Първоначално изпратено от Evgo
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Прехвърляне на собственост на апартамемент с ипотека
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнениеима 1 подробност. при смяна на собствеността кредита обикновено се прави предсрочно изискуем от банката. това би трябвало да го пише в договора. И друго има не е добре непълнолетно дете да е собственик защото имота става непродаваем. не знам колко ви е ипотеката ама ако го закъсате не можете да го продадете
Коментар
-
Има много варианти как да ви се реши проблема.
1) Най-евтино и лесно е половинката ви да напише едно саморъчно завещание (краткия вариант), с което завещава своя дял от този апартамент на детето ви. Много е важно да напишете саморъчно и прецизно това завещание с еднакви дати в началото и края, като първата дата да е изписана и с думи в скоби, а най-долу да е неговия подпис. И да се посочи точно имота.
2) С половинката си да прехвърлите жилището на детето си, като си запазите доживотно право на ползване.
3) Отидете при нотариус В.Благоева на ул. Аксаков в София. Работи бързо, точно и не взима скъпо. Ще ви свърши отлична работа.
Не разчитайте банката да ви свърши работа.
- 2 Харесвания
Коментар
-
има 1 подробност. при смяна на собствеността кредита обикновено се прави предсрочно изискуем от банката. това би трябвало да го пише в договора. И друго има не е добре непълнолетно дете да е собственик защото имота става непродаваем. не знам колко ви е ипотеката ама ако го закъсате не можете да го продадете
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
Само един съвет бих ти дал и аз ако позволиш, смени си нотариуса ! Един читав нотариус е в състояние да отговори на поставените въпроси и да даде съвет как да се случат нещата !препоръка е
Коментар
-
Първоначално изпратено от maverik Разгледай мнение
Банка и консултация... чакай от ..... писмо.На тях в главите им е само лихвата...
Здравко е посочил вариант, к' не е ОК. Нотариус съвети не дава, той само констатира! Адвокат, с практика в семейно право би ти свършил работа.
Успех!
- 1 like
Коментар
-
Без да подценявам тук списващите, мисля че мястото на казуса ви е тук: https://www.lex.bg/forum/viewforum.p...5301c36a438517
И все пак и аз да се изкажа- покупко-продажба със съдействие и финансиране от банката. Не разчитайте на юристконсултите им. Наемете си адвокат - няколко стотачки ще ви спестят големи евентуални ядове след години. Потърсете кадърен.
Коментар
-
Според мен, най-тънко /и сигурно във вашият случай/ ще минете при прехвърляне на собствеността на детето - чрез договор за прехвърляне срещу гледане и издръжка от страна на детето /при придобиване на пълнолетие/. Това е и най-добрият вариант за двамата партньори - всеки от тях прехвърля своята част към ...... /точните данни на детето/..., но - какво ще се случи с партньорите в живота - това е невъзможно да се предвиди. Дали някой от партньорите няма да промени мнението си с времето, преди пълнолетието на детето...
Договорът за прехвърляне на собствеността в подобен вид може да бъде атакуван законово, ЕДИНСТВЕНО, ако детето не полага необходимите грижи за двамата си родители - и тук има много варианти за развитие на казуса...
Адвокат, с неговите услуги - да..., обаче има и нотариуси, които сами могат да свършат всичко, което се изисква по отношение подробностите в подобен договор /срещу определена сума/.
Успех, че вариантите са наистина много!
Коментар
-
Първоначално изпратено от oliavassileva Разгледай мнениеЗдравейте,
Имам нужда от компетентното Ви мнение по отношение на прехвърляне собствеността на имот, който е с ипотека.
Жилището е моя собственост и на партньора ми (нямаме брак, живеем на семейни начала). Имота е закупен с договорна ипотека, която изцяло изплащам аз, но по документи той също е съкредитоискател. В момента сме в процес на прехвърляне на ипотеката в друга банка, поради значително по-нисък лихвен процент по ипотеката. Бихме искали едновременно с учредяването на ипотеката в новата банка да прехвърлим имота на мое име (кредита тегля само аз). Имаме непълнолетно дете и до колкото ми е известно той не може да прехвърли дела си на него, с дарение, защото същото може да бъде оспорвано. За това взехме решение да го прехвърли на мое име (на мен детето ми е единствен наследник). Правим цялото това упражнение, защото половинката ми има предишен брак, от който има дете. Предишното му жилище и прехвърлено на майката, за да се обезпечи детето. Дамата, обаче доказа в годините, че е изключително комерсиален човек и се опасявам, че ще предяви претенции за дял от собствеността върху жилището ни, което аз изплащам и искам да гарантирам, че никой няма да предявява претенции върху имота, ако нещо се случи с мен вбъдеще. Въпроса ми е възможно ли е едновременно с учредяването на новата ипотека да се промени собствеността? Предполагам ще се изисква и договор за продажба на неговия дял. Нямам, обаче свободни средства, с които да заплатя такава продажба, ако се изисква да е по реалната цена. Моля за съвети. От Банката обещаха да ме консултират, но времето минава, а въпросната консултация, така и не се състоя. Аз съответно съм изключително притеснена, защото искам детето ми да е осигурено.
Предварително благодаря за отделеното време! Дано става ясно, какъв е казуса.На тях в главите им е само лихвата...
Здравко е посочил вариант, к' не е ОК. Нотариус съвети не дава, той само констатира! Адвокат, с практика в семейно право би ти свършил работа.
Успех!
Коментар
-
Първоначално изпратено от oliavassileva Разгледай мнениеЗдравейте,
Имам нужда от компетентното Ви мнение по отношение на прехвърляне собствеността на имот, който е с ипотека.
Жилището е моя собственост и на партньора ми (нямаме брак, живеем на семейни начала). Имота е закупен с договорна ипотека, която изцяло изплащам аз, но по документи той също е съкредитоискател. В момента сме в процес на прехвърляне на ипотеката в друга банка, поради значително по-нисък лихвен процент по ипотеката. Бихме искали едновременно с учредяването на ипотеката в новата банка да прехвърлим имота на мое име (кредита тегля само аз). Имаме непълнолетно дете и до колкото ми е известно той не може да прехвърли дела си на него, с дарение, защото същото може да бъде оспорвано. За това взехме решение да го прехвърли на мое име (на мен детето ми е единствен наследник). Правим цялото това упражнение, защото половинката ми има предишен брак, от който има дете. Предишното му жилище и прехвърлено на майката, за да се обезпечи детето. Дамата, обаче доказа в годините, че е изключително комерсиален човек и се опасявам, че ще предяви претенции за дял от собствеността върху жилището ни, което аз изплащам и искам да гарантирам, че никой няма да предявява претенции върху имота, ако нещо се случи с мен вбъдеще. Въпроса ми е възможно ли е едновременно с учредяването на новата ипотека да се промени собствеността? Предполагам ще се изисква и договор за продажба на неговия дял. Нямам, обаче свободни средства, с които да заплатя такава продажба, ако се изисква да е по реалната цена. Моля за съвети. От Банката обещаха да ме консултират, но времето минава, а въпросната консултация, така и не се състоя. Аз съответно съм изключително притеснена, защото искам детето ми да е осигурено.
Предварително благодаря за отделеното време! Дано става ясно, какъв е казуса.
Най първото и важно е дали банката би отпуснала кредит само на теб. И второ, мисля че е най добре да отидеш и се консултираш направо с нотариус.
Коментар
-
Прехвърляне на собственост на апартамемент с ипотека
Здравейте,
Предварително благодаря за отделеното време! Дано става ясно, какъв е казуса.Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар