Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
каква концентрация на отчаяние и неразбиране само в 2 изречения
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
каква концентрация на отчаяние и неразбиране само в 2 изречения
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Sranimir2024 Разгледай мнениеС новия бюджет като гръмне борда ще има много имоти. Сменяй лева ,че лева заминава.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SlonN Разгледай мнение
Бежанския лагер го разформиорваха доколкото помня заради напрежението миналата година, или е в ход това нещо, това не би трябвало да е притеснение.
Моите пет стотинки - гледай някъде до метро задължително!!! Това да се мандаш с градски транспорт до метро и после на някъде не си е работа, качеството най живот се влошава няколко пъти, поне за мен. Около Боряна и Любляна има все още много къщи, а тенденцията е една по една да ги продават и да сторят блокчета, както стана около Бузема и на ул. Народно хора - някакъв ад, не става за живеене там. Училища - 149 е що годе прилично и модерно, но си е квартално и доста далеч от по елитните в София, то е в ОК2, там са и две доста хубави детски градини с големи дворове, което е много важно за децата - Сребърни звънчета и Детелина. Ще трябва да пазаруваш с кола основно от хипермаркетите, като в ОК2 имаш Лидъл, Била, Кауфланда е в ОК1, но всичко е на 3-4 мин с колата. Разходи се в ОК2 и виж лично - там са големи зелени междублокови пространства, има нови строежи колкото искаш - един огромен точно до училището и метро, един друг зад блок 1 с гледка Витоша (нтк хаус го водят), има и едни срещу билата надолу на ул. Промишлена нови. В старата част и Овча Купел е много по-сгъчкано и тези къщи бавно и постоянно ще ги превръщат в строежи - шум, прах, разбити улици, тротоари, докато в ОК2 е що годе застроено вече където можеше последните 2-3-4 години. Въздуха там е по-чист защото е на по-висока надморска височина и има лек ветрец който идва от Люлин планина и Горна Баня. Аз обаче бих помислил и за надеждата до Северен парк - също имаш метро, но и парк, докато в Овча купел има еидн стар малък парк, а от 15 години говорят за нов парк Кукуряк, ама все Ку(р)куряк излиза и няма да има скоро.
Иначе, като те слушам как се изказваш за квартала съм сигурен, че живееш там... Най-добрия ми приятел живее в ОК2 и все едно него слушам, същите хвалби и клишета за въздух и т.н и той ми ги говори.
Обаче си прав, че ОК2 е по-уреден във всяко отношение със старата част, а и не е лош квартал.
Същия мой приятел притежава 3 апартамента в квартала и търси още да купува. Миналата седмица беше да гледа 3стаен точно до метрото при 149 СУ, на Контракт сити, току що е взел акт 16, та ако на колегата му представлява интерес може да го погледне. Не знам цената, но като гледам чертежа архитекта е за затвора:
https://contract-city.com/bg/%D0%BF%...trakt-rezidens
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Sranimir2024 Разгледай мнениеС новия бюджет като гръмне борда ще има много имоти. Сменяй лева ,че лева заминава.препоръка е
- 1 like
Коментар
-
Бежанския лагер го разформиорваха доколкото помня заради напрежението миналата година, или е в ход това нещо, това не би трябвало да е притеснение.
Моите пет стотинки - гледай някъде до метро задължително!!! Това да се мандаш с градски транспорт до метро и после на някъде не си е работа, качеството най живот се влошава няколко пъти, поне за мен. Около Боряна и Любляна има все още много къщи, а тенденцията е една по една да ги продават и да сторят блокчета, както стана около Бузема и на ул. Народно хора - някакъв ад, не става за живеене там. Училища - 149 е що годе прилично и модерно, но си е квартално и доста далеч от по елитните в София, то е в ОК2, там са и две доста хубави детски градини с големи дворове, което е много важно за децата - Сребърни звънчета и Детелина. Ще трябва да пазаруваш с кола основно от хипермаркетите, като в ОК2 имаш Лидъл, Била, Кауфланда е в ОК1, но всичко е на 3-4 мин с колата. Разходи се в ОК2 и виж лично - там са големи зелени междублокови пространства, има нови строежи колкото искаш - един огромен точно до училището и метро, един друг зад блок 1 с гледка Витоша (нтк хаус го водят), има и едни срещу билата надолу на ул. Промишлена нови. В старата част и Овча Купел е много по-сгъчкано и тези къщи бавно и постоянно ще ги превръщат в строежи - шум, прах, разбити улици, тротоари, докато в ОК2 е що годе застроено вече където можеше последните 2-3-4 години. Въздуха там е по-чист защото е на по-висока надморска височина и има лек ветрец който идва от Люлин планина и Горна Баня. Аз обаче бих помислил и за надеждата до Северен парк - също имаш метро, но и парк, докато в Овча купел има еидн стар малък парк, а от 15 години говорят за нов парк Кукуряк, ама все Ку(р)куряк излиза и няма да има скоро.
пс - И Болница Доверие в ОК2 що годе става, има и добри педиатри и разни специалисти УНГ и подобни, и е едно да имаш болница на пешеходно разстояние.
Благодаря много за инфото, явно, ще трябва да пообиколя и там. Иначе зъдалжително търся нещо на малка и спокойна улица, никога не бих купил на булевард.
А относно, че тристайка излиза половин милион, явно е такова положението, от доста време съм влязал из групи за имоти и в квартали като Младост, Легара, Гео Милев, Красно Село и т.н. нямаш въобще шанс да намеря тристаен за 200k Евро. Като аз търся нещо по-голямо, за да може едната спълня да има място да се сложи голямо бюро, че работя от вкъщи.
