Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Плоският данък е реално прогресивен в ущърб на бедните

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Плоският данък е реално прогресивен в ущърб на бедните

  http://www.investor.bg/blogosfera/36...ednite,141424/

  Плоският данък е форма на геноцид срещу 95% от населението на България и форма за забогатяване на 5-те процента, в които е съсредоточено 80% от богатството на страната, пише блогърът Biznesat.

  Повече от задължително е да бъде върнат прогресивният данък, защото сега на практика данъчното облагане за бедните е безкрайно (тъй като дължат данък върху приходите си, дори когато не могат да покрият разходите си с тях) и само 10% за богатите, смята той.

  Нека разгледаме прост пример. Младо семейство с две деца изкарва от заплати 30 000 лв. на година. Разходите за лихви по ипотеката са 12 000 лв., разходите за храна, дрехи, ток, вода, парно и т.н. са още 18 000 лв. и общо достигат 30 000 лв.

  Това младо семейство ще плати 3 000 лв. данък общо доход и ще е „на загуба“ от 3 000 лв.

  Едно богато младо семейство има доходи от лихви, наеми, собствен бизнес и т.н. и изкарва 1 млн. лв. на година. То също може да оцелее с разходи за 30 000 лв., но да приемем, че тъй като е богато, харчи 3,3 пъти повече, или 100 000 лв. То ще плати и 100 000 лв. данък, но ще бъде на печалба от 800 000 лв.

  Следващата година тези 800 000 лв. ще му носят нов доход, докато средностатистическото семейство с 30 000 лв. доход, ще е на минус 3 000 лв., които ще трябва да покрива с доходите си от следващата година. Големият проблем е, че държавата не признава разходите на хората, включително бедни и богати. Богатите обаче им излиза сметката да поддържат фирма (разходът за нея е до 3 000 лв. на година), през която могат да прекарват всички разходи – за ток, за вода, за нов лаптоп, за екскурзия в чужбина, която минава за тиймбилдинг, и т.н.

  Всичко е ясно. Средностатистическото семейство ще агонизира, няма да има пари за частни уроци, за повече свободно време. Напротив родителите ще трябва да работят и на второ място или да приемат работа на смени или далеч от дома, което разбира се разбива семействата.

  Богатото семейство просто ще продължи да богатее без да работи, използвайки само капитала си. То е достигнало етап парите да работят за него и може спокойно да си почива на море по 150 дни в годината.

  Кога обаче средностатистическото семейство ще достигне момента парите да работят за него, а не то за пари? Точно никога.

  Описаната ситуация може да се нарече „Капан на бедността“.

  Резултатът е само един. Увеличаване на крайно бедните, липса на средна класа. Разбира се, ще имаме разпад на обществото, какъвто имаме и сега. Под разпад на обществото се разбира силното разслоение, с липсваща голяма средна класа. Проблемът е налице дори в страни като Германия и Дания, където има прогресивен данък.

  При нас обаче проблемът е невероятно силно изразен. Още не мога да повярвам, че т. нар. либерални икономисти убедиха правителството да въведе плоския данък. Примерите по-горе показаха, че той е прогресивен за бедните (защото не им признава разходите) и е плосък само на пръв поглед.

  Единствено прогресивен данък ще има ефекта на плосък данък.

  Да не забравяме и какво е казал американският президент Рузвелт, по повод въвеждането на прогресивен данък. Когато го обвинили, че така ще съсипе капитализма, той отвърнал: „Не, ще го спася“.

  Сега в България се твърди, че прогресивния данък ще унищожи конкурентоспособността ни. Това е пълна измислица. Как младо семейство, чийто бюджет е на тотален минус, ще си позволи качествено образование за децата си и как ще има възможност за квалификация и преквалификация на родителите?

  Как аз, авторът на тази статия, щях да получа висше образование и няколко скъпоструващи операции, ако не бяха държавата и данъците? Как дъщеря ми щеше да бъде оперирана, ако държавата не беше обучила хирурзите?

  Именно аз съм конкурентоспособността на тази икономика и аз съм създаден с пари. Ако богатите искат да имат качествени служители като мен, нека направят данъка ИСТИНСКИ плосък, тоест прогресивен, или да се признават разходите на физическите лица.

  Не мога да повярвам, че сегашният "плосък данък" е наистина плосък. Той е прогресивен в ущърб на бедните.

  За или против плоския данък сте? Очакваме позицията ви на info@investor.bg

 • Inform
  replied
  Приходите от данъка върху общия доход (тоест данъка върху дохода на физическите лица):
  1)
  - през 1990г. бяха ПО-МАЛКО от 6.8% от всички приходи в Консолидирания Държавен Бюджет въпреки, че за ГОДИШЕН доход НАД 70,000 лв. данъкът беше 35,418 лв. плюс 85% от сумата НАД 70,000 лв.
  2)
  - през 2019г. бяха НАД 9% от всички приходи в Консолидирания Държавен бюджет точно защото ЗА ЩАСТИЕ има данъчна ставка от едва 10%, а не ИЗВРАТЕНАТА данъчна ставка от 85%, която БКП наложи през 1990г.
  3)
  - за 4 месеца от началото на 2020г. бяха НАД 9% от всички приходи в Консолидирания Държавен бюджет точно защото ЗА ЩАСТИЕ има данъчна ставка от едва 10%, а не ИЗВРАТЕНАТА данъчна ставка от 85%, която БКП наложи през 1990г.  Друг чудесен резултат на приходите от данъка върху общия доход (тоест данъка върху дохода на физическите лица) е, че:
  1)
  - за 4 месеца от началото на 2019г. бяха 1,359.3 МИЛИОНА лв.
  2)
  - за 4 месеца от началото на 2020г. бяха 1,426.7 МИЛИОНА лв.
  Тоест въпреки, че в този период през 48 дни (след 13 март 2020г.) от общо 121 дни имаше извънредно положение, приходите се увеличиха спрямо същия период на 2019г. с НАД 4% или с НАД 67 МИЛИОНА лв...


  Мечтата на БКП (БСП) е отново да се приложат ИЗВРАТЕНИТЕ данъчни ставки от 1990г. върху дохода на физическите лица...


  https://www.minfin.bg/bg/383
  https://www.nsi.bg/statlib/bg/lister...04361&page=153
  Брой 10 на Държавен Вестник от 1990г.: http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces
  https://www.minfin.bg/bg/statistics/12
  Last edited by Inform; 02.06.2020, 19:36.

  Напиши коментар:


 • Inform
  replied
  Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение

  Ама той и Плевню иска прогресивен данък, а е десен

  https://bultimes.bg/plevneliev-nujna...spravedlivost/
  Кво ще кажеш, станаха двама президенти, единия ляв,, другия десен и....двамата желаят премахване на плоския данък

  През 2018г. приходите от данъка върху дохода на физическите лица с доход НАД 3 ХИЛЯДИ лв. (тоест МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА на месец в Германия) на месец бяха 1,029,468 ХИЛЯДИ лв. или ПО-МАЛКО ОТ 1.03 МИЛИАРДА лв.


  През 2018г. Консолидираният Държавен Бюджет е похарчил:
  1)
  - общо за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ сумата от 8,783.3 МИЛИОНА лв.
  2)
  - за пенсии сумата от 9,455,890,527 лв.
  Тоест общо за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ както и за пенсии бяха похарчени НАД 18.2 МИЛИАРДА лв. през 2018г.


  В случай, че още през 2018г. физическите лица с месечен доход НАД 3 ХИЛЯДИ лв. плащаха 40% вместо 10% данък върху дохода си тогава би трябвало през 2018г. да има допълнителни 3.1 МИЛИАРДА лв. приходи от този данък и това да позволи ЕДНОКРАТНО увеличение със 17% на разходите общо за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ и пенсиите.


