IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Грешно черно пророчество - 50% по-малко туристи през 09

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Nikola
    Първоначално изпратено от Rapor
    Първоначално изпратено от dnb
    някой ходил ли е до о-в Ибиса , мисля това лято да отида, ако да, нека сподели и да ме насочи към агенция, която се занимава с тази дестинация, търсих в нета но не намерих нищо за там..
    Защо искаш да ходиш на почивка в чужбина?
    Не е ли по-добре да купуваш българското и да подкрепяш икономиката ни?
    Това е абсурдно......
    Кое е абсурдно?
    Нали имаше един такъв призив към всички българи, да купуват българското и да подкрепят икономиката?
    Значи, може да купуваме български дрехи, обувки, кремвирши, сирене, и т.н., а български почивки не може, а?

Коментар

• Първоначално изпратено от Rapor
      някой ходил ли е до о-в Ибиса , мисля това лято да отида, ако да, нека сподели и да ме насочи към агенция, която се занимава с тази дестинация, търсих в нета но не намерих нищо за там..
      Това е абсурдно......

Коментар

• Първоначално изпратено от Rapor
        най - вече защото не съм мазохист ..

Коментар

• Първоначално изпратено от dnb

Коментар

• някой ходил ли е до о-в Ибиса , мисля това лято да отида, ако да, нека сподели и да ме насочи към агенция, която се занимава с тази дестинация, търсих в нета но не намерих нищо за там..

Коментар

говорим за нормални бизнесмени, а не за евтини перачи на пари от които междо другото има бая във форума.
              прането си е нормален бизнес в нашето бг реалити за форума и хотелиерите на знам колко са нормалните и колко ненормалните бизнесмени а и през дф-та минаха много пари
              Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Между другото в момента цените са значително по-ниски от миналата година. Миналата година за малка къща в Халкидики плащахме по 200 евро, а тази година се спазарихме за 130, което е значителен спад. Явно кризата, която се очертава с турзма не е само в България.

wannarock - говорим за нормални бизнесмени, а не за евтини перачи на пари от които междо другото има бая във форума.

Коментар

Не знам при такъв спад в приходите ще успеят да не фалират тези хотели. В общия случай имат огромни разходи за лихви и амортизации..
                  не съм много сигурен, че ги смятат амортизациите
                  някои хотелиери може и да не са чували за такова животно
                  но при нулеви приходи може и да фалират
                  аз лично от няколко години пропускам нашето черноморие
                  Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Чудя се не е ли твърде рано да се правят тия прогнози, все пак е средата на януари. Хората се ослушват засега, чакат да видят накъде ще задуха вятъра, поне в Бг е така.
                    Аз тия дни си мислех дали да не правя резервацията, цените са доста добри в момента.

Коментар

• Не знам при такъв спад в приходите ще успеят да не фалират тези хотели. В общия случай имат огромни разходи за лихви и амортизации..

Коментар

• Доста от приятелите ми с които си говорех относно почивките през 2009, всеки си казва "абе дай да изчакаме и да видим до къде ще се стигне с тая криза", така че това е напълно възможно този спад.

И аз миналата година си правех планове за 2009 да разгледам красива Прага за 10-ина дни, но най-вероятно ще го отложа за догодина.

Коментар

• напълно е възможно. българите бягат от тук, защото за същите пари в чужбина получават много повече. чужденците пък обедняха още повече, а и те се светнаха, че тук само ги лъжат и мамят по родните курорти ..

Коментар

• Грешно черно пророчество - 50% по-малко туристи през 09

Това според вас вярно ли е? :shock:

http://dnevnik.bg/pazari/turizam/200...9_v_bulgariia/
                            Туристическият сезон 2009 може да се окаже най-слабият от няколко години насам, сочат предварителните данни за ранните записвания за лятото. Големите морски курорти отчитат наполовина по-малко резервации от чужбина в сравнение с предната година, показа проучване на "Дневник". От отрицателния тренд, който се дължи на световната финансова криза, ще пострадат и по-малките курорти. Засега обаче не може да се каже с колко точно, тъй като те не разчитат толкова много на зимните записвания.

"Към този момент има 50% по-малко резервации", съобщи председателят на съюза на собствениците в Златни пясъци Георги Щерев. Подобна е и ситуацията в Слънчев бряг, където хотелиери говорят за около 40-45% намаление. В Албена резервациите също вървят с по-бавни темпове. Директорът на компанията Красимир Станев смята, че все още има значителен риск цели хотели по Черноморието въобще да не отворят врати през годината. Спадът на приходите ще засегне и свързаните сектори - търговия, хранителна промишленост, развлекателна индустрия, услугите по поддръжка и ремонт. Ще се отрази и върху заетостта на сезонната работна ръка.

