IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Яйца

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Оставете тия работи - черните кокошки снасят най -много яйца съм чувал.
    Тези се продават на кооперативния пазар , а дилърите са забрадени бабки с кошници и са по добри от пакетираните.

Коментар

• Първоначално изпратено от rogers
      В Пикадили гледам продават тези яйца http://www.bio.bg/index.php?p=94&l=1&id=139
      по около 6 лв за 6 яйца - левче бройката и ги купуват хората, та все съм се чудил - така ли не се намери един бг производител да произведе такива яйца че чак от Унгария да се внасят.
      Няма и да се намери ,защото както знаем повечето големи производители хранят птиците с готови смески .При положение ,че нашите смески де ги произвеждат фуражните заводи са тъпкани с компоненти които не отговарят на екологичната храна с която ги хранят тия унгарци е как да се предлагат такива яйца от български производители?
      [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

• В Пикадили гледам продават тези яйца http://www.bio.bg/index.php?p=94&l=1&id=139
        по около 6 лв за 6 яйца - левче бройката и ги купуват хората, та все съм се чудил - така ли не се намери един бг производител да произведе такива яйца че чак от Унгария да се внасят.

Коментар

• FRUKTO-Абе Делчев не се занимавай с тези печати бе, това са пълни глупости,
          Няма как да не се занимава с печатите защото без тях не може.Това си е изискване. Всички яйца продавани трябва да са маркирани с код на
          производителя.Този код се поставя върху яйцето и започва с цифра указваща метода на отглеждане на кокошките носачки: 0 - биологично, 1 - свободно, 2 - подово и 3 – клетъчно, следват две букви, обозначаващи страната на произход, в случая „BG”, код на областта, в която се намира стопанството от 1 до 28 и накрая регистрационния номер на производителя, при
          вписването му в регистрите на РВМС - от три цифри.
          Пример: яйца от кокошки носачки отглеждани свободно трябва да бъдат маркирани така:
          1 BG 12345
          При този вид търговия, както и при търговията с опаковани и класифицирани яйца, се
          предлага и кратко обяснение на кода на производителя, което е в полза за консуматора.
          Информацията включва следното:
          Кодовете върху яйцата означават:
          0 - биологично
          1 - свободно
          2 - подово
          3 - клетъчно
          BG – страна на произход
          12 - област
          345 – регистрационен номер на производителя
          Изключение - яйца продавани на общинските пазари, при спазване на условията и
          реда, определени от съответния общински съвет, не трябва да са маркирани с код на
          производителя, ако:
          -Произхождат от ферми, в които се отглеждат до 50 кокошки-носачки
          -На мястото на продажбата са посочени името и адресът на собственика
          „Срокът на годност” (максимум 28 дни от датата на снасяне) също трябва да е ясно
          обозначен чрез:
          - етикет /бележка/ върху щанда;
          или
          - етикет, поставен върху опаковката или предоставян на консуматора при
          покупка на яйцата в насипно състояние.
          Ако още не сте регистрирани, незабавно се свържете с РВМС за да получите своя код на
          производител.
          Изисквания към яйцата продавани в магазинната мрежа
          Независимо дали яйцата се предлагат в търговската мрежа пакетирани или в
          “насипно състояние“, те трябва да са с опаковки (правилно етикетирани) или с
          придружителни документи, които дават информация за производителя, качеството,
          тегловната категория, кода на производителя, срока на годност).
          - При продажба на окачествени яйца, но в “насипно
          състояние”(непакетирани) яйца, т.е. продажба в овоцелови или други отворени опаковки,
          яйцата трябва да се придружават с етикет (информационен лист), който съдържа:
          􀂾 Регистрационен номер на центъра за опаковане, който е
          пакетирал яйцата;
          􀂾 качество (клас “А”) и тегловна категория (XL, L, М, S);
          􀂾 срок на годност (най-добри до) - посочва се максимум 28
          дни от датата на снасяне;
          􀂾 съвети за съхранение на яйцата след покупката;
          􀂾 код на производителя – маркира се на самите яйца;
          􀂾 обяснение на кода на производителя.
          - При продажба на окачествени яйца в опаковки, на външната страна на
          опаковката трябва да е посочена следната информация:
          􀂾 Регистрационен номер на центъра за опаковане, който е
          пакетирал яйцата;
          􀂾 качество (клас “А”) и тегловна категория (XL, L, М, S);
          􀂾 брой яйца в опаковката;
          􀂾 срок на годност (най-добри до) - посочва се максимум 28
          дни от датата на снасяне;
          􀂾 съвети за съхранение след покупката;
          􀂾 метод на отглеждане на кокошките, например “свободно отглеждане
          кокошки” или “яйца от носачки в клетки”;
          ВАЖНО: 1. не се допуска в една опаковка да има яйца, получени от кокошки,
          отглеждани по различни методи;
          2. на яйцата трябва да е отпечатан кодът на производителя,
          включващ метода на отглеждане 1BG12345;
          3. върху опаковката, чрез стикери трябва да има обяснение на
          цифрите от кода на производителя
          Кодовете върху яйцата означават:
          0 - биологично
          1 - свободно
          2 - подово
          3 - клетъчно
          BG – страна на произход
          12 - област
          345 – регистрационен номер на производителя
          Контрол
          Допустимост на дефекти в качеството
          1. При проверката на партидите с яйца от клас “А” се допускат следните
          отклонения:
          а) в центъра за опаковане, точно преди изпращане на партидата се допуска
          отклонение в качеството до 5 %;
          б) на други етапи от обращението им на пазара: до 7 % от яйцата с дефекти в
          качеството.
          2. За яйцата, маркирани като „екстра" или „екстра пресни", не се разрешава никакво
          отклонение във височината на въздушната камера по време на опаковането или вноса.
          3. Когато партидата, която се проверява, съдържа по-малко от 180 яйца, процентът,
          трябва да се удвои.
          4. При проверката на партиди с яйца от клас “А” се допуска отклонение в теглото
          на всяко яйце. Такива партиди могат да съдържат не повече от 10 % яйца с тегло, по-
          високо от това, указано на опаковката, но не повече от 5 % яйца, които спадат към по-
          ниския клас на тегло.
          5. При проверката на партиди и опаковки се позволява отклонение от 20 %
          нечетливо маркирани яйца.
          http://www.mzh.government.bg

