IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Измамата – задължителни „частни пенсионни фондове“ и „конституционния съд“

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Пирамида ли е вторият пенсионен стълб?

03.11.2025

Дебатът за втория пенсионен стълб в България се поставя на дневен ред, след като в парламента и в национален ефир прозвучаха критики към модела на допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО). Основният въпрос, поставен от „Възраждане“, е дали сегашната система действително защитава интереса на осигурените и допринася за пенсионната стабилност – или напротив, натрупва риск, увеличава дефицита и намалява бъдещите доходи на пенсионерите.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви в парламента, че държавата може да намали бюджетния дефицит за 2026 г. с около 1,4% от БВП без повишаване на данъци и осигуровки, ако вноските към частните пенсионни фондове бъдат пренасочени към държавното обществено осигуряване (ДОО). По думите му това не би било временно решение, а структурна стъпка към по-сигурен модел на финансиране.

Костадинов аргументира, че ДЗПО не е изпълнило обещанието си за „допълнителна пенсия“, а вместо това е довело до ситуация, при която „две пенсии са по-малко от една“. Той подчерта, че системата увеличава дефицита в НОИ и тежестта върху бюджета, докато осигурените понасят инвестиционен, инфлационен и лихвен риск. Аргументите на „Възраждане“: ниска доходност и кратки пенсии от ДЗПО

По данни, цитирани от парламентарната трибуна, към 30 юни 2025 г. около 34 000 души получават плащания от втория стълб. Само 3% от тях получават реална пожизнена пенсия – между 90 и 102 лева месечно. За над половината хора средствата се изчерпват за по-малко от година, а за почти 9 000 души — в рамките на 3 години, след което остава само намалената държавна пенсия.

Според Костадинов, за да компенсира намалението в държавната пенсия, доходността на фондовете трябва да е поне равна на ръста на средния осигурителен доход. Данните, цитирани в декларацията, сочат обратното — между 2002 и 2024 г. реалната доходност, получавана от осигурените в УПФ е била средно –2,3% годишно, при ръст на осигурителния доход от +4,5% годишно.

Това, според „Възраждане“, означава трайна загуба на покупателна способност и прехвърляне на риск върху осигурените, като системата не изплаща инвалидни пенсии и подлага хората на зависимост от пазара в момента на пенсиониране.
    Финансовият ефект: повече средства за НОИ и по-малък дефицит?

По думите на Костадинов, само през 2024 г. към частните фондове са били отклонени около 2,8 млрд. лв. – приблизително 1,4% от БВП, което увеличава бюджетния дефицит. Според „Възраждане“ премахването на втория стълб би намалило дефицита и стабилизирало пенсионната система, като средствата останат в НОИ.

Лидерът на партията определи сегашната система като „задължителен грабеж“, от който печели „шепа брокери и посредници“, които са си разделили 280 млн. лева през 2024 г. под формата на такси и ренти. Той заяви, че реформата трябва да бъде незабавна и че партията ще настоява за публични обсъждания. Реакции и начало на публичен дебат за пенсионния модел

Темата бе развита и от депутата Цвета Рангелова в ефира на БНТ. Тя заяви, че частните пенсионни фондове „функционират като пирамида“, тъй като изплащат рента от същите средства, които получават от осигурените, без да носят гаранции, сравними с държавната система.

Според нея, премахването на втория стълб за бъдещи осигурителни периоди би донесло „сериозни приходи“ в НОИ и би облекчило дефицита. Тя посочи, че частните фондове разпределят над 300 млн. лв. годишно от вноските на гражданите и подчерта, че рискът от фалит остава изцяло за сметка на осигурените.

Рангелова заяви, че „Възраждане“ настоява за експертен и обществен дебат, защото средствата на бъдещите пенсионери трябва да бъдат защитени, а системата — реформирана.

Коментар

• Ако продължават с това темпо да вземат заеми до 2027 год., ГАРАНЦИЯ ще "прехвърлят" парите в НОИ. "Постната пица" каза, че максимума на щуротията с раздаването на пари на аристокрацията-администрация е 2027 г. когато ЕЦБ ще вкара процедура по свръх дефицит и ще "регулира" количеството на държавните хрантутници. 600 000 човека на бюджетна издръжка при има няма 2 000 000 работещи прави 1:3,5. Или на всеки 7 работещи 2 служители не плащат осигуровки. Супер съотношение. И още 2 000 000 пенсионери ? и какво става ....

Коментар

• Първоначално изпратено от Баламата Разгледай мнение
        Вероятностите за мен са следните за втория стълб на пенсионната система.

Пълно премахване 25%

Частично ограничаване и сливане с НОИ 55%
        (Просто ще започне постепенно прехвърляне на парите ви в НОИ за 7 години )

Запазване в сегашния вид 20%
        Нищо няма да се промени. Тази година почнаха да плащат "пенсии" по 50-100лв на 60-ти набор. Хората се примириха че ще карат на минималната от държавата. Сигурно половината и толкова не заслужават и си траят, щото ако им прехвърлят от частния фонд към държавата пак ще вземат минимална пенсия и ще загубят тези 50лв
        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Вероятностите за мен са следните за втория стълб на пенсионната система.

Пълно премахване 25%

Частично ограничаване и сливане с НОИ 55%
          (Просто ще започне постепенно прехвърляне на парите ви в НОИ за 7 години )

Запазване в сегашния вид 20%

Коментар

• Мдааа,
            Още една политическа формация иска закриване на тази измама.
            Дано ги закрият.
            Ако не бяха унищожили БФБ, това нямаше да се случи, но пустата алчност на некадърни финансисти ........
            Не може да назачават само роднини, приятели и любовници и да има доходност. Няма как. Смешници.

https://youtu.be/YTzYDkWfLno?si=OyMMnGUq2Gc3hcLI

Коментар

• https://nikpopg.com/ne-e-li-vreme/- пенсионен калкулатор

Коментар

• Ваня срещу Ники при Карбовски

https://youtu.be/l6dqLIzC8Gk?si=ImK5A6MHNwG3ts67

Българската финансова мутро-олигархия
                изглежда иска да инвестира рисково парите за пенсия на младото население в България на пика на световните ???? ХАХАХА

Не може да има частни пенсионни фондове в България без развитие на Българска Фондова Борса.

Трябва УД да инвестират парите на УПФ във финансови инструменти , които създават работни места в България.

Според мен частните пенсионни фондове до няколко години ще бъдат закрити и основната причина за тази трагедия ще е унищожението на БФБ.преди 20 години.
                Last edited by Баламата; 11.10.2025, 23:40.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                  Една от основните идеи на тези фондове е да направят 10 комунистически фамилии от богати по-богати - милионери и дори милиардери. Със същия успех закона можеше да бъде малко по-различен:

1. Задължително си отваряш лична пенсионна сметка в някоя банка
                  2. Задължително внасяш по нея 5% от доходите си по време на работоспособната възраст
                  3. Парите са си 100% твои и при преждевременна смърт се наследяват на 100%
                  4. Парите стоят на депозитни сметки и се олихвяват с лихвата за депозити
                  5. След навършване на пенсионна възраст започваш всеки месец да получаваш 1% от парите си
                  6. Ако починеш преждевременно, парите се наследяват от наследниците ти

Ето това аз наричам СПРАВЕДЛИВОСТ, а това, което е измислила комунистическата тогава държава, наричам ОБИРДЖИЙСТВО. което продължава до ден днешен.
                  Не е ли дошла деКорацията ??? Не сме ли в ЕС? Иначе съм на 100% съгласен с Вас, но за съжаление сме напълно без никаква възможност за реакция.

Коментар

• Първоначално изпратено от dmm Разгледай мнение

Относно сестра ти- ако си сред наследниците, всеки фонд / всеки офис/ ще ти каже къде са парите. И как така парите не се наследяват- нали това беше една от основните идеи на тези фондове
                    Една от основните идеи на тези фондове е да направят 10 комунистически фамилии от богати по-богати - милионери и дори милиардери. Със същия успех закона можеше да бъде малко по-различен:

1. Задължително си отваряш лична пенсионна сметка в някоя банка
                    2. Задължително внасяш по нея 5% от доходите си по време на работоспособната възраст
                    3. Парите са си 100% твои и при преждевременна смърт се наследяват на 100%
                    4. Парите стоят на депозитни сметки и се олихвяват с лихвата за депозити
                    5. След навършване на пенсионна възраст започваш всеки месец да получаваш 1% от парите си
                    6. Ако починеш преждевременно, парите се наследяват от наследниците ти

Ето това аз наричам СПРАВЕДЛИВОСТ, а това, което е измислила комунистическата тогава държава, наричам ОБИРДЖИЙСТВО. което продължава до ден днешен.
                    Last edited by Mateev; 29.09.2025, 21:15.

Коментар

Има и още нещо - закона така е написан, че парите в частните фондове уж са твои, но не са твои. Знам го по себе си. Предложиха да ми дадат само половината пари в следващите 2 години по около 600 лв. на месец (общо 15 000 лв.), я другите 20 000 ще ми ги дават по 100 на месец в следващите 15-20 години, когато със сигурност няма да съм жив. Опитах да се възпротивя, но след консултация с адвокати и след подробно проучване на закона стигнах до извода, че от фонда са прави.

Тоест в закона е записано "право на пожизнена пенсия", но после членовете са така формулирани, че се оказва че това е "задължение за пожизнена пенсия". Благодарение на това задължение само половината пари са твои, ако доживееш 2 години след пенсия, а осталите пари са на фонда и когато умреш, няма да ги върне на наследниците ти, а ще ги присвои като печалба.

В статистически план това прави милиарди левове, годишно присвоявани от фондовете просто защото закона са си го написали самите те така, че да имат милиарди печалба.

Ето къде е измамата с пенсионните фондове и как е направена измамната схема:

1. Фондовете са само 10 на брой и други лицензи не се дават
                      2. Тези 10 на брой фондове са създадени от наши хора (бивши коминисти във върховете на властта).
                      3. Закона задължава всеки един човек задължително да дава 5% от доходите си на частен пенсионен фонд на случаен принцип
                      4. Тоест 10-те комуниста, собственици на фондове, получават реални приходи средно по 500 милиона на месец (50 милиона на фонд)
                      5. Седем (7%) от тази сума на секиндата се конфискува от фондовете уж за разходи, но всъщност за пчалба (3.5 милиона на фонд всеки месец)
                      6. В края на кодината се конфискува още 0.75%, което за целия срок прави около 15% от твоите пари (7-8 милиона печалба на фонд)
                      7. Фондовете се управляват по некадърен начин, в резултат на което не само че няма доходност, н имаи загуби всяка божа година средностатистиески 3.5%.
                      8. При излизане в пенсия около 20 000 лв. от натрупаните пари се конфискува от фонда, като с тези пари уж ще ти дава пожизнена пенсия малко по-малко от 100 лв. Тоест сумата на пенсията е подигравка.
                      9. Като умреш, остатъка от сумата става собственост на фонда. Понеже до 85 години доживяват само 5% от пенсионерите, то това автоматично означава, че 95% от твоите средностатистически пари отиват като законна печалба на фонда.
                      10. Дори и тази сума, която я признават като твоя (15 000 лв.), не ти я дават веднага, а на равни вноски за 2 години, които пак можеш да умреш преди да си ги получиш. Те поне се наследяват, ако не ги получиш.

ПП: Сестра ми почина преди 4 години и никой не знае в кой фонд са нейните пари. Същото важи и за майка ми и баща ми, както и за родителите на жена ми. Част от натрупваните от тях пари се наследяват, но нито един фонд не се е обадил да ни ги даде. Тоест ако човек не знае закона и не си ги потърси тези пари (аз не съм), това със сигурност гарантира още милиони и милиарди средностатистически печалби за фондовете.
                      Относно сестра ти- ако си сред наследниците, всеки фонд / всеки офис/ ще ти каже къде са парите. И как така парите не се наследяват- нали това беше една от основните идеи на тези фондове

Коментар

Има и още нещо - закона така е написан, че парите в частните фондове уж са твои, но не са твои. Знам го по себе си. Предложиха да ми дадат само половината пари в следващите 2 години по около 600 лв. на месец (общо 15 000 лв.), я другите 20 000 ще ми ги дават по 100 на месец в следващите 15-20 години, когато със сигурност няма да съм жив. Опитах да се възпротивя, но след консултация с адвокати и след подробно проучване на закона стигнах до извода, че от фонда са прави.

Тоест в закона е записано "право на пожизнена пенсия", но после членовете са така формулирани, че се оказва че това е "задължение за пожизнена пенсия". Благодарение на това задължение само половината пари са твои, ако доживееш 2 години след пенсия, а осталите пари са на фонда и когато умреш, няма да ги върне на наследниците ти, а ще ги присвои като печалба.

В статистически план това прави милиарди левове, годишно присвоявани от фондовете просто защото закона са си го написали самите те така, че да имат милиарди печалба.

2. Тези 10 на брой фондове са създадени от наши хора (бивши коминисти във върховете на властта).
                        3. Закона задължава всеки един човек задължително да дава 5% от доходите си на частен пенсионен фонд на случаен принцип
                        4. Тоест 10-те комуниста, собственици на фондове, получават реални приходи средно по 500 милиона на месец (50 милиона на фонд)
                        5. Седем (7%) от тази сума на секиндата се конфискува от фондовете уж за разходи, но всъщност за пчалба (3.5 милиона на фонд всеки месец)
                        6. В края на кодината се конфискува още 0.75%, което за целия срок прави около 15% от твоите пари (7-8 милиона печалба на фонд)
                        7. Фондовете се управляват по некадърен начин, в резултат на което не само че няма доходност, н имаи загуби всяка божа година средностатистиески 3.5%.
                        8. При излизане в пенсия около 20 000 лв. от натрупаните пари се конфискува от фонда, като с тези пари уж ще ти дава пожизнена пенсия малко по-малко от 100 лв. Тоест сумата на пенсията е подигравка.
                        9. Като умреш, остатъка от сумата става собственост на фонда. Понеже до 85 години доживяват само 5% от пенсионерите, то това автоматично означава, че 95% от твоите средностатистически пари отиват като законна печалба на фонда.
                        10. Дори и тази сума, която я признават като твоя (15 000 лв.), не ти я дават веднага, а на равни вноски за 2 години, които пак можеш да умреш преди да си ги получиш. Те поне се наследяват, ако не ги получиш.

Извод:
                        Благодарение на измамата с частните пенсионни фондове 10 властимащи комунисти са се обезпечили цял живот да получават милиони и дори милиарди пари печалба, законно и насила източени от джобовете на всеки един българин.

ПП: Сестра ми почина преди 4 години и никой не знае в кой фонд са нейните пари. Същото важи и за майка ми и баща ми, както и за родителите на жена ми. Част от натрупваните от тях пари се наследяват, но нито един фонд не се е обадил да ни ги даде. Тоест ако човек не знае закона и не си ги потърси тези пари (аз не съм), това със сигурност гарантира още милиони и милиарди средностатистически печалби за фондовете.
                        Матеев,родителите ти и родителите на жена ти нямат такива партиди,защото са подени преди 31.12.1959г.Има вероятност и сестра ти да няма,ако е родена преди тази дата....А ако е родена след тази дата и има такава партида,,ИИ ти е обяснил процедурата..Вички пари налични по партидата ще бъдат изплатени на наследниците....Ти, не знам дали влизаш в това число... Удостоверение за наследници и т.н.

ПП Ботьо вече ти е написал същото..

Коментар

Въпрос към ИИ: Отдавна починаха моите родители и родителите на жена ми. Почина и сестра ми. Всичките тези хора приживе са внасяли пари в задължителните частни пенсионни фондове, и тези пари или поне част от тях се наследяват. Аз не ги знам обаче в кой фонд са се осигурявали. Какво трябва да направя от законова гледна точка, за да си ги потърся тези пари и за да ги получа?

ИИ: Разбирам ситуацията. Ще ти отговоря систематично – какво се прави по закон, какви документи трябват и към кого да се обърнеш.
                          1. Въведение

В България всеки работещ след 2002 г. е задължително осигуряван в универсален пенсионен фонд (УПФ), управляван от частно пенсионноосигурително дружество (ПОД). Осигуровките в тези фондове са лични средства и по закон са наследяеми (чл. 170, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване – КСО).

Тоест – ако твоите родители, тъща, тъст или сестра са били осигурявани след 2002 г., в техните индивидуални партиди има натрупани средства, които се наследяват от наследниците по закон или от лица, посочени изрично приживе (ако са подали декларация).
                          2. Основен проблем – не знаеш в кой фонд са били

Това е често срещано. Решението е:
                          • Националната агенция за приходите (НАП) поддържа информация къде точно всеки е бил осигуряван.
                          • НАП може да даде служебна справка в кой универсален пенсионен фонд е била превеждана вноската.
                          3. Стъпки, които трябва да предприемеш

Стъпка 1: Установяване на фонда
                          • Подай писмено заявление в НАП (по твое ЕГН като наследник на починалия, но с приложено удостоверение за наследници на починалия), с искане за информация:
                            „В кой универсален пенсионен фонд е бил осигуряван [име, ЕГН]“.
                          • НАП е длъжна да даде отговор, защото това е официална справка за осигурителен статус.
                          Стъпка 2: Свързване с фонда
                          • След като знаеш фонда (примерно Доверие, Алианц, Съгласие, ЦКБ-Сила и др.), подаваш заявление в самия фонд.
                          • Прилагаш:
                            • Акт за смърт на починалия
                            • Удостоверение за наследници (от общината)
                            • Лична карта (твоя)
                          Фондът ще ти предостави информация за размера на средствата и реда за изплащане.

