If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Колко Насдак си купи преди 20 години ?
Джони като търсиш назад винаги ще намериш момент когато даден актив е бил много над други. Особено след пукването на дотком балона....:-)
Важното е да знаеш, че кондуктора на всеки актив е тулата. Колкото повече изкарвате от нещо толкова по-скъпа става тулата.....скачени съдове :-) Без шам фъстък има живот, без покрив трудно....
За 20 години NASDAQ е скочил над 8 пъти. Това колко процента годишно без дивидентите прави?
А ръстът в тухлите сигурен ли ти е? Или само ти си мислиш и се надяваш, че струват толкова?
Колко Насдак си купи преди 20 години ?
Джони като търсиш назад винаги ще намериш момент когато даден актив е бил много над други. Особено след пукването на дотком балона....:-)
Важното е да знаеш, че кондуктора на всеки актив е тулата. Колкото повече изкарвате от нещо толкова по-скъпа става тулата.....скачени съдове :-) Без шам фъстък има живот, без покрив трудно....
В какво да се убеждавам бре ?
Ти не осъзнаваш ли какво ти говоря ?
Като умреш и те погребат има ли значение какво ще се случи след тебе за теб като почнат да те изяждат белите червеи ?
Или ако вярваш в задгробния живот вече е друга тема .
Ами тогава дай да прекараме всичко през дебелото черво, що са ни инвестиции въобще, що да развиваме бизнес? Пиене, едене и ябане.
За хората с такова мислене природата е дала безпощадна присъда - смърт и заличаване на техните гени. То не че пак не се появяват нови, просто това е процес - природна грешка, изтриване, нова грешка, изтриване.
Понеже един познат твърди, че е врял и кипял в покупко-продажбите на имоти, взех, че го попитах в какво жилище живее? Дали сам го е купувал/строил или му е дарено/приписано от роднини.
Резултата е: мълчи като пукал / комуниуст на разпит
...но иначе той не е лошо момче, само дето раздава акъл за неща по които има само и единствено теоретична подготовка.
Това е все едно той да дава акъл на жонката, къде в квартира от 30м2 да се позиционират, сървърите, суичовете, файруолите, пачшкафовете, сториджрековете, вентилаторите и тн. при положение, че единствените силови контакти са под леглото.
Мисля че всеки един от нас е добре да гледа хоризонт от не повече от 20-30 години напред най много дори и това е много защото на 2 метра под земята мисля че вече няма никакво значение какво е било приживе.
+1
Това е така, но някои хора живеят до 85г и дори над 90г, което си е добре.
Вчера гледах предаването с Мира Добрева, показваше една баба на 94 г. (на толкова щеше да е и моята), в чист апартамент, ремонтиран, показваше си дрехите и бижутата и личеше, че на младини е била мадама. Дори на тези години беше с маникюр и позирала като модел,
Ха ха ха де да беше така.Ще дойде ден ще се убедиш че е имало и то голямо значение
В какво да се убеждавам бре ?
Ти не осъзнаваш ли какво ти говоря ?
Като умреш и те погребат има ли значение какво ще се случи след тебе за теб като почнат да те изяждат белите червеи ?
Или ако вярваш в задгробния живот вече е друга тема .
Хаха. Мисля бях ясен. Преди 5 години като гледах около 100 години назад резултата беше нула на нула. Сега приемам че е вече малко по-добре за акциите защото последните 5 години те са по-добре от тулата , но това е временно. Та под малко нямам предвид 3% средно на година за 100 години, а примерно 0.1% средно за тези 100 години.
Та така при достатъчно дълъг период двете неща вървят в синхрон. едното е по-подскокливо двъпосочно и съответно по-рисково.
ПП Иначе тези 10-12% годишно дет ми ги фалиш ако са за последните 5 години нали знаеш, че съм ги минал с тулата като Маглев селска гара :-))))
За 20 години NASDAQ е скочил над 8 пъти. Това колко процента годишно без дивидентите прави?
А ръстът в тухлите сигурен ли ти е? Или само ти си мислиш и се надяваш, че струват толкова?
Мисля че всеки един от нас е добре да гледа хоризонт от не повече от 20-30 години напред най много дори и това е много защото на 2 метра под земята мисля че вече няма никакво значение какво е било приживе.
