коментар
Bobi75
Инж, това и имах предвид. Веднъж минах през там по време на дъжд - уж за по-пряко. ДВА ЧАСАТ път
Ехо- о-о , има ли знаещи тук!
Въпрос към знаещите.
Чувал съм , че има ПАНЕЛИ с добро качество на изпълнение и с лошо качество.
Ако е така - как можем да ги различим ?
Кое може да ни даде информация за качеството?
И как може да се провери това?
Очевидно с външен оглед не може.
И за да не кажете , че това са глупости дочути на някоя автобусна спирка -ето ви откъс от в. "Капитал" , бр.36 стр.39
Въпрос към Доц. д.и.н. инж. Цвети Даковски
-Има ли смисъл санирането на повечето панелни сгради?
отговор:
-Има панелни сгради, които са изпълнени много добре , не е много оправдано да се счита , че тези сграви са толкова лоши.
Преобладаващата част обаче , не са добре изпълнени още на етапа на тяхното изграждане.
Заради лошите уплътнения , съединенията между отделните елементи са корозирали.
За много от тях аз лично се съмнявам , че от икономическагледна точка има някакъв смисъл да бъдат реконстуирани
Приятелю, знаеш ли какво преподава господин доцента? Ще те светна - метални конструкции.
За да се каже, че съединенията са корозирали - трябват сериозни изследвания. Аз не знам да има такива. Сега се говори за продаване на безценица на земята под панелите и ЕПК-тата. За да може хората да си поддържат апартаментите - като дават правото на строеж ... Задава се добър бизнес...
Санирането е термин, който обикновено не се употребява при конструктивни усилвания, а при ремонти, които включват подобряването на ТИ, инсталации, дограма.
Фугите на панелите наистина не са добре уплътнени, но всъщност връзките на носещите панели не са особено силно изложени на лоши влияния на околната страна /с изключение на тези, близо до баните. но понеже баните са в средите по дължината на панелите - съответно са далеч от връзките/
Ако тук има хора, които са наясно с техническата страна на въпроса, ще ми е интересно да обменим мнения.
По въпроса за съседите: Това е като да си шиеш костюм или да си купиш готов. Готовия го виждаш как ти стои - добре или зле. Ако си шиеш, може да стане супер, но може и да се смарингяса! Така и със съседите. Ако купуваш жилище в готов блок, е задължително да поговориш със съседите си, с домоуправителя, да си съставиш мнение за тях. Защото наличието на наркоман в блока си е сериозен проблем. Потенциалът за обири и други проблеми е висок.
И нещо много важно. Все още строителната наука се развива. След всяко голямо земетресение, например в Япония, има някои промени във възгледите за противоземетръсно осигуряване на конструкциите.
Така че - по целия свят се ползва зловещия експеримент наречен земетресение. Една сграда, която е оцеляла без сериозни повреди след някои от последните сравнително силни земетресения в България, може да са смята за доказана да ги понесе поне такива като тях. Е, ако има катастрофално земетресение - тогава ... доста изводи ще бъдат направени, за съжаление с цената на човешки живот.
Но старите сгради са се доказали. За съжаление новото строителство се е доказало като строителна система /това е монолитната/, но като качество на изпълнението, което зависи от координацията - инвеститор - проектант - строител - купувач - все още не е. Знам нови сгради със забравени шайби /започват от третия етаж/ и какво ли още не. Да не ви занимавам с някои уж дребни технически неща, които не се спазват и може да смарингясат всичко останало, дори да е добре направено.
Коментар