Ето ти и самите наредби на ЕОНаредба № 1 от 09.01.2008 г. за изискванията за търговия с яйца за консумация
          http://www.econ.bg/law86419/enactmen...cle134500.html
          РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 589/2008 НА КОМИСИЯТА
          от 23 юни 2008 година
          за определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1234/2007 на Съвета относно стандартите за търговия с яйца

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...06:0023:BG:PDF
          Регламент (ЕО) )1234/ 2007
          http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...01:0149:BG:PDF
          Птиче месо и яйца
          http://www.mzh.government.bg/Article...&lang=1&lmid=0
          [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

• Абе Делчев не се занимавай с тези печати бе, това са пълни глупости, не излизай на директен пазар, не те знам колко чйца произвеждаш, но най-добре търси сладкарски цехове, баничарници, столове ..... Те ги купуват по цени на едро от складовете, би трябвало и ти д авземеш тази цена от тях. Иначе на едро се работят поне преди 4-5 години беше така на десети от стотинката.

Коментар

• Първоначално изпратено от Scrooge McDuck
              И аз като тебе съм в края на хранителната верига. Големите вериги са тотални рекетьори - принципа им е "С чужда пита - майчин помен." Плащат забавено, щеш-не щеш участваш в промоции и рекламни кампании. То аслъ затуй да речем в Била-та вече се предлагат почти само боклуците на Клевър - вчера го установих. Иначе всеки месен супер си има търговски директор - той купува извън брандовите стоки. Очаквай обаче, че винаги ти ще си виновен, трябва да гарантираш постоянно зареждане и толкова ниски цени, че и кокошките ще откажат да снасят. Прочие, за скромно производство - хвани един район с радиус до 50 км от кокошарника и зареждай квартални бакалии, те ще търсят средно качество на справедлива цена. Ако им пускаш и по някоя дребна аванта - подарък кокошка за бакалина по празниците - там ти е бизнеса!
              За таксите питай направо ветиринарните, за шише уиски ще си в джаза. Тия от министерството, дето вика колегата, ги остави - те кокошка не са виждали и мислят че яйцата ги произвеждат в нелегален цех от палмово масло.
              Първо ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА на всички ! А иначе за радиуса и района си прав - аз смятам да започна с общинските пазари. В провинцията е пълно с яйца (и странно без печати, а едва ли всички имат до 50 носачки) по пазарите и хората имат повече доврие (не знам защо, но може би има логика). Но не знам при продажба на яйца директно на пазара - какви данъци дължа - искам да бъда изряден към държавата (дай Боже всеки като мен да е) ... Инак видях, че мога да стана с разни курсове окачествител аз и на практика аз да бия печатите (естествено под заплахата от внезапни проверки).

