If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
На латински роб е ''Servus'' от което вероятно идват ''Сервите'' както са наричани едни от най-нископоставените крепостни в Англия по времето на саксонците и в началото на управлението на норманите.
.....
а чичо Грую пък е лаик-историк, но не чак колко Джей, та е наясно, че тези серВи не са никакви нископоставени в Ингилизия, а са си баш "брачата' западно от нас. Защо са се прекрсътили на серБи и дали не е малко тип циганин-ром, че първото звучало обидно, оставям на вас да си го решите. Ето карта от 20-ти век - още са си серВи - що ли?
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
За пръв път думата славяни – в смисъла на етнос, влиза в политическа употреба през 1593г., като дотогава „slavi” е всъщност -„sclavi (означаващо роби от латински) и тази дума се използва във византийските извори.
Всъщност ''Slave'' идва от старофренския език - "Esclave'' и идва точно от Славяни.
Ото I император на Свещена Римска империя (962-973 г.), херцог на Саксония и крал на Източнофранкското кралство води войни със славяните на изток. Тъй като заловили много пленници и ги продали като роби, а наследниците му също се занимавали с тази дейност - думата славяни става синоним на роб.
По него време на староанглийски роб е било ''Wealh'', но със завладяването на Англия от Норманите - в английският влизат много френски думи. Все пак до Джефри Чосър се е смятало за неприлично в Англия да се говори на друг език освен на френски. Английски говорили само селяндурите. Дори обаче популяризирането на английския в двора от поета, оставило много френски думи в езика.
На латински роб е ''Servus'' от което вероятно идват ''Сервите'' както са наричани едни от най-нископоставените крепостни в Англия по времето на саксонците и в началото на управлението на норманите.
Sclavus като дума се появява много късно в латинския език - много след падането на римската империя (чак в средните векове - тоест тя е изкуствена латинска дума) и идва от гръцкото (византийско) Σλαβῆνος което май има също славянски корен. Все пак и пълководецът Велизарий е славянин или полу-славянин, но е много вероятно тази византийска дума да се появява чак по времето на франките и да е взета от тях, защото самите византийци не са имали някакви кой знае какви големи успехи със славяните - при това някои от славянските племена отсам Дунав са се погърчили (като родата на Велизарий) или са им били федерати.
При това принцеса Теофано (византийка) е снаха на Ото Велики - тоест почнали са вече да се омесват.
ПС: Извън темата с робите - Теофано е тази която популяризира вилицата в Европа. Императорът на франките бил втрещен когато снаха му на един банкет извадила вилица и започнала да бучи с нея. Според думите му било неприлично с вила за сено да се поднася храна в устата.
ПС: Сега чета, че в гръцкия Σλαβῆνος се появява около 580 година малко преди обсадата на Солун от славяните по време на най-ожесточените битки на византийците със славяните - така, че вероятно си прав за гръцкия корен на думата!
Славяни обаче е имало - анти, венети и южни - славини. От последните които са имали пряк сблъсък с империята вероятно идва и името на всичките. Всъщност стената на Атанасий (както неправилно е наричана понеже е строена първоначално от Зенон) е строена вероятно точно против тях понеже са били голяма напаст в началото при идването си на балканите.
https://sieminehn.wordpress.com/2014/10/27/42359-40/
FREI News ще номинира за ТЪПАК НА ГОДИНАТА не кой да е, а родения в Берлин през 1951г. проф. Пламен Цветков от НБУ, който заяви: „Българите са турци, които се пънат да са славяни“
ще се наложи аз да ти го кажа, защото изглежда другите не искат да те засегнат...прекаляваш с тия елементарни номера за събиране на трафик към блогчето. имай малко самоуважение
Ако смяташ, че трупам аз някакви точки за реклами - бъркаш гротескно. Интересите ми са съвсем различни.
За повече от 10 г. съм отказвал не едно предложение за реклами в блога си. Последно бе преди около седмица-две от един инвестиционен посредник. Не, че имам нещо против хората въпреки, че никога не съм работил с тях, но не се занимавам с реклама (няма пари в нея поне не и в този и вид пък и ще съм зависим), а понеже имам доста свободно време, си го запълвам с неща които смятам за интересни. На който му е интересно - да чете (поне което съм качил публично - понеже си има и част само за мен), а на който не е - както каза колегата може и да прескача.
Ако има реклами - те са на Дир.бг., обаче не им придирям (на тях пък това им е бизнеса), защото хората са ме оставили да се вея както реша и не са ме цензурирали нито веднъж за всички тия години. А на теб като не ти харесва, не чети, а ако имаш жалби - отправи ги към админите на инвестора да ме изгонят
ще се наложи аз да ти го кажа, защото изглежда другите не искат да те засегнат...
прекаляваш с тия елементарни номера за събиране на трафик към блогчето.
имай малко самоуважение
FREI News ще номинира за ТЪПАК НА ГОДИНАТА не кой да е, а родения в Берлин през 1951г. проф. Пламен Цветков от НБУ, който заяви: „Българите са турци, които се пънат да са славяни“
FREI News, както и публикувалия долния пост са кретени, т. като човекът почина преди няколко месеца.
Не знам какъв трябва да си, за да наричаш покойния "тъпак"... ама ние Ватьо си го знаем...
За пръв път думата славяни – в смисъла на етнос, влиза в политическа употреба през 1593г., като дотогава „slavi” е всъщност -„sclavi (означаващо роби от латински) и тази дума се използва във византийските извори. Всеки изследвал проблематиката на древната българската история е установил, че няма НИТО ЕДИН роден или чужд извор, който да говори за покръстването на два народа - т. нар. “славянски” и български, а се говори само за българи и български народ
-------------------------
Илирийската идея става платформа на всички участвали в плана за „освобождението” на всички балкански християни – т. н. „южни славяни”. Папа Климент VIII подготвя военен съюз между Испания, Австрия и Полша за война срещу Османската империя, предвидена за 1593г. На 14 април 1595 г. австрийският император провъзгласява, че приема под своя защита християните в Босна и съседните й земи. По това време той още не говори за освобождение на всички „славяни”. За създател на илирийската идея се сочи Винко Прибоевич със издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”
--------------------------
Окончателно „славянската” идея се формира под перото на абатът от Млетския орден дон Мавро Орбини от Пиза. През 1601 г. Мавро Орбини написва по поръчка книгата „Царството на славяните”
"Русско-турецкая война"
Държавата се е наричала Османска империя, но основният (господарстващ в монархията) етнос са турците. Юридическото наименование се е възприело, най-вероятно от руското "Русско-турецкая война". "Освободителна" и се залепва след 1944 година )) Например ние наричаме войните между Австрия и Турция "Австро-турски", отново в превод от руски, но в Европа те се наричат Ottoman–Habsburg. Ако трябва да сме безпристрастни от 14-ти до 19-ти век земите в България са поробени (буквално) През 19-ти век, когато се основава т.нар. "булгар милет" имаме присъствие. Тази административна автономност, турците я дават сами по икономически причини и по заради чисто наши си борби за национално освобождение. После борбите на нашите революционери се обръщат против милет системата и са вече за българска държавност. И понеже руснаците искат след тази "освободителна" война да заменят милета с губерния, то затова отношението и на Захари Стоянов и на Раковски и най-вече на Стамболов е такова.
Коментар