Стъпка 3: Изплащане
                          • Ако наследниците са повече (например братя, сестри, съпрузи, деца) – средствата се делят според дяловете им по Закона за наследството.
                          • Пенсионното дружество превежда сумите по банкова сметка на всеки наследник.

4. Срокове
                          • Няма давност за търсене на наследените средства. Дори и да са минали години от смъртта, парите си стоят в индивидуалната партида до заявяване от наследниците.
                          • Веднъж подадено заявление, фондът има срок (обикновено 1–2 месеца) да изплати сумите.

5. Практически съвети

✔ Започни от общината – вземи удостоверения за наследници за всеки починал (родители, тъст, тъща, сестра).
                          ✔ После – НАП → официална справка за осигурителния фонд.
                          ✔ Накрая – съответното пенсионноосигурително дружество.
                          6. Предимства и недостатъци на процедурата

Предимства:
                          • Законът гарантира, че парите не изчезват – те са лично наследими.
                          • Процедурата е ясна и централизирана (чрез НАП).
                          • Няма давност.

Недостатъци:
                          • Изисква административна обиколка – община → НАП → фонд.
                          • При много наследници може да има спорове за делбата.
                          • Размерът на сумите невинаги е голям (особено ако починалият е имал кратък период на осигуряване в УПФ).
                          7. Заключение

Твоят законов път е:
                          Община (удостоверение за наследници) → НАП (справка за фонд) → Пенсионен фонд (заявление и документи) → Изплащане по банков път.
                          Внасят само родените след 1960г. НИ БАЩА ти , ни майка ти, па може би и сестра ти не са внасяли и стинка в тез фондове.
                          За 50% си прав. Като ми дадоха 100% телк ходих да ги питам тез нещастници. Трябвало да имаш 70% пожизнен телк - нещо което никой телк не дава, освен ако не си някъв измамник и ти дават точно 50% от парите и ми казаха че другите след навършване на 70г разсрочено за 20г и като пукнеш примерно на 72 останалите пари ги губиш.
                          Още нещо - след като си получил пенсия не можеш да си прехвърляш партидата, и 3 години(може и 5 да беше) преди да навършиш години за пенсия.
                          Сал младите сме прецакани, дъртаците минаха метър
                          Last edited by bota156; 29.09.2025, 08:44.
                          Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Още една измамна схема, създадена със закон, при която човек не си получава парите или процедурата по получаването им е толкова сложна, щото той се отказва да се бори с бюрокрацията. Става въпрос за земеделските земи, които притежавате, но не ползвате. Има голяма вероятност някой арендатор да ги ползва без да е сключил договор с вас и без да ви е платил. Какво е законовото положение отново ще ви го обясни ИИ:

Въпрос към ИИ: Има и още едни пари, които са мои, и които не съм ги получил, защото институциите не си правят труда да ме предупреждават. Става въпрос за земеделски земи, които ги имам, и които най-вероятно някой арендатор ги е ползвал през годините, но не ми е плащал. Къде стоят тези пари и какъв е законовият път да си ги потърся и получа. Част от земите ми са в други общини или области, така че включи и това в обяснението.

ИИ: Разбирам. Тук говорим за арендни плащания / рента за земеделска земя, която е твоя собственост, но или:
                            1. арендатори/кооперации са я ползвали без да те намерят и да ти платят, или
                            2. плащания са заделени на твое име, но стоят „непотърсени“.
                            1. Какъв е правният режим
                            • Земеделските земи в България се ползват от арендатори (фирми, кооперации, ЕТ) въз основа на договор за аренда/наем или служебно разпределение (когато няма договори).
                            • Рентата (арендното плащане) е задължително плащане към собственика.
                            • Ако собственикът не е открит или не се е явил, арендаторът е длъжен да внесе сумата в депозитна сметка на съответната община (чл. 37в, ал. 3 ЗСПЗЗ).
                            Тоест – парите ти не се губят, а стоят или:
                            ✔ при арендатора (ако е бил некоректен), или
                            ✔ в общината, където е земята, по депозитна сметка „непотърсени ренти“.
                            2. Какво да направиш

