IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биткойн

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Elfieta Разгледай мнение

Не, нямат. И това е всичко което ще напиша. Защото не е работа на НАП да се занимава със банковите сметки в чужди страни на физически лица. За това се грижи БНБ. Всичките тези неща попадат под валутния закон. НО си личи че никога не си притежавал банкова сметка в чужда страна за да знаеш как работят нещата. Ти още едно теглене не си направил на биткойн, за такси питаш какви са а си пишеш филоспфски трактати. Защо не даде съвет когат питах?
    Защото още мустаци не са ти пораснали, затова. Всичко което съм писала е от личен опит, просто така се получи с биткойн. Нито ми харесва той, нито как е организирана цялата еко-система - всичко е на ръба на легалното и законното да не говорим за времето/чакането и останалите рискове. Не че съм го искала, но някой път се случва. Кой ще си настъпи мините - незнайковците като теб с големите претенции.

Матеев - благодаря за полезната информация. Ето как всеки човек с личния си опит може да допринесе за дискусията.
    Да. Личен опит. За 30 дни си продала 90к евро крипто и си решила че ще минеш под капките?

Мога да те уверя че НАП имат номерата на абсолютно всички сметки на твое име в България и ЕС плюс някои други държави.
    Сега ще те запозная с два закона - единия български, другото е европейска директива. Като по втората участва не само ЕС но и държавите от Г20. Нарича се Common Reporting Standar(CRS)/DAC2.

Закон за НАП https://lex.bg/laws/ldoc/2135461320
    чл.25
    Чл. 25. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 96 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) Търговските банки, клоновете на чуждестранните банки и другите доставчици на платежни услуги уведомяват в 7-дневен срок агенцията за откритите или закритите от тях банкови/платежни сметки и предоставени виртуални терминални устройства на:
    1. едноличните търговци, местните юридически лица, включително тези с нестопанска цел, и клоновете на чуждестранните лица;
    Европейска директива 2014/107/EU - https://taxation-customs.ec.europa.e..._107_eu_en.pdf

What?
    Council Directive 2014/107/EU requires EU Member States to obtain information from their financial
    institutions and exchange that information with the Member State of residence of the taxpayer on an
    annual basis. It sets out the financial account information to be exchanged, the financial institutions
    required to report, the different types of accounts and taxpayers covered, as well as the procedures to be
    followed by financial institutions.

This Directive is closely based on the new international standard on automatic exchange of financial
    account information (the Common Reporting Standard or CRS) as endorsed by the G20 in September
    2014.
    ......

What account information is collected?
    EU financial institutions will report the income credited to the account (dividends, interest, gross proceeds
    from the sale or redemption of financial assets and cash-value insurance contracts) and account
    balances.
    Интересни документи са ако си решила да криеш данъци е добре да се запознаеш с тях.

Както казах още в началото единствения шанс е сметка в офшорна зона, но там данъците(таксите) са по-големи от нашите и смисъла е точно 0. Има смисъл за определен тип бизнес, над определен оборот.

С крипто се занимавам доста преди да си чула за него, копал съм биткойн когато процесорите бяха още едноядрени и все още можеше да се копае на тях. А този цикъл както и последните 3-4 години не съм продавал - да. Иначе главно ползвам битстамп понеже ми харесва баланса риск/разход и питах как е револют спрямо тях като такси, но не си струва изобщо.

Мините съм ги настъпвал, и за косъм съм пропускал фалит на борса също, за това сега ползвам "скучни" борси и си плащам на счетоводител да преценим кои може да настъваме и кои не. Той знае кое, къде и как може да мине, кое не може да мине, за кое може да пуснем фактура на някоя фирма и т.н. Тия неща не стават както си мислиш и ще го разбереш по трудния начин, но не давай съвети на хората след като нямаш опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Не съм и пробвал, но научих нещо ново. Това, което го написах в постинга, преди малко го споделих и със сина си, и той ми каза следното:

Преди половин година с един негов приятел са решили да регистрират нова фирма, като декларираната фирмена банкова сметка била в Revolut. Да, ама им отказали регистрация в Търговския регистър. Правили няколко опита и всеки път са им отказвали с някакви тъпи забележки - с подписите нещо не било наред, с този документ нещо не било наред, с онзи документ нещо не било наред. Директна забележка, че банката им била Revolut, не е имало. Други приятели обаче са го посъветвали да смени банката, и когато го направил, регистрацията веднага е минала за нула време.

