If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Проучил е всички оферти на банките, Преди 2-3 години се кълнеше, че ГПР-то не било вярно изчислено. Сега обърна плочата, било вярно, ама кредита ми бил в малък размер- 30000лв. Е, той колко очаква да бъде потребителски кредит? Ето , щом той е голям инвеститор, да видим ТОЙ какъв потребителски може да изтегли и на какъв %? Аз казвам, че на мен винаги ще ми отпуснат на по-добри условия от неговите. Хайде да се пробваме счети, навит ли си???
Не си прав.Винаги ще съм на по-изгодно ГПР.Моето винаги е нула
По номинал ли я закупуваш? Каква ти е изходната цена? Имаше една много по-проста формула за изчисляване на доходност до падежа. Записките обаче не са ми тук. И ти говоря за неща учени преди много време, защото работя друго.
Не, аз съм си тъпичък. Признавам си. За което вина имат даскалите, които ми напълниха главата с глупости.
Тея дни ровя из записките ми от училище да търся нещо, и не мога да повярвам с какви безмислици и безполезни неща ни тъпчат мозъците в продължение на години в училище.
Десетки, може би стотици листове сме изписали в решаване на уравнения с неизвестни, квадратни уравнения, уравнения с няколко неизвестни и нам си още кво....
Намерих си едно старо контролно - цели 4 страници съм писал и решавал въпросните уравнения, и накрая оная по математика ми пляснала двойка. Егати!..
Искам сега да я срещна тая, и да я питам къде и колко пъти в живота ми потрябваха нейните уравнения с неизвестни...
Целта на съвременното образование е да прави хората еднакво тъпи, безволеви, послушни и покорни, за да могат да се подчиняват безпрекословно на дебили като тиквата от Банкя и Шиши.
Съвременното образование със сигурност няма да ви направи такива като Мъск, Киосаки, Макелрой, Безос, Бъфет защото като сте финансово свободни и независими изведнъж ставате заплаха за боклуците окупирали властта...
На тях им трябват покорни роби, които да работят цял живот и послушно да си плащат ипотечката за свръх-надценените тухли, които са купили на кредит...
Не, аз съм си тъпичък. Признавам си. За което вина имат даскалите, които ми напълниха главата с глупости.
Тея дни ровя из записките ми от училище да търся нещо, и не мога да повярвам с какви безмислици и безполезни неща ни тъпчат мозъците в продължение на години в училище.
Десетки, може би стотици листове сме изписали в решаване на уравнения с неизвестни, квадратни уравнения, уравнения с няколко неизвестни и нам си още кво....
Намерих си едно старо контролно - цели 4 страници съм писал и решавал въпросните уравнения, и накрая оная по математика ми пляснала двойка. Егати!..
Искам сега да я срещна тая, и да я питам къде и колко пъти в живота ми потрябваха нейните уравнения с неизвестни...
Целта на съвременното образование е да прави хората еднакво тъпи, безволеви, послушни и покорни, за да могат да се подчиняват безпрекословно на дебили като тиквата от Банкя и Шиши.
Съвременното образование със сигурност няма да ви направи такива като Мъск, Киосаки, Макелрой, Безос, Бъфет защото като сте финансово свободни и независими изведнъж ставате заплаха за боклуците окупирали властта...
На тях им трябват покорни роби, които да работят цял живот и послушно да си плащат ипотечката за свръх-надценените тухли, които са купили на кредит...
Цената на облигация може да се изчисли, като се намери настоящата стойност на бъдещите парични потоци, които тя ще генерира. В този случай, тези парични потоци включват годишните купони и номиналната стойност, изплатена в края на срока. Данни за облигацията:
Номинална стойност (Face Value, FV): 1000 лв
Годишен купон (Coupon Payment, C): 40 лв
Срок (Years to Maturity, n): 3 години
Изискуема норма на възвръщаемост (Required Rate of Return, r): 5% (или 0.05)
Формула за настояща стойност на облигацията:
Цената на облигацията (P) се изчислява чрез формулата: P=∑t=1nC(1+r)t+FV(1+r)nP = \sum_{t=1}^{n} \frac{C}{(1 + r)^t} + \frac{FV}{(1 + r)^n}P=∑t=1n(1+r)tC+(1+r)nFV
Където:
CCC е годишният купон,
rrr е изискуемата норма на възвръщаемост,
FVFVFV е номиналната стойност,
nnn е броят на годините до падежа.
Изчисления:
Настояща стойност на купонните плащания: ∑t=1n40(1+0.05)t\sum_{t=1}^{n} \frac{40}{(1 + 0.05)^t}∑t=1n(1+0.05)t40
Настояща стойност на номиналната стойност: 1000(1+0.05)3\frac{1000}{(1 + 0.05)^3}(1+0.05)31000
Настояща стойност на номинала: 1000(1+0.05)3\frac{1000}{(1 + 0.05)^3}(1+0.05)31000
Да изчислим тези стойности.
Цената на облигацията е приблизително 972.77 лв.
- CHATGPT - 10 секунди....
Евалата колега.И аз толкоз изичслих.А за Ратко дето само се подиграва на съфорумците (даже и на мен дето съм му правил услуги почти без пари) стана ясно че дипломата му за магистър от УНСС е купена
Задачата е елементарна.Колега аз съм бил в представителния отобор на математичеаката гимнзия по соц време.С такива задали ли ще ме занимаваш.Безплатни уроци не давам
а,появи се ...
задачата аз знам,че е елементарна........още също знам,че за теб е НЕПОСИЛНА!!!!!!!
с отговора си само доказваш моето твърдение,че УНСС е нищо повече от ПОТОЧНА ЛИНИЯ ЗА ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ.......
знам аз кой си! .
Айде и без перла ще мина и без бира.Просто да те видим колко си учил.Задачата е следната.
Колко е цената на облигация с номинал 1000лв срок 3 години годишен купон 40 лв и изискуема норма на възващаемост 5%
имаш 20 мин да сметашЗадачата е по основи на финансите за бакалвари втори курс в УНСС
Цената на облигация може да се изчисли, като се намери настоящата стойност на бъдещите парични потоци, които тя ще генерира. В този случай, тези парични потоци включват годишните купони и номиналната стойност, изплатена в края на срока. Данни за облигацията:
Номинална стойност (Face Value, FV): 1000 лв
Годишен купон (Coupon Payment, C): 40 лв
Срок (Years to Maturity, n): 3 години
Изискуема норма на възвръщаемост (Required Rate of Return, r): 5% (или 0.05)
Формула за настояща стойност на облигацията:
Цената на облигацията (P) се изчислява чрез формулата: P=∑t=1nC(1+r)t+FV(1+r)nP = \sum_{t=1}^{n} \frac{C}{(1 + r)^t} + \frac{FV}{(1 + r)^n}P=∑t=1n(1+r)tC+(1+r)nFV
Където:
CCC е годишният купон,
rrr е изискуемата норма на възвръщаемост,
FVFVFV е номиналната стойност,
nnn е броят на годините до падежа.
Изчисления:
Настояща стойност на купонните плащания: ∑t=1n40(1+0.05)t\sum_{t=1}^{n} \frac{40}{(1 + 0.05)^t}∑t=1n(1+0.05)t40
Настояща стойност на номиналната стойност: 1000(1+0.05)3\frac{1000}{(1 + 0.05)^3}(1+0.05)31000
Айде и без перла ще мина и без бира.Просто да те видим колко си учил.Задачата е следната.
Колко е цената на облигация с номинал 1000лв срок 3 години годишен купон 40 лв и изискуема норма на възващаемост 5%
имаш 20 мин да сметашЗадачата е по основи на финансите за бакалвари втори курс в УНСС
Колега, ако с такива дивотии ви затлачват мозъците в това УНСС - бягай оттам с 200-та.
В реалния живот на кого му е притрябвала тази "изискуема норма на възвръщаемост",
освен на някой застаряващ, очилат счетоводител в пред-пенсионна възраст.
( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
Вие също сте инвеститори като нас.
Само че ние инвестираме на Wall Street, а вие тухладжии сте инвестирали капиталите си на тиквун-стрийт - в депресантска комунистическа пародия на държава с тоталитарно комунистическо-репресивно управление от дегенерати, където обикновените хора нямат елементарни права и свободи.
Просто няма база за сравнение.
Дали нашата или вашата инвестиция е много по-печеливша и по-переспективна ? - дори няма нужда да чакаме времето да показва.
ТО Е ЯСНО от сега !
Tука е пълно с "инвеститори" велики финансисти ,макро икономисти, и всекакви други икономисти дето не познават числата.
ти обичаш да даваш задачки ...лесно е... а обичаш ли да ти дават задачки?
има разлика мевду знание и разбиране.....
дай аз да ти дам да решиш една задачка ,която изчислява мевдинен,а не краен период.че да видим дали моа да използвая тиа формули с главата си ;
купил си преди 2 години точно бг облигация с параметри;
номинал 100 , дискаунт в номинала 0.1 ,купон на годишна база 1.5 и матуритет от 7 години......
решаваш да я продадеш днес,демек точно 2 години от емитета й.
ква доходност ще си постигнал?забележи–доходност,а не лихва от купона?
ти обичаш да даваш задачки ...лесно е... а обичаш ли да ти дават задачки?
има разлика мевду знание и разбиране.....
дай аз да ти дам да решиш една задачка ,която изчислява мевдинен,а не краен период.че да видим дали моа да използвая тиа формули с главата си ;
купил си преди 2 години точно бг облигация с параметри;
номинал 100 , дискаунт в номинала 0.1 ,купон на годишна база 1.5 и матуритет от 7 години......
решаваш да я продадеш днес,демек точно 2 години от емитета й.
ква доходност ще си постигнал?забележи–доходност,а не лихва от купона?
Задачата е елементарна.Колега аз съм бил в представителния отобор на математичеаката гимназия по соц време.С такива задачи ли ще ме занимаваш.Безплатни уроци не давам
Коментар