  Но, ЗА ЩАСТИЕ физическите лица (НАД 111 ХИЛЯДИ души през 2018г.) с доход НАД 3 ХИЛЯДИ лв. на месец НЕ СА ИДИОТИ за да позволят на някакви си БЮДЖЕТНИЧЕНЦА да им ОТКРАДНАТ МИЛИАРДИ лв. чрез въвеждане на по-висока данъчна ставка...


  https://www.minfin.bg/bg/383
  https://www.parliament.bg/bg/topical_nature/32919
  https://www.noi.bg/aboutbg/st

  Напиши коментар:


 • 13ADROL
  replied
  Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение
  От КРИБ скочиха на президента за данъчната система: Не приемаме съвети от човек, който не знае цената на хляба, защото цял живот е бил на столова храна (понеже е бил ФАТМАК)

  "От много години се говори за премахването на плоския данък. Това го правят от опозицията, основно БСП, неуспели техни вицепремиери, които фалираха банки и направиха така, че един долар да е 3000 лева.

  https://novini.bg/bylgariya/ikonomika/600794


  Браво на КРИБ, че не позволяват на някакъв ФАТМАК от Димитровград да превърне България в КОЧИНА!!!!!!


  Ама той и Плевню иска прогресивен данък, а е десен

  https://bultimes.bg/plevneliev-nujna...spravedlivost/
  Кво ще кажеш, станаха двама президенти, единия ляв,, другия десен и....двамата желаят премахване на плоския данък

  Напиши коментар:


 • Inform
  replied
  От КРИБ скочиха на президента за данъчната система: Не приемаме съвети от човек, който не знае цената на хляба, защото цял живот е бил на столова храна (понеже е бил ФАТМАК)

  "От много години се говори за премахването на плоския данък. Това го правят от опозицията, основно БСП, неуспели техни вицепремиери, които фалираха банки и направиха така, че един долар да е 3000 лева.

  https://novini.bg/bylgariya/ikonomika/600794


  Браво на КРИБ, че не позволяват на някакъв ФАТМАК от Димитровград да превърне България в КОЧИНА!!!!!!


  Напиши коментар:


 • Inform
  replied
  Президентът иска дебати за прогресивен данък

  Президентът Румен Радев настоя за дебати за въвеждане на прогресивно данъчно облагане. Според него сегашната данъчна система е несправедлива и ощетява бедните и средната класа за сметка на богатите.

  https://duma.bg/prezidentat-iska-deb...-danak-n215862  Другарят радев да не забравя, че МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА от 2020г. е 610 лв. на месец и върху нея се плаща данък върху дохода докато върху пенсиите НЕ СЕ ПЛАЩА данък върху дохода...


  През март 2020г.
  1)
  - 95,059 пенсионери получаваха месечна пенсия от 600.01 лв. до 700.00 лв.
  2)
  - 61,879 пенсионери получаваха месечна пенсия от 700.01 лв. до 800.00 лв.
  3)
  - 41,939 пенсионери получаваха месечна пенсия от 800.01 лв. до 900.00 лв.
  4)
  - 30,101 пенсионери получаваха месечна пенсия от 900.01 лв. до 1,000.00 лв.
  5)
  - 21,856 пенсионери получаваха месечна пенсия от 1,000.01 лв. до 1,100.00 лв.
  6)
  - 47,375 пенсионери получаваха месечна пенсия НАД 1,100 лв.


  Тоест през март 2020г. пенсионерите, които получаваха месечна пенсия НАД 700 лв. бяха 203,150 души, а НАД 600 лв. бяха 298,209 души...

  За сравнение през първото тримесечие на 2020г. заетите бяха едва 3,107.2 ХИЛЯДИ души, като от тях дори 691.4 ХИЛЯДИ души бяха в ОБЩЕСТВЕНИЯ СЕКТОР (включително БЮДЖЕТНИЦИТЕ)...


