Първоначално изпратено от BullsonBSE
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Адванса е най-стабилното и перспективно дружество някога на БФб. Дивидентите са "абсолютно сигурни" и цената може да е "само нагоре". Чужденците ще се избият да го купуват. Един ден цената ще спихне яко когато спре да продава земя, но тогава всички ще са продали на печалба и няма страшно че ще загубят пари, защото акцията е "по-сигурна" и от депозит. Не е препоръкаBulls on BSE
Коментар
-
Поземленият портфейл на АТЕРА, не трябва нито да се възхвалява, нито да се говори, че са им останали само чукари. Много хора във форума са изразявали диаметрално противоположни мнения. Според мен обаче можем просто да се опрем на цифрите и да се опитаме да си направим съответните изводи, а за мен те са очевидни.
През 2014г. средната цена на рента на декар за страната е 41 лева, съответно за АТЕРА е 41,07, като дружеството отдава 73% от нея. Останалите поне 20% до 93% общо може да се предположи, че поради различни причини не са отдадени, но навярно са със същото качество и оценка като отдадените 73%.
Разбира се тук правим уговорката, че това не може да бъде 100%ов ориентир, но средната цена за арендуване в много голяма степен говори за качеството на земята и ни приближава до нейната оценка.
Ако за Североизточният тази аренда е 61 лева, а за Северозападния съответно тя е 38 лева, за Северният централен 50 лева. То АТЕРА с нейните средни 41,07 лева леко изостава от средните за Североизточен и Северен централен, при положение, че над половината от портфейла и се намира там. Разбира се едно подобно изоставане, което не е в значима степен може да намери своето обяснение и да се дължи на множество фактори.
Да се върнем обаче на оценката на земята. При средна за страната рента, която поддържа АТЕРА логично е да погледнем и към средната пазарна цена на земята като цяло. За страната за 2014г. тя е съответно 684 лева.
Поради крупността на поземлената собственост и нейното разпределение, и поради факта, че в по-голямата си част от АТЕРА са доказали, че успяват да продават над средните цени аз бих прибавил едни 30% към тази оценка. В комбинация с градската земя, която притежават, нявярно текущата им пазарна оценка е близо до реалната им такава. Едва ли може да се говори за фундамент 1,30 или 3,70 каквито мнения непрекъснато се прокрадват.
Не е препоръка!
Коментар
-
Първоначално изпратено от investornot Разгледай мнениеМного ми е интерсно как някои форумци пишат тук коментари как на атерата са останали само чукари и необработваеми земи.
Минала седмица аз лично закупих парцел земеделска земя на цена от 10к за декар.
В нотариалният акт пише че е парцел земеделска земя но никъде не се споменва че е до голям град в България и непосредствено до регулацията на града.
5дка земеделска земя по 1000лв на дка-по натурален акт земеделска земя а всъщност е 5дка акациева гора.
нямам нищо против да купувам чукари примерно на Слънчев бряг на крайбрежната ивица или ако не може да се пусне комбайна значи земята за нищо не става....
Акционер съм.Не е препоръка за покупко продажба.
Не е препоръка!!!
Коментар
-
Атера
Много ми е интерсно как някои форумци пишат тук коментари как на атерата са останали само чукари и необработваеми земи.
Минала седмица аз лично закупих парцел земеделска земя на цена от 10к за декар.
В нотариалният акт пише че е парцел земеделска земя но никъде не се споменва че е до голям град в България и непосредствено до регулацията на града.
5дка земеделска земя по 1000лв на дка-по натурален акт земеделска земя а всъщност е 5дка акациева гора.
нямам нищо против да купувам чукари примерно на Слънчев бряг на крайбрежната ивица или ако не може да се пусне комбайна значи земята за нищо не става....
Акционер съм.Не е препоръка за покупко продажба.
Коментар
-
Брюксел ни дава 7,5 млрд. евро за земеделие
Мисля, че това са като цяло добри новини за земеделието. Убеден съм, че колкото повече пари влизат при земеделците, толкова повече те ще отделят част от средствата си за разширяване на стопанствата си с нови земи....
Коментар
-
Първоначално изпратено от JaG Разгледай мнениеА така земеделския производител взима ли субсидии за необработваните декари?
Откъде ти е информацията, че цената остава същата?
Инфото - от арендаторите, на които се оферира.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнениеОК Пич.
Исках да съм полезен, а излиза че троля.
Спирам коментарите си тук.
Успех в инвестирането ти желая.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнениеХубаво евтино на пазара НЯМА. (invention -"топлата вода")
Въздържам се да хвърлям информация в публичното пространство...( Наскоро изкараха за продажба последните си малко над 1000 декара в Добруджа с цени 1600 -1650 лв/дек.
Тези земи са в забутани землища и преди 2-3 години кикой не ги купуваше на 1250-1300 лева, когато пак бяха на пазара, но все пак са в Добруджа.)
Днес споделих конкретна информация от която мислещите могат да си направят някои изводи.(Благодарим за "конкретната" информация!)
Изводите си ги направихме!
Исках да съм полезен, а излиза че троля.
Спирам коментарите си тук.
Успех в инвестирането ти желая.Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнениеДа кажем, че от около 5-6 години следя пазара на реални сделки в определени райони на страната.
Хубаво евтино на пазара НЯМА.
Ако случайно излезе нещо апетитно и Атерата успее да превари конкурентите купувачи, то се случва най-вероятно рядко и не променя общата картина на портфолиото им.
Въздържам се да хвърлям информация в публичното пространство, но събирам такава отвсякъде всеки божи ден.
Днес споделих конкретна информация от която мислещите могат да си направят някои изводи.
Останалите .... - на тях май странично инфо не им трябва за да инвестират..
Едни отчети са им достатъчни
Въздържам се да хвърлям информация в публичното пространство...( Наскоро изкараха за продажба последните си малко над 1000 декара в Добруджа с цени 1600 -1650 лв/дек.
Тези земи са в забутани землища и преди 2-3 години кикой не ги купуваше на 1250-1300 лева, когато пак бяха на пазара, но все пак са в Добруджа.)
Днес споделих конкретна информация от която мислещите могат да си направят някои изводи.(Благодарим за "конкретната" информация!)
Изводите си ги направихме!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнениеА бе ПИЧ,
Ти как точно си "установил", че купуват боклуци на 800 лева?
Запознат си с конкретните сделки, на базата на анализ за конкретните райони и землища, или защото като си се събудил ти е бил клюмнал на ляво та си решил, малко да покоментираш в темата?
Хубаво евтино на пазара НЯМА.
Ако случайно излезе нещо апетитно и Атерата успее да превари конкурентите купувачи, то се случва най-вероятно рядко и не променя общата картина на портфолиото им.
Въздържам се да хвърлям информация в публичното пространство, но събирам такава отвсякъде всеки божи ден.
Днес споделих конкретна информация от която мислещите могат да си направят някои изводи.
Останалите .... - на тях май странично инфо не им трябва за да инвестират..
Едни отчети са им достатъчниАко още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнениеНаскоро изкараха за продажба последните си малко над 1000 декара в Добруджа с цени 1600 -1650 лв/дек.
Тези земи са в забутани землища и преди 2-3 години кикой не ги купуваше на 1250-1300 лева, когато пак бяха на пазара, но все пак са в Добруджа.
Предполагам, че ще ги продадат и ще снесат дивидентец на тези които на това се надяват..
А после???
Аааа, ще чакат времената, когато буклуците дето сега купуват на 800+ да станат с цени 1500+ , та да ги продадат на някой пишман земеделец.
Ти как точно си "установил", че купуват боклуци на 800 лева?
Запознат си с конкретните сделки, на базата на анализ за конкретните райони и землища, или защото като си се събудил ти е бил клюмнал на ляво та си решил, малко да покоментираш в темата?
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеПроменена е политиката, която не променя фактическото положение. Примерно в едно землище има 100 декара. От тях не се работят 20 декара. До момента е бил сключен договор за аренда на 80-те декара. Сега се сключва договор за всичките 100 декара. Рентната на декар пада, защото необработваемите декари си остават неработещи се, т.е. получаваната обща рента е пак същата, но се водят всичките декари отдадени под аренда.
Това между другото беше обещано на ОС през 2014 година - и ето, става.
Откъде ти е информацията, че цената остава същата?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение1. При 73% в момента, какво те кара да мислиш, че ще успеят да отдадат под аренда останалото?
Това между другото беше обещано на ОС през 2014 година - и ето, става.
Коментар
Коментар