IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от comandante_40 Разгледай мнение

Въпрос към ejonny2376:
    Ако приемем, че сме в бичи пазар и активите, които купуваме, след 5г. ще удвоят стойността си при равни други усовия, тоест изключваме статистистческите грешки за огромни повишения като при биткойн или акциите на Тесла, а инвестираме в стабилни активи с нормална доходност и ръст. Имаме 20 хил. лв. - ако купя акции, ще имам след 5г. 40 хил. лв. (умножил съм парите си по 2), ако купя имот на стойност 120 хил. лв. със 100 хил. лв. кредит, след 5г. ще имам 240 хил. лв. - умножил съм парите си по 6, като през това време кредитът, който се изплаща от наемателя, е намалял със значителна сума. Също така приемаме, че си договорил кредитът за 25-30г. с минимална вноска, можеш да го изплатиш за 5г., имаш достатъчно доходи да надвнасяш всеки месец и имаш фиксирана лихва за първите 5г. Защо да купувам акции в случая? Плюс че не знам коя платформа изпозлваш, но доколкото знам единствената, при която наистина притежаваш акциите е Interactive Brokers, а не като Еторо, където имаш CFD (договор за разлика). Обаче при IB за мен е проблем, че децата ти не могат да наследят милионите в брокерската ти сметка след смъртта ти, освен ако не си американски гражданин - тук силно се надявам да греша, но това четох на сaйта им.
    Не ползвам платформи, имам си банкови сметки с брокерски депа извън БГ. IB е единствената алтернатива за БГ, която си струва. Не ги ползвам и нямам идея кое как е.

Някак не схванах две неща от въпроса ти:
    - Защо гледаш бичи ли е пазарът или не. По този начин загубите са предначертани. Инвестира се дългосрочно в световната икономика, като се държи резерв, чрез който се увеличава квотата в акции при криза и се увеличава резервът при успокояване.
    - Как така приемаш,че след 5 години ще имаш 240к при покупка на имот? Удвояване на цените за 5 години? Нали този кредит го плащаш ти, наемът (ако изобщо има такъв) покрива само лихвите.

При акците средната дългосрочна доходност ти е 7-8%. При имотите в София в момента е 2% без всякакви ремонти. Ако е купен с кредит - още по-малко при съществен кредитен риск. Сам си прави изводите.

Намери ми имот в София, който струва колкото 15 годишни наема и аз ще съм първият, който ще се втурне да купува. При 40 годишни наема сметката не излиза.

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

Ами виж златото ,днеска два пъти проби 2000 долара ,виж сега за акциите момента е добър -за купуване
      само ако се споразумеят за мир, но тепърва влизаме в рецесия
      по едно време беше голям фен на долара - той се представи много стабилно в тази криза.
      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Джонката и всички виртуални ''инвеститори'' гледат само рекламите , а подводните камъни при виртуалното са на всяка стъпка. Добави и това че те винаги продават на връх и купуват на дъно. За нещата , които си описал не бях наясно, но нямам съмнение , че за всичко е така.
        И какво получавам накрая за тези всички капани ?
        DAX PERFORMANCE-INDEX
        12,701.45+738.42 (6.17%)past 5 years
        Кавръка и Бота са изкарали от депозит за периода пъти повече....
        Ами виж златото ,днеска два пъти проби 2000 долара ,виж сега за акциите момента е добър -за купуване

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Джонката и всички виртуални ''инвеститори'' гледат само рекламите , а подводните камъни при виртуалното са на всяка стъпка. Добави и това че те винаги продават на връх и купуват на дъно. За нещата , които си описал не бях наясно, но нямам съмнение , че за всичко е така.
          DAX PERFORMANCE-INDEX
          Скоро процентът ще стане даже отрицателен, т.е. идеална възможност да се купува. Акциите на Porsche са супер евтини в момента.
          Кое носи повече стойност - Порше или Апартамент близо до фронтовата линия?

Коментар

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение

Джонка как е доходността днес? Алтенатива ли е на имотите?
            Заради широката диверсификация съм на 1% минус за деня, като в момента е точният момент да се купят още Европейски Акции заради по-силния спад в Европа. Мен ме интересува стойността след 15 години, не тази днес.
            Имотите в момента са надценени поне двойно - загубата е 50% още в момента на сделката.

Коментар

Въпрос към ejonny2376:
              Ако приемем, че сме в бичи пазар и активите, които купуваме, след 5г. ще удвоят стойността си при равни други усовия, тоест изключваме статистистческите грешки за огромни повишения като при биткойн или акциите на Тесла, а инвестираме в стабилни активи с нормална доходност и ръст. Имаме 20 хил. лв. - ако купя акции, ще имам след 5г. 40 хил. лв. (умножил съм парите си по 2), ако купя имот на стойност 120 хил. лв. със 100 хил. лв. кредит, след 5г. ще имам 240 хил. лв. - умножил съм парите си по 6, като през това време кредитът, който се изплаща от наемателя, е намалял със значителна сума. Също така приемаме, че си договорил кредитът за 25-30г. с минимална вноска, можеш да го изплатиш за 5г., имаш достатъчно доходи да надвнасяш всеки месец и имаш фиксирана лихва за първите 5г. Защо да купувам акции в случая? Плюс че не знам коя платформа изпозлваш, но доколкото знам единствената, при която наистина притежаваш акциите е Interactive Brokers, а не като Еторо, където имаш CFD (договор за разлика). Обаче при IB за мен е проблем, че децата ти не могат да наследят милионите в брокерската ти сметка след смъртта ти, освен ако не си американски гражданин - тук силно се надявам да греша, но това четох на сaйта им.
              DAX PERFORMANCE-INDEX

