Черен Лебед с оранжева коса.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Биткойн
Collapse
X
-
Пълен провал - резултатите от крипто срещата на върха на Тръмп от 7 март
Никой не е нанесъл по-значителни щети на криптоиндустрията от действията на Тръмп и неговия екип от криптолудити. Абсурд? Важно е да го разберем, а за целта - малко контекст.- Периодът на активна пампа на криптовалутите продължи около 40 дни - от 6 ноември до 16-18 декември. От 18 декември (един от спусъците беше срещата на Фед и обръщането на пазара в САЩ) криптопазарът навлезе в ограничена низходяща корекция до средата на януари, което е по-скоро нормално в рамките на възходящ тренд.
- От 20 януари до 3 февруари обаче започна нова вълна от агресивни продажби (спусък - TRUMP skamcoin (https://t.me/spydell_finance/6903)) и прекъсване на възходящия тренд, при което на 1-3 февруари беше най-силната вълна (https://t.me/spydell_finance/6975) от маржин колвания в историята на криптопазара.
- Пазарът беше потиснат от 4 до 23 февруари без признаци на възстановяване и формиране на устойчиви покупки, а от 24 февруари се актуализира нова мощна вълна на продажби с най-силните (https://t.me/spydell_finance/7191) изходящи потоци от ETF фондове за всички времена.
- Към 9 март пазарът е в най-агресивната меча фаза (главно за нискокапитализираните алта и трешкойни) в историята на криптооборота (подобно на 1Q19 и 3Q22), но през 2018-2019 г. не е имало открит интерес, а през 2022 г. мярката за концентрация на участниците е била около 3-5 пъти по-ниска от сега.
При комбинация от фактори, отчитащи открития интерес и обемите на търговия, мярката за депресия към 9 март е по-силна от всякога, като колкото по-токсичен е активът, толкова по-депресиран е той (биткойнът е по-слабо засегнат, докато всички останали са в мощен разгром).
Окончателният шорттрек и пумпал настъпи на 2 март, когато Тръмп обяви създаването на крипторезерв, а заедно с това и криптосреща на върха за 7 март. От 3 март нататък последва нова и мощна (https://t.me/spydell_finance/7191) вълна от продажби, включително чрез вътрешно знание, че „крипторезервът“ е фалшив.
И така се оказа. Вместо нови пари, „крипторезервът“ просто препакетира съществуващия статут на конфискувана криптовалута за около 200 хил. биткойна, без да създава нови парични потоци на пазара. Това е почти всичко, което трябва да знаете за „крипторезерва“.
След провала с „крипторезерва“, който всъщност не съществува и все още не е планиран, участниците в криптообщността очакваха по-конкретни действия от Тръмп.
Самата среща на върха за криптовалутите приличаше на сбирка и „балаганза“ на ентусиастите на криптовалутите, дори въпреки високия им статус, с общи фрази „да направим САЩ криптостолица на света“ с обещания за дерегулация и отказ от преследване на криптобизнеса.
Лидерите на криптоиндустрията в повечето случаи само похвалиха Тръмп и му благодариха за „спасяването на индустрията“, което предизвика изключително негативна реакция в криптообщността. Пазарът красноречиво показва реалната реакция.
По-интересна е не срещата на върха, а реакцията на криптообщността. Анализирах хиляди постове в Платформа X и Reddit, използвайки инструментите на LLM, и се получи следното сечение: 85% оценяват Тръмп и криптосрещата на върха негативно или скептично (където почти 40% са силно негативни), 11-12% са неутрално позитивни и не повече от 3-4% са силно позитивни.
От положителните коментари основният наратив е, че крипто най-накрая навлиза в правното пространство.
От любов и обожание през ноември-декември с очаквания за „акмеон“, сега криптообщността коментира Тръмп по следния начин:
мошеник, измамник, хулиган, криптоидиот, мошеник, откачалка, позор, национално унижение
(мошенник, аферист, хапуга, криптоидиот, скамер, пампер, позор, национальное унижение).
