Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

История

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Може би, не му е тук мястