If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Това БЕШЕ така. И е факт, че всички стари коли поскъпнаха много след ковид поради инфлация и огромен дефицит на предлагане и произвеждане. ОБАЧЕ от края на миналата година се отбелязва голям спад. Отвори, който и да е от дилърите в Бг и ще видиш, че имат големи отстъпки. Имам предвид х 15-20% или директно х 15 -20к лева. БМВ и Мерц най-късно се включиха в свалянето на цените, но и те от началото на м.Март 2024 дават х 20к бонуси в екстри. Тази тенденция на спад ще продължи още дълго си мисля.
2022г. си купих почти нова кола. Дилъра на паркинга беше пълен на 10% с автомобили-> избор никакъв на налични или огромно чакане за чисто нов. В момента същия паркинг е пълен на 95% . Всъщност, повечето дилъри са с пълни паркинги, тоест едно от изискванията за дефицит на този етап няма как да бъде изпълнено.
Подозирам, че същата история ще видим с имотите. Рекордно строителство, което се излива на пазара и пълни "паркингите". Крайните квартали на София са толкова големи, че няма проблеми да се застрои за още 2-3млн човека. Отделно има 1млн празни жилища и изобщо не виждам от къде ще се създаде дефицит. Може би, ако Зеленски прати 2млн украинки, ще имаме проблем... или съпругите ни, ще имат
В момента пазарът на #имоти в #България е като пролетта и хората по улиците. Индексът се качи с още 10 %, но от началото на годината, когато #банките свиха кредитирането на зелено и са спрели да фиксират лихвените % по #кредити се заклати. Едни още ходят с кожуси и обявяват цени от по € 5000 м2, а други вече се съблякоха и обявите им от 2-3 месеца са като в #ЧеренПетък. Старата #цена е задраскана с голямо и е обявена нова, около 10-15 % по-ниска. Кога ще реагира статистиката ни, не е ясно, тя реагира късно и в 2008 г., но понижението вече е факт, въпреки, че #банки, агенции и строители тези дни едни други се успокояваха, че всичко е наред, че #цените вечно ще се качват и че няма балон.
Айде сега сметнете как се избиват 250к лева с 500лв наем.
Моя и той беше под наем 1 година на 500лв а сега е празен поне от 3 години. В другия си живеят
Моят е наследствен и съм откупил 1/2 от него на ниските цени.
Новият наемател се ангажира да боядиса с латекс таваните и кухнята и да монтира 2 неща за негова сметка.
Да видим дали ще го изпълни.
Айде сега сметнете как се избиват 250к лева с 500лв наем.
Моя и той беше под наем 1 година на 500лв а сега е празен поне от 3 години. В другия си живеят
И това. Но да спомена само на Радев, 50 кв м жилище ново строителство върви в Пловдив по 400€ наем - напълно обзаведено. А често и маалко повече - обикновени хол бокс спалня. С пълно обзавеждане да стъпи макс на 2000€ квадрата. Колко е доходността? 2% ли е, или минава 5-5,5% нетна.
с това ново строителство на малки жилища... пазарът ще бъде залят и тези 400Е ще ги видят единици, а много ще си останат само с хубав ремонт и да им седи заключено защото "аз под 400Е няма да го дам..."
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
доходността и преди и сега е колкото лихвите по ипотечните кредити.
И това. Но да спомена само на Радев, 50 кв м жилище ново строителство върви в Пловдив по 400€ наем - напълно обзаведено. А често и маалко повече - обикновени хол бокс спалня. С пълно обзавеждане да стъпи макс на 2000€ квадрата. Колко е доходността? 2% ли е, или минава 5-5,5% нетна.
Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Софийският пазар на наеми е малко наводнен и няма толкова много клиенти. Нали правих оглед наскоро. Аз намерих, защото имам хубав ремонт и не гоня голям наем, не се лакомя и за това имам клиенти.
Обикновено наследеният апартамент е за ремонт и не става за отдаване. Лошото е, че по провинцията трудно се продават вилите/къщите.
какво за колко отдаде (след последния оглед)
Само още 5-6г. и ще избия 1-2гаража- покупната цена обаче и след това минавам и аз на "безкрайна" доходност и заповам да обяснявам, как всички които не купуват гаражи на цената на 35-40г. наема са балъци
Аз досега не съм прочел някой тухладжия да е купил след 2020 и да се хвали с доходност от наем. Цитират покупките си от преди 20-30 години. И се хвалят с доходности, резултиращи от ниската стартова цена.
Примерно ако си наследил някой панел (тоест не си вложил и стотинка) и получаваш едни 400 лева наем, доходността ти е безкрайност - чиста математика. И такива хора излизат тук и ми говорят как били аутперформнали акциите. А с тези 400 лева и задника си не може да избършат. Голям процент, но от мижава база.