„Най-известният измамник (https://www.reddit.com/r/CryptoCurre...ing_the_point/) в историята, който обогатява богатите си приятели“ - в този тон са около половината от коментарите.
Общността използва термини като „Trump-n-Dump“, „FelonTrump“ и „DonTheCon“, изразявайки недоволство от срива на пазара, дължащ се главно на измамния токен TRUMP, който се свлича (https://t.me/spydell_finance/6975) на исторически максимум (7 пъти за един месец за активи с капитализация над 1 млрд.), при което огромен брой (до 1 млн.) лудомани губят пари.
Пазарът се нуждаеше от два месеца, за да осъзнае какво се случва, анализирах тенденциите в първите дни с подобно тълкуване (1 (https://t.me/spydell_finance/6903), 2 (https://t.me/spydell_finance/6975) и 3 (https://t.me/spydell_finance/6976)). - На първо място подкопаването на доверието в пазара.
Last edited by barbaron; Днес, 13:53.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнениеАко вкараш да речем дребна сума от 100 к в Биткойн и после ги изтеглиш и декларираш като печалба ще се легализират ли като платиш 10 процента данък или ще те погнат за пране на пари?
И не може да бъде субективна примерно както при някой активи и услуги където мое да се манипулира разликата между покупка и продажба ,поради няква причина .
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнениеАко вкараш да речем дребна сума от 100 к в Биткойн и после ги изтеглиш и декларираш като печалба ще се легализират ли като платиш 10 процента данък или ще те погнат за пране на пари?
Тука обаче има един друг проблем. Всичките тези печалби се рапортуват на НАП всяка една година. И ако едната година поради движението на курса спечелиш, ще платиш данък. Следващата година да кажем че загубиш, но тази загуба не ти се признава, защото не си фирма. Третата година пак спечелиш и се върнеш на нулево ниво, но НАП още веднъж ще вземе данък за тази година. И така се получава двойно данъчно облагане.
За да не се случва това, трябва да имаш фирма, при която вече имаш право печалбите/загубите да се компенсират през годините. Също така ако е фирма, имаш и нормативно признато разходи, които се вадят от сумата преди данъчното облагане.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от kinyalo Разгледай мнение
Не сме си толкова близки
Иначе съм давал сериозни суми на приятели, безлихвено. Сметки не съм изпразвал, че имам доста разходи
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
Добре, щом си такъв дащен, дай ми всичките си спестявания назаем без лихва. Не ме интересува трябват ли ти или не, и кави са ти плановете за тха. Изпразни си всичките сметки на нула, както направих аз с биткойна, и ми ги дай без надценка. Обещавам, че няма да те излъжа, и някога може би ще ти ги върна. Честна дума приятелю.
Иначе съм давал сериозни суми на приятели, безлихвено. Сметки не съм изпразвал, че имам доста разходи
Коментар
-
Защото никой не можа да му отреагира на думичката СПЕШНО. Пробвал е две борси и на двете е изпратил по половин милион лева. И при двете е влязал в режим на проучване предполагам за пране на пари. Поискали са му разни документи и са му казали, че проучването ще трае 2 седмици. От едната борса дори са рапортували в България и са му дошли данъчни на проверка. Не е беда, защото той няма нищо скрито-покрито, но фирмата му не може да си позволи да е блокирана 2-3 седмици, защото ще загуби клиенти за милиони, да не говорим за реномето.
А причината е, че хакери са влезли в мрежата им и посредством Ransomware са криптирали всички файлове и бази данни, включително и всички бекъпи, които тъпия им администратор ги е държал на същите компютри.
И в нашата фирма се е случвало да проникне Ransomware и да криптира това онова, но аз правя ежемесечни бекъпи и ги държа на външни физически дискове, така че за 1-2 часа сме излизали от кризата без да плащаме откуп.
Между другото някъде бях чел, че посредством Ransomware в света на всеки 2 секунди се изхаква поредния нов компютър - фирмен или личен. Така че предупреждението важи и за вас - опичайте си акъла и правете ежемесечни бекъпи, но на външен физически диск.
