IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
    Колко е бил един ттрудоден в селското стопанство по времето на соца?Изобщо не ми пука!Знам ,че баба ми,работеща в селското стопанстно,най -трудна и черна работа, е останала вдовица на 38 години с три дъщери ...Едната на 20 ДНИ ,средната на 10 години и най-голямата на 14 години...С шибания си трудоден е успяла да ги изучи ,да ги омъжи и да ги направи свестни хора....Знам,че с шибания си трудоден ни гледаше нас - 5 внука,всяко ваканция,без да получава и стотинка от родителите ни....И постоянно ни връчваше и по някоя бакнотка да се поглезим с нещо....И за капак в края на лятото даваше и по някой лев на едната ми леля ,да я подпомогне,щото беше разведена....
    Знам също ,че близо 50 % в Германия са с под 700 ЕВРО,което е под екзистенц минимума на Германия и държавата им доплаща със социлни помощи ,за да издаянат месеца....Моята баба също беше пенсионерка ,като ни гледаше през ваканциите...Валентин нека да ви обясни ,дали ще е по възможностите на един немски пенсионер с пенсия под 700 евро да гледа пет внука за три месеца...
    http://www.handelsblatt.com/politik/...u/8333030.html

П.С. Пенсионерите в Германия са прибизително 22млн.

П.С. Ни най-малко съжалявам,че созъилизЪма си е заминал,ама и да чета откровени глупости,ми идва малко в повече...

П.С. В далечната 1991 година ,когото за първи път прекрачих "прага" на Германия/не и за последен/,прочетох една статистика ,че 28 % от немските домакинства са още с черно-бели телевизори...Очите ми станаха ,като палачинки ,щото ние вече в България си имахме цветен,па макар и "Велико Търново"...В последстви, тази фрапираща цифра от 28 % я отдадох на немската пестеливост,тия са по-скръндзи и от габровци...Там.....,за кастофони,мастфони нямам идея ,каква е била ситуацията...
    Щом си бил в германия знаеш че няма да изкара баба пенсионерка със 700 или по малко месеца. Между другото има едно предаване в понеделник- гуд бай доичланд- има всякакви които напускат германия- както пенсионери, така и разни бизнесмени- според мен около 90 % отиват в азия- тайланд, останалите- испания, гърция, за бг не съм чувал. Мой колега и той каза че няма да си купи къща в германия и като се пенсионира ще се махне- според него ще ходи в испания. Онзи ден жена ми прави сметка какви са ни разходите- бензин за 2 коли 250 евро и за храна около 500- 3 членно семейство. До тук добре, ама дъщеря ми завършва- рокля 1000 евро, щях да получа удар

Коментар

• /Поглед.инфо/ Това извънредно събитие се случи сутринта на 13 януари 2018 г. Световните и руските медии в този ден дадоха за него кратки съобщения. Ще предам описание на събитията, възпроизвеждайки текст от американски източник:

„В събота сутринта, 13 януари, жителите на Хавайските острови получиха извънредно предупреждение за ракетно-ядрена атака ибяха призовани да се укрият в най-близките убежища. Жителите на Хонолулу в страх за живота си бягаха към отдалечените райони на остров Оаху. Съобщението се появява по мобилните телефони на хората в 8:07 часа местно време. След това, 38 минути след обявяването на тревогата, на жителите им бе съобщено, че всичко е фалшива тревога. Някой не е натиснал правилното копче. Предполага се, че отговорният за това човек ще бъде намерен. Губернаторът на Хавайските острови Дейвид Ийдж назначи разследване. Основното внимание в медиите бе съсредоточено изключително върху властите на щата Хаваи, всички обяснения се склониха към това, че човек е натиснал грешно копче. Според официалния график на събитията, Тихоокеанското командване на САЩ уведомява щатските власти на Хаваите, че сутринта е произведено изстрелване на ядрена балистична ракета. След това местните власти се опитват да информират обществото по няколко начина, че предупреждението за балистичната ракета е било лъжлив сигнал. Но едва в 8:45 часа сутринта, 38 минути след първоначалното предупреждение, второ уведомление за извънредната ситуация е изпратено през обществената система за предупреждение, където се съобщава за грешката“.

Само след два дни медиите забравиха за инцидента. Но събитието не е забравено. Съгласно някои източници, все пак е имало пуск на ракета, произведен от неидентифицирана подводница. Ракетата е била унищожена във въздуха от американската противоракетна отбрана, едновременно с това е унищожена и подводницата, от която е изстреляна. Редица експерти смятат, че е била предприета провокация, подобна на Пърл Хърбър.

Предполага се, че цел на провокацията от 13 януари 2018 г. е да се обвини в ракетна атака Северна Корея и да се развържат ръцете на Вашингтон за нанасяне на „ответен“ удар по КНДР.

