Първоначално изпратено от 6000
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнениеДнес доста време отделих на Лагавата баба, заради която ЕЦБ се беше легнала поне с 6м.
Накратко:
1. Ще вдигнат през март с 0,5%
2. Свиват бланка с някви смешни 15млрд на месец и то за сега за малък период от време.
3. До края на Юни 2023 трябва да са стигнали до това заветно рестриктивно ниво .
4. Ще задържат лихвите на това ниво ДОСТАТЪЧНО дълго за да са абсолютно сигурни, че няма никакъв риск от завръщане на инфлацията над целевата им стойност от 2%.
5. Не се водят от политиката на ФЕД.
6. Спирането на някои подпомагащи мерки в енергетиката ще доведе до увеличение на инфлацията, за това ще трябва да се измислят нови или продължат сегашните.
7. Наблюдават 6 страни в Европа и решенията им се вземат на база техните измерими показатели. Това за мен не е много ОК защото ако в тези 6 страни падне инфлацията до 2%, то няма гаранция и то никаква, че в БГ ще падне под 5%.
А бе до есента на 24 не вярвам да тръгват да намалят лихвите според мен
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Ох уморих се да пиша едно и също. Цената на имотите дългосрочно / разбирай десетилетия/ върви наравно с инфлацията. Това че 1-2-5 години имотите са паднали номинално или са с ръст под инфлацията не променя десетилетната перспектива защото следващите 5 години примерно ще са много напред номинално и много над инфлацията. Все ми е тая относно вече притежаваните имоти каква им е моментната пазарна цена.
Но ме интересува да има номинален спад или много подинфлационен ръст , за да мога да купя още имоти по-лесно....защото имам възможности да го правя в такива трудни за ДРУГИТЕ моменти..... Т.е. имам по-малко купуваческа конкуренция
Като изключим феноменалните ръстове 2006-2008 и 2021-2022, в останалото време имотите са били под официалната инфлация. Много груб пример - 2005 в Гео Милев квадратът е бил около 700-750 средно, в началото на 2021 - 1200. За същият период НСИ регистрира над 100% инфлация и всички знаем как в действителност я усещаме. Както самият посочвате, като не отчитаме огромните спадове, така не трябва да отчитаме и стръмните покачвания в цените, защото са спекулативни. За 15 години имотите са под инфлацията, освен топ локации, които са нараснали над 100%, но такива е броят на пръсти.
Коментар
-
Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнениеДнес доста време отделих на Лагавата баба, заради която ЕЦБ се беше легнала поне с 6м.
Накратко:
2. Свиват бланка с някви смешни 15млрд на месец и то за сега за малък период от време.
3. До края на Юни 2023 трябва да са стигнали до това заветно рестриктивно ниво .
4. Ще задържат лихвите на това ниво ДОСТАТЪЧНО дълго за да са абсолютно сигурни, че няма никакъв риск от завръщане на инфлацията над целевата им стойност от 2%.
6. Спирането на някои подпомагащи мерки в енергетиката ще доведе до увеличение на инфлацията, за това ще трябва да се измислят нови или продължат сегашните.
7. Наблюдават 6 страни в Европа и решенията им се вземат на база техните измерими показатели. Това за мен не е много ОК защото ако в тези 6 страни падне инфлацията до 2%, то няма гаранция и то никаква, че в БГ ще падне под 5%.
- 1 like
Коментар
-
Разбирам че ви е трудно за проумяване поради позицията в която сте..... Ние САМО купуваме и не продаваме каквито и да са цените и очакванията ни.
Имотите не са подходящи за спекула поради транзакционните разходи най-малкото.
- 1 like
Коментар
-
Днес доста време отделих на Лагавата баба, заради която ЕЦБ се беше легнала поне с 6м.
Накратко:
- 2 Харесвания
Коментар
-
За първата част се радвам че си разбрал. Имот не се купува с перспектива 5 или 10 или дори 20 години.
За втората част още ти е сложно. Какво ме интересува че младите имат други приоритети и че не купуват ?! Аз не продавам, а евентуално при добри условия бих отдавал под наем.... Та младите пасват за това.... Радвам се че преподаватели като Кр. Петров и Юлката помагат във формирането на подобен мироглед в младите :-)
А за младите поколения имах предвид, че не набутват парите си в имоти, а не,че не купуват жилища ,за да живеят в тях. Това са различни неща.Last edited by Vergil1975; 03.02.2023, 00:37.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнение
И при теб ключовата дума е временен спад.Т.е се надяваш дългосрочно цената им да расте.
Дали ще стане така е друг въпрос, защото поколенията се сменят и младите поколения не са чак толкова навити да си набиват парите в имоти. А заради демографският срив все по-малко стават тия,които купуват жилища, за да живеят в тях.
За втората част още ти е сложно. Какво ме интересува че младите имат други приоритети и че не купуват ?! Аз не продавам, а евентуално при добри условия бих отдавал под наем.... Та младите пасват за това.... Радвам се че преподаватели като Кр. Петров и Юлката помагат във формирането на подобен мироглед в младите :-)
- 1 like
Коментар
-
Ох уморих се да пиша едно и също. Цената на имотите дългосрочно / разбирай десетилетия/ върви наравно с инфлацията. Това че 1-2-5 години имотите са паднали номинално или са с ръст под инфлацията не променя десетилетната перспектива защото следващите 5 години примерно ще са много напред номинално и много над инфлацията. Все ми е тая относно вече притежаваните имоти каква им е моментната пазарна цена.
Но ме интересува да има номинален спад или много подинфлационен ръст , за да мога да купя още имоти по-лесно....защото имам възможности да го правя в такива трудни за ДРУГИТЕ моменти..... Т.е. имам по-малко купуваческа конкуренция
Дали ще стане така е друг въпрос, защото поколенията се сменят и младите поколения не са чак толкова навити да си набиват парите в имоти. А заради демографският срив все по-малко стават тия,които купуват жилища, за да живеят в тях.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivanvg93 Разгледай мнение
Къщата от тате, монетите от дядо.... затова не можеш да го разбереш
И аз поне съм откровен и не се правя на велик в анонимен форум.
За теб изобщо не се и съмнявам, че си почнал от нулата и на 29 години си придобил много имоти без никаква помощ от роднините. Ами не може всички да сме като теб.Last edited by Vergil1975; 03.02.2023, 00:40.
Коментар
-
Ключовата дума е ВРЕМЕНЕН.Т.е се надяваш в дългосрочен план цената да расте.В повечето случаи и повече. Бавно, тромаво нещо с високи транзакционни разходи
Коментар
-
Е кой казал,че продаваш?Въпросът е,че имотите са ти актив.И да искаш да паднат цените трябва нещо да ти хлопа. А ми се виждаш доста разумен човек. И аз имам стотина златни монети, наследство от дядо ми.Не ги продавам,но това не означава, че искам цената да им пада.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivanvg93 Разгледай мнение
Ако планът ти е да държиш тези имоти цял живот и да останат като богатство в поколенията, тогава временен спад е само в полза на такъв човек. Може би не мислиш от тази гледна точка и затова ти е трудно да го проумееш. Ако НИКОГА не продаваш и само купуваш, тогава краткосрочен спад е наистина добре дошъл.
Рискът идва, ако цената на имота толко падне, че кредитът ти стане предсрочно изискуем или банката ти иска допълнително обезпечение (както стана 2008-ма). Но този сценарии с текущата банкова политика няма да се повтори.
Коментар
-
Е кой казал,че продаваш?Въпросът е,че имотите са ти актив.И да искаш да паднат цените трябва нещо да ти хлопа. А ми се виждаш доста разумен човек. И аз имам стотина златни монети, наследство от дядо ми.Не ги продавам,но това не означава, че искам цената да им пада.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Разбирам че ви е трудно за проумяване поради позицията в която сте..... Ние САМО купуваме и не продаваме каквито и да са цените и очакванията ни.
Имотите не са подходящи за спекула поради транзакционните разходи най-малкото.
Коментар
Коментар