Създава се впечатление, че държавната администрация по неведоми причини не иска да си има вземане-даване с Revolut, което е много странно. Кой има толкова голяма власт, щото да забрани на цялата администрация да работи с Revolut?
      Явно са станали доста ентусиастите дето им плащат през Револют и после им реват /на митниците/. Щото превода ще се излъчи, но обслужващата митниците банка ще го върне /няма реквизитите за бюджет/. Не само че няма да се плати, но и върнато ще е с удържани такси.

А как се открива в Револют набирателна сметка?

Коментар

Създава се впечатление, че държавната администрация по неведоми причини не иска да си има вземане-даване с Revolut, което е много странно. Кой има толкова голяма власт, щото да забрани на цялата администрация да работи с Revolut?

Матеев,

не знам защо си толкова ентусиазиран с Револют. Първо - има много по-добри алтернативи дори в България. Второ - спри да наричаш Револют банка. Защото не са. Не и в България. Не ми вярвай - погледни сам в регистъра на БНБ на лицензираните банки - нищо няма за Револют.
        Разбери - те са финансова институция, имититаща банкова дейност, но не са точно банка и едва ли ще бъдат в пълния смисъл на закона. Защото липсва една ОГРОМНА особеност на търговските банки - а именно процеса на credit creation.

И сам разбираш, няма никаква конспирация - всичко си е в твоята глава. Нито една Държавна институция/агенция няма желание да има взимане/даване с не-лицензирани банки на територията на България. Има си закони, нищо лично към тебе. Защо изобщо някой да си докарва беля. на главата.
        Може и да не вярваш, но е за твое добро - и това на потребителите. Представи си при банков рън какво ще се случи. Мислиш ли че ще видиш и стотинка от някой финтех? Те са супер удобни, имат своето място, но да кажем че не е добра идея да държиш големи суми там въпреки "гаранциите" които централната банка на Литва дава. После в Литва ще си търсиш парите.

Още по-добре ще е да пуснеш умишлено плащането през Револют. Виж къде ще го откажат, коя банка посредник - обслужващата Револют или обслужващата държавната администрация. Така ще си отгвориш на въпроса. Според мен изобщо няма да тръгне от револют ще получиш съобщение нещо от типа, че плащането към тези институции/entities/ е невъзможно.

Коментар

• Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение

Да, много тъпа грешка от моя страна, признавам си !

По онова време, все още имаше останала някаква нормалност и нямаше чак такава нужда от независимо платежно средство за съхранение на стойност.
          Банките все още не ограбваха клиентите си.
          Политиците не избиваха населението си.
          Нападжиите все още не бяха бухалки в ръцете на мафията....

През 2010-та как бих могъл да предположа, че за следващите 15 години толкова ще се извратят нещата ?!
          Сега го отчитам като голяма грешка, че тогава не послушах съветите на Форекс Мастъра, но вече е късно....

Не е късно. Програмиран е да расте спрямо всичко останало. Условието е да имаш хоризонт по голям от 5 години. Всяко дъно е по високо от предното и всеки връх също. Виж М. Сейлър, прави постоянно dca и му се получава.