Стъпка 1: Установи земите
                            • Вземи от Служба по вписванията (Агенция по вписванията) и/или Общинска служба „Земеделие“ (ОСЗ) удостоверение за собственост на имотите (партидни справки).
                            • Ако земите са в различни общини, трябва да направиш това във всяка община поотделно.
                            Стъпка 2: Провери кой ги е ползвал
                            • Във всяка община/ОСЗ се пазят списъци на ползвателите (арендатори) и собствениците за всяка стопанска година (чл. 37в ЗСПЗЗ).
                            • Подай заявление: „Да ми бъде предоставена информация кой е ползвал имот № … в землището на … и къде е преведена дължимата рента“.
                            Стъпка 3: Потърси парите
                            • Ако рентата е преведена в общината → подаваш заявление за изплащане и ти я превеждат по банкова сметка.
                            • Ако арендаторът е задържал парите, но не те е намерил → имаш право да изискаш плащане директно от него (с покана за доброволно изпълнение).
                            • При отказ → завеждаш иск в съда (заповедно или исково производство).

3. Практическо прилагане при земи в различни общини/области
                            • Всяка Общинска служба „Земеделие“ (ОСЗ) работи отделно – трябва да подадеш заявления във всички общини, където имаш земи.
                            • Ако имотите са разпокъсани, най-добре е да започнеш с централен документ: удостоверение за всички твои имоти от Имотния регистър (Служба по вписванията) или електронна справка в кадастъра (АГКК). Това ще ти даде пълен списък и ще знаеш във кои ОСЗ да отидеш.

4. Документи, които ще ти трябват
                            • Лична карта
                            • Документ за собственост (нотариален акт или съдебно решение)
                            • Удостоверение за наследници (ако земята е наследена)
                            • Банкова сметка (IBAN), по която общината да преведе сумата

5. Особени случаи
                            • Ако арендатори са плащали в натура (зърно, слънчоглед), но не си ги потърсил – те пак са длъжни да внесат паричната равностойност в общината.
                            • Ако земята е в кооперация, често има практика „непотърсените ренти“ да стоят в касата на кооперацията с години – трябва да провериш и там.

6. Заключение

Твоят законов път е:
                            1. Установяваш всички твои земи (нотариален акт + справки в ОСЗ).
                            2. Във всяка община → проверка кой е арендатор и къде са преведени парите.
                            3. Подаване на заявление → получаване на сумите (от общината или арендатора).

Коментар

• Въпрос към ИИ: Отдавна починаха моите родители и родителите на жена ми. Почина и сестра ми. Всичките тези хора приживе са внасяли пари в задължителните частни пенсионни фондове, и тези пари или поне част от тях се наследяват. Аз не ги знам обаче в кой фонд са се осигурявали. Какво трябва да направя от законова гледна точка, за да си ги потърся тези пари и за да ги получа?

ИИ: Разбирам ситуацията. Ще ти отговоря систематично – какво се прави по закон, какви документи трябват и към кого да се обърнеш.
                              1. Въведение

В България всеки работещ след 2002 г. е задължително осигуряван в универсален пенсионен фонд (УПФ), управляван от частно пенсионноосигурително дружество (ПОД). Осигуровките в тези фондове са лични средства и по закон са наследяеми (чл. 170, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване – КСО).

Тоест – ако твоите родители, тъща, тъст или сестра са били осигурявани след 2002 г., в техните индивидуални партиди има натрупани средства, които се наследяват от наследниците по закон или от лица, посочени изрично приживе (ако са подали декларация).
                              2. Основен проблем – не знаеш в кой фонд са били

Това е често срещано. Решението е:
                              • Националната агенция за приходите (НАП) поддържа информация къде точно всеки е бил осигуряван.
                              • НАП може да даде служебна справка в кой универсален пенсионен фонд е била превеждана вноската.
                              3. Стъпки, които трябва да предприемеш

Стъпка 1: Установяване на фонда
                              • Подай писмено заявление в НАП (по твое ЕГН като наследник на починалия, но с приложено удостоверение за наследници на починалия), с искане за информация:
                                „В кой универсален пенсионен фонд е бил осигуряван [име, ЕГН]“.
                              • НАП е длъжна да даде отговор, защото това е официална справка за осигурителен статус.
                              Стъпка 2: Свързване с фонда
                              • След като знаеш фонда (примерно Доверие, Алианц, Съгласие, ЦКБ-Сила и др.), подаваш заявление в самия фонд.
                              • Прилагаш:
                                • Акт за смърт на починалия
                                • Удостоверение за наследници (от общината)
                                • Лична карта (твоя)
                              Фондът ще ти предостави информация за размера на средствата и реда за изплащане.