Коментар

• Помните ли как ко мо не та та се опитаха да ви излъжат, че уж аз съм бил демагог.
        Това е поредната лъжа на ко мо не та та. Аз не съм демагог.
        Един мой познат казваше, че ко мо не та та са демагози и че ко мо не та та се дразнят от моите постове, защото аз винаги казвам истината.

Според данни от Росстат през декември 2017г. промишленото производство в Русия е намаляло с 1,5 % спрямо декември 2016г.
        Да ви напомня, че според данни от Федералния резерв през декември 2017г. промишленото производство в САЩ се е увеличило с 2,4 % спрямо декември 2016г.

Според данни от Росстат броят на починалите през 2017г. хора в Русия е бил с 134 456 по-голям от броя на родените през 2017г. в Русия деца.
        Според данни от Министерството на търговията на САЩ през 2017г. броят на населението на САЩ се е увеличило с 2 314 238 и в момента е над 327 140 000 души.
        Според предварителна оценка на Министерството на търговията на САЩ номиналният брутен вътрешен продукт на САЩ през последното тримесечие на 2017г. на годишна база е бил на стойност 19 738 900 000 000 щатски долара.
        Изобщо не се учудвам от тези данни.
        Last edited by Ivan2015; 05.02.2018, 00:37.

Коментар

• Колко е бил един ттрудоден в селското стопанство по времето на соца?Изобщо не ми пука!Знам ,че баба ми,работеща в селското стопанстно,най -трудна и черна работа, е останала вдовица на 38 години с три дъщери ...Едната на 20 ДНИ ,средната на 10 години и най-голямата на 14 години...С шибания си трудоден е успяла да ги изучи ,да ги омъжи и да ги направи свестни хора....Знам,че с шибания си трудоден ни гледаше нас - 5 внука,всяко ваканция,без да получава и стотинка от родителите ни....И постоянно ни връчваше и по някоя бакнотка да се поглезим с нещо....И за капак в края на лятото даваше и по някой лев на едната ми леля ,да я подпомогне,щото беше разведена....
          Знам също ,че близо 50 % в Германия са с под 700 ЕВРО,което е под екзистенц минимума на Германия и държавата им доплаща със социлни помощи ,за да издаянат месеца....Моята баба също беше пенсионерка ,като ни гледаше през ваканциите...Валентин нека да ви обясни ,дали ще е по възможностите на един немски пенсионер с пенсия под 700 евро да гледа пет внука за три месеца...
          http://www.handelsblatt.com/politik/...u/8333030.html

П.С. Пенсионерите в Германия са прибизително 22млн.

П.С. Ни най-малко съжалявам,че созъилизЪма си е заминал,ама и да чета откровени глупости,ми идва малко в повече...

П.С. В далечната 1991 година ,когото за първи път прекрачих "прага" на Германия/не и за последен/,прочетох една статистика ,че 28 % от немските домакинства са още с черно-бели телевизори...Очите ми станаха ,като палачинки ,щото ние вече в България си имахме цветен,па макар и "Велико Търново"...В последстви, тази фрапираща цифра от 28 % я отдадох на немската пестеливост,тия са по-скръндзи и от габровци...Там.....,за кастофони,мастфони нямам идея ,каква е била ситуацията...

Коментар

• Тука едни хора се опитват да прокарват фантазиите си за хеотменими истини . Никой не искал да работи в животновъдството и видиш ли животновъдството било по зле платено от земеделието - я пак. Дядо ми, лека му пръст 37 години отработи в кравеферма и 80-те години помня, че заплатата му беше над 400 лв, като баща ми като главен автомонтьор вземаше около 280-300, а майка ми като счетоводител под 200 лв. Е вярно, че не е лесно да ставаш в 4 сутрин и да отелваш телета и да доиш и чистиш на над 200 крави, но ако не те е страх от бачкане се оправящ. Цигани в кравефермата работеха само като пастири и те не се задържаха, но и те вземаха прилични пари. Така, че басните си ги разказвайте на вечеринките на онеправданите и мързеливи дермократи . Да не говорим, че 2 години докато бях студент, летата съм работил като комбайнер и за 40-45 дена съм вземал по над 4000 лв, когато средните заплати бяха 500-600 лв. Е вярно, че е скапваща работа, но докато си млад не ми пречеше да се прибирам в 10 вечер, да се изкъпя, да отида на кръчма до 2:30 и в 6:30 пак да съм на линия. С две думи - на мързеливия, господ му пречи. Най ме дразни от всичко, че подобни писания ги пишат бивши партийни функционери и деятели на комсомола - прибирали едни пари за да повтарят едни мантри по партийни заседания и сега продължават в същия дух, като само са сменили лагера .

Коментар

• Турция предупреждава: Облечени като кюрдски бойци американци са на прицел!

Прочети повече в Blitz.bg
              Какво става туканка- гордите кравари се подвизават преоблечени с чужди униформи, май малко им дойдоха 3-4 котела в украйна сега и в сирия

Коментар

• Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение

Трудоденът е бил в началото по стотинки. Ти как си представяш да отидат 14 дни на курорт -кой ще им гледа животните у дома.
                Частно ползване-всяка година записваш я царевица ,я бостан и продукцията си е за теб-да храниш животните си,Пешо да продаде краставиците и доматите,да продадеш тютюна,че заплатата 70-80лв,а имаш ученик в града.
                Нищо не ти е ясно от живота на село по времето на социализма,
                само лакардии.

Може много неща да не са ми ясни от периода на социализма, но за последно ти отговарям. Социализмът няма нищо общо с онова, което съм запомнил лично при няколкомесечните ми гостувания през ваканциите на село. Никъде не споменавам за социализъм. Можеш ли да се абстрахираш от тая "мръсна" дума? В интерес на истината - родителите на баба ми и дядо ми - са имали стотици глави овце, както и ниви, за които са наемали работници, на които са плащали. Както разбираш - този период познавам само от снимки и разкази на очевидците. Добре ли са живели тогава като собственици? Очевидно. Ако попиташ ония, които са наемали като работници, на които са плащали - сигурно ще ти кажат, че не е било много добре, защото са нямали собственост, нито средствата, за да си я купят... Семейството, освен че е плащало надницата на аргатите /работници/, също са им готвели, за да се хранят по обяд /майка ми като малка също е помагала в готвенето за работниците/...

Нова власт, нов строй. Всеки живее както намери за добре. Никого не мога да съдя. По-късно съм се появил и аз. Е, не е за да вдигам кръвното на някой "скачащ"...

Кой ще им гледа животните у дома, докато те са на море за 14 дни? Как мислиш, че са живяли моите братовчеди в двуетажните /нови/ къщи? Деца, родители, баба и дядо.

Според теб, дали животните у дома са оставали някога гладни?

Коментар

Трудоденът е бил в началото по стотинки. Ти как си представяш да отидат 14 дни на курорт -кой ще им гледа животните у дома.
                  Частно ползване-всяка година записваш я царевица ,я бостан и продукцията си е за теб-да храниш животните си,Пешо да продаде краставиците и доматите,да продадеш тютюна,че заплатата 70-80лв,а имаш ученик в града.
                  само лакардии.
                  Такива бяха всички заплати- питай баща си с колко пари е започнал като млад специалист- ако 69 е бил на някаква ръководна длъжност това означава че е бил около 35-40 годишен- тоест е започнал работа около 1955- 1958г- е питай го с колко е започнал. Аз започнах със 118-120лв

Коментар

• Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение

Съгласен съм със забележката. Грешката е моя.

Само ще допълня, че 700 лв. тогава са с много по-висока покупателна способност от 7000 лв. сега. Помня, че месечните заплати тогава са били в рамките на 120 -130 лв., с които семействата са ни отгледали, изучили и направили що-годе хора.

Вторият опониращ е с по-"сериозни" доводи, по които мога да направя във вид на отговор следните по-съществени допълнения:

1. Трудоденят в ТКЗС не зная колко е бил, но е бил достатъчен хората, които живеят на село да покриват разходите си за хранителните стоки, които НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ, още да плащат и разходите си за ток, вода и други консумативи, също да обзавеждат и поддържат двуетажните си жилища, както и да почиват всяка година 14 дни по Черноморието или в планинските курорти. Същите селскостопански работници - помагаха и на децата си, живеещи в градовете.

2. Децата, живеещи в градовете, тръгнали от село - не са били задължително партийни членове, дори не са знаеле какво е това партия през живота си. В града са пристигнали, за да учат, после - и да работят.

3. За периода, когато работехме като бригадири в селското стопанство или в промишлеността наистина не съм писал. Имал съм доста бригади, както и колеги, които разполагаха с разценките на всички селскостопански работи, при което винаги получавахме надниците си. Имам предвид разценки, като: бране, сортиране, подреждане, пренасяне, товарене...

4. Частното ползване си беше заработка, над заплащането, когато се организираха 3-4 приятели, за да извършат по-голямата работа /обикновено по прибирането/ на реколтата.

5. От над 1000 къщи във въпросното село зная, че "в махалата" е имало само 2 цигански семейства. По думите на майка ми днес - тия цигани са били пример за чистота и спретнатост, както и за възпитание на децата си, като най-големият син е със завършено висше образование...

