If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Най-богатият човек е онзи, чийто живот е свързан с живота на възможно най-много хора, но не като спирачка на техния живот, а като могъщ двигател за неговото подобрение. Ако Христос е човекът на първите хиляда години, то може би Маркс е неговият достоен приемник
Аз познавам една Фифи. Нейният живот също е свързан с живота на много хора и смея да кажа, че им го е подобрила, макар и почасово.
Най-богатият човек е онзи, чийто живот е свързан с живота на възможно най-много хора, но не като спирачка на техния живот, а като могъщ двигател за неговото подобрение. Ако Христос е човекът на първите хиляда години, то може би Маркс е неговият достоен приемник
Mаркс ???
"Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."
Every passing minute is another chance to turn it all around
Богатството има различни превъплъщения ... Като се почне от шведска маса и бидон ракия, мине се през коли, къщи и т.н. вещи и се стигне до способности, знания и умения ... та чак до играенето заради играта и другото няма особено значение в каквито и количества да е. Никой не може просто да спре, дори и да не му се играе.
Първоначално изпратено от бай Стамен ТрактористаРазгледай мнение
Здравейте българи. Мисля, че е рано да се затваря темата, дебатите едва сега започват. Нека да ви представя моята гледна точка и позиция, която вероятно няма да се хареса на тези, които се самоопределят като "богати" люде.
И така - ние дълго време (след 1944 г.) сме нямали имотни и истински богати хора, аристокрация. Днес има бивши бедни хора с много пари, което е различно. Сега тепърва израства и се оформя такава класа - класата на богатите и заможните хора.
Развитите държави са успели, защото са създавали условия предприемчивостта да се развие, докато у нас първо през социалистическата епоха властваше социалната нивелация и уравновиловка, после държавата чрез банките контролираше и насочваше предприемчивостта, а не я създаваше и стимулираше. У нас го няма естественият и истински път на капитала, т. е. на базата на еволюционното и постепенно натрупване на капитали. Държавата е регулирала, преразпределяла капитала и кредитите, но никога не е стимулирала развитието. У нас всичко зависи от политическите промени, т. е. от връзката политика - икономика.
В развитите демократични държави не е приемливо някой да прави пари и да трупа богатства от политиката. Там се спазва този морален императив. У нас е точно обратното. Могат да се изброят и опишат стотици примери, истински класически случаи. Същевременно новоизлюпените богаташи - милионери и местни феодали арогантно парадират с първичните, външни белези на богатството - огромни автомобили и още по-огромни къщи модерно обзаведени, скъпи дрешки, електроника, часовници и прочие дивотии.
Нормално явление - бедният челяк довчера, т.е. до преди някакви си 20 г., не е имал нищо, сега е натрупал пари, смята се за богат човек, когото всички трябва да слушат и започва да си купува вещи ... просто вещи, на първо място нова и скъпа кола, после къща и скъпи парцали, часовници, електроника, тузарски заведения и прочие. Обикновено нещата са в тази последователност. Колкото повече скъпи вещи, толкова повече самочувствие за комплексираната му душица. Азбучна психологическа истина.
Мисля, че Вътрешните качества на истински богатия човек обаче се формират от две до шест, седем поколения, тъй като богатият човек, истинският аристократ е богат преди всичко с Морала си, с Произхода си, с Образованието си, с Културата си, с Вътрешната си дисциплина, Самосъзнание и Нагласа да създава и да умножава. А това просто почти е невъзможно да се постигне за 20 г.
Външното богатство трябва да изразява вътрешната самодостатъчност. И нищо повече.
Така мисля аз с моето килийно образование.
Айде, останете си със здраве.
Оф, стига лирични отклонения.
Тука обсъждаме що е това материално богат човек, а не морал, духовни качества, аристократизъм и прочие.
Never underestimate the predictability of stupidity
Бай Стамене, логичният въпрос който си зададох четейки поста ти е "Защо в управлението на България няма повече трактористи?" Шегата на страна, но вниквайки в написаното от теб, вглеждайки се в своите собствени възгледи и принципи, и като човек съпричастен както със своята и на семейството си така и със съдбата на сънародниците си, аз бих казал, че богат човек е този, който ДАВА! Имайки всички тези качества които сте изброили в темата, богатият човек желае и може да даде, и то не само пари, а здраве, опит, идеи, възможности, надежди и дори една усмивка! В сегашните тежки не само за България а и за целия свят години, това според мен е може би най-важното нещо!
