Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Плоският данък е реално прогресивен в ущърб на бедните

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Плоският данък е реално прогресивен в ущърб на бедните

  http://www.investor.bg/blogosfera/36...ednite,141424/

  Плоският данък е форма на геноцид срещу 95% от населението на България и форма за забогатяване на 5-те процента, в които е съсредоточено 80% от богатството на страната, пише блогърът Biznesat.

  Повече от задължително е да бъде върнат прогресивният данък, защото сега на практика данъчното облагане за бедните е безкрайно (тъй като дължат данък върху приходите си, дори когато не могат да покрият разходите си с тях) и само 10% за богатите, смята той.

  Нека разгледаме прост пример. Младо семейство с две деца изкарва от заплати 30 000 лв. на година. Разходите за лихви по ипотеката са 12 000 лв., разходите за храна, дрехи, ток, вода, парно и т.н. са още 18 000 лв. и общо достигат 30 000 лв.

  Това младо семейство ще плати 3 000 лв. данък общо доход и ще е „на загуба“ от 3 000 лв.

  Едно богато младо семейство има доходи от лихви, наеми, собствен бизнес и т.н. и изкарва 1 млн. лв. на година. То също може да оцелее с разходи за 30 000 лв., но да приемем, че тъй като е богато, харчи 3,3 пъти повече, или 100 000 лв. То ще плати и 100 000 лв. данък, но ще бъде на печалба от 800 000 лв.

  Следващата година тези 800 000 лв. ще му носят нов доход, докато средностатистическото семейство с 30 000 лв. доход, ще е на минус 3 000 лв., които ще трябва да покрива с доходите си от следващата година. Големият проблем е, че държавата не признава разходите на хората, включително бедни и богати. Богатите обаче им излиза сметката да поддържат фирма (разходът за нея е до 3 000 лв. на година), през която могат да прекарват всички разходи – за ток, за вода, за нов лаптоп, за екскурзия в чужбина, която минава за тиймбилдинг, и т.н.

  Всичко е ясно. Средностатистическото семейство ще агонизира, няма да има пари за частни уроци, за повече свободно време. Напротив родителите ще трябва да работят и на второ място или да приемат работа на смени или далеч от дома, което разбира се разбива семействата.

  Богатото семейство просто ще продължи да богатее без да работи, използвайки само капитала си. То е достигнало етап парите да работят за него и може спокойно да си почива на море по 150 дни в годината.

  Кога обаче средностатистическото семейство ще достигне момента парите да работят за него, а не то за пари? Точно никога.

  Описаната ситуация може да се нарече „Капан на бедността“.

  Резултатът е само един. Увеличаване на крайно бедните, липса на средна класа. Разбира се, ще имаме разпад на обществото, какъвто имаме и сега. Под разпад на обществото се разбира силното разслоение, с липсваща голяма средна класа. Проблемът е налице дори в страни като Германия и Дания, където има прогресивен данък.

  При нас обаче проблемът е невероятно силно изразен. Още не мога да повярвам, че т. нар. либерални икономисти убедиха правителството да въведе плоския данък. Примерите по-горе показаха, че той е прогресивен за бедните (защото не им признава разходите) и е плосък само на пръв поглед.

  Единствено прогресивен данък ще има ефекта на плосък данък.

  Да не забравяме и какво е казал американският президент Рузвелт, по повод въвеждането на прогресивен данък. Когато го обвинили, че така ще съсипе капитализма, той отвърнал: „Не, ще го спася“.

  Сега в България се твърди, че прогресивния данък ще унищожи конкурентоспособността ни. Това е пълна измислица. Как младо семейство, чийто бюджет е на тотален минус, ще си позволи качествено образование за децата си и как ще има възможност за квалификация и преквалификация на родителите?

  Как аз, авторът на тази статия, щях да получа висше образование и няколко скъпоструващи операции, ако не бяха държавата и данъците? Как дъщеря ми щеше да бъде оперирана, ако държавата не беше обучила хирурзите?

  Именно аз съм конкурентоспособността на тази икономика и аз съм създаден с пари. Ако богатите искат да имат качествени служители като мен, нека направят данъка ИСТИНСКИ плосък, тоест прогресивен, или да се признават разходите на физическите лица.

  Не мога да повярвам, че сегашният "плосък данък" е наистина плосък. Той е прогресивен в ущърб на бедните.

  За или против плоския данък сте? Очакваме позицията ви на info@investor.bg

 • Inform
  replied
  През 2018г. в България:
  1)
  - 34,000 души са декларирали годишен доход НАД 72 ХИЛЯДИ лв.
  2)
  - физическите лица, които са декларирали годишен доход НАД 72 ХИЛЯДИ лв. са платили ДДФЛ на стойност 648,232 ХИЛЯДИ лв.
  Тоест през 2018г. физическите лица в България с деклариран годишен доход НАД 72 ХИЛЯДИ лв. са имали общо годишен доход ПО-МАЛКО ОТ 6.9 МИЛИАРДА лв.


  За сравнение в Дания през 2018г.:
  1)
  - 2,164,819 души са декларирали годишен доход НАД 300 ХИЛЯДИ датски крони (НАД 78,570 лв.) понеже през 2018г. по данни на Централната Банка на Дания левът варираше между 3.8048 датски крони и 3.8182 датски крони
  2)
  - физическите лица, които са декларирали годишен доход НАД 300 ХИЛЯДИ датски крони (НАД 78,570 лв.), имаха общ деклариран доход от 1,132,625,648 ХИЛЯДИ датски крони или НАД 296 МИЛИАРДА лв.
  Тоест през 2018г. физическите лица в Дания с деклариран годишен доход НАД 300 ХИЛЯДИ датски крони (НАД 78,570 лв.) са имали общо годишен доход от НАД 1.1 ТРИЛИОНА датски крони (НАД 296 МИЛИАРДА лв.) или НАД 42 ПЪТИ ПОВЕЧЕ в сравнение с България.


  Между другото в края на 2018г.:

  1)
  - населението в България беше 7,000,039 души
  2)
  - населението в Дания беше 5,806,081 души

  https://www.parliament.bg/pub/PK/358...954-06-820.pdf
  https://www.nsi.bg/bg/content/2974/%...BD%D0%B8%D0%B5
  https://www.statbank.dk/statbank5a/s...6&tfrequency=1
  https://www.statbank.dk/statbank5a/S...=0&wsid=cftree
  http://www.nationalbanken.dk/en/stat...s/default.aspx
  Last edited by Inform; 12.10.2019, 15:17.

  Напиши коментар:


 • Inform
  replied
  През номември 2018г. БСП предложи алтернативен консолидиран държавен бюджет в който беше запазен без промяна корпоративния данък, тоест дори БСП иска той да бъде 10%?!?!?!?!?!?!?!?!

  http://bsp.bg/news/view/15103-rumen_...regionite.html


  През 2017г.:
  1)
  - печалбата общо на фирмите с персонал ПО-МАЛКО ОТ 250 души (тоест фирми, които са основно собственост на бизнесменченца от БКП) беше 11.8 МИЛИАРДА лв.
  2)
  - изплатените пенсии бяха 9,007,188,254 лв. или ПО-МАЛКО ОТ 9.1 МИЛИАРДА лв.
  Тоест през 2017г. ПЕЧАЛБАТА общо на фирмите с персонал ПО-МАЛКО ОТ 250 души беше с 31% ПОВЕЧЕ от изплатените пенсии...


  През 2018г.:
  1)
  - печалбата общо на фирмите с персонал ПО-МАЛКО ОТ 250 души (тоест фирми, които са основно собственост на бизнесменченца от БКП) беше 12.6 МИЛИАРДА лв.
  2)
  - изплатените пенсии бяха 9,455,890,527 лв. или ПО-МАЛКО ОТ 9.5 МИЛИАРДА лв.
  Тоест през 2018г. печалбата общо на фирмите с персонал ПО-МАЛКО ОТ 250 души беше вече с 33% ПОВЕЧЕ от изплатените пенсии...

  http://www.noi.bg/aboutbg/st
  https://www.capital.bg/shimg/oo_3208601.jpg
  https://www.capital.bg/shimg/oo_3934758.jpg
  https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134682112

  Напиши коментар:


 • national power
  replied
  Е Дачев не разказа ама аз ще го разкажа.В една африканска държава се навъдили ного маймуни ужаст опасли реколтата започнали да нападат деца хората се видели в чудо.правителството обявило международен конкурс за ограничаване популацията на маймуните.яЯвили се всички международни концерни и запонали работа но резултат никакъв маймуните продължили да се увеличават и да стават още по агресивни..Правителството обявило втори конкурс...На него обаче се явили само Петка и Чапай с едно куче.Правителството ги попитало какво искат а те отговорили най голямата възможна цистерна камион пълна с водка и една пушка с един патрон и оптически мерник..Качили се в цистерната с водка и отпрашили в джунглата.Минали няколко години и маймуните взели да намаляват драстично..Правителството пратило специален пратеник да ги намери и да види какво правят.Отива пратеника и кво да види Петка се качил на едно висико дърво и пие водка с мъжките маймуни а Чапай и кучето дремят на сянка отдолу.Пратеникът пита Чапай абе Петка кяо прави горе а той отвръща ми не виждаш ли Петка пие водка с мъжките маймуни.А защо?Ми маймуната като се напие пада от дървото и кучето и отхапва ташаците и така край на размножаването даже и Бриджит бардо не протестира.Добре де ами ти какво правиш?Еми аз съм синдикален лидер да защитавам Петка и охрана на труда ако случайно Петка се напие и падне от дървото да застрелям кучето да не му ръпне ташаците...
  Last edited by national power; 14.07.2019, 08:26.

  Напиши коментар:


 • Inform
  replied
  Лидерът на КНСБ напусна студио на Би Ти Ви след скандал

  Димитров първо се изнерви, че не му се дава възможност да разкаже за всички девет мерки, които синдикатът предлага, за да се подобри положението на работещите. Той беше недоволен също, че водещият постоянно го пита за една от тях – въвеждането на данък богатство.

  Пламен Димитров избухна в края на разговора, когато Дачев поиска да разкаже виц, който напомнял за работата на синдикалиста. "Аз не разказвам вицове за вашата работа, не сме дошли тука за вицове, аз не съм някакъв смешник", обяви лидерът на КНСБ.


  https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/0..._sled_skandal/
  https://btvnovinite.bg/predavania/ta...-cherveno.html


  Клоунът пламен димитров (шеф на КНСБ) за пореден път опозори КНСБ с простотиите си в ефир...


  Напиши коментар:


 • Inform
  replied
  Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

  Пак те напече. Кога ли ще дойде зимата?

  Понеже си вече навършил 50 ГОДИНИ ето една радостна новина за теб и твоите набори:
  1)
  - в края на 1989г. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ едва 31.3% от цялото население на България беше на възраст НАД 49 ГОДИНИ
  2)
  - в края на 2018г. ЗА ЩАСТИЕ вече 41.7% от цялото население на България беше на възраст НАД 49 ГОДИНИ
  Пожелавам ти дълголетие за да си свидетел как НАД 80% от цялото население на България е на възраст НАД 49 ГОДИНИ!!!!

  http://statlib.nsi.bg:8181/bg/lister...004298&page=57
  https://infostat.nsi.bg/infostat/pag...t.jsf?x_2=1168

  Напиши коментар:


 • Pyramid
  replied
  Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение
  Данъчната ни система е сред най-благоприятните за бизнеса

  Отношението между преки и косвени данъци не трябва да се пипа поне в следващите 20 години, казва бившият финансов зам.-министър Любомир Дацов.

  http://iconomist.bg/98536-%D0%94%D0%...B5%D1%81%D0%B0

  Честито на всички, които мечтаят за ИЗВРАТЕНИТЕ ДАНЪЧНИ СТАВКИ от 1990г. когато за МЕСЕЧЕН ДОХОД ОТ НАД 5,834 лв. данъкът беше 85% въпреки, че през 1990г. минималната заплата варираше от 140 лв. до 210 лв. на месец...


  Брой 10 на Държавен Вестник от 1990г.: http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces
  http://www.noi.bg/forusers/infomater...nsions/844-mrz
  Пак те напече. Кога ли ще дойде зимата?

  Напиши коментар:


 • Inform
  replied
  Данъчната ни система е сред най-благоприятните за бизнеса

  Отношението между преки и косвени данъци не трябва да се пипа поне в следващите 20 години, казва бившият финансов зам.-министър Любомир Дацов.

  http://iconomist.bg/98536-%D0%94%D0%...B5%D1%81%D0%B0

  Честито на всички, които мечтаят за ИЗВРАТЕНИТЕ ДАНЪЧНИ СТАВКИ от 1990г. когато за МЕСЕЧЕН ДОХОД ОТ НАД 5,834 лв. данъкът беше 85% въпреки, че през 1990г. минималната заплата варираше от 140 лв. до 210 лв. на месец...


  Брой 10 на Държавен Вестник от 1990г.: http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces
  http://www.noi.bg/forusers/infomater...nsions/844-mrz

  Напиши коментар:


 • Inform
  replied
  Премиерът увери българския бизнес, че данъците у нас няма да се променят

  https://www.bgonair.bg/economy/2019-...a-se-promenyat

  Честито на всички, които мечтаят за ИЗВРАТЕНИТЕ ДАНЪЧНИ СТАВКИ от 1990г. когато за МЕСЕЧЕН ДОХОД ОТ НАД 5,834 лв. данъкът беше 85% въпреки, че през 1990г. минималната заплата варираше от 140 лв. до 210 лв. на месец...


