If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Не можах. Имах 50 кинта в портфейла. Трябваше да се разхождам, ама движението е здраве... А, как ти се струва, банка в 21-ви век, да не приема картови плащания????? ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА= НА НАЙ- СМОТАНАТА БАНКА
ще дойдат тия глоби и не знам още какви
непопулярни мерки за тъмните прозорци
и изведнъж ще започнеш да ги посещаваш
после ще вдигнат лихвите
и накрая ще чакаш радев да плати сметката на есерото
Закалени сме ние с теб от многобройните заплахи от безимотниците. Както и от незаслужено дарените...засега оцеляваме...
Добавих Бургас, щото ми е, като вила и рядко посещавам, така казах и за другата ми вила веднъж, когато я бях пропуснал в годишната ми декларация и тези, които трябваше да я докладват на Спецов, залягаха от смях
ще дойдат тия глоби и не знам още какви
непопулярни мерки за тъмните прозорци
и изведнъж ще започнеш да ги посещаваш
после ще вдигнат лихвите
и накрая ще чакаш радев да плати сметката на езерото
Едно нещо, което научих след 2019г. до сега е, че понятия като нюх и опит на пазара с недвижими имоти, са за самонадеяни хора.
Според мен в България се сблъскват няколко различни фактора, което прави така, че пазара да е достатъчно непредсказуем. Да, след целия ръст, повишители ще кажат "казахме ли ви", но нищо не доказва. Този пазар е прекалено бавен, капиталоемъкт и се влияя от прекалено много неща. От тази гледна точка си мисля, че пазар тип "Биткойн" е доста по предвидим.
Моментното ми мнение е:
- ако някой му трябва апартамент за лично ползване, сега е момента. Но под трябва, моята призма е на наемател с 15г. опит. Знам, че хората се променят, нуждите им се променят, работата и средата на живот също. Така че всеки да си прецени, кога идва неговото трябва.
- апартамент в София в момента не бих купил за инвестиция. Не виждам потенциал, нито за даване под наем, нито за капиталова печалба при 99% от офертите на пазара. В момента в който математиката излиза към днешната ми ситуация и има кеш, бих действал.
- мисля, че за хора, които се интересуват от инвестиции, имат някакво портфолио от активи и те НЕ са наследсвени, а изградени, беше задължително след 2020г. да придобият нещо на кредит и да се опитат да бият инфлацията. Мисля, че може би и сега не е толкова късно, но няма как да е валидно за всички.
- особенни случаи: имам познати големи прахосници, живяли и с 300лв. и с 3000лв.(2004г.) и никога не са имали и един лев в джоба. При такива хора, когато и да купят имот или какъвто и да е актив е все късно.
Общо взето и аз нямам твърдо мнение. Купих и сега имот, но не го пречупвам през призмата на мега инвестиция. Математиката ми излезе. Подводните камъни не съм ги калкулирал. Просто в един момент само чакане и мислене не става, човек трябва и да действа, особенно докато е млад. Нека, някой който се е родил научен без практика, да вдигне ръка в тази тема.
Прав си. Много хубаво, че си купил апартамент на морето.
Има хора, които си пилеят парите за смотани активи и малки активи и накрая няма нищо, не могат да ги консолидират и да ги продадат. Ако човек следи обявите, може да му изпадне хубаво, старо строителство за ремонт. Аз съм качвал обява на един такъв панорамен апартамент преди 1 г. и нещо. И се продаде след 1 г. висене. Около 90 кв.м., тристаен, старо ЕПК, 9-ти етаж и се продаде под 150 000 евро. От днешна гледна точка изглежда изгоден.
Ай ся изкарай 90 кинта да си платиш задълженията към ПИБа
Не можах. Имах 50 кинта в портфейла. Трябваше да се разхождам, ама движението е здраве...
А, как ти се струва, банка в 21-ви век, да не приема картови плащания????? ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА= НА НАЙ- СМОТАНАТА БАНКА
Това го казва ChatGPT на Берти, при нас не съм сигурен дали ще е изгодно с променливите лихви на ипотеките, никога не знаеш как ще те изненадат.
Малко ми липсва дар слово, но аз нямам твърда позиция "повишител" или "понижител" опитвам се да намеря смисъла в това което се случва, един ден съм повишител, друг понижител. Понякога го играя и "адвокат на дявола" нали да става някакъв диалог защото е интересно да се чуят разлините мнения и гледни точки в които често има много смисъл и човек за да оцени адекватно ситуацията е добре да знае как мислят останалите хора. Но на балканите това го извъртаме често в нападки и обиди и не можем да водим диалог, и мен ме тресе често да храня хората също.
