IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Лихвеният обрат няма да посече упоритостта на българския кредитополучател :: Investor.bg

И при ипотечните кредити няма да е по-различно.

Жалко, жалко, жалко за некупилите и нямащи собствен имот. Ще трябва да се примирят с мисълта, че имотите са скъпи и такива и ще си останат. Кой купил, купил. Който не е ще ползва чужд имот или само едно помещение от него.
    Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от increce Разгледай мнение

Само за протокола:

КТБ имаха депозит, който се казваше 4х4. За над 100 000 лева даваха лихва 9-9,5%. Това важеше до ранната пролет на 2014 г.

Имана и друг продукт, който се казваше "Преференциален безсрочен депозит". По него даваха 7,5% за суми над 50 000 лева. Малко преди да фалират ги отмениха и намалиха лихвите до пазарните за онзи момент 4,5% лихва.

Имаче 2009 - 2020 г. Инвестбанк и Първа инвестиционна банка /за друга не се сещам сега, може и да е имало/ даваха 9-10 % лихва по депозити. Вярно, беше само за около 1 година, но беше факт.
      Точно така. Имаше и други банки , които даваха около и над 10%. И да беше за кратко. После паднаха на 8-9%. Но до 2013 винаги имаше поне 5-6 банки с таиива проценти при депозити.. КТБ никога не бяха с най-високите проценти добри условия за протокола.
      Last edited by pesimist4o na kvadrat; 20.07.2022, 16:50.

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Еми ясни са ти нещата как се случват, ама изводите грешни.

1. Лихвите ще се вдигат. По това че ти е ясно как се формират не знам как може да допуснеш, че вдигането ще бъде с 1.5% за 6 месеца ?!
        2. Мога само да предполагам, но това зависи от политически фактори, не от нечии предположения при нормално държавно поведение, че може да стигнат до 7%.... след няколко години. Може и 17% или 71% да станат / справка Турция/, но това не е при нормално развитие.
        3. Не споделям мнението на Левчо Алтернативният. Разбира се че лихвите влияят на цените на имотите дори и у нас :-) Макар и ролята им да е много по-малка от на запад. И най-вече каквото и влияние да имат то ще е плавно / години/... Има по-силни фактори от лихвите които според мен могат да върнат цените назад.
        4. До момента да уцели :-) Ако имаш съмнения питай Берти да ти каже приятеля му колко имота е ипотекирал за да вземе 7-цифреният кредит НЕ за покупка на нови апарти....В статистиката са тези ипотеки....

Ще се повторя - допускам че ръста към момента е към изчерпване поради други фактори, а не лихвите....:-) Ама като напиша подобно нещо после се оказва, че съм сгрешил :-))))
        Утре Лагарда ще изпраска лихвите отвъд отрицателните нива,само стой и гледай

Коментар

• Първоначално изпратено от Laconic Разгледай мнение

Гледай да не се Очудиш каква лихва ще ти изпраска бабката утре!
          Само утре ще е 100 пункта

Коментар

• Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение

Те и да вдигнат лихвите по депозититите без да издават ипотеки на високи лихви пък е силен сигнал че ще тръгват да фалират и пак ще почне паническо изкупуване. Подържането на високи и все по високи цени на имотите даже ще се окаже в един момент единствения инструмент на правителството да опази банките от фалити. Няма да се очудя ако премиера се появи по брокерски реклами. Защото другия вариант със суверенен дълг ще се позатвори.

Ама това е доста хипотетично защото кой ще прави сделки над 100К евро като само 100К са гарантирани, в САЩ имат $250К гаранция + временна гаранция за 1 месец след сделка. Изобщо много неща трябва да се променят за да може спокойно някой да продаде имот със сигурност че после крадливата бабка, фалиралото правителство или неплатежоспособнаа банка ще му опазят кеша след сделката.
            Гледай да не се Очудиш каква лихва ще ти изпраска бабката утре!

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Нз какво може, но знам бамките кви клаузи имат, тай че едно наум. Колкото до 2009-2010, лихвите не са били 9. Ктб даваше 6%, за над 100к даваше към 7. А имах там 3 год. Започнах с 3% и стигнах макс 7%. Точно преди фалита си купих имот и остатъка попадна в гарантираните, след фалита ми върнаха всичко след 6 месеца. Но лихви 9 никога не е имало. Оттогава ме вярвам в бамките. Коина е моята бамка.
              Само за протокола:

КТБ имаха депозит, който се казваше 4х4. За над 100 000 лева даваха лихва 9-9,5%. Това важеше до ранната пролет на 2014 г.

Имана и друг продукт, който се казваше "Преференциален безсрочен депозит". По него даваха 7,5% за суми над 50 000 лева. Малко преди да фалират ги отмениха и намалиха лихвите до пазарните за онзи момент 4,5% лихва.

