If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ами ударих един контрол ф и на CFA 2020 level 1 книгите. Там ги ползват и двете съвсем наравно без разлика. Тъй че сещай се...
Говоря ти за съвсем друго ниво, не CFA. Аз лично съм го чул за пръв път от един българин, който беше светило във финансите. После специално съм търсил да се убедя, че е така.
Депресиейшън (както и амортизейшън) са свързани с дълготрайните активи. Тук в БГ не се прави разлика дори между тези двата, но реално депресиейшън е амортизацията на материалните, физически активи (tangible), докато амортизейшън е за амортизация на нематериалните (intangible asset) активи. Нашето "Амортизация" = западното Depreciation. Нямаме бг-аналог на Amortization.
A девалвацията, както каза е промяна в официалния курс, определен от цент.банка (докато обезценката е промяна в пазарния курс, който не е фиксиран). Обраното е ревалоризация...
Надник, Наднииик.... твоя "запад" да не е Македония или Сърбия?
И за валута се използва depreciation. А за амортизацията има разлика, да.
Devaluation is the deliberate downward adjustment of the value of a country's money relative to another currency, group of currencies, or currency standard. Countries that have a fixed exchange rate or semi-fixed exchange rate use this monetary policy tool. It is often confused with depreciation and is the opposite of revaluation, which refers to the readjustment of a currency's exchange rate.
A revaluation is a calculated upward adjustment to a country's official exchange rate relative to a chosen baseline. The baseline can include wage rates, the price of gold, or a foreign currency. Revaluation is the opposite of devaluation, which is a downward adjustment of a country's official exchange rate.
На малко места може да се открие тази разлика, затова го споменавам. Масово не се прави разграничение. Иначе на английски думите са devaluation и depreciation.
Ей сега ударих един контрол ф на няколко учебника по макро и никъде няма такова нещо.
На малко места може да се открие тази разлика, затова го споменавам. Масово не се прави разграничение. Иначе на английски думите са devaluation и depreciation.
Депресиейшън (както и амортизейшън) са свързани с дълготрайните активи. Тук в БГ не се прави разлика дори между тези двата, но реално депресиейшън е амортизацията на материалните, физически активи (tangible), докато амортизейшън е за амортизация на нематериалните (intangible asset) активи. Нашето "Амортизация" = западното Depreciation. Нямаме бг-аналог на Amortization.
A девалвацията, както каза е промяна в официалния курс, определен от цент.банка (докато обезценката е промяна в пазарния курс, който не е фиксиран). Обраното е ревалоризация...
Надник, Наднииик.... твоя "запад" да не е Македония или Сърбия?
Абе човек за трети път днеска пиша. Не става дума за брутална девалвация и не става дума за долара. Става дума за тази девалвация дето върви в момента в еврото и дето даже не я споменават по новините, а като я споменат само с мили думи се облича. За тая девалвация ти говорим. Няколко години от тая девалвация и без да е бритална всички сметки на хазяите и на банките излизат на текущите цени. Един вид цените на имотите са просто пазарен индикатор на инфлационните очаквания на една определена класа хора - потребители които движат парите.
плавно няма да стане - ЕЦБ (най последни), ФЕД, АЦБ се усетиха, че кривата става експоненциална и затова ще трябва да ударят с юмрук по масата ...макар и с риск да се счупи част от посудата.
представяш си го прекалено розово и леко за кредитополучателите, а всъщност съществена част от напечатаното е под формата на евтин дълг... ще има крути мерки и драма, но алтернативата е ..... по-лоша.
тук е мястото да кажем, че БНБ се явява леко като патерица на определени лобита в момента и беше редно да вземе малко по-твърда политика към безразборното раздаване на кредити от последната година, защото това ще излезе скъпо на хората получили достъп до лесни пари.
Къде си го чел това? На английски има ли такава разлика? Щото на мене ми изглежда че пак някой гение взел българска дума и чуждица за едно и също нещо и си е измислил сам разликата в значението между двете. Аз съм учил на запад и там не се сещам да има подобно нещо.
Къде "на запад" си учил бе, сладур?!
Би ли сподели?
Че ми се струва, че А-то и Б-то още не си усвоил... (термините)
Къде си го чел това? На английски има ли такава разлика? Щото на мене ми изглежда че пак някой гениие взел българска дума и чуждица за едно и също нещо и си е измислил сам разликата в значението между двете. Аз съм учил на запад и там не се сещам да има подобно нещо.
Как така ?
Това не може да стане ,не може да е истина !! ха ха По-високите лихви по ипотеките заплашват ръста на цените на жилищата в еврозоната !!!!!!!!! 03/08/2022
Очаква се кредитите да продължат да поскъпват в идните месеци със затягането на паричната политика от ЕЦБ !!!!!!!!!!!!
„Очакваме жилищният пазар да се забави значително в отговор на резкия ръст на лихвите по ипотечните кредити“, коментира Оливър Ракау, икономист в Oxford Economics. „В бъдеще по-високите лихви и по-затегнатото банково кредитиране са сигнал, че притокът на заеми ще се забави рязко“, допълва той.
Очаква се растящите лихви да охладят процъфтяващия жилищен пазар, който беше резултат от рекордно ниските лихви, фискалните мерки в подкрепа на активността и силното търсене на по-големи имоти с външни площи, защото повече хора работят от вкъщи.
Лихвите по ипотеките падат защото вече му се вижда края на вдигането на лихвите и печатането пак ше започне догодина точно както написах пез април още.
Свириии, свириии, щурчеее.
Ах, подлудявай ме, не спирай........
Коментар