IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
    Ако се вземат предвид средните заплати в 28-те областни центъра на страната, купуването на жилище е най-недостъпно за хората в София и Бургас. Те трябва да съберат 106 месечни заплати, т.е. да работят в продължение на 8 години и 10 месеца без да харчат парите за нищо друго, за да се сдобият със среден по големина апартамент в съответния град.

Плевен е на другия край в тази класация – там е достатъчно да се работи в продължение на 3 години и 1 месец, за да се постигне същото, показват изчисления на “24 часа" на основата на средните заплати и на актуалните цени на жилище от 81 квадрата. Това според последното преброяване на населението от 2021 г. е средният размер на българското жилище преди това то е било малко над 73 квадрата.
    еми, гастерите, които си мечтаят за покупка на имотиту с 2 годишни заплати,
    да се ориентират към вълчитрън, попица и търнава
    препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

Няма еднозначен отговор кое е по-добро.

Има хора, които инвестират в скъп ремонт и после 5 г им се изплаща ремонта и обзавеждането от наеми. И им пада възвръщаемостта. А след 10-15 г ползване, обзавеждането и техниката заминават, защото квартирантите не пазят много.

Имам познати давали апартаменти под наем през 90-те години. Те си траеха и си харчеха наемчето за глезотии, обаче не забогатяха особено от това.

Имам и друг познат. Печели от наеми 10-15 г от 2 апартамента в СФ, но е уникално икономичен и си брои левчетата за всичко,
      Е, то от познат до познат... анекдотика.

Тъкмо като започвах да се занимавам с НИ преди 6 години се запознах с един ранно-пенсионирал се рентиер. Май имаше около 7-8 апартамента в Лозенец, явно закупени на ниски цени преди балона 2008, поне част от тях.

Независимо от казуистиката на всеки един, като се тегли чертата от приходи, разходи и нереализирана капиталова печалба, то нещата стават ясни.
      От моите наблюдения обаче почти никой не тегли чертата правилно, камо ли пък да си моделира 10-20 години напред.

Скептиците ще кажат, че капиталовата печалба няма значение и е мираж. Ако можещ да реализираш имота на тази цена за 3-5 месеца не виждам какъв е проблема. Да не говориш за кредитния потенциал като обезпечение. Въпрос на гледна точка, няма нужда да се хапем по темата.

При прецизна отчетност от ден 1 и добро проектиране напред във времето, става много ясно какво-що.
      Ама се получавабая стабилен ексел
      - примерно трябва да си направиш вноските, лихвите и главницата за всеки месец за 2 години напред, като е добре да има адекватна прогноза за лихва в бъдеще.
      Амортизация на оборудване (за мен лично обаче се компенсира от преоценяване на самото оборудване номинално изразено - особено ако е качествено). По принцип се стремя да оценявам отделно имота и оборудването в него за да е по-ясно. Разходите по ремонти може да да се погледнат като капитализиране на оборудването. И т.н.

Също така често се забравя ефекта на дебазирането на валутата. В ущърб на възращаемостта, но в полза на обезценяването на кредита.

Коментар

• Ако се вземат предвид средните заплати в 28-те областни центъра на страната, купуването на жилище е най-недостъпно за хората в София и Бургас. Те трябва да съберат 106 месечни заплати, т.е. да работят в продължение на 8 години и 10 месеца без да харчат парите за нищо друго, за да се сдобият със среден по големина апартамент в съответния град.

Плевен е на другия край в тази класация – там е достатъчно да се работи в продължение на 3 години и 1 месец, за да се постигне същото, показват изчисления на “24 часа" на основата на средните заплати и на актуалните цени на жилище от 81 квадрата. Това според последното преброяване на населението от 2021 г. е средният размер на българското жилище преди това то е било малко над 73 квадрата.

Коментар

• Първоначално изпратено от rverb Разгледай мнение

Имате странно чувство за хумор. Гледам реалността. Очевидно е че приходите от един апартамент не стигат за да се купи втори. Ако имам 3 , може би , след 10 години те ще генерират приход за четвърти и то ако не ползвам нищо от приходите. Но откъде ще имам 3? От небето ли ? За да купя 3 апартамента трябва да съм изкарал парите за тях от нещо друго. Ако мога да изкарам пари за 3 апартамента от друго за какво ми е да инвестирам в апартаменти и да търся ниска възвращаемост ? По-добре да ги инвестирам в това с което съм изкарал парите и знам че работи. Правите имагинерни сметки как АКО имало 40 апартамента можело да се случи нещо си. Ако имам 5 апартамента за милион и половина евро последното нещо което ще направя е да ги давам под наем за да ми носят бруто 3500 франка месечен доход от който трябва да отделям да ги поддържам и да продължавам да си броя стотинките. Не разбирам каква е тази Ваша фиксация към апартаментите.

Споменахте че имате синове. Какво и къде са учили ?
          Няма еднозначен отговор кое е по-добро.

