IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• https://www.investor.bg/bylgariia/45...sektor-345926/
    Европейски финансов регулатор предупреди България за уязвимости в жилищния сектор

Банките в Европа са изложени на риск от растящите цени, разхлабените стандарти за кредитиране и растящите дългове на домакирствата

Европейският съвет за системен риск (ЕССР) предупреди България и още четири страни членки на ЕС за уязвимости на жилищния пазар в средносрочен план, на които не е отговорено в достатъчна степен. Това става ясно от публикация на уеб сайта на Съвета, който беше създаден през 2010 г., за да наблюдава финансовата система на ЕС и да предотвратява и намалява системни рискове.

В момент, когато Европейската централна банка (ЕЦБ) се готви да затегне паричната политика в отговор на десетилетния връх на инфлацията, лихвите по ипотечните кредити за купувачите на жилища се очаква да нараснат, което може да потисне цените и да затрудни някои собственици на жилища да продължат да плащат вноските си по ипотечни кредити с променлива лихва.

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Аз те разбирам много добре. Не може обаче да се бърка толкова надълбоко в кацата с меда - хем да рушиш, хем да искаш печалби. Всяка една държава си носи последствията от режима и политиката рано или късно. Затова България трябва да почне да прилага същите политики, каквито са прилагали последните десетилетия развитите държави. Германия нямаше да е Германия, ако не беше миграцията. Нито САЩ щяха да са САЩ. Ако се бях родил в Швейцария, надали щях да отида да уча и работя в Германия, нали така?

Досега (а и все още) мисленето в България е - да работя от ден за ден, да открадна колкото се може повече и да го изнеса навън, за да си гледам кефа после. През това време Германия прави обратното - сега инвестирам (понякога с риск да загубя), за да може след 10-20 години да прибирам печалбите. Усещаш ли разликата?
      джони до преди 2-3 години ние имахме ИЗЛИШЪК на работна ръка и УМИШЛЕНО гонехме навън за да не ги водим безработни. И останаха маса некадърни, които попълваха малкото отворени/свободни работни места. И научените и можещите бяха принудени да работят и заради тях и 90% отебаха и те станаха мързеливи некадърници за 20 години. Дойде момента да НЯМА вече каквито и да е работници и голям кур - ни държавата, ни фирмите никой не знае какво да прави. А все по зле ще става поне още 5-10 години, докато всички дето все още опъват каиша от комунистическо се пенсионират. Само виж учители, лекари как са все над 60г.
      Западняците от малки ги учат как да крадат от 2-ра ръка хора, това е така от 200 ГОДИНИ още от колонизацията.
      Ние сме по зле и от тях (колониите) онея поне имат паплач а нашата е малко. Бъдещето ни е циганите(и белите), тях трябва да научим. Белите лястовици - всички отлитат. С вкарването в задния двор на ЕС нямаме НИКАКЪВ шанс да ги задържим, каквото и да правим.
      С работа на ИШЛЕМЕ няма нищо да постигнем - кво като се водим ИТ-та и ни дават по 2-3к€ робовладелците. НИЕ ПАК СМЕ РОБИ
      Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Аз те разбирам много добре. Не може обаче да се бърка толкова надълбоко в кацата с меда - хем да рушиш, хем да искаш печалби. Всяка една държава си носи последствията от режима и политиката рано или късно. Затова България трябва да почне да прилага същите политики, каквито са прилагали последните десетилетия развитите държави. Германия нямаше да е Германия, ако не беше миграцията. Нито САЩ щяха да са САЩ. Ако се бях родил в Швейцария, надали щях да отида да уча и работя в Германия, нали така?

Досега (а и все още) мисленето в България е - да работя от ден за ден, да открадна колкото се може повече и да го изнеса навън, за да си гледам кефа после. През това време Германия прави обратното - сега инвестирам (понякога с риск да загубя), за да може след 10-20 години да прибирам печалбите. Усещаш ли разликата?
        Точно така са нещата в голяма степен.
        Въпросът е че не виждам някой политик да има желание да промени нещата в тази посока както си го описал. И затва такива чудесни възможности за нас свързани с нещастието на Украинците се изпускат.
        Last edited by pesimist4o na kvadrat; 15.02.2022, 14:48.

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Джони, като акъл и човек си станал тук, а не в Германия. Щеше да имаш на 95% същият акъл и без Немският университет.. Вероятно щеше да имаш и собствен бизнес който да носи приходи на България, а не на Германия както сега. Нали разбираш , че Немският ти офис у нас е ИШЛЕМЕ. Плащате заплати и осигуровки у нас , а цялата добавена стойност от продукта отива за Германия....
          И не е важно за колко време си върнал вложените от България пари в теб. Задачата не е да се ''самоизплатиш'' , а да носиш приходи САМО ТУК.
          Тези приходи са под различни форми - не са само данъка върху доходите ти и осигуровките, които както всеки и ти оптимизираш. Това е също ДДС , други данъци и такси, ДОБАВЕНАТА стойност и печалба от работата ти и т.н. Част при това по-голямата дори и сега отива в Германия, а не в България.
          Разбира се ти поне оставяш и нещо у нас, но имаше едни други форумни колеги , които дори бяха завършили и работили у нас и после отишли в Щатите или Австралия или дори Германия и плащат , харчат, добавят стойност САМО там / вероятно поне 50-100К, а някои и милион на година/ , а тук пращат по 5000 евро на година на родителите си, които се лекуват и получават пенсия с моите данъци и осигуровки....
          Мързи ме да пиша повече по темата днес, но си умно момче и предвид по-ранните ти постове ще се сетиш какво има зад думите ми и как са цифрите....:-)

Коментар

Тук си много далеч от истината. Университетът ми в Германия е бил безплатен, финансиран от немските данъкоплатци. Колко според теб данъци е похарчила България през 90те за мен (основно и средно училище)? Предполагам с една годишна заплата и данъците от нея през 2018-2019 съм си платил обратно в пъти инвестицията. А именно аз бях причината и то с цената на големи усилия да отворя офис в София. Всички служители, данъци и осигуровки са благодарение на мен, при това 100% финансирани отвън.

Относно данъците ми - да, правя си сметката и се стремя да оптимирам данъчните си задължения, за това има много легални възможности. Не виждам причина да не го правя. С държавата България съм си оправил сметките отдавна, сигурно и помощите на поне 10-на шведи съм финансирал досега само от моите данъци.
            Джони, като акъл и човек си станал тук, а не в Германия. Щеше да имаш на 95% същият акъл и без Немският университет.. Вероятно щеше да имаш и собствен бизнес който да носи приходи на България, а не на Германия както сега. Нали разбираш , че Немският ти офис у нас е ИШЛЕМЕ. Плащате заплати и осигуровки у нас , а цялата добавена стойност от продукта отива за Германия....
            И не е важно за колко време си върнал вложените от България пари в теб. Задачата не е да се ''самоизплатиш'' , а да носиш приходи САМО ТУК.
            Тези приходи са под различни форми - не са само данъка върху доходите ти и осигуровките, които както всеки и ти оптимизираш. Това е също ДДС , други данъци и такси, ДОБАВЕНАТА стойност и печалба от работата ти и т.н. Част при това по-голямата дори и сега отива в Германия, а не в България.
            Разбира се ти поне оставяш и нещо у нас, но имаше едни други форумни колеги , които дори бяха завършили и работили у нас и после отишли в Щатите или Австралия или дори Германия и плащат , харчат, добавят стойност САМО там / вероятно поне 50-100К, а някои и милион на година/ , а тук пращат по 5000 евро на година на родителите си, които се лекуват и получават пенсия с моите данъци и осигуровки....
            Мързи ме да пиша повече по темата днес, но си умно момче и предвид по-ранните ти постове ще се сетиш какво има зад думите ми и как са цифрите....:-)

ПП Не те обвинявам или тях. Всеки прави най-доброто за себе си. Само констатирам факти, за които разбира се вината носят всички управлявали ни през последните 30 години, а не индивидуалният човек, който се спасява поединично.
            ПП2 Аз също нося огромна добавена стойност и в момента за чужда държава. И тя е повече от всички данъци които нося за нашата.... макар и всичко да си плащам у нас
            Last edited by pesimist4o na kvadrat; 15.02.2022, 14:34.

Коментар

2016 и аз псувах Германците до 9то коляно. Оказва се, че не са били толкова глупави въпреки всичко. Според статистиките по-голямата част от тези над милион вкарани чернилки вече работят. Не ми се прави идентична калкулация за там, но най-вероятно ROEто за Германия е двуцифрено и то с Левъридж - рефинансират всичко с нов и нов дълг на минусов процент.
              Всичко това естествено с цената на голям брой изнасилени германки и циганизация на градовете, повече престъпност и пр. Явно на повечето Германци не им пука обаче.

Както ти каза - Полша, Чехия и Словакия не спят и за съжаление те ще привлекат масите от Украйна при евентуална война. Ние тук блеем и инвестираме в имоти и пенсионери.
              Разбира се че не са глупави.
              Няма нищо по-скъпо и ценно от човешкият капитал на прИмоция за една държава.
              С тъмните не съм толкова убеден за ползата / трябва да се смята/. Ясное колко приход ще донесат за държавата, но разхода под форма на престъпления, поведение и т.н. ще генерират екстра разход за държавата. Нямам идея каква е калкулацията, но съм сигурен, че Немците са я направили и сметката им е излезнала....
              Освен това тук става въпрос за дългосрочна инвестиция - следващото поколение на тези хора ще бъде възпитано НАСИЛА в Немските училища и разхода за различните разбирания ще спадне. Остава само прихода....

Коментар

ПП Това се отнася и за теб самият. Ти си станал човек у нас , с нашите данъци. След това тези няколко години университет в Германия не са решаващата инвестиция за доходите генерирани от теб. И след това носиш приходи за Германия. Дори и сега като си у нас пак снасяш на Германия...и в малка степен у нас....Дори и с инвестицията на немската ти компания у нас пак носиш на Германия..... и всичко това с основата и първите ти 18 години у нас....
                Тук си много далеч от истината. Университетът ми в Германия е бил безплатен, финансиран от немските данъкоплатци. Колко според теб данъци е похарчила България през 90те за мен (основно и средно училище)? Предполагам с една годишна заплата и данъците от нея през 2018-2019 съм си платил обратно в пъти инвестицията. А именно аз бях причината и то с цената на големи усилия да отворя офис в София. Всички служители, данъци и осигуровки са благодарение на мен, при това 100% финансирани отвън.

Относно данъците ми - да, правя си сметката и се стремя да оптимирам данъчните си задължения, за това има много легални възможности. Не виждам причина да не го правя. С държавата България съм си оправил сметките отдавна, сигурно и помощите на поне 10-на шведи съм финансирал досега само от моите данъци.

Коментар

Безспорен факт е горната ти калкулация. С две ръце съм ЗА подобно спонсориране.
                  Можеш да добавиш, че този човек ще доведе и роднините си които рано или късно ще се включат в пазара на труда и данъкосъбиране.
                  Въобще всеки чужденец който привлечен да работи у нас на 25 години е като имот в Банско и Слънчака - отгледан и изучен без НАШАТА държава да е похарчила нито стотинка за целта и готов да носи наеми за държавата т.е. данъци и осигуровки.
                  Сега въпросът е какъв е чужденецът - от Африка или Афганистан не е сигурно дали щетите няма да са по-големи от ползата за държавата, но от Рускоговорящи места като Украйна, Казахстан, Белорус и Молдова съм с 2 ръце за...... От самата Русия не съм толкова сигурен за ползата....
                  2016 и аз псувах Германците до 9то коляно. Оказва се, че не са били толкова глупави въпреки всичко. Според статистиките по-голямата част от тези над милион вкарани чернилки вече работят. Не ми се прави идентична калкулация за там, но най-вероятно ROEто за Германия е двуцифрено и то с Левъридж - рефинансират всичко с нов и нов дълг на минусов процент.
                  Всичко това естествено с цената на голям брой изнасилени германки и циганизация на градовете, повече престъпност и пр. Явно на повечето Германци не им пука обаче.

Както ти каза - Полша, Чехия и Словакия не спят и за съжаление те ще привлекат масите от Украйна при евентуална война. Ние тук блеем и инвестираме в имоти и пенсионери.

Коментар

Същото може да важи и за българи, постоянно живеещи в чужбина. И ще става с определени правила - не просто кеша в джоба и кой откъде е.

Самолетите, магистралите, метрото, ремонтите по Графа, газопроводи, имоти - всичко това са инвестиции и се наливат милиарди без да се мисли, при това повечето от тези пари се крадат и се изнасят извън държавата. Защо на човешкия капитал не се гледа като на инвестиция? Пак казвам, сметни каква е доходността на държавата от всеки украинец, който дойде тук и плаща данъци и осигуровки, а рефинансирането е под 1%.

От заплата 2000 лева държавата прибира обратно 1000 лева като осигуровки, ДОД и ДДС. Теглим 2 милиарда лева нов дълг на 1% лихва и внасяме 200.000 украинци. Тези 200.000 ще генерират месечно по 200 милиона, които се връщат автоматично в бюджета. Дългът се изплаща за по-малко от година. Така решаваме и проблема с демографията, и генерираме ръст на БВП, социалните каси се пълнят и автоматично ще има повече и за пенсионерите. Вместо това, ние плащаме тези 2 милиарда директно като надбавки над пенсиите. Тотална глупост.
                    По темата калкулациите са ти изцяло в правилната посока.
                    В затритата тема 2-3 пъти съм спорил с наши успели в чужбина емигранти в тази посока.
                    Те твърдяха колко много кеш пращали емигрантите у нас и как едва ли не сме живеели благодарение на това и колко много допринасяли. А всъщност ЗАГУБАТА за държавата от всички напуснали държавата се измерва на десетки милиарди годишно. Дефакто Западът КРАДЕ десетки милиарди от нас ВСЯКА година чрез изнесеният ''доброволно'' от нас обучен и отгледан и ПЛАТЕН от нашата държава човешки капитал в трудоспособна възраст. Това всъщност е най-големият обир в държавата ни за последните 30 години.
                    По спомен в Босна има данък който трябва да плаща всеки отишъл да работи в чужбина. Предвид ЕС и т.н. подобни неща у нас са невъзможни разбира се, но е жалко че не се осъзнава възможността и ние да ''откраднем'' малко....