Бъдете здрави!
Мисля, че Вътрешните качества на истински богатия човек обаче се формират от две до шест, седем поколения, тъй като богатият човек, истинският аристократ е богат преди всичко с Морала си, с Произхода си, с Образованието си, с Културата си, с Вътрешната си дисциплина, Самосъзнание и Нагласа да създава и да умножава.
В този ред на мисли, ако не се лъжа, е доказано, че случайно забогатели /както е в последните 20 год. в България/ до трето, максимум 4 поколение всичко спечелено вече е профукано когато липсват гореизброените неща "богатият човек, истинският аристократ е богат преди всичко с Морала си, с Произхода си, с Образованието си, с Културата си, с Вътрешната си дисциплина, Самосъзнание и Нагласа да създава и да умножава"
Бай Стамене с трактора ти добре мислиш ама в живота не е така.Рано или късно по пътя към богатството на всеки се налага да се сблъска със закона и морала.И уверявам те няма богат който да не е нарушавал законите и преебавал морала.И не е задължително няколко поколения да са богати преди теб.Справка Сони Бил Гейтс Гугъл Фейсбук.Бай Стамене зима идва потягай трактора и сядай да четеш.Една дебела и много поучителна книга.В нея пише че няма богат на който да не е взета душата.
Здравейте българи. Мисля, че е рано да се затваря темата, дебатите едва сега започват. Нека да ви представя моята гледна точка и позиция, която вероятно няма да се хареса на тези, които се самоопределят като "богати" люде.
И така - ние дълго време (след 1944 г.) сме нямали имотни и истински богати хора, аристокрация. Днес има бивши бедни хора с много пари, което е различно. Сега тепърва израства и се оформя такава класа - класата на богатите и заможните хора.
Развитите държави са успели, защото са създавали условия предприемчивостта да се развие, докато у нас първо през социалистическата епоха властваше социалната нивелация и уравновиловка, после държавата чрез банките контролираше и насочваше предприемчивостта, а не я създаваше и стимулираше. У нас го няма естественият и истински път на капитала, т. е. на базата на еволюционното и постепенно натрупване на капитали. Държавата е регулирала, преразпределяла капитала и кредитите, но никога не е стимулирала развитието. У нас всичко зависи от политическите промени, т. е. от връзката политика - икономика.
В развитите демократични държави не е приемливо някой да прави пари и да трупа богатства от политиката. Там се спазва този морален императив. У нас е точно обратното. Могат да се изброят и опишат стотици примери, истински класически случаи. Същевременно новоизлюпените богаташи - милионери и местни феодали арогантно парадират с първичните, външни белези на богатството - огромни автомобили и още по-огромни къщи модерно обзаведени, скъпи дрешки, електроника, часовници и прочие дивотии.
Нормално явление - бедният челяк довчера, т.е. до преди някакви си 20 г., не е имал нищо, сега е натрупал пари, смята се за богат човек, когото всички трябва да слушат и започва да си купува вещи ... просто вещи, на първо място нова и скъпа кола, после къща и скъпи парцали, часовници, електроника, тузарски заведения и прочие. Обикновено нещата са в тази последователност. Колкото повече скъпи вещи, толкова повече самочувствие за комплексираната му душица. Азбучна психологическа истина.
Мисля, че Вътрешните качества на истински богатия човек обаче се формират от две до шест, седем поколения, тъй като богатият човек, истинският аристократ е богат преди всичко с Морала си, с Произхода си, с Образованието си, с Културата си, с Вътрешната си дисциплина, Самосъзнание и Нагласа да създава и да умножава. А това просто почти е невъзможно да се постигне за 20 г.
Външното богатство трябва да изразява вътрешната самодостатъчност. И нищо повече.
Поздравления за горенописаното.Сподели адреса на килийното училище.
Коментар