Коментар

• Първоначално изпратено от yalokin Разгледай мнение

БФБ също е възможност, там акциите се онаследяват
                Иначе ако питаш Жонката, имотите ще паднат с 80% (та най-накрая да му станат по джоба), а ETFите ще са стабилни.
                https://www.investor.bg/analizi/91/a...evropa-347402/
                Финансовите санкции срещу Русия и ефектът върху банковата система в Европа

Възможно е рискът от несъстоятелност на Русия да намали и темпа на кредитиране в Европа поради загубите, които ще понесат някои европейски банки, което ще доведе до намаляване на рисковия им апетит и по-стриктни условия за кредитиране. В резултат на това ще се отпускат по-малко заеми, което би могло да намали допълнително очаквания ръст на БВП в ЕС и еврозоната.

Коментар

Въпрос към ejonny2376:
                  БФБ също е възможност, там акциите се онаследяват
                  Иначе ако питаш Жонката, имотите ще паднат с 80% (та най-накрая да му станат по джоба), а ETFите ще са стабилни.

Коментар

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение

Джонка как доходността днес? Алтенатива ли е на имотите?
                    Въпрос към ejonny2376:
                    Last edited by comandante_40; 07.03.2022, 13:42.

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Никого нищо не съветвам. Всеки има глава на раменете си. А позицията ми е:

1) Максимум един имот, съответстващ на личните жилищни нужди, възможно най-добра локация. Ако такъв имот не е закупен досега и не се разполага със 100% от сумата за покупка, живеене под наем и изчакване няколко години. Свободните средства се инвестират според точка 3, докато капиталът достигне до ниво, даващо възможност да се купи търсеният имот без кредитиране
                      2) Продажба на всички имоти, които не се ползват за лични нужди и инвестиране на средствата според точка 3
                      3) Останалите средства - бизнес или широка пасивна диверсификация в акции, ценни книжа и метали, напр. комбинация от MSCI ACWI, Small Caps, Emerging Markets, Злато
                      4) Ликвидност от няколко месечни дохода в кеш за покриване на шокови лични нужди
                      5) Хората с ипотека, които имат все още висок остатъчен дълг - да проверят възможността да продадат имота и да ликвидират ипотеката при сегашната изгодна пазарна ситуация и възможна печалба, съответно да минат към сценарии 1/3.

Горното гарантира достатъчна ликвидност и едни 5%-10% доходност, които ако не друго, поне да пазят от инфлацията. Всичко останало е надлъгване и базира на предположения, не на истини.
                      Джонка как е доходността днес? Алтенатива ли е на имотите?
                      Last edited by pepe1234; 07.03.2022, 13:46.

Коментар

• Руснаците не ги съжалявам изобщо. С парите за апарт в София ще могат да се вземат три-четири студа. Мисля да купя едно или две. Има студиа по южното черноморие без годишна такса. Именно натам съм се насочил. Ще остане и някой лев(евро) за зор занам. След години ще ги продам на поредния руски мераклия за ваканционни имоти.

Коментар

• Първоначално изпратено от smartinvest Разгледай мнение

Това е различно от закупуване на имот от съдия изпълнител. Руснаците надуха балона със строителството по черноморието, отделно Путин ги напътстваше да купуват имоти тук, всички знаеме с каква цел. Та бих купил, но само такъв без такса подръжка. Това нали е форум за инвестиране. Мисля че най-изгодните имоти ще са там и то след година, когато Ватниците огладнеят подобаващо.
                          От съдия изпълнител бих купил само при едно условие а то е дали цената удовлетворява условният продавач.Преди време се бах засилил да купувам едно помещение на партерен етаж което мислех да го преустрйвам в три гаража с вода и канализация.Издирих условните продавачи и като чух какво ми разказаха се отказах..Всеки си преценява...Аз смятам че върху мъката на хората щастие е невъзможно да има.Не се чувствам експерт по надуване на строителство ама според мен не руснаците надуха балона а този който издава разрешения за строеж.Инвестирането си е инвестиране но и морала си е морал.Не чакай ватниците да огладнеят.Липсата на френско сирене и италианско прошуто не води до глад.Освен това ембаргото срещу Русия ще доведе до много изгодни сделки,Много добре знаеш по време на югоембаргото Плама какви пачки правеше...Разбира се по телевизора ще се громи гадния Путин.

Коментар

• Никога не бих направил подобно деяние.Аз от мъката на хората не искам да печеля.
                            Това е различно от закупуване на имот от съдия изпълнител. Руснаците надуха балона със строителството по черноморието, отделно Путин ги напътстваше да купуват имоти тук, всички знаеме с каква цел. Та бих купил, но само такъв без такса подръжка. Това нали е форум за инвестиране. Мисля че най-изгодните имоти ще са там и то след година, когато Ватниците огладнеят подобаващо.

Коментар

• Иначе - да, в рубли всичко ще скача яко, вкл. и имотите за ваканцуване
                              (по Томито Дончев, че той е автора на тая простотия за "ваканцуването")
                              Last edited by X_Y; 07.03.2022, 10:06.

Коментар

• Единственото "поскъпване" на имоти ще е в руски рубли

Коментар

Working...
                                X