ПП Това се отнася и за теб самият. Ти си станал човек у нас , с нашите данъци. След това тези няколко години университет в Германия не са решаващата инвестиция за доходите генерирани от теб. И след това носиш приходи за Германия. Дори и сега като си у нас пак снасяш на Германия...и в малка степен у нас....Дори и с инвестицията на немската ти компания у нас пак носиш на Германия..... и всичко това с основата и първите ти 18 години у нас....
                    Last edited by pesimist4o na kvadrat; 15.02.2022, 14:02.

Коментар

Брокер на имоти, минал курсове в СофтУни. Не знам колко трябва да си закъсал за служители, за да прибегнеш до услугите му.
                      Има доста малки аутсорсинг фирми, които мажат какво ли не и вземат такива за бройка. Че и доста големи го правят.

Коментар

• Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

Боби бе и аз навремето слушах как всичко е електроника и че това е бъдещето.Днес никой не помни това.Всяка професия има своите 20г слава..
                        Че то си е така и сега, електрониката е навсякъде. Имаше период на комодитизиране, но напоследък и там е огромно търсене. Кризата с чиповете е само видимата част.

Коментар

Ти само сметни един 25 годишен образован млад човек, който реши да остане в България дългосрочно - колко данъци и осигуровки ще генерира през годините. Една заплата от 2000 лева носи 550 лева осигуровки (работодател+работник) и 150 лева ДОД. 700 лева месечно или 8400 годишно. Отделно на това ще консумира заплатата си, т.е. още 20% ДДС.

От инвестиционна гледна точка си струва даже 50.000 лева да се дадат за всеки новопривлечен. Сам сметни доходността за държавата каква ще е, особено когато дълговете са почти безплатни в момента (скоро вече не).
                          Безспорен факт е горната ти калкулация. С две ръце съм ЗА подобно спонсориране.
                          Можеш да добавиш, че този човек ще доведе и роднините си които рано или късно ще се включат в пазара на труда и данъкосъбиране.
                          Въобще всеки чужденец който привлечен да работи у нас на 25 години е като имот в Банско и Слънчака - отгледан и изучен без НАШАТА държава да е похарчила нито стотинка за целта и готов да носи наеми за държавата т.е. данъци и осигуровки.
                          Сега въпросът е какъв е чужденецът - от Африка или Афганистан не е сигурно дали щетите няма да са по-големи от ползата за държавата, но от Рускоговорящи места като Украйна, Казахстан, Беларус и Молдова съм с 2 ръце за...... От самата Русия не съм толкова сигурен за ползата....
                          Last edited by pesimist4o na kvadrat; 15.02.2022, 14:12.

Коментар

• Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

Алчността не помага за никакво духовно развитие..Животните нямат никакви пространства за обитаване избихме ги отровихме океана от алчност за пари.Откачихме за пусти пари.Хванали сме за гушите да трупаме безсмислени и непотребни неща.
                            Алчността не е от вчера, по-точно натрупването на материални блага, които подпомогнаха за културносто и стопанското възмогване на човешките общности. Но всичко извън мярката си е сбърканяшко. Както аскетизмът, така и прекалената меркантилност. Трябва да разграничаваме примерите на плодотворно предприемачество от ненаситните сребролюбци, златотърсачките или милите скъперници, дето кътат парата под дюшека.
                            Last edited by Trakatrak; 15.02.2022, 13:56.

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение

Тия лафчета съм ги чувал още преди 20 години, а то все по-затегнат става пазара за ИТ-та. Щом такива ерзац като 47 годишни брокери успяват да се качат на влака, представи си какво е търсенето.
                              Брокер на имоти, минал курсове в СофтУни. Не знам колко трябва да си закъсал за служители, за да прибегнеш до услугите му.

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение

Тия лафчета съм ги чувал още преди 20 години, а то все по-затегнат става пазара за ИТ-та. Щом такива ерзац като 47 годишни брокери успяват да се качат на влака, представи си какво е търсенето.
                                Боби бе и аз навремето слушах как всичко е електроника и че това е бъдещето.Днес никой не помни това.Всяка професия има своите 20г слава..

Коментар

Working...
                                X