Същото важи и за Private ключовете на криптовалутите, с които оперирате. В никакъв случай не ги дръжте на компютъра, с който влизате в мрежата. Задължително трябва да са на външен физически диск. Същото важи и за файлове с пароли и въобще за всяка една чувствителна информация, още повече ако е финансова информация за ваши сметки например.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Аз нямаше да ги подаря, но и нямаше да искам повече от разходите за нов вход.
От приятели пари не правя.Last edited by Mateev; 06.03.2025, 18:36.
Коментар
-
Предложението беше негово и аз не му устоях. Иначе моето мнение беше да не си продавам биткойните, защото нямам зор за пари. Какво - да му ги подаря ли? Ти така ли щеше да направиш?
Аз пък си мисля, че се цакнах, и ето сега стоя, подсмърчам и търся изгодна цена за нов вход.
ПП: Между другото на моите условия той е правил предложение на още няколко човека и всички са му отказали.
От приятели пари не правя.
Коментар
-
Човека е бил на зор и ти услужливо си му съдействал като си го изклатил с близо 20% комисион...
С такива приятели......
Аз пък си мисля, че се цакнах, и ето сега стоя, подсмърчам и търся изгодна цена за нов вход.
ПП: Между другото на моите условия той е правил предложение на още няколко човека и всички са му отказали.Last edited by Mateev; 06.03.2025, 17:57.
Коментар
-
Защото никой не можа да му отреагира на думичката СПЕШНО. Пробвал е две борси и на двете е изпратил по половин милион лева. И при двете е влязал в режим на проучване предполагам за пране на пари. Поискали са му разни документи и са му казали, че проучването ще трае 2 седмици. От едната борса дори са рапортували в България и са му дошли данъчни на проверка. Не е беда, защото той няма нищо скрито-покрито, но фирмата му не може да си позволи да е блокирана 2-3 седмици, защото ще загуби клиенти за милиони, да не говорим за реномето.
А причината е, че хакери са влезли в мрежата им и посредством Ransomware са криптирали всички файлове и бази данни, включително и всички бекъпи, които тъпия им администратор ги е държал на същите компютри.
И в нашата фирма се е случвало да проникне Ransomware и да криптира това онова, но аз правя ежемесечни бекъпи и ги държа на външни физически дискове, така че за 1-2 часа сме излизали от кризата без да плащаме откуп.
Между другото някъде бях чел, че посредством Ransomware в света на всеки 2 секунди се изхаква поредния нов компютър - фирмен или личен. Така че предупреждението важи и за вас - опичайте си акъла и правете ежемесечни бекъпи, но на външен физически диск.
Същото важи и за Private ключовете на криптовалутите, с които оперирате. В никакъв случай не ги дръжте на компютъра, с който влизате в мрежата. Задължително трябва да са на външен физически диск. Същото важи и за файлове с пароли и въобще за всяка една чувствителна информация, още повече ако е финансова информация за ваши сметки например.
С такива приятели......
Коментар
-
Първоначално изпратено от filchef Разгледай мнение
Ми той този твой "приятел" защо си купи коините от теб а не от борса след като си му ги продал с 20К$ над пазарната цена?
Същото важи и за Private ключовете на криптовалутите, с които оперирате. В никакъв случай не ги дръжте на компютъра, с който влизате в мрежата. Задължително трябва да са на външен физически диск. Същото важи и за файлове с пароли и въобще за всяка една чувствителна информация, още повече ако е финансова информация за ваши сметки например.Last edited by Mateev; 06.03.2025, 13:05.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнениеЦената е точно 130к USD и точно това ме принуди спешно да извърша продажбата. Не ми се искаше да пропусна отдалата ми се възможност пък и направих услуга на изпаднал в беда приятел. Не съжалявам, защото пак ще натоваря влака, дори и с по-големи количества, но на по-изгодна цена. Засега мечтая за бърз срив надолу ...
- 1 like
Коментар
Коментар