  Така, че щом иска Другарят радев промяна в данъчната система тогава е неизбежно да включи и пенсионерите получаващи месечна пенсия НАД МИНИМАЛНАТА заплата (тоест основно НОМЕНКЛАТУРНИ КАДРИ НА БКП) в това облагане...

  https://www.noi.bg/aboutbg/st
  https://www.nsi.bg/bg/content/3996/%...81%D1%82%D0%B8

  Напиши коментар:


 • Inform
  replied
  Приходите от данъка върху общия доход (тоест данъка върху дохода на физическите лица):
  1)
  - през 1990г. бяха ПО-МАЛКО от 6.8% от всички приходи в Консолидирания Държавен Бюджет въпреки, че за ГОДИШЕН доход НАД 70,000 лв. данъкът беше 35,418 лв. плюс 85% от сумата НАД 70,000 лв.
  2)
  - през 2019г. бяха НАД 9% от всички приходи в Консолидирания Държавен бюджет точно защото ЗА ЩАСТИЕ има данъчна ставка от едва 10%, а не ИЗВРАТЕНАТА данъчна ставка от 85%, която БКП наложи през 1990г.
  3)
  - за 3 месеца от началото на 2020г. беше НАД 9% от всички приходи в Консолидирания Държавен бюджет точно защото ЗА ЩАСТИЕ има данъчна ставка от едва 10%, а не ИЗВРАТЕНАТА данъчна ставка от 85%, която БКП наложи през 1990г.

  Мечтата на БСП е отново да се приложат ИЗВРАТЕНИТЕ данъчни ставки от 1990г. върху дохода на физическите лица...


  https://www.minfin.bg/bg/383
  https://www.nsi.bg/statlib/bg/lister...04361&page=153
  Брой 10 на Държавен Вестник от 1990г.: http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces
  https://www.minfin.bg/bg/statistics/12

  Напиши коментар:


 • Inform
  replied
  Приходите от данъка върху общия доход (тоест данъка върху дохода на физическите лица):
  1)
  - през 1990г. бяха ПО-МАЛКО от 6.8% от всички приходи в Консолидирания Държавен Бюджет въпреки, че за ГОДИШЕН доход НАД 70,000 лв. данъкът беше 35,418 лв. плюс 85% от сумата НАД 70,000 лв.
  2)
  - през 2019г. бяха НАД 9% от всички приходи в Консолидирания Държавен бюджет точно защото ЗА ЩАСТИЕ има данъчна ставка от едва 10%, а не ИЗВРАТЕНАТА данъчна ставка от 85%, която БКП наложи през 1990г.
  3)
  - през януари 2020г. беше НАД 9.6% от всички приходи в Консолидирания Държавен бюджет точно защото ЗА ЩАСТИЕ има данъчна ставка от едва 10%, а не ИЗВРАТЕНАТА данъчна ставка от 85%, която БКП наложи през 1990г.

  Мечтата на БСП е отново да се приложат ИЗВРАТЕНИТЕ данъчни ставки от 1990г. върху дохода на физическите лица...


  https://www.minfin.bg/bg/383
  https://www.nsi.bg/statlib/bg/lister...04361&page=153
  Брой 10 на Държавен Вестник от 1990г.: http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces
  https://www.minfin.bg/bg/statistics/12

  Напиши коментар:


 • power grid
  replied
  Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение
  Според Предизборната Програма на БСП, която е публикувана в техния вестник Дума:

  Програмист, който през 2020г. получава брутна месечна заплата от 4 ХИЛЯДИ лв. плаща ЗА ЩАСТИЕ едва 772.06 лв. на месец общо за данък върху дохода и осигуровки или 19.3% от брутната заплата.

  БСП обаче иска същия програмист с брутна месечна заплата от 4 ХИЛЯДИ лв. през 2020г. да плаща 1,772.06 лв. на месец общо за данък върху дохода и осигуровки или 44.3% от брутната заплата.

  https://duma.bg/nikoy-ne-yade-kompyu...ogrami-n208763


  Предизборната програма на БСП за пореден път доказва, че БКП и БСП са били винаги партия само на НЕГРАМОТНИТЕ И МЪРЗЕЛИВИТЕ...

  http://balans.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%...2%D0%BE%D1%80/
  И най вече на крадливите

  Напиши коментар:


 • Inform
  replied
  Според Предизборната Програма на БСП, която е публикувана в техния вестник Дума:

  Програмист, който през 2020г. получава брутна месечна заплата от 4 ХИЛЯДИ лв. плаща ЗА ЩАСТИЕ едва 772.06 лв. на месец общо за данък върху дохода и осигуровки или 19.3% от брутната заплата.