Ха ха ха де да беше така.Ще дойде ден ще се убедиш че е имало и то голямо значение
Хаха. Мисля бях ясен. Преди 5 години като гледах около 100 години назад резултата беше нула на нула. Сега приемам че е вече малко по-добре за акциите защото последните 5 години те са по-добре от тулата , но това е временно. Та под малко нямам предвид 3% средно на година за 100 години, а примерно 0.1% средно за тези 100 години.
Та така при достатъчно дълъг период двете неща вървят в синхрон. едното е по-подскокливо двъпосочно и съответно по-рисково.
ПП Иначе тези 10-12% годишно дет ми ги фалиш ако са за последните 5 години нали знаеш, че съм ги минал с тулата като Маглев селска гара :-))))
Малко,малко, колко да е малко ?Разликата е към 3 пъти.за последните 5 години.А за 100 години към 50 пъти.
Малко,малко, колко да е малко ?Разликата е към 3 пъти.за последните 5 години.А за 100 години към 50 пъти.
пп.Не се напъвай да смяташ.Не ти се отдава.Това не е като сметките в кръчмата.
Освен това, едното може да го продадеш за минути (листвано е на борсата и са обявени курсове), че може и месечно да си изплащаш рента колкото си искаш, продавайки частично дялове.
Другото - вЕрваш, че струва толкова, защото си чул какПешо бил продал вГоцето за подобна цена. Продължаваш обаче да му плащаш данъци и такси. Плащаш, плащаш, плащаш....И се надяваш и ти да имаш късмет някой ден да продадеш на цената, на която е продал Пешо. Ако си пък като Песимиста и не продаваш изобщо, значи целият ръст е изцяло виртуален - реални са само данъците и амортизациите/поддръжката.
Едно е да си мислиш, че притежаваш нещо с определена стойност, друго е да видиш тази стойност в банковата сметка. Имотите в момента са точно така - чисто хипотетична стойност, нула покритие.
Инвестиционния посредник е в САЩ.Държавата гарантира до 500К долари. Сега изясни ли ти се?
Ми засега слаба работа ама нали съм тъпичък ко да праиш простено ми е.... :-) и най-вече не съм опитвал на практика.
Знам добре кой е този ИП, но той си има представител у нас. Нямам идея на кой се превежда кеша в този случай. Може пак да е директно към Щатите... Все тая. И по-рано ти написах, че това са детайли които лесно се изясняват като човек тръгне да открива сметка, ама мен повече ме касае частта какво се случва с данъчната ми декларация след като се напечеля, което е неизбежно :-) Като му дойде времето ще те питам :-)
тебе вече не те питам, защото ти само избирателно отговаряш на въпроси с цел заяждане. Та пак те питам разпитвам: Жилището което в момента обитаваш, сам ли си го купувал или ти е дарено/приписано?
за модератора Х-У: Само питам без цел заяждане. Обикновен въпрос бе.
Инвестиционния посредник е в САЩ.Държавата гарантира до 500К долари. Сега изясни ли ти се?
Принципно добрите фондове купуват директно активите и в депозитара се отбелязва фондът като собственик. При фалит на фонда имаш 100% изискуемост на тези активи като дялов участник във фонда. Ако активите са синтетични, генерирани чрез суап сделка е по-сложно (особено ако суап-контрахентът е компанията-майка на самия фонд, което е честа практика).
При фалит на брокера пък можеш да прехвърлиш при нов брокер и там не виждам да има рискове.
Тези 500к какво точно гарантират? Чувал съм за фалирали хедж-фондове, които преди това са "наели"ценни книжа от ETF-фонда. Но това едва ли е единственият възможен случай.
Ми не знам ти си спеца, но мисля че парите не си ги превеждам по сметка на NYSE, а по сметка на инвестиционният посредник.... Когато дойде МЯУ-то ще го мисля кое как :-)
И аз смятах за периоди назад преди 5 години кое как е било и бяха на едно ниво без дивиденти/наеми. Сега малко да е отишло в полза на борсите тези години, но за мен не си заслужава риска от това малко повече....Всеки си решава сам . Аз чакам мяуто на борсата първо :-))))
Коментар