Със здраве и нека /ако можем/ да предложим нещо за това, как да задържим младите в тая страна. Ако изобщо в тая страна има някаква система, то тя е сгрешена основно!

само лакардии.
                    http://milom.blog.bg/

Коментар

И като товарач си бил наясно с всички нормативни документи и са се допитвали
                      до теб как да ръководят АПК-то

Наистина имаше такова постановление и баща ми имаше право да купи кола по описан ред .
                      Това постановление/от 1988 или 89г/ беше с цел стимул да отидеш да работиш в селското стопанство.
                      а за демокрацията се пошегувах-има и емотикон ,но това е твърде сложно за разбиране от теб
                      Kakwo не разбра?? Писах сезонна работа- кой работеше сезонна работа, по него време съм бил много далеч от нормативни документи. Отделно писах че съм работил по късно известно време в селското стопанство, но не като товарач. До тук разбра ли? Махнах се защото ми предложиха малко по добре платена началническа работа- понякога като се замисля може би не трябваше да приемам. За такова постановление за първи път чувам, знам за такова за странджа, но това за което ти говориш явно е друго. Може би защото бях в комплексите и затова не се е чуло при нас. Махнах се от тази работа около 1992г.

Коментар

• Първоначално изпратено от Имхотеп

Мажната, ти даже не знаеш какво е джендър.
                        Но предполагам че ти нямаш?

"- Дядо, а ти бил ли си джендър?
                        - Бил съм, дядовото, и ако ми падне, пак ще го бия."

Коментар

• Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение

Ако изобщо в тая страна има някаква система, то тя е сгрешена основно!

И това съвсем не е случайно .

Коментар

• Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

Безимен пачка от пет кинта са 500 а пачка от 2 са 200 кинта.Общо 700....
                            Съгласен съм със забележката. Грешката е моя.

Само ще допълня, че 700 лв. тогава са с много по-висока покупателна способност от 7000 лв. сега. Помня, че месечните заплати тогава са били в рамките на 120 -130 лв., с които семействата са ни отгледали, изучили и направили що-годе хора.

Вторият опониращ е с по-"сериозни" доводи, по които мога да направя във вид на отговор следните по-съществени допълнения:

1. Трудоденят в ТКЗС не зная колко е бил, но е бил достатъчен хората, които живеят на село да покриват разходите си за хранителните стоки, които НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ, още да плащат и разходите си за ток, вода и други консумативи, също да обзавеждат и поддържат двуетажните си жилища, както и да почиват всяка година 14 дни по Черноморието или в планинските курорти. Същите селскостопански работници - помагаха и на децата си, живеещи в градовете.

2. Децата, живеещи в градовете, тръгнали от село - не са били задължително партийни членове, дори не са знаеле какво е това партия през живота си. В града са пристигнали, за да учат, после - и да работят.

3. За периода, когато работехме като бригадири в селското стопанство или в промишлеността наистина не съм писал. Имал съм доста бригади, както и колеги, които разполагаха с разценките на всички селскостопански работи, при което винаги получавахме надниците си. Имам предвид разценки, като: бране, сортиране, подреждане, пренасяне, товарене...

4. Частното ползване си беше заработка, над заплащането, когато се организираха 3-4 приятели, за да извършат по-голямата работа /обикновено по прибирането/ на реколтата.

5. От над 1000 къщи във въпросното село зная, че "в махалата" е имало само 2 цигански семейства. По думите на майка ми днес - тия цигани са били пример за чистота и спретнатост, както и за възпитание на децата си, като най-големият син е със завършено висше образование...

Със здраве и нека /ако можем/ да предложим нещо за това, как да задържим младите в тая страна. Ако изобщо в тая страна има някаква система, то тя е сгрешена основно!

Коментар

• Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

Mъхъ, казвал съм ти че на живо нема да ги видиш освен ако не отидеш лично.

ПП
                              Предполагам че не са избягали от теб в русия?

Джендър , ти такива терзания никога нема да имаш ...

Коментар

• Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

Безимен пачка от пет кинта са 500 а пачка от 2 са 200 кинта.Общо 700.Ние садехме краставици и си докарвахме по средно около 1500 кинта на сезон само оъ тях.Мое задължение беше да ги бера и да ги закарам на центъра там на кантара и човека пишеше колко първо качество колко второ колко трето.Накрая плащаха.Майка и татко работеха в завода а баба и дядо гледаха двора като помагахме яко.Поколенията живееха заед но и си помагаха.Много обичах дядо на когото съм кръстен и много плаках когато почина.Сегашното не е живот децата ти на майната....внучето по скайпа/Да ви еба демокрацията
                                Mъхъ, казвал съм ти че на живо нема да ги видиш освен ако не отидеш лично.

ПП
                                Предполагам че не са избягали от теб в русия?

Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

Working...
                                X