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение

А през Revolut можеш ли да правиш плащания към бюджета?
            Не съм и пробвал, но научих нещо ново. Това, което го написах в постинга, преди малко го споделих и със сина си, и той ми каза следното:

Преди половин година с един негов приятел са решили да регистрират нова фирма, като декларираната фирмена банкова сметка била в Revolut. Да, ама им отказали регистрация в Търговския регистър. Правили няколко опита и всеки път са им отказвали с някакви тъпи забележки - с подписите нещо не било наред, с този документ нещо не било наред, с онзи документ нещо не било наред. Директна забележка, че банката им била Revolut, не е имало. Други приятели обаче са го посъветвали да смени банката, и когато го направил, регистрацията веднага е минала за нула време.

Last edited by Mateev; 06.12.2024, 19:32.

Коментар

Днес се случи нещо интересно. Чакам едно колетче от Китай през DHL и трябваше да пратя документи на Митницата в София, за да го размитят. Всичко мина добре и най-накрая получавам мейл, в който ме информират какви митнически сборове трябва да заплатя. Дотук добре но най-накрая на обясненията в кои банкови сметки каква сума да преведа имаше и текст "Моля, не плащайте чрез REVOLUT".

Забележете - не ми забраняват да използвам международни банки, забраняват ми само и единствено Revolut.

И друг път съм плащал на агенция Митници за размитяване на колети, но за първи път виждам молба да не ползваме Revolut. Нещо скорошно се е случило и аз не знам какво е то. Някой има ли повече информация от мене? Това направо ми обърква плановете масово да започна да ползвам карта на Revolut за разплащания из страната.
              А през Revolut можеш ли да правиш плащания към бюджета?

Коментар

• Днес се случи нещо интересно. Чакам едно колетче от Китай през DHL и трябваше да пратя документи на Митницата в София, за да го размитят. Всичко мина добре и най-накрая получавам мейл, в който ме информират какви митнически сборове трябва да заплатя. Дотук добре но най-накрая на обясненията в кои банкови сметки каква сума да преведа имаше и текст "Моля, не плащайте чрез REVOLUT".

Забележете - не ми забраняват да използвам международни банки, забраняват ми само и единствено Revolut.

И друг път съм плащал на агенция Митници за размитяване на колети, но за първи път виждам молба да не ползваме Revolut. Нещо скорошно се е случило и аз не знам какво е то. Някой има ли повече информация от мене? Това направо ми обърква плановете масово да започна да ползвам карта на Revolut за разплащания из страната.

Коментар

• Фрости, аз също тогава и малко след това го подцених като го игнорирах. Но късно няма да е.
                  И да, банките искаха пари за всяко вдишване, да ти съхранявали парите и да ти скубят такси като си искаш твоите пари с които те разполагат през другото време и си го въртят както искат.Сега всеки е настъпил мантрата за нормална и полезна инфлация, всеки гледа да те скубе на макс ако ще две гуми в олх да продадеш. Ето, сега за пари на полицаи, военни, учители ще вдигат акциза на каквото се сетиш, примерите са безброй, а тиквениците съм си време един председател не искаха да изберат. Европа се напълни с паплач от всякъде, в големите европейски столици е гето на много места.

Коментар

• Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение

НАП има списък със всички сметки на твое име в ЕС било то еврови, левови, доларови или в шекели. И тези институции са длъжни да предоставят извлечение само ако ги поискат от НАП. Защо си мислиш че си даваш копие от личната карта на револют и пейсера и всички които оперират в БГ/ЕС? Да не мислиш че им се занимава на тях да администрират тези дани или просто са принудени да го правят? И после къде отиват тези данни според теб?
                    Не, нямат. И това е всичко което ще напиша. Защото не е работа на НАП да се занимава със банковите сметки в чужди страни на физически лица. За това се грижи БНБ. Всичките тези неща попадат под валутния закон. НО си личи че никога не си притежавал банкова сметка в чужда страна за да знаеш как работят нещата. Ти още едно теглене не си направил на биткойн, за такси питаш какви са а си пишеш филоспфски трактати. Защо не даде съвет когат питах?
                    Защото още мустаци не са ти пораснали, затова. Всичко което съм писала е от личен опит, просто така се получи с биткойн. Нито ми харесва той, нито как е организирана цялата еко-система - всичко е на ръба на легалното и законното да не говорим за времето/чакането и останалите рискове. Не че съм го искала, но някой път се случва. Кой ще си настъпи мините - незнайковците като теб с големите претенции.

