If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Хах, малко са ти сбъркани причинно-следствените връзки. Държавата субсидира цената на тока, защото само бизнесът е на "свободния" пазар, битовите абонати не са, което изкривява изкуствено цените и тежестта се поема от частня сектор. Логично е да има субсидии, защото именно държавата изкривява цената на тока по начало. Относно данъчните облекчения - за какво говориш? За данъчен кредит? Под частен сектор аз изобщо не визирам само ресторантьорите, които са с намалено ДДС... Митата са най-нормалното нещо след като китайският бизнес е дотиран от държавата, т.е. няма как пазарно да се конкурираш с него. И т.н. и т.н., в момента частния сектор оцелява въпреки държавата, а не благодарение на нея!!!
Я ми кажи - от къде ще идват парите за зплати на бюджетниците, ако не е частния сектор?
ХА... държавата субсидирала тока на бизнеса...
В учебниците по макро-икономика, които в момента чета пише, че преди 1990-та, точно преди да се разпадне комунизма, комунетата в бг правели същите простотии -
масово субсидирали губещи предприятия "за да не седяли хората без работа"...
И заради такива простотии накрая комунизмът им бъйлясал и се разпаднал...
( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
Хах, малко са ти сбъркани причинно-следствените връзки. Държавата субсидира цената на тока, защото само бизнесът е на "свободния" пазар, битовите абонати не са, което изкривява изкуствено цените и тежестта се поема от частня сектор. Логично е да има субсидии, защото именно държавата изкривява цената на тока по начало....... в момента частния сектор оцелява въпреки държавата, а не благодарение на нея!!!...
Първо правя уговорката, че има частен бизнес и частен бизнес.
Има някакъв резон в разсъжденията ти, но - през частния бизнес на "нашите хора" се източват стотици милиони годишно (може и да стигат милиард вече) само през компенсациите за "тока".
И за да не кажат админите, че не е по темата - "откраднатите" пари отиват за коли и ТУХЛИ. ('щото на едрия български бизнес му е толкова капацитета...)
Написаното по-горе е единствено и само лично мнение.
Часният сектор не е частен, защото съществува изцяло на гърба на държавата. Субсидии, специални регулации, облекчения за цената на тока (временни уж), данъчни облукчения (уж и те временни), защитни мита срещу китайци, узаконен внос на роби от чужбина... Частният сектор е паразит. И е изключително забавно да критикувате бюджетниците.
Дори активните форумни участници са милионери на държавна хранилка.
Хах, малко са ти сбъркани причинно-следствените връзки. Държавата субсидира цената на тока, защото само бизнесът е на "свободния" пазар, битовите абонати не са, което изкривява изкуствено цените и тежестта се поема от частня сектор. Логично е да има субсидии, защото именно държавата изкривява цената на тока по начало. Относно данъчните облекчения - за какво говориш? За данъчен кредит? Под частен сектор аз изобщо не визирам само ресторантьорите, които са с намалено ДДС... Митата са най-нормалното нещо след като китайският бизнес е дотиран от държавата, т.е. няма как пазарно да се конкурираш с него. И т.н. и т.н., в момента частния сектор оцелява въпреки държавата, а не благодарение на нея!!!
Я ми кажи - от къде ще идват парите за зплати на бюджетниците, ако не е частния сектор?
Не Евго, за другата сделка за която пита. Нея съм финализирал.
Тук изобщо не се разсъждава за печелене, а за избор на по-малкото зло. Въпрос за 1млн лева. Ако ти си обикновен човек на заплата, който има добра финансова кулутура и дисциплина, спестява всеки месец и в момента имаш спестени 50-70-100к. кое е по-малкото зло. Да купиш гараж за 70хил лв. или да продължиш да чакаш и спестяваш? Ей го пред очите ни в тази тема ДО СЕГА, какво тогава" млад мъж можеше да направи с 150хил лв. и какво може 5г. по-късно. От тристаен с гараж до двоен гараж. И сега кой Нострадамус ще дойде и ще обясни, инфлацията ще продължи ли? Всико напечатано вече усвоено ли е? А новонапечатаното кога ще се усвои? Или още утре идва война и всичко ще се занули? Щото ако нещата останат по старо му още 3-4г. едни 70хил вместо за гараж ще стигнат за мазе с буркани, ама без бурканите. За това питам логически за кредитиране и т.н., кое е по-малкото зло. Ясно е че е безумно да купуваш имот с 40-45г. доходност за инвестиция, но повечето бъркат спестяването с инвестиция.
Честито, много се радвам за теб. Браво.
Аз ако имах 100 000 евро, бих купил студио на морето на юг или край Албена и двустаен апарт в София. И тъй като парите няма да стигнат, ще взема и кредит. Обаче имам жилище и морски имот също имам, защо да купувам.