Коментар

• Е, това е лесно - да види колко яйчари дето продават във вереиги са си купили лъскава таратайка!

Коментар

И аз като тебе съм в края на хранителната верига. Големите вериги са тотални рекетьори - принципа им е "С чужда пита - майчин помен." Плащат забавено, щеш-не щеш участваш в промоции и рекламни кампании. То аслъ затуй да речем в Била-та вече се предлагат почти само боклуците на Клевър - вчера го установих. Иначе всеки месен супер си има търговски директор - той купува извън брандовите стоки. Очаквай обаче, че винаги ти ще си виновен, трябва да гарантираш постоянно зареждане и толкова ниски цени, че и кокошките ще откажат да снасят. Прочие, за скромно производство - хвани един район с радиус до 50 км от кокошарника и зареждай квартални бакалии, те ще търсят средно качество на справедлива цена. Ако им пускаш и по някоя дребна аванта - подарък кокошка за бакалина по празниците - там ти е бизнеса!
                  За таксите питай направо ветиринарните, за шише уиски ще си в джаза. Тия от министерството, дето вика колегата, ги остави - те кокошка не са виждали и мислят че яйцата ги произвеждат в нелегален цех от палмово масло.
                  Страхотна идея,единствената пречка е ако може да преодолее комплекса,че не работи с някоя верига,защото повярвайте когато новоизпечения търговец или производител започне да работи с някоя от големите вериги става почти толкова безсмъртен колкото дупе купило някоя по лъскава таратаика.
                  За българина идеалното място за живот е държава с железни закони спазвани от всички но не и от него

Коментар

• И аз като тебе съм в края на хранителната верига. Големите вериги са тотални рекетьори - принципа им е "С чужда пита - майчин помен." Плащат забавено, щеш-не щеш участваш в промоции и рекламни кампании. То аслъ затуй да речем в Била-та вече се предлагат почти само боклуците на Клевър - вчера го установих. Иначе всеки месен супер си има търговски директор - той купува извън брандовите стоки. Очаквай обаче, че винаги ти ще си виновен, трябва да гарантираш постоянно зареждане и толкова ниски цени, че и кокошките ще откажат да снасят. Прочие, за скромно производство - хвани един район с радиус до 50 км от кокошарника и зареждай квартални бакалии, те ще търсят средно качество на справедлива цена. Ако им пускаш и по някоя дребна аванта - подарък кокошка за бакалина по празниците - там ти е бизнеса!

Коментар

Делчев - то ако имаше свръхпредлагане нямаше да са на тая цена. А за печатите на падпъдъчите яйца ... Както и да е - отиваш в била и метро, питаш по колко купуват яйцата и си правиш обратната аритметика - дали влизаш в тая цена с печалба. На омлет, пардон - наздраве за Новата година!
                      Всъщност за свръхпредлагането (на пъдпъдъчи конкретно) се информирах от интернет форумите - така, че напълно възможно е да се погрешна информацията. А и като икономист и аз съм наясно, че щом е изгодно да се произвежда тази стока - значи свръхпредлагане няма (в повечето случаи). Относно големите вериги - всъщност те така ли си намират доставчици ? Чувал съм невъобразими неща как едва ли не нарочно не искали да работят с определени производители или как изнудвали и т.н. А някой знае ли, ако искам да продавам в хипермаркет в определен град - с кого преговарям, до колкото знам те централно се зареждат и трябва да сключа договор във София и вече евентуално да снабдявам по места, където съм определил...? Но това не ми е най-големия проблем - мога да осигуря конкурентни цени, макар, че все още имам проблем да устанвоя точно какви данъци и такси трябва да платя на държавата за производството на едно яйце в крайна сметка...Точно това ми е питането...какви данъци дължа, ако продавам опаковки яйца на един хипермаркет да речем...?