Имаче 2009 - 2010 г. Инвестбанк и Първа инвестиционна банка /за друга не се сещам сега, може и да е имало/ даваха 9-10 % лихва по депозити. Вярно, беше само за около 1 година, но беше факт.
              Last edited by increce; 20.07.2022, 16:55.

Коментар

Нз какво може, но знам бамките кви клаузи имат, тай че едно наум. Колкото до 2009-2010, лихвите не са били 9. Ктб даваше 6%, за над 100к даваше към 7. А имах там 3 год. Започнах с 3% и стигнах макс 7%. Точно преди фалита си купих имот и остатъка попадна в гарантираните, след фалита ми върнаха всичко след 6 месеца. Но лихви 9 никога не е имало. Оттогава ме вярвам в бамките. Коина е моята бамка.
                2009-10 имах депозити на 10.5%....не в КТБ....

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
                  Да, да - наясно съм как се формира лихвата по кредитите. За левовите бенчмарка е депозитната маса, за евровите - 6-месечния юрибор. Навремето докато още съществуваше Софибора - той беше бенчмарка за левовите, после беше заменен. Условието за повишение естествено е ако бенчмарка скочи с еди-колко си - се вдига и лихвата по кредита. Това е ясно/...

И така - да обобщим:

Заблуда Но. 1 - Лихвите в България няма да се вдигнат!
                  Заблуда Но. 2 - Дори и да се вдигнат няма да надхвърлят 4%-5%!
                  Заблуда Но. 3 - За да променят нещо трябва да са поне 10% (цяло се придържаме към Заблуди 1 & 2)!
                  Заблуда Но. 4 - Покупките с ипотеки са не повече от 25%...хората имат мн. своб. пари и пазаруват кеш!

Така ОК ли е?
                  Еми ясни са ти нещата как се случват, ама изводите грешни.

1. Лихвите ще се вдигат. По това че ти е ясно как се формират не знам как може да допуснеш, че вдигането ще бъде с 1.5% за 6 месеца ?!
                  2. Мога само да предполагам, но това зависи от политически фактори, не от нечии предположения при нормално държавно поведение, че може да стигнат до 7%.... след няколко години. Може и 17% или 71% да станат / справка Турция/, но това не е при нормално развитие.
                  3. Не споделям мнението на Левчо Алтернативният. Разбира се че лихвите влияят на цените на имотите дори и у нас :-) Макар и ролята им да е много по-малка от на запад. И най-вече каквото и влияние да имат то ще е плавно / години/... Има по-силни фактори от лихвите които според мен могат да върнат цените назад.
                  4. До момента да уцели :-) Ако имаш съмнения питай Берти да ти каже приятеля му колко имота е ипотекирал за да вземе 7-цифреният кредит НЕ за покупка на нови апарти....В статистиката са тези ипотеки....

Ще се повторя - допускам че ръста към момента е към изчерпване поради други фактори, а не лихвите....:-) Ама като напиша подобно нещо после се оказва, че съм сгрешил :-))))

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Грешите, че с вдигането на лихвите по ипотеките ще има промо цени при имотите. Ако банките не вдигнат и лихвите по депозитите, цените на имотите ще продължат своя възход. Досетете се сами защо, няма вечно да ви наливам акъл в главите.
                    Те и да вдигнат лихвите по депозититите без да издават ипотеки на високи лихви пък е силен сигнал че ще тръгват да фалират и пак ще почне паническо изкупуване. Подържането на високи и все по високи цени на имотите даже ще се окаже в един момент единствения инструмент на правителството да опази банките от фалити. Няма да се очудя ако премиера се появи по брокерски реклами. Защото другия вариант със суверенен дълг ще се позатвори.

Ама това е доста хипотетично защото кой ще прави сделки над 100К евро като само 100К са гарантирани, в САЩ имат $250К гаранция + временна гаранция за 1 месец след сделка. Изобщо много неща трябва да се променят за да може спокойно някой да продаде имот със сигурност че после крадливата бабка, фалиралото правителство или неплатежоспособнаа банка ще му опазят кеша след сделката.

Коментар

• Първоначално изпратено от increce Разгледай мнение

В онези години всички банки работеха с неравноправни клаузи. Днес вече не е така. За да може днес да се увеличи толкова лихва по сключен договор за кредит, трябва лихвите по депозитите да излетят до нива, които не сме виждали от КТБ. Плаващата компонента на лихвата на повечето банки е обвързана с тези депозитни нива, а стойността е обективна и се обявява от БНБ. Затова казвам, че е 99% невъзможно, защото не виждам как банките могат да дават 5-6% лихва по депозити на домакинства вече.

През 2009 - 2010 г. не знам дали си спомняте, че имаше доста банки, които даваха лихви по депозити и по 9-10%. Това вече ми изглежда толкова отдавна, че чак все едно е било в някой друг живот.
                      Last edited by better; 20.07.2022, 16:27.