  БСП обаче иска същия програмист с брутна месечна заплата от 4 ХИЛЯДИ лв. през 2020г. да плаща 1,772.06 лв. на месец общо за данък върху дохода и осигуровки или 44.3% от брутната заплата.

  https://duma.bg/nikoy-ne-yade-kompyu...ogrami-n208763


  Предизборната програма на БСП за пореден път доказва, че БКП и БСП са били винаги партия само на НЕГРАМОТНИТЕ И МЪРЗЕЛИВИТЕ...

  http://balans.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%...2%D0%BE%D1%80/

  Напиши коментар:


 • Trakatrak
  replied
  Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение

  Невъзможно е поколенията на ТЕРОРИСТИ (ТЕРОРИСТ = ПАРТИЗАНИН ОТ БКП) да се различават от самите ТЕРОРИСТИ...


  Това ти изказване е просто нелепо, та няма нужда от коментар.

  Напиши коментар:


 • Inform
  replied
  Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

  БСП показва прогресиращото си видиотяване. При Станишев все още минаваха за модерна партия, ама вече хич. Да отделят високите технологии с обособено по-високо облагане си е връщане към барата на село къде се къпят говедата. Идилия, но простотия.
  Невъзможно е поколенията на ТЕРОРИСТИ (ТЕРОРИСТ = ПАРТИЗАНИН ОТ БКП) да се различават от самите ТЕРОРИСТИ...


  Напиши коментар:


 • Trakatrak
  replied
  Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение
  Според Предизборната Програма на БСП, която е публикувана в техния вестник Дума:

  След още конкретни проучвания и пресмятания стигнах до извода, че в България работят около 40 хиляди програмисти и компютърни специалисти със средна заплата, достигаща до огромните за българските стандарти 4000 български лева!

  Ако на един програмист му се добави допълнителен данък от 1000 лв. месечно (средно) при 40 хиляди души получаваме едни допълнителни 40 милиона лева, влезли в хазната за преразпределение!

  https://duma.bg/nikoy-ne-yade-kompyu...ogrami-n208763


  За 2020г.:
  1)
  - в Консолидирания държавен бюджет общо за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ е планирана сумата от 10,761,156.8 ХИЛЯДИ лв. или ПО-МАЛКО ОТ 10.8 МИЛИАРДА лв.
  2)
  - в Консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване за пенсии е планирана сумата от 10,576,567.6 ХИЛЯДИ лв. или НАД 10.5 МИЛИАРДА лв.
  Тоест общо за пенсии, както и за заплати и осигурвоки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ в България през 2020г. са предвидени НАД 21.3 МИЛИАРДА лв.


  Според Предизборната Програма на БСП събирането на 40 МИЛИОНА лв. допълнителен данък от затите в IT индустрията щеше да позволи увеличаването на пенсии, заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ с ПО-МАЛКО ОТ две десети от един процент. Тоест пенсионер с месечна пенсия от 250 лв. щеше да получи увеличение ПО-МАЛКО ОТ 47 стотинки на месец...


  За пореден път Предизборната Програма на БСП е написана от ТЕКЕЗЕСАРИ, които по цял ден са пушели цигари и пиели ракия вместо да работят...

  https://www.minfin.bg/upload/43056/ZDB2020.pdf
  https://www.noi.bg/images/bg/legisla...zbdoo-2020.pdf
  БСП показва прогресиращото си видиотяване. При Станишев все още минаваха за модерна партия, ама вече хич. Да отделят високите технологии с обособено по-високо облагане си е връщане към барата на село къде се къпят говедата. Идилия, но простотия.