Матеев - благодаря за полезната информация. Ето как всеки човек с личния си опит може да допринесе за дискусията.

Коментар

• Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
                      И кои са НАП?
                      Новият шеф на НАП Румен Пенков Спецов продал на сламено лице фирма с 1 млн. дълг към… НАП

Новият шеф на НАП - Румен Пенков Спецов от Добрич продава на Данаил Иванов Николов от драгоманското село Яблотина 50% от фирмата “Гранекс Трейдър” ООД. Той е придобил дял в компанията година по-рано от бургазлията Мартин Илиев. Само година след като Спецов се освобождава от собствеността си, фирмата “Гранекс” влиза в списъците на големите длъжници на НАП и към момента дължи на фиска цели 1 105 482,76 лв.
                      Един осъден в чужбина престъпник, Кокорчо, си назначи любовника престъпник за шеф на НАП
                      Държава на абсурдите меко казано.Държавата на маймуните е по-точно
                      Ако има следваща серия на "Планетата на Маймуните" направо тук да идват да я снимат.От статисти няма смисъл,те са навсякъде
                      Last edited by danetha; 06.12.2024, 11:45.

Коментар

• Първоначално изпратено от Top Gun Maverick Разгледай мнение
                        Фрости, като написа това последното, направо не знам как си подценил Биткойн навремето човек. Осъзнавай се на другия мечи пазар докато не е късно. Тръмп трябва да придобие 1 млн. бройки и няма да го направи на скъпото освен ако не ги конфискува или не се окаже, ще много копачи не бачкат за държавата.

Не плащайте данъци от крипто защото идеята на Биткойн е точно да ни избави от тези паразити, не да смучат от нас още повече с нарастването на цената.
                        Да, много тъпа грешка от моя страна, признавам си !

По онова време, все още имаше останала някаква нормалност и нямаше чак такава нужда от независимо платежно средство за съхранение на стойност.
                        Банките все още не ограбваха клиентите си.
                        Политиците не избиваха населението си.
                        Нападжиите все още не бяха бухалки в ръцете на мафията....

През 2010-та как бих могъл да предположа, че за следващите 15 години толкова ще се извратят нещата ?!
                        Сега го отчитам като голяма грешка, че тогава не послушах съветите на Форекс Мастъра, но вече е късно....

( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

• Фрости, като написа това последното, направо не знам как си подценил Биткойн навремето човек. Осъзнавай се на другия мечи пазар докато не е късно. Тръмп трябва да придобие 1 млн. бройки и няма да го направи на скъпото освен ако не ги конфискува или не се окаже, ще много копачи не бачкат за държавата. Та края може да е рано на този бул за да имат време.

В допълнение искам да питам праведниците тука, аз като не съм съгласен как се разпределят данъците защо да ги плащам(освен тези, които няма как да избегна)и да храня разни паразити? Значи ще бачкам здраво и ще храня бай лилавия докато той паразитира върху обществото. Ще храня още една камара гладни политици, които крадат 60-70%-та от парите за пътища.