До колкото се запознах с наредбите, ако продавам на общински пазари директно - мога да маркирам яйцата само с код на производителя, но не знам какви данъци дължа ? Вероятно ДДС и данък печалба ? Или за земеделските производители е по-различно ?

Първоначално изпратено от master of the seven seas

Отиди в сайт на Министерство на Земеделието и Храните. Задай си въпросът директно в сайта,на тях,те са длъжни да ти отговорят. Или питай в тяхната структура за безплатни консултации. По-добре не се представяй за производител,а за човек с намерение да произвежда.
                      Ето ти и линковете:

http://www.mzh.government.bg/Default.aspx?lang=1&lmid=0

http://www.naas.government.bg/
                      Много благодаря. Определено ще се възползвам.

Коментар

• Делчев - то ако имаше свръхпредлагане нямаше да са на тая цена. А за печатите на падпъдъчите яйца ... Както и да е - отиваш в била и метро, питаш по колко купуват яйцата и си правиш обратната аритметика - дали влизаш в тая цена с печалба. На омлет, пардон - наздраве за Новата година!

Коментар

• Мрънкалов - къде виждаш реклама на какъвто и да е бизнес?
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Ако темата ти се казваше примерно: "Как да търгувам на едро с яйца?", то г-дата Императора и Jey Gould нямаше да се вкючат с толкова несериозни коментари.

всъщност г-н Императора просто си рекламира застрахователния бизнес, а г-н J. Gould си споделя проблемите. Егоцентрици!
                            това е лично и информационно мнение и не може да се счита за инвестиционна препоръка или нещо подобн

Коментар

• Първоначално изпратено от PeterDelchev
                              Благодаря на всички, които се включиха в темата. Значи става въпрос за пъдпъдъчи и кокоши яйца, но първите са основна част. До колкото разбрах има свръхпредлагане на такива в страната, но пък аз мога да предложа изключително изгодна цена, тъй, че това не ми пречи. Въпросът е, че не съм наясно когато един животновъд да се нарека, произвежда определено количество продукция в случая яйца и реши да я пласира директно на едро (или на дребно - независимо пакетирана или не - говорим за яйца) - какви разходи трябва да се направи. Съвсем хипотетично да вземем цена от 10 ст за едно яйце, които искам да взема от него (без калкуация на разходите). Какви разходи трябва да направя, за да го продам съответно на едро и на дребно ? 10% данък печалба ? ДДС 20% ? Някакви разходи с ДВНСК - нали се бият печати на яйцата ? Това не ми е ясно...Пакетирането и транспортните разходи ги изключвам...интересуват ме разходите, които трябва да направя за държавата, ако мога така да се изразя, тъй като искам да бъда изряден. До колкото знам, ако продавам на едро май не дължа почти никакви данъци, а на дребно въпросът стои друго яче ?

Колкото повече се разтърсвам да търся, толкова повече разбирам, че "въпросът с яйцата" стои доста специфично и по наредбите пише противоречиви неща някъде...

Благодаря на всички още веднъж и весело посрещане на Новата година
                              Отиди в сайт на Министерство на Земеделието и Храните. Задай си въпросът директно в сайта,на тях,те са длъжни да ти отговорят. Или питай в тяхната структура за безплатни консултации. По-добре не се представяй за производител,а за човек с намерение да произвежда.
                              Ето ти и линковете:

http://www.mzh.government.bg/Default.aspx?lang=1&lmid=0

http://www.naas.government.bg/

Коментар

• Не. Но, ако си много запален, мога да ти продам на изгодна цена, а ти ако искаш ги яж, ако искаш ги вмирисвай, ако искаш замервай депутати.

Коментар

Working...
                                X