  Напиши коментар:


 • Инертен
  replied
  Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение
  Според Предизборната Програма на БСП, която е публикувана в техния вестник Дума:

  След още конкретни проучвания и пресмятания стигнах до извода, че в България работят около 40 хиляди програмисти и компютърни специалисти със средна заплата, достигаща до огромните за българските стандарти 4000 български лева!

  Ако на един програмист му се добави допълнителен данък от 1000 лв. месечно (средно) при 40 хиляди души получаваме едни допълнителни 40 милиона лева, влезли в хазната за преразпределение!

  https://duma.bg/nikoy-ne-yade-kompyu...ogrami-n208763


  За 2020г.:
  1)
  - в Консолидирания държавен бюджет общо за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ е планирана сумата от 10,761,156.8 ХИЛЯДИ лв. или ПО-МАЛКО ОТ 10.8 МИЛИАРДА лв.
  2)
  - в Консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване за пенсии е планирана сумата от 10,576,567.6 ХИЛЯДИ лв. или НАД 10.5 МИЛИАРДА лв.
  Тоест общо за пенсии, както и за заплати и осигурвоки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ в България през 2020г. са предвидени НАД 21.3 МИЛИАРДА лв.


  Според Предизборната Програма на БСП събирането на 40 МИЛИОНА лв. допълнителен данък от затите в IT индустрията щеше да позволи увеличаването на пенсии, заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ с ПО-МАЛКО ОТ две десети от един процент. Тоест пенсионер с месечна пенсия от 250 лв. щеше да получи увеличение ПО-МАЛКО ОТ 47 стотинки на месец...


  За пореден път Предизборната Програма на БСП е написана от ТЕКЕЗЕСАРИ, които по цял ден са пушели цигари и пиели ракия вместо да работят...

  https://www.minfin.bg/upload/43056/ZDB2020.pdf
  https://www.noi.bg/images/bg/legisla...zbdoo-2020.pdf
  Ето и един интересен отговот на безумицата, която са сътворили в Дума. ИТ отговор към статията „Никой не яде компютърни програми…“

  https://medium.com/@rossenzhivkov/%D...8-3f2441888f94

  Напиши коментар:


 • Inform
  replied
  Според Предизборната Програма на БСП, която е публикувана в техния вестник Дума:

  След още конкретни проучвания и пресмятания стигнах до извода, че в България работят около 40 хиляди програмисти и компютърни специалисти със средна заплата, достигаща до огромните за българските стандарти 4000 български лева!

  Ако на един програмист му се добави допълнителен данък от 1000 лв. месечно (средно) при 40 хиляди души получаваме едни допълнителни 40 милиона лева, влезли в хазната за преразпределение!

  https://duma.bg/nikoy-ne-yade-kompyu...ogrami-n208763


  За 2020г.:
  1)
  - в Консолидирания държавен бюджет общо за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ е планирана сумата от 10,761,156.8 ХИЛЯДИ лв. или ПО-МАЛКО ОТ 10.8 МИЛИАРДА лв.
  2)
  - в Консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване за пенсии е планирана сумата от 10,576,567.6 ХИЛЯДИ лв. или НАД 10.5 МИЛИАРДА лв.
  Тоест общо за пенсии, както и за заплати и осигурвоки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ в България през 2020г. са предвидени НАД 21.3 МИЛИАРДА лв.


  Според Предизборната Програма на БСП събирането на 40 МИЛИОНА лв. допълнителен данък от затите в IT индустрията щеше да позволи увеличаването на пенсии, заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ с ПО-МАЛКО ОТ две десети от един процент. Тоест пенсионер с месечна пенсия от 250 лв. щеше да получи увеличение ПО-МАЛКО ОТ 47 стотинки на месец...


  За пореден път Предизборната Програма на БСП е написана от ТЕКЕЗЕСАРИ, които по цял ден са пушели цигари и пиели ракия вместо да работят...

  https://www.minfin.bg/upload/43056/ZDB2020.pdf
  https://www.noi.bg/images/bg/legisla...zbdoo-2020.pdf

  Напиши коментар:

Working...
X