IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 6000 Разгледай мнение

Залудо си си губил времето с баба ти ако извода ти е в последното изречение
    Бабата така наобратно говореше и преди само че с обратен знак и сега така ,та чакай и се надявам,евтин кредит през крив макарони ще видиш

Коментар

• Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
      Днес доста време отделих на Лагавата баба, заради която ЕЦБ се беше легнала поне с 6м.
      Накратко:
      1. Ще вдигнат през март с 0,5%
      2. Свиват бланка с някви смешни 15млрд на месец и то за сега за малък период от време.
      3. До края на Юни 2023 трябва да са стигнали до това заветно рестриктивно ниво .
      4. Ще задържат лихвите на това ниво ДОСТАТЪЧНО дълго за да са абсолютно сигурни, че няма никакъв риск от завръщане на инфлацията над целевата им стойност от 2%.
      5. Не се водят от политиката на ФЕД.
      6. Спирането на някои подпомагащи мерки в енергетиката ще доведе до увеличение на инфлацията, за това ще трябва да се измислят нови или продължат сегашните.
      ​​​7. Наблюдават 6 страни в Европа и решенията им се вземат на база техните измерими показатели. Това за мен не е много ОК защото ако в тези 6 страни падне инфлацията до 2%, то няма гаранция и то никаква, че в БГ ще падне под 5%.

А бе до есента на 24 не вярвам да тръгват да намалят лихвите според мен
      Много точен анализ, посоката е тази!

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Ох уморих се да пиша едно и също. Цената на имотите дългосрочно / разбирай десетилетия/ върви наравно с инфлацията. Това че 1-2-5 години имотите са паднали номинално или са с ръст под инфлацията не променя десетилетната перспектива защото следващите 5 години примерно ще са много напред номинално и много над инфлацията. Все ми е тая относно вече притежаваните имоти каква им е моментната пазарна цена.
        Но ме интересува да има номинален спад или много подинфлационен ръст , за да мога да купя още имоти по-лесно....защото имам възможности да го правя в такива трудни за ДРУГИТЕ моменти..... Т.е. имам по-малко купуваческа конкуренция
        Как ще е вярно за имоти, които никой не иска или няма нужда? Търсене и предлагане, това определя пазара. Дългосрочно, първото намалява, второто се увеличава, резултатът е ясен. Попитайте някой купил в Банско или Слънчев бряг как цените се движат с инфлацията. Инвестирате в жилища, които имат само една цел - за живеене, а населението ни намалява, дори в София.

Като изключим феноменалните ръстове 2006-2008 и 2021-2022, в останалото време имотите са били под официалната инфлация. Много груб пример - 2005 в Гео Милев квадратът е бил около 700-750 средно, в началото на 2021 - 1200. За същият период НСИ регистрира над 100% инфлация и всички знаем как в действителност я усещаме. Както самият посочвате, като не отчитаме огромните спадове, така не трябва да отчитаме и стръмните покачвания в цените, защото са спекулативни. За 15 години имотите са под инфлацията, освен топ локации, които са нараснали над 100%, но такива е броят на пръсти.

Коментар

• Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
          Днес доста време отделих на Лагавата баба, заради която ЕЦБ се беше легнала поне с 6м.
          Накратко:
          2. Свиват бланка с някви смешни 15млрд на месец и то за сега за малък период от време.
          3. До края на Юни 2023 трябва да са стигнали до това заветно рестриктивно ниво .
          4. Ще задържат лихвите на това ниво ДОСТАТЪЧНО дълго за да са абсолютно сигурни, че няма никакъв риск от завръщане на инфлацията над целевата им стойност от 2%.
          6. Спирането на някои подпомагащи мерки в енергетиката ще доведе до увеличение на инфлацията, за това ще трябва да се измислят нови или продължат сегашните.
          ​​​7. Наблюдават 6 страни в Европа и решенията им се вземат на база техните измерими показатели. Това за мен не е много ОК защото ако в тези 6 страни падне инфлацията до 2%, то няма гаранция и то никаква, че в БГ ще падне под 5%.

Залудо си си губил времето с баба ти ако извода ти е в последното изречение

Коментар

Разбирам че ви е трудно за проумяване поради позицията в която сте..... Ние САМО купуваме и не продаваме каквито и да са цените и очакванията ни.
            Имотите не са подходящи за спекула поради транзакционните разходи най-малкото.
            За какво ги купуваш? За да ги даваш под наем за жълти стинки ли?