Купил съм златни инвестиционни монети за малчуганите с пари от заплата и им ги подарих. Не е хубаво да се стои в пари. Трябва диверсифициране.
Гледал съм хубави масивни вили, строени или ремонтирани през 2000 г. Тогава бях свежо парче и доста готин (чуждо мнение). От тогава мина много време и тези вили не се харесват много на клиентите, не са по нова мода и вътре е малко мутро барок, в този стил. И ако човек тогава е вложил пари за 1/2 гарсионера в ремонт и не е ползвал много вилата, също си е загуба. Знаеш много добре, че ако всички се юрнат да купуват апартаменти и да печелят от наеми, съвсем ще скапят пазара на наеми в София. Влагам пари и в реновиране на имотите, които ползваме. Мисля да купувам хубава боксспринг спалня, с ракла за багаж отдолу.
Едно време една преподавателка по английски език от старата школа от СУ казваше, че смисълът на многото пари е човек да може да пътува.
Относно другите въпроси, всичко е много относително.
Предвид лошата демография в БГ, не ми се струва добра идея тепърва да се купуват скъпи апартаменти и да се "печели" от наеми. За мен по-важно е всеки месец да ти влиза хубав паричен поток и от него да можеш да разполагаш - за екскурзии, за дрехи (и други бонбонки), за образование на децата, за морски имот, за кола и т.н.
В момента съм домоуправител на вход до края на 2025 г. и едвам им събирам парите. 50% дават лесно, другите много се бавят. И някой неща правя с личен труд, за да не се плаща на фирми. Чистачът и той не е перфектен и гледа да работи "отгоре отгоре".
Не Евго, за другата сделка за която пита. Нея съм финализирал.
Тук изобщо не се разсъждава за печелене, а за избор на по-малкото зло. Въпрос за 1млн лева. Ако ти си обикновен човек на заплата, който има добра финансова кулутура и дисциплина, спестява всеки месец и в момента имаш спестени 50-70-100к. кое е по-малкото зло. Да купиш гараж за 70хил лв. или да продължиш да чакаш и спестяваш? Ей го пред очите ни в тази тема ДО СЕГА, какво тогава" млад мъж можеше да направи с 150хил лв. и какво може 5г. по-късно. От тристаен с гараж до двоен гараж. И сега кой Нострадамус ще дойде и ще обясни, инфлацията ще продължи ли? Всико напечатано вече усвоено ли е? А новонапечатаното кога ще се усвои? Или още утре идва война и всичко ще се занули? Щото ако нещата останат по старо му още 3-4г. едни 70хил вместо за гараж ще стигнат за мазе с буркани, ама без бурканите. За това питам логически за кредитиране и т.н., кое е по-малкото зло. Ясно е че е безумно да купуваш имот с 40-45г. доходност за инвестиция, но повечето бъркат спестяването с инвестиция.
Часният сектор не е частен, защото съществува изцяло на гърба на държавата. Субсидии, специални регулации, облекчения за цената на тока (временни уж), данъчни облукчения (уж и те временни), защитни мита срещу китайци, узаконен внос на роби от чужбина... Частният сектор е паразит. И е изключително забавно да критикувате бюджетниците.
това са само 50% и те работят ЗАЕДНО с бюджетниците ака държавната администрация против наистина частния сектор
У нас е пълно с търтеи, дето си клатят краката и цицат от държавната софра. Огромната част са калинки на Шиши и Тиквуня и съответно гласуват за тях. Това са 500 хиляди гласа, практически купени с нашите данъци.
Чорбаджии-изедници викаш. Аман от комунистически простотии.
Не мисля.Там имат работеща правораздавателна система и престъпниците им са по затворите,докато нашите са в парламента и навсякъде в ръководните постове на нефункциониращата държава,потънала в хаос и разруха.
Буквално преврат направиха. А президентът им дори не е влах. Тука поне още пазим фасон.
Крайно време да се затегнат малко коланите, не става, държавата се грижи само в държавния сектор заплатите да се вдигат, в частния сектор положението е зле. Инфлацията се вдига именно заради това харчене на пари като за последно. Управляват ни тотални социалисти.
Бонке, Бонке, ех, Бонке. В Европа не само фискалната политика, а икономиката като цяло зависи напълно от държавата. Нисък дефицит при сегашната монетарна политика на ЕЦБ е самоубийство. Отделно това ще доведе до гърчове на имотния пазар.
Въпросът е да се отвържат бюджетните заплати от изчисленията на митичната средна заплата.
Ми айде бе, нека ви порежат бюджетните търтеи и да стопим дефицита. Пък ние с имотите да се гърчим. Аз имам готовност за 20% спад на разходите за бюджетни заплати, а ти?
Коментар