Коментар

Като имах идеи да се ипотекирам наскоро оглеждах добре как се формира лихвата и в повечето случаи то е на база лихвите които дава банката по депозитите по някаква формула + надбавка. Т.е. трябва депозитната маса да стане на средно 2% в дадена банка за да видиш 4% по ипотека ориентировъчно....
                        Да, да - наясно съм как се формира лихвата по кредитите. За левовите бенчмарка е депозитната маса, за евровите - 6-месечния юрибор. Навремето докато още съществуваше Софибора - той беше бенчмарка за левовите, после беше заменен. Условието за повишение естествено е ако бенчмарка скочи с еди-колко си - се вдига и лихвата по кредита. Това е ясно/...

И така - да обобщим:

Заблуда Но. 1 - Лихвите в България няма да се вдигнат!
                        Заблуда Но. 2 - Дори и да се вдигнат няма да надхвърлят 4%-5%!
                        Заблуда Но. 3 - За да променят нещо трябва да са поне 10% (цяло се придържаме към Заблуди 1 & 2)!
                        Заблуда Но. 4 - Покупките с ипотеки са не повече от 25%...хората имат мн. своб. пари и пазаруват кеш!

Така ОК ли е?

Коментар

Понее си мой човек признавам, че леко извъртях :-) за да е по-лесно отнася се и за двете :-) Ще има и стари и нови ипотеки за под 4% ГПР. Без извъртане точно след 6 месеца. След година или до края на следващата може и да няма.////, но зависи там не мога да съм категоричен..
                          increce добре обясни процеса. Като имах идеи да се ипотекирам наскоро оглеждах добре как се формира лихвата и в повечето случаи то е на база лихвите които дава банката по депозитите по някаква формула + надбавка. Т.е. трябва депозитната маса да стане на средно 2% в дадена банка за да видиш 4% по ипотека ориентировъчно....
                          Грешите, че с вдигането на лихвите по ипотеките ще има промо цени при имотите. Ако банките не вдигнат и лихвите по депозитите, цените на имотите ще продължат своя възход. Досетете се сами защо, няма вечно да ви наливам акъл в главите.
                          Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
                            Еми ако трябва - ще се прежалиш за Евго...

А и не е лошо да уточниш за какви кредити говориш... ако отсега почваш да се извърташ!

От това, което си написал - оставам с впечатление, че говориш, че ще има НОВИ ипотеки под (или равни) на 4%!
                            Понее си мой човек признавам, че леко извъртях :-) за да е по-лесно отнася се и за двете :-) Ще има и стари и нови ипотеки за под 4% ГПР. Без извъртане точно след 6 месеца. След година или до края на следващата може и да няма.////, но зависи там не мога да съм категоричен..
                            increce добре обясни процеса. Като имах идеи да се ипотекирам наскоро оглеждах добре как се формира лихвата и в повечето случаи то е на база лихвите които дава банката по депозитите по някаква формула + надбавка. Т.е. трябва депозитната маса да стане на средно 2% в дадена банка за да видиш 4% по ипотека ориентировъчно....

Коментар

Мале ще стане ного хард форума и Евго мое да ми налети :-))))
                              А ако след 6 месеца има все още под 4% ГПР ко праим ? Нали знаеш и че лихвите обикновено се актуализират на 6 месеца по отпуснатите кредити ?
                              Еми ако трябва - ще се прежалиш за Евго...

А и не е лошо да уточниш за какви кредити говориш... ако отсега почваш да се извърташ!

От това, което си написал - оставам с впечатление, че говориш, че ще има НОВИ ипотеки под (или равни) на 4%!

п.п.
                              Това ли имаш предвид - че и след 6 месеца банките ще продължават да отпускат нови ипотечни заеми на лихви по-малки и равни на 4%!?
                              Last edited by Julius_BG; 20.07.2022, 15:57.

Коментар

Глупости! Прокредитбанк беше и ми вдигна от 8 на 14%. Добре, че не беше много та го затворих с кански мъки. Оттогава кът чуя банка и се изприщвам. И 3 те ми имота ги купих само с лични пари. В момента нямам 1 ст. кредит! И никога не искам да имам. Внимавайте с банките и дребните шрифтове!
                                В онези години всички банки работеха с неравноправни клаузи. Днес вече не е така. За да може днес да се увеличи толкова лихва по сключен договор за кредит, трябва лихвите по депозитите да излетят до нива, които не сме виждали от КТБ. Плаващата компонента на лихвата на повечето банки е обвързана с тези депозитни нива, а стойността е обективна и се обявява от БНБ. Затова казвам, че е 99% невъзможно, защото не виждам как банките могат да дават 5-6% лихва по депозити на домакинства вече.

През 2009 - 2010 г. не знам дали си спомняте, че имаше доста банки, които даваха лихви по депозити и по 9-10%. Това вече ми изглежда толкова отдавна, че чак все едно е било в някой друг живот.

Коментар

Working...
                                X