Коментар

• Днес доста време отделих на Лагавата баба, заради която ЕЦБ се беше легнала поне с 6м.
              Накратко:

Коментар

За първата част се радвам че си разбрал. Имот не се купува с перспектива 5 или 10 или дори 20 години.
                За втората част още ти е сложно. Какво ме интересува че младите имат други приоритети и че не купуват ?! Аз не продавам, а евентуално при добри условия бих отдавал под наем.... Та младите пасват за това.... Радвам се че преподаватели като Кр. Петров и Юлката помагат във формирането на подобен мироглед в младите :-)
                Ти не продаваш,ама за децата ти дали ще важи същото?Не искаш ли да им дадеш актив с възможно най-високата стойност?Те може да искат да продават и колкото повече струва тоя имот,толкова по-добре.Например искат да отидат да живеят в друга държава, или не дай си боже има някакъв здравословен проблем и се нуждаят от пари.Естествено,че е много по-добре имотът да струва повече, отколкото по-малко.
                А за младите поколения имах предвид, че не набутват парите си в имоти, а не,че не купуват жилища ,за да живеят в тях. Това са различни неща.
                Last edited by Vergil1975; 03.02.2023, 00:37.

Коментар

• Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнение

И при теб ключовата дума е временен спад.Т.е се надяваш дългосрочно цената им да расте.
                  Дали ще стане така е друг въпрос, защото поколенията се сменят и младите поколения не са чак толкова навити да си набиват парите в имоти. А заради демографският срив все по-малко стават тия,които купуват жилища, за да живеят в тях.
                  За първата част се радвам че си разбрал. Имот не се купува с перспектива 5 или 10 или дори 20 години.
                  За втората част още ти е сложно. Какво ме интересува че младите имат други приоритети и че не купуват ?! Аз не продавам, а евентуално при добри условия бих отдавал под наем.... Та младите пасват за това.... Радвам се че преподаватели като Кр. Петров и Юлката помагат във формирането на подобен мироглед в младите :-)

Коментар

Ох уморих се да пиша едно и също. Цената на имотите дългосрочно / разбирай десетилетия/ върви наравно с инфлацията. Това че 1-2-5 години имотите са паднали номинално или са с ръст под инфлацията не променя десетилетната перспектива защото следващите 5 години примерно ще са много напред номинално и много над инфлацията. Все ми е тая относно вече притежаваните имоти каква им е моментната пазарна цена.
                    Но ме интересува да има номинален спад или много подинфлационен ръст , за да мога да купя още имоти по-лесно....защото имам възможности да го правя в такива трудни за ДРУГИТЕ моменти..... Т.е. имам по-малко купуваческа конкуренция
                    И при теб ключовата дума е временен спад.Т.е се надяваш дългосрочно цената им да расте.
                    Дали ще стане така е друг въпрос, защото поколенията се сменят и младите поколения не са чак толкова навити да си набиват парите в имоти. А заради демографският срив все по-малко стават тия,които купуват жилища, за да живеят в тях.

Коментар

• Първоначално изпратено от ivanvg93 Разгледай мнение

Къщата от тате, монетите от дядо.... затова не можеш да го разбереш
                      Напротив-разбирам като някой лъже. Лошо няма-щом имате възможности,купете и десетки апартаменти.Ама недейте да говорите врели некипели как сте искали цената да им пада .
                      И аз поне съм откровен и не се правя на велик в анонимен форум.
                      За теб изобщо не се и съмнявам, че си почнал от нулата и на 29 години си придобил много имоти без никаква помощ от роднините. Ами не може всички да сме като теб.
                      Last edited by Vergil1975; 03.02.2023, 00:40.

Коментар

Ключовата дума е ВРЕМЕНЕН.Т.е се надяваш в дългосрочен план цената да расте.
                        При имотите временен значи поне 2-3 години В повечето случаи и повече. Бавно, тромаво нещо с високи транзакционни разходи

Коментар

Е кой казал,че продаваш?Въпросът е,че имотите са ти актив.И да искаш да паднат цените трябва нещо да ти хлопа. А ми се виждаш доста разумен човек. И аз имам стотина златни монети, наследство от дядо ми.Не ги продавам,но това не означава, че искам цената да им пада.

Коментар

• Първоначално изпратено от ivanvg93 Разгледай мнение

Ако планът ти е да държиш тези имоти цял живот и да останат като богатство в поколенията, тогава временен спад е само в полза на такъв човек. Може би не мислиш от тази гледна точка и затова ти е трудно да го проумееш. Ако НИКОГА не продаваш и само купуваш, тогава краткосрочен спад е наистина добре дошъл.

Рискът идва, ако цената на имота толко падне, че кредитът ти стане предсрочно изискуем или банката ти иска допълнително обезпечение (както стана 2008-ма). Но този сценарии с текущата банкова политика няма да се повтори.
                            Ключовата дума е ВРЕМЕНЕН.Т.е се надяваш в дългосрочен план цената да расте.

Коментар

Е кой казал,че продаваш?Въпросът е,че имотите са ти актив.И да искаш да паднат цените трябва нещо да ти хлопа. А ми се виждаш доста разумен човек. И аз имам стотина златни монети, наследство от дядо ми.Не ги продавам,но това не означава, че искам цената да им пада.
                              Къщата от тате, монетите от дядо.... затова не можеш да го разбереш

Коментар

Разбирам че ви е трудно за проумяване поради позицията в която сте..... Ние САМО купуваме и не продаваме каквито и да са цените и очакванията ни.
                                Имотите не са подходящи за спекула поради транзакционните разходи най-малкото.

Коментар

Working...
                                X