  Брой 10 на Държавен Вестник от 1990г.: http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces
  http://www.noi.bg/forusers/infomater...nsions/844-mrz

  Напиши коментар:


 • Pyramid
  replied
  Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнение
  Те данъците винаги са в ущърб на бедните, от това не може да се избяга.
  ...а в манастир? За един приятел питам.

  Напиши коментар:


 • Shadow1
  replied
  Те данъците винаги са в ущърб на бедните, от това не може да се избяга.

  Напиши коментар:


 • Inform
  replied
  Приходите от данъка върху общия доход (тоест данъка върху дохода на физическите лица):
  1)
  - през 1990г. бяха ПО-МАЛКО от 6.8% от всички приходи в Консолидирания Държавен Бюджет въпреки, че за ГОДИШЕН доход НАД 70,000 лв. данъкът беше 35,418 лв. плюс 85% от сумата НАД 70,000 лв.
  2)
  - за 2 месеца от началото на 2019г. бяха НАД 8.9% от всички приходи в Консолидирания Държавен Бюджет точно защото ЗА ЩАСТИЕ има данъчна ставка от едва 10%, а не ИЗВРАТЕНАТА данъчна ставка от 85%, която БКП наложи през 1990г.


  Мечтата на КОМУНИСТИТЕ Е БЪЛГАРИТЕ ДА СА БЕДНИ и затова отново искат да се приложат ИЗВРАТЕНИТЕ данъчни ставки от 1990г. върху дохода на физическите лица, а също и защото КОМУНИСТИТЕ МРАЗЯТ ХОРАТА, КОИТО СЕ ТРУДЯТ...

  http://www.minfin.bg/bg/383
  http://statlib.nsi.bg:8181/bg/lister...04361&page=153
  Брой 10 на Държавен Вестник от 1990г.: http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces

  Напиши коментар:


 • Inform
  replied
  Приходите от данъка върху общия доход (тоест данъка върху дохода на физическите лица):
  1)
  - през 1990г. бяха ПО-МАЛКО от 6.8% от всички приходи в Консолидирания Държавен Бюджет въпреки, че за ГОДИШЕН доход НАД 70,000 лв. данъкът беше 35,418 лв. плюс 85% от сумата НАД 70,000 лв.
  2)
  - през януари 2019г. бяха НАД 9.8% от всички приходи в Консолидирания Държавен Бюджет точно защото ЗА ЩАСТИЕ има данъчна ставка от едва 10%, а не ИЗВРАТЕНАТА данъчна ставка от 85%, която БКП наложи през 1990г.


  Мечтата на КОМУНИСТИТЕ е отново да се приложат ИЗВРАТЕНИТЕ данъчни ставки от 1990г. върху дохода на физическите лица, защото КОМУНИСТИТЕ МРАЗЯТ ХОРАТА, КОИТО СЕ ТРУДЯТ...

  http://www.minfin.bg/bg/383
  http://statlib.nsi.bg:8181/bg/lister...04361&page=153
  Брой 10 на Държавен Вестник от 1990г.: http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces

  Напиши коментар:


 • majnata
  replied
  [QUOTE=Inform;n3438808] СРЕЩУ ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ...[/B][/U]

  /QUOTE]

  честната частна собственост ...

  Напиши коментар:


 • Inform
  replied
  За 28 години в България НАЙ-ПОСЛЕ се нормализираха данъчните приходи:
  1)
  През 1990г.
  - приходите общо от Данъка върху оборота (ДДС) и АКЦИЗИ бяха 4,884 МИЛИОНА лв.
  - приходите от Данъка върху печалбата (Корпоративния данък) бяха 4,889 МИЛИОНА лв.
  Тоест през 1990г., понеже на власт все още беше ИЗВРАЩЕНИЕТО НАРЕЧЕНО БКП, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ се случи ИЗВРАТЕНАТА СИТУАЦИЯ при която приходите от Данъка върху печалбата бяха ПОВЕЧЕ от приходите общо от Данъка върху оборота и Акцизите?!?!?!?!?!?!?!?!
  2)
  През 2018г.
  - приходите общо от ДДС и АКЦИЗИ бяха 15,267.2 МИЛИОНА лв.
  - приходите от Корпоративния данък бяха 2,464.5 МИЛИОНА лв.
  Тоест през 2018г. вече ЗА ЩАСТИЕ общо приходите от ДДС и АКЦИЗИ бяха НАД 6 ПЪТИ ПОВЕЧЕ от приходите от Корпоративния данък.


  Честито на комунистченцата закърмени с ОМРАЗА СРЕЩУ ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ...


  http://statlib.nsi.bg:8181/bg/lister...04361&page=153
  http://www.minfin.bg/bg/statistics/12

  Напиши коментар:

Working...
X