Last edited by ockobocko; 09.02.2025, 22:11.
Коментар
-
Коментар
-
Първоначално изпратено от ockobocko Разгледай мнение
Ами това с Бежанският лагер не се бях замислял. Иначе да, далеко е от метрото, има само няколко линии спирки на градски транспорт. Но то не може всичко да е перфектно. За сметка на това, като визия много ми допадна, защото са основно малки нови сгради и здрави и направени улици с довари. А реално съм забутан на тихо място. Отделно съм на по 10 минути пеша от Фантастико и Парк Овча Купел. Относно училища и градини, то на разстояни от по 5-10 минути с колата, гледам има доста, поне като гледах в google maps.
Да не забравяме и че разполагам с ограничен бюджет, нещо по-близко до метро станция може и да не мога да си го позволя.
пс - И Болница Доверие в ОК2 що годе става, има и добри педиатри и разни специалисти УНГ и подобни, и е едно да имаш болница на пешеходно разстояние.Last edited by SlonN; 09.02.2025, 22:04.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение
Половин милион за тристаен груб строеж в Овча Купел... Не съм очаквал да чуяпрепоръка е
- 1 like
Коментар
-
Все още не съм бил на огледи, аз вчера за първи път пообиколих квартала, но за едната сграда намерих сайта на инвеститора и тристайните бяха по 1900 Евро на кв. м.
- 2 Харесвания
Коментар
-
В Загреб налагат по-строги критерии за заемите
Хърватската национална банка с меркиза забавяне на ръстапо кредититена домакинствата
Жилищното кредитиране е нараснало с 9 на сто за година
Банковите депозити на домакинствата в Хърватия в края на 2024 г. са в размер на 39,56 милиарда евро, което е с 1,8 милиарда евро или с 4,8% повече отколкото в края на 2023 г., а заемите на домакинствата възлизат на 24,3 милиарда евро, като са се увеличили с близо 12% на годишна база, предаде хърватската агенция ХИНА, позовавайки се на последните данни на Хърватската национална банка (ХНБ).
От общия обем депозити на домакинствата 10,83 милиарда евро са срочни депозити, които нарастват с 685,5 милиона евро или с 6,7% на годишна база.
Към края на декември 2024 г. заемите за домакинствата възлизат на 24,3 милиарда евро, с 2,55 милиарда евро или 11,7% повече спрямо предходната година.
С най-голям дял са жилищните заеми в размер на 11,88 милиарда евро, като общо са се увеличили с 992 милиона евро или с 9% на годишна база. Следват паричните заеми в размер на 9,19 милиарда евро, с 1,18 милиарда евро или с 15% повече спрямо предходната година.
В края на януари Хърватската национална банка обяви нови макропруденциални мерки, насочени към забавяне на заемите от домакинствата, особено в сегмента на паричните заеми, за смекчаване на финансовите рискове и запазване на финансовата стабилност.
От 1 април новите заеми ще подлежат на по-строги критерии: съотношението дълг към доход (отношението на месечните плащания по дълга към доходите) не може да надвишава 45% за жилищни заеми и 40% за нежилищни заеми; съотношението заем към стойност при ипотечните кредити не може да надвишава 90% от стойността на имота; и максималният срок на заема е ограничен до 30 години за жилищни заеми и 10 години за нежилищни заеми.
Заемите по кредитни карти бележат най-бърз ръст.
Най-бързо растящият кредитен сегмент са заемите по кредитни карти, които нараснаха със 168 милиона евро или с 42% и възлизат общо на близо 670 милиона евро.
Същевременно овърдрафтите по транзакционни сметки възлизат на близо 720 милиона евро, което е спад с 54 милиона евро в сравнение с края на 2023 г.
https://trud.bg/a/articles/%D0%B2-%D...B8%D1%82%D0%B5
Коментар
-
Обикалях вчера Овча Купел и горе-долу ми допадна. Най-вече ройна на ул. Боряна, като и там най-вероятно ще се засиля да купя тристаен, в някоя от страничните улички.
Плана е да тегля ипотечен кредит 400k лв. - 420k лв. и 150k лв. мои спестени пари. От банката съм предварително одобрен за 450k лв. на 2.27 ГПР. Плана е кредита да е за 30 години. А аз от време на време ще довнасям.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ockobocko Разгледай мнениеЗдравейте хора, от доста време чета темата, като страничен наблюдател, като и съм писал 1-2 пъти.
Само да споделя, че в най-скоро време най-вероятно ще купя имот.
Обикалях вчера Овча Купел и горе-долу ми допадна. Най-вече ройна на ул. Боряна, като и там най-вероятно ще се засиля да купя тристаен, в някоя от страничните улички.
След много време в чудене, дойде и моментa, в който смятам, че мога да си позволя покупка. А нали казват, че щом е за лично ползване и можеш да си го позволиш, взимаш.
Плана е да тегля ипотечен кредит 400k лв. - 420k лв. и 150k лв. мои спестени пари. От банката съм предварително одобрен за 450k лв. на 2.27 ГПР. Плана е кредита да е за 30 години. А аз от време на време ще довнасям.
При заплата от 5900 лв. нето. Вноска от 1600-1700 лв. мисля, че е окей.
Най-вече съм си харесал сграда NewPoint 2 на ул. "Драгоман 35" и Сграда Дипломант на Syngergy Build на ул. "Иван Радоев 16".
Тепърва ще звъня на инвеститорите, за да говоря с тях и да искам планове на устройството на апартаментите.
Та, ако изкажете мнение относно сградите и локацията ще ми е много полезно.
Също така, ако препоръчате някой адвокат занимаващ се със сделки на имоти, ще съм благодарен.
Коментар
Коментар