Стъпка 3: Изплащане
                              • Ако наследниците са повече (например братя, сестри, съпрузи, деца) – средствата се делят според дяловете им по Закона за наследството.
                              • Пенсионното дружество превежда сумите по банкова сметка на всеки наследник.

4. Срокове
                              • Няма давност за търсене на наследените средства. Дори и да са минали години от смъртта, парите си стоят в индивидуалната партида до заявяване от наследниците.
                              • Веднъж подадено заявление, фондът има срок (обикновено 1–2 месеца) да изплати сумите.

5. Практически съвети

✔ Започни от общината – вземи удостоверения за наследници за всеки починал (родители, тъст, тъща, сестра).
                              ✔ После – НАП → официална справка за осигурителния фонд.
                              ✔ Накрая – съответното пенсионноосигурително дружество.
                              6. Предимства и недостатъци на процедурата

Предимства:
                              • Законът гарантира, че парите не изчезват – те са лично наследими.
                              • Процедурата е ясна и централизирана (чрез НАП).
                              • Няма давност.

Недостатъци:
                              • Изисква административна обиколка – община → НАП → фонд.
                              • При много наследници може да има спорове за делбата.
                              • Размерът на сумите невинаги е голям (особено ако починалият е имал кратък период на осигуряване в УПФ).
                              7. Заключение

Твоят законов път е:
                              Община (удостоверение за наследници) → НАП (справка за фонд) → Пенсионен фонд (заявление и документи) → Изплащане по банков път.
                              Last edited by Mateev; 28.09.2025, 21:51.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
                                Българоезичната американска телевизия бТВ, преди два дни поканили бившия министър от НДСВ Николай Василев да коментира предлаганите промени в системата за пенсионно осигуряване.
                                Преди дни, г-жа Ваня Григорова е предложила нещо, което аз месеци преди това предложих от трибуната на НС, а именно закриване на втория стълб и което е аргументирано прекрасно от моя колега и приятел Любомир Христов в неговия Анализ. Който се интересува мога да му го предоставя. Анализа беше представен и на депутати на на организираното публично обсъждане.
                                Да се върнем, обаче на твърденията на Николай Василев.
                                Той казва: "„Освен това тя два пъти повтори, че загубите в частните фондове били гарантирани. Това тя го разбира толкова, колкото аз от готварство. Тя не разбира от инвестиционния процес“.
                                Не знам какво знае г-жа Григорова, но аз малко разбирам от инвестиционен процес и искам да обърна внимание на г-н Василев на следните данни.
                                За периода 2002-2023 данните показват следното:
                                Темп на нарастване на средно месечния осигурителен доход: номинален 8.4%, реално 4.1%.
                                Доходност на осигурените в УПФ, номинално 1.4%, реално МИНУС -3%. Т.е. частните пенсионни фондове ежегодно са ощетявали осигурените в тях с 3% годишно. Всяка от последните 21 години!

Искам да обърна внимание на г-н Василев на още един факт, който може би му е убягнал. Вторият стълб беше създаден за сметка на НОИ, чрез частичното приватизиране на вноските на осигуряващите се. Той е насилсвен и носи вреда на обществото, затова трябва да бъде закрит.
                                Единствените, които имат изгода от съществуването на втория стълб са акционеире и управителните органи на чзстните пенсионни фондове. Разбира се, покрай тях получават изгода и останалта част на финансовата система, която прибира по някой и друг процент или част от процента.
                                В този смисъл, позицията на г-н Василев е разбираема. Както е казал народа - "интереса клати феса".
                                Вторият стълб трябва да бъде закрит, като вреден за обществото и осигурените,което публично заявих още на 25 февруари. Който се интересува може да намери видеото.

Извод:
                                Благодарение на измамата с частните пенсионни фондове 10 властимащи комунисти са се обезпечили цял живот да получават милиони и дори милиарди пари печалба, законно и насила източени от джобовете на всеки един българин.

Last edited by Mateev; 28.09.2025, 21:39.

Коментар

Working...
                                X