Иначе за имотите ти имаш доста повече опит и нюх от мен например. Кажи ти как смяташ - ще се вдигат ли, ще падат ли, ще стоят на същото място номинално? Струват ли си за инвестиция за наем от твоя опит в момента - знам, че имаше гаражи и на мен много ми харесва твоята стратегия ако бях в голям град с капитал сигурно щях да се опитам да правя нещо подобно.
Все пак, зависи дали ти трябват НИ и дали имаш широк хоризонт пред себе си.
Никой не ти гарантира, че след 15-20 г ще има наематели за София. Дори да има, те няма да ходят в скъпите нови строителства, купувани за 150-200 000 евро, а ще отидат в ремонтирани стари апартаменти с нисък месечен наем.
Едно нещо, което научих след 2019г. до сега е, че понятия като нюх и опит на пазара с недвижими имоти, са за самонадеяни хора.
Според мен в България се сблъскват няколко различни фактора, което прави така, че пазара да е достатъчно непредсказуем. Да, след целия ръст, повишители ще кажат "казахме ли ви", но нищо не доказва. Този пазар е прекалено бавен, капиталоемъкт и се влияя от прекалено много неща. От тази гледна точка си мисля, че пазар тип "Биткойн" е доста по предвидим.
Моментното ми мнение е:
- ако някой му трябва апартамент за лично ползване, сега е момента. Но под трябва, моята призма е на наемател с 15г. опит. Знам, че хората се променят, нуждите им се променят, работата и средата на живот също. Така че всеки да си прецени, кога идва неговото трябва.
- апартамент в София в момента не бих купил за инвестиция. Не виждам потенциал, нито за даване под наем, нито за капиталова печалба при 99% от офертите на пазара. В момента в който математиката излиза към днешната ми ситуация и има кеш, бих действал.
- мисля, че за хора, които се интересуват от инвестиции, имат някакво портфолио от активи и те НЕ са наследсвени, а изградени, беше задължително след 2020г. да придобият нещо на кредит и да се опитат да бият инфлацията. Мисля, че може би и сега не е толкова късно, но няма как да е валидно за всички.
- особенни случаи: имам познати големи прахосници, живяли и с 300лв. и с 3000лв.(2004г.) и никога не са имали и един лев в джоба. При такива хора, когато и да купят имот или какъвто и да е актив е все късно.
Общо взето и аз нямам твърдо мнение. Купих и сега имот, но не го пречупвам през призмата на мега инвестиция. Математиката ми излезе. Подводните камъни не съм ги калкулирал. Просто в един момент само чакане и мислене не става, човек трябва и да действа, особенно докато е млад. Нека, някой който се е родил научен без практика, да вдигне ръка в тази тема.
лордче, това само в имоти ли
ще падне хейт тука
дано си подготвен и да си си сипАл
Добавих Бургас, щото ми е, като вила и рядко посещавам, така казах и за другата ми вила веднъж, когато я бях пропуснал в годишната ми декларация и тези, които трябваше да я докладват на Спецов, залягаха от смях
Скоро не си бях смятал капиталовата в имоти. Правя го само заради Берти:
139 585€+
325 000€+
40 499 €+
71 235 €+
10 225 €
= 586 544 €
Съжалявам за някои потребители , ако са се фрустрирани, но Берти, наистина може да познае кое число, за кой мой имот е съотносими...или може би nradev, или някой друг
Божеее, забравих Бургас+ 117 807=
704 351 €
Ай ся изкарай 90 кинта да си платиш задълженията към ПИБа
Да в Шейново, и съм висок и строен и с висши и и имах голяма библиотека, сега е малка.
Страхотно.
Много ми хареса предишния ти анализ на апартамента - че детето е момиченце, а пичът иска да угоди на кифличката си с много чанти, И че са от провинцията.
139 585€+
325 000€+
40 499 €+
71 235 €+
10 225 €
= 586 544 €
Съжалявам за някои потребители , ако са се фрустрирани, но Берти, наистина може да познае кое число, за кой мой имот е съотносими...или може би nradev, или някой друг
лордче, това само в имоти ли
ще падне хейт тука
дано си подготвен и да си си сипАл
139 585€+
325 000€+
40 499 €+
71 235 €+
10 225 €
= 586 544 €
Коментар