Софийският пазар на наеми е малко наводнен и няма толкова много клиенти. Нали правих оглед наскоро. Аз намерих, защото имам хубав ремонт и не гоня голям наем, не се лакомя и за това имам клиенти.
Обикновено наследеният апартамент е за ремонт и не става за отдаване. Лошото е, че по провинцията трудно се продават вилите/къщите.
Само още 5-6г. и ще избия 1-2гаража- покупната цена обаче и след това минавам и аз на "безкрайна" доходност и заповам да обяснявам, как всички които не купуват гаражи на цената на 35-40г. наема са балъци
+1
обесняващите това в голямата си част са хора на преклонна възраст, които не искат да започнат нищо ново и са малко в режим 'след нас и потоп'... ходи им обеснявай, че сегашните цени не са ок на база останалите неща в икономиката... те си знаят, че и пръст размахват.
по сегашна стойност? Ейде да видя за колко години со 200лв ще избиеш 50к лева.
Печелиш само и единствено от високата цена която по ГОЛЯМ БАЛЪК ще ти даде.
на гаража хубавото е че няма големи и СКЪПИ ремонти
то и преди 20 години се оказа че не си струва. А сега си набутан отвсякъде - НИКОГА НЕ МОЖЕШ ДА СИ ИЗБИЕШ "инвестицията" от наеми.
Единствения шанс е да намериш по голям будала от тебе
Аз досега не съм прочел някой тухладжия да е купил след 2020 и да се хвали с доходност от наем. Цитират покупките си от преди 20-30 години.
то и преди 20 години се оказа че не си струва. А сега си набутан отвсякъде - НИКОГА НЕ МОЖЕШ ДА СИ ИЗБИЕШ "инвестицията" от наеми.
Единствения шанс е да намериш по голям будала от тебе
Доходността от гарсониера преди 20 години беше поне 8% сега е 2% %.Как догонват?
Аз досега не съм прочел някой тухладжия да е купил след 2020 и да се хвали с доходност от наем. Цитират покупките си от преди 20-30 години. И се хвалят с доходности, резултиращи от ниската стартова цена.
Примерно ако си наследил някой панел (тоест не си вложил и стотинка) и получаваш едни 400 лева наем, доходността ти е безкрайност - чиста математика. И такива хора излизат тук и ми говорят как били аутперформнали акциите. А с тези 400 лева и задника си не може да избършат. Голям процент, но от мижава база.
Това БЕШЕ така. И е факт, че всички стари коли поскъпнаха много след ковид поради инфлация и огромен дефицит на предлагане и произвеждане. ОБАЧЕ от края на миналата година се отбелязва голям спад. Отвори, който и да е от дилърите в Бг и ще видиш, че имат големи отстъпки. Имам предвид х 15-20% или директно х 15 -20к лева. БМВ и Мерц най-късно се включиха в свалянето на цените, но и те от началото на м.Март 2024 дават х 20к бонуси в екстри. Тази тенденция на спад ще продължи още дълго си мисля.
2022г. си купих почти нова кола. Дилъра на паркинга беше пълен на 10% с автомобили-> избор никакъв на налични или огромно чакане за чисто нов. В момента същия паркинг е пълен на 95% . Всъщност, повечето дилъри са с пълни паркинги, тоест едно от изискванията за дефицит на този етап няма как да бъде изпълнено.
Подозирам, че същата история ще видим с имотите. Рекордно строителство, което се излива на пазара и пълни "паркингите". Крайните квартали на София са толкова големи, че няма проблеми да се застрои за още 2-3млн човека. Отделно има 1млн празни жилища и изобщо не виждам от къде ще се създаде дефицит. Може би, ако Зеленски прати 2млн украинки, ще имаме проблем... или съпругите ни, ще имат
С ковид (ака спиране на търговията) + печатане на хартишки постигнаха огромни балони НАВСЯКЪДЕ.
Няма предлагане поради липса на доставки и огромна маса шума.
Нима не си спомняте че продаваха коли без екстри че се правят чЕповете само в Китай.
За имотиту понеже има 1-2 години лаг - докат построят струпището ще има и забавяне на огромните намаление от 1 година.
за ел. колите от китай миналата пролет, зимата в европа и България.
Европа от 1 година ПАДАТ имотиту, ние сме 1/2 година назад - едва зимата отчетоха спад в цените, но спад в сделките си имаме от близо година.
Стискат, стискат и кат опущят напрежението ... по махалото на фуко ще отидем по далеч в другата крайност
Коментар