Отделно като сте много по закона, защо да плащам данък върху Биткойн след като той е призната валута в държавата Ел Салвадор? Ще я приемат и другаде. Значи за аржентинско песо ако направя пари данък няма, но за Биткойн има? Кой го решава това? Този кой го назначи? Правителствата ни държат като роби и аз на тия боклуци пари НЯМА да давам. Предпочитам 2-3%-та дори на някой през Тетер да му дам и нямам лимит от банки, не попълвам документи, не плащам на още бюрокрация и най-вече си вземам ЗАСЛУЖЕНИТЕ от мен пари, като една част оставям в Биткойн, а друга оставям за другата мечка, третата правя каквото реша с нея.
                          Защото когато купувах да кажем на 16-20-35к, господин политика Асен Василев каза, че Биткойн бла-бла високо спекулативно и не ставало държавата да го купува щото бла-бла, а другите политици си спинкаха удобно в леглата. Те риск не поеха и си вземаха заплатите. Кой и както се уреди нали. Аз обаче си поех риска и искам да питам ШИБАНИЯ НАП, щеше ли да ми върне 10%-та от парите ако Биткойна както говореха всички мечки от 15 беше паднал на 10 и аз нямам убеждения и продам на загуба? А на 5 ако беше паднал? Щеше ли някой да ми върне нещо? Какво тогава ще търси някой паразит от мене бе хора? И да ви кажа, че не дължите 10, а 15%-та повечето от вас според НАП, понеже ви класифицират на толкова ако имате над 3(три)сделки в годината. За сделка се счита, че сте решили да обърнете дори Биткойн в Етер с цел малко повече възвръщаемост каквато сега да речем се очаква, или Биткойн в някакъв шиткойн или не сте си продали Биткойна наведнъж, а на няколко пъти. Всяко събитие е отделна сделка и дължите 15%-та понеже робовладелците ви отгоре викат дай да яяяаааааам.
                          Та призовавам всеки здраво мислещ да не дава пари на тези измекяри, а да си мине през Тетер, има си Телеграм групи за разкешване, да си вземе тия 10-15%та и да направи с тях нещо полезно, а ако иска в стил Лев Толстой да дарява, каузи да ти трябват. Има деца умиращи всеки ден, всеки скапан ден, днес на погребение даже ще ходя на млад човек. Дарявайте на тях, на изоставени, на такива в неравностойно положение, не на алчните изроди от НАП, които оставят престъпниците да си веят коня, а нас искат да дерат.

Не плащайте данъци от крипто защото идеята на Биткойн е точно да ни избави от тези паразити, не да смучат от нас още повече с нарастването на цената.

Коментар

За всеки един човек в България НАП води счетоводство на приходите и разходите. За приходите ясно - всички фирми са задължени да декларират какви заплати и какви дивиденти са давали. Всички инвестиционни посреднци в края на годината дават справка за реализираните от техните клиенти печалби. Всички държавни агенции дават информацията, която я знаят. Например всеки път когато напускате границата, НАП знае, и ви наччислява някаква стандартна сума за разход на ден в чужбина. Винаги, когато ползвате карта за разплащане в България, НАП знае. Всяка една сделка при норариус пак се рапортува в НАП. НАП дори знае какви данъци сте платили и каква е данъчната оценка на всички ваши имоти. Знае и какви фирми сте създали и какъв капитал сте внесли (това от тъеговския регистър). Знае и покупко/продажбата на дялове между Български партньори (пак от търговския регистър). Въобще НАП притежава достатъчно информация за приходите и разходите на всеки и по тази информация лесно може да детектира всички хора, разходите на които надвишават приходите.

Понеже разходната част на всеки не е достатъчно добре прецизирана в базите с данни на НАП, когато светне червената лампичка за вас, първо НАП културно изпраща писмо с искане на документи за всички ваши приходи и разходи през последните 5 години. Това е малко тъпо, защото физическите лица не са длъжни да водят счетоводство, нито са длъжни да съхраняват документи от техните покупко/продажби. Да, ама НАП ги иска тези документи понякога с дълбока давност, и имайте късмет да не ги предоставите или най-малкото да не декларирате някой приход/разход, за който НАП вече знае. А той знае много.

Червената лампичка светва не само когато разхода е по-много от прихода, но и на базата на една камара други правила, които са въведени в системата, и който могат да създадат подозрение, че има нещо гнило при вас. Не ги знам какви са тези правила, но знам, че мои колеги са получавали писма и са се чудели защо. При мене лично всяка една година съм се чудел откъде НАП знае толкова много за мене, щото в предварително попълнената декларация от НАП има приходи, за които аз вече съм забравил.