Сериозни намаления през годината ще има от британския и скандинавския пазар, съобщават туроператори. По данни на Британската асоциация на туристическите агенти през тази година ще има най-голямо намаление в записванията за страните от еврозоната или вързани с еврото, и особено България и Гърция. Причината е евтиният паунд, което автоматично пренасочва туристите към Египет и Турция. Данните могат да се приемат за показателни за сезона, тъй като британците планират почивките си в края на декември и през януари, добавят от асоциацията. Изпълнителният директор на "Албена" Красимир Станев също очаква намалението от този пазар, което започна още миналата година, да продължи и да е около 5-6%. Прогнозите за спад спрямо 2008 г. са още по-тревожни за сектора, защото тя не беше най-добрата за българското Черноморие, тъй като отчете тенденция на спад на броя туристи от всички основни пазари. В последния момент част от тях успяха да се компенсират с повече почиващи руснаци и румънци, което направи общата посещаемост за 2008 г. по-ниска в рамките на 3-5% спрямо 2007 г.
                            Още в средата на септември 2008 г. от Албена обявиха програма за ранно резервиране за тази година, която беше насочена основно към българския и румънския пазар. Отстъпката, която предлага комплексът, е 20% от пакетите "Ултра ол инклузив" (подобрен пакет, който освен нощувки и храна включва и други екстри, като напр. вносен алкохол за консумация) за резервации до 1 март. При резервация в същия период българските туристи могат да ползват между 10 и 20% намаление от цената на рецепция в хотели в Слънчев бряг, Златни пясъци, Приморско, Созопол, Несебър, Св. Влас, Поморие, Обзор и Балчик.

Гърция и Турция също започнаха агресивна кампания за ранни записвания. Така например в Гърция намаленията на пакетите достигат 25-30%, а към тях се предлагат и различни бонуси. Турция пък смята да заложи на по-агресивна реклама във всички съседни страни. Изпълнителният директор на кипърската асоциация на хотелиерите Захариас Йоанидис съобщи, че цените на пакетите за всички основни курорти ще бъдат намалени.

"Най-голяма загадка през тази година ще бъде състоянието на руския пазар", добави Станев. По принцип януари е ранен месец за записвания оттам за лятото заради отпуските покрай руската Коледа, които текат в момента. Повечето курорти обаче обикновено имат индикации как ще върви сезонът, ползвайки проучвания на руските си партньори. "Спадът на европейските пазари ще е между 2 и 5%, но за Русия може да се окаже много по-голям", твърди Станев. Големите ни корпоративни клиенти в Русия са в период на изчакване, съобщи и търговският директор на "Албена" Маргита Тодорова.

Добри новини засега идват от германския пазар. По данни на туроператори, работещи на него, през тази година вероятно ще има ръст както през месеците с висока заетост, така и в предсезона.

През годините трендът за летния сезон беше ясен в общи линии още от ноември предходната година, когато се провежда световното туристическо изложение в Лондон. Заради финансовата криза обаче се очаква туристите да правят по-късни резервации, тъй като планирането на бюджетите и разходите става все по-сложно. "Отсега е много трудно да се прогнозира какво ще бъде лятото", коментира председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Според нея точната картина ще стане ясна към края на март или април. "Ситуацията въобще не е приятна, тъй като създава несигурност", смята Георги Щерев.

Някои хотелиери се готвят да компенсират евентуални спадове чрез вътрешния или балканския пазар. Справка на "Дневник" сред туроператорите показва, че през тази година се увеличават промоции за ранни записвания на българи, както и на румънци. Проблемът обаче е, че това са спонтанни пазари, трудни за прогнозиране, обясняват от бранша. Освен това на този етап българските хотелиери не планират намаление на цените заради натрупаната инфлация през миналата година.

Други представители на сектора пък настояват държавата да се намеси, кредитирайки хотелиерите, които нямат достатъчно оборотни средства да започнат сезона. Преди дни от Държавната агенция по туризъм съобщиха, че ще се водят преговори с правителството за подобно подпомагане.
                            0
                            Да
                            0%
                            0
                            Не
                            0%
                            0
                          Working...
                          X