Има хора, които инвестират в скъп ремонт и после 5 г им се изплаща ремонта и обзавеждането от наеми. И им пада възвръщаемостта. А след 10-15 г ползване, обзавеждането и техниката заминават, защото квартирантите не пазят много.

Имам познати давали апартаменти под наем през 90-те години. Те си траеха и си харчеха наемчето за глезотии, обаче не забогатяха особено от това.

Имам и друг познат. Печели от наеми 10-15 г от 2 апартамента в СФ, но е уникално икономичен и си брои левчетата за всичко,

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

А бурканЯ с пластмасова капачка, нали?
            да и 2 щипки сол задължително
            препоръка е

Коментар

Имате странно чувство за хумор. Гледам реалността. Очевидно е че приходите от един апартамент не стигат за да се купи втори. Ако имам 3 , може би , след 10 години те ще генерират приход за четвърти и то ако не ползвам нищо от приходите. Но откъде ще имам 3? От небето ли ? За да купя 3 апартамента трябва да съм изкарал парите за тях от нещо друго. Ако мога да изкарам пари за 3 апартамента от друго за какво ми е да инвестирам в апартаменти и да търся ниска възвращаемост ? По-добре да ги инвестирам в това с което съм изкарал парите и знам че работи. Правите имагинерни сметки как АКО имало 40 апартамента можело да се случи нещо си. Ако имам 5 апартамента за милион и половина евро последното нещо което ще направя е да ги давам под наем за да ми носят бруто 3500 франка месечен доход от който трябва да отделям да ги поддържам и да продължавам да си броя стотинките. Не разбирам каква е тази Ваша фиксация към апартаментите.

Няма да разберета каква е фиксацията към апартаментите когато пропускате основни фундаменти на инвестирането в НИ.

1. Да се използва привлечен капитал: дори и да се купува в кеш за по-изгодна сделка, след това апартаментите се ипотекират и благодарение на тях се привлича евтин капитал, който може да се използва за закупуване на други апартаменти. Тоест, ливеридж. И без данъци.

Ако се ремонтира, и или имотите се преоценяват нагоре, то може да се рефинансира имота за сума по-голяма от началната покупна.

Примерно апартамент струва 60К евро и след 2 години рефинансирам ипотека към него за 130К евро, пари с които се закупуват други имоти или друг тип активи.

2. Имам чувството че правите съпоставката ВНОСКА vs. НАЕМ. Вноската в по-голямата си част (особено при дългосрочни кредити) е в по-голямата си част главница и в по-малка лихва. Само лихвата е невъзстановяем разход.
              Главницата, която събирате евентуално може да се "извади" обратно като капитал за използване чрез рефинансиране. Всичко това без данъци, както казахме.

Дори и да имате големи приходи от другаде, НИ е добър актив за диверсификация и за използване на ливеридж. Това казано, аз в момента в БГ не бих инвестирал освен за лично ползване, но това е друг въпрос.
              Last edited by direkto4eto2; 18.06.2024, 13:26.

Коментар

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение

Моето мнение е, че гледаш с много тесни граници. Може би от твоята камбанария е такава гледката.

Ще ти дам пример който за база ползвам твоят случай.
                Имаш апарт в центъра от който взимаш 8500-9000 франка годишно.
                Ако имаше 5 шеше да взимаш 45000
                ако имаше 10...

Тогава нямаше да ти се налага да работиш нощно време.

Та сметката ти по-горе не излиза, защото не знаеш колко суверенчета на месец пълнят бурканчето. Когато приходите са повече от харчовете не издребняваш, не броиш, не смяташ капиталова, % доходоносност.

Просто живееш и си гледаш кефа.

Затова казах, че с всеки нов имот минаваш на по-висока скорост. Ако имаш 5-караш на пета, ако имаш 8 караш на осма и стигаш по-бързо и по икономично. Бурканчето се пълни още по-бързо и пак превключваш:-)

Last edited by rverb; 28.06.2024, 01:32.

Коментар

Моето мнение е, че гледаш с много тесни граници. Може би от твоята камбанария е такава гледката.

ако имаше 10...

Та сметката ти по-горе не излиза, защото не знаеш колко суверенчета на месец пълнят бурканчето. Когато приходите са повече от харчовете не издребняваш, не броиш, не смяташ капиталова, % доходоносност.

Затова казах, че с всеки нов имот минаваш на по-висока скорост. Ако имаш 5-караш на пета, ако имаш 8 караш на осма и стигаш по-бързо и по икономично. Бурканчето се пълни още по-бързо и пак превключваш:-)

А ти колко имаш къде са и колко ти е нетния доход от тях?

Коментар

Доколкото разбрах Вие сте купили апартамент за 200,000 евро а наема му е 500 евро на месец или 1 суверен. За да съберете за следващия апартамент ще Ви трябват 33 години. 33 години ли ще държите златото в буркан? Какъв е смисъла да имате апартамент ако събирате всички приходи за да купите втори? Та Вие ще трябва и да го подържате и ще живеете по-зле от човек който няма апартамент.

ако имаше 10...

Коментар

Да, едър е и много прост, държеше си парите на депозит цяло десетилетие в очакване да паднат цените на имотите под давлението на негов арменски "приятел"
                      Последно време купил малко акции.ЗА 10% от парите.2 акции ама едната много куца
                      Last edited by nradev1111; 18.06.2024, 08:37.

Коментар

Аз също имам благородни метали придобити от имоти, в огнеупорна каса под периметрова охрана и камбанки на всяка врата, хеклера е под възглавницата и още едно оръжие с 9мм., не е огнестрелно...
                        В огнеупорната каса има само ракия.

Коментар

Аз също имам благородни метали придобити от имоти, в огнеупорна каса под периметрова охрана и камбанки на всяка врата, хеклера е под възглавницата
                          Бе най-вероятно са скрити в картотена кутия някъде в тоя античен долап

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Хаха, заровено злато. Напомняш ми за късните ученически години...хижа Добрила. Бяхме група от София. Водят ни едни учителки лелки, които не знаеха даже къде сме, повечето с прически и гримове насред Балкана, абе ужас. За краткия преход от лифта над Сопот бяха повечето с мазоли, момичетата мрънкат, момчетата изпонапити и повръщат...Кошмар.
                            Аз понеже съм местен и познавам всички. Имаше един бай Иван Даков от с. Нешковци (днес Черни Осъм, стар иманяр), Васко Лукарски (голям наш алпинист, мой учител по осигуряване), двама военни от поделението в Карлово (не им помня имената, единият беше старши сержант, другият шофьор на ГАЗ-ка 66) и Христо (бивш хижар на Тъжа, бог да го прости). Христо разправяше за една пещера в местността Горни Поленици. Военните казват - от нас шашките, ти само води. Ще гърмят пещерата да търсят златото. Тръгваме към 6 часа сутринта на втория ден - всичко спи непробудно. Аз нарочно не съм пил вечерта и съм свежарка. От Добрила през Амбарица, Яворова Лъка и на Поленици. Малко след обед бяхме там. Не ги знам какво са правили, аз си слязох сам в кв. Видима и баща ми дойде да ме вземе. Обадихме се по радиостанцията. После разбрах как даскалиците издивяли, че ме нямало. Караха ми се яко. Но я запомних тази пещера, не е пипната, преди няколко години минах оттам. После разбрах, че въпросният Христо са го хванали на същото място 2-3 години по-късно, след сигнал от предатели и починал в ареста в Троян, били са го яко, но истината я знаят малко хора...

Балканът крие страшно много тайни. Жалко, че вече ги няма старите хора, които поназнайваха това-онова...
                            Докато момчетата са се забавлявали с момичетата, ти си се измъкнал тайно до шипковия храст с бай Иван и още двама. Ех какви военни имаше едно време, вълшебници!

Балканът крие страшно много тайни. Жалко, че вече ги няма старите хора, които поназнайваха това-онова...

Коментар

• Първоначално изпратено от Traicho_80 Разгледай мнение
                              Бонвиване, добре е да уточниш, че суверенчетата се съхранява в обществен трезор, а не да си помисли някой, че го държиш в сейфа в къщи. Всякакви хора четат този форум и може да си направят погрешни заключения.
                              Не се заяждам.
                              За мен е глупаво да ползваш услугите на обшествен трезор. Близката история помни примери за обрани трезори и хората пиха една студена вода.
                              В земята е също глупост според мен.

За съжаление буркана е празен и не го мисля, но има конкретни случаи, където е още по-сигурно. Например ти като държаевен служител нямаш ли в служдата някои огнеупорен сейф, който да е само твой?

Много хора имат такива, началници, служители, даже домакините имат такива. Обикновенно това са масивни каси с тегло над 500 кг и нагоре, намиращи се в държавни охранявани службички, където не се очаква да има буркан с 1-2 кила злато, А ДОКУМЕНТИ :-)

Коментар

Кой малумник ще държи парите от наемите кеш? Веднага се купува злато. Много пъти съм го писал: от апартаментче-суверенче.

Разбира се това е усреднено. От 2008 съм в този бранш, имало е периоди при евтино злато, когато се купуваха 2 суверена за месец, в момента златото е скъпо и едвам стига да се купи 1 суверен.
                                Но усреднено е така.

Важното е като събереш един буркан и цената е висока и най-важното: да си харесал следващият имот да може да реагираш в рамките на 1-2 седмици за да захлупиш следващият НИ и да минеш на по-висока предавка:-)

П.П. и сребърцето доволно се представя.
                                Ние очевидно идваме от много различни социални групи. Мисля че щеше да Ви е от полза ако Ви бяха научили че малко скромност понякога е от полза.

Доколкото разбрах Вие сте купили апартамент за 200,000 евро а наема му е 500 евро на месец или 1 суверен. За да съберете за следващия апартамент ще Ви трябват 33 години. 33 години ли ще държите златото в буркан? Какъв е смисъла да имате апартамент ако събирате всички приходи за да купите втори? Та Вие ще трябва и да го подържате и ще живеете по-зле от човек който няма апартамент.

Коментар

Working...
                                X