Ще ви кажа за какво не знае НАП съгласно натрупания от мене опит:
                            1. НАП не знае какви приходи и разходи имате в КЕШ (пари в брой)
                            2. НАП не знае какви приходи/разходи имате от покупко/продажбата на дялове от фирми, които са АД
                            3. НАП не знае за приходи/разходи от инвестиционната ви дейност извън Евросъюза, и от тука идва и незнанието на НАП за вашите криптовалути
                            4. НАП не знае за придобито/продадено имущество извън границите на Евросъюза (кола, имот, жилище)
                            5. НАП знае за вашите коли и имоти, които купувате или продавате, но не знае истинската им стойност, тъй като в нотариалните документи често се вписва данъчната оценка или застрахователната стойност, които са различни от реалната цена на сделката.
                            ----------------------

Към горното трябва да добавим следното:

- НАП може много лесно с повод и без повод да ви конфискува и да ви запорира всички движими и недвижими имоти
                            - НАП може много лесно с повод и без повод да ви конфискува и да ви запорира всички пари държани на влог в български банки

- НАП не може да запорира и не може да ви конфискува активи, които държите в злато
                            - НАП не може да запорира и не може да ви конфискува активи, които държите в биткойнс
                            - НАП не може да запорира и не може да ви конфискува пари, които държите в банки извън евро-?ейския съюз(примерно в Сърбия)
                            Last edited by Frosty; 06.12.2024, 09:57.

Коментар

• боко-тиквата от Банкя върна комунистическия режим.
                              Използването на държавни институции като бухалки за да смачкат нормалните и честните хора стана практика при неговото царуване.

НАП като мутренска бухалка на Мафията, Буда и Пеевски! НАП години наред крие какви са престъпленията в хазартния бизнес. НАП на свой ред извършва престъпления, като погазва брутално законите и не изпълнява решенията на съда В същото време основно се занимава с тормоз по поръчка срещу мишените на управляващата Мафия!

Горанов(корумпе санкционирано по Магнатски от американските ни партньори) и шефката на НАП Галя Димитрова(бивша шефка на НАП, по-известна като Галя-крадлата) дали подизират накъде отиват!?

Коментар

За всеки един човек в България НАП води счетоводство на приходите и разходите. За приходите ясно - всички фирми са задължени да декларират какви заплати и какви дивиденти са давали. Всички инвестиционни посреднци в края на годината дават справка за реализираните от техните клиенти печалби. Всички държавни агенции дават информацията, която я знаят. Например всеки път когато напускате границата, НАП знае, и ви наччислява някаква стандартна сума за разход на ден в чужбина. Винаги, когато ползвате карта за разплащане в България, НАП знае. Всяка една сделка при норариус пак се рапортува в НАП. НАП дори знае какви данъци сте платили и каква е данъчната оценка на всички ваши имоти. Знае и какви фирми сте създали и какъв капитал сте внесли (това от тъеговския регистър). Знае и покупко/продажбата на дялове между Български партньори (пак от търговския регистър). Въобще НАП притежава достатъчно информация за приходите и разходите на всеки и по тази информация лесно може да детектира всички хора, разходите на които надвишават приходите..
                                И кои са НАП? - мафиотска организация управлявана от измамник,
                                спипан в измами и укриване на данъци в особено големи размери....

Новият шеф на НАП Румен Пенков Спецов продал на сламено лице фирма с 1 млн. дълг към… НАП

Новият шеф на НАП - Румен Пенков Спецов от Добрич продава на Данаил Иванов Николов от драгоманското село Яблотина 50% от фирмата “Гранекс Трейдър” ООД. Той е придобил дял в компанията година по-рано от бургазлията Мартин Илиев. Само година след като Спецов се освобождава от собствеността си, фирмата “Гранекс” влиза в списъците на големите длъжници на НАП и към момента дължи на фиска цели 1 105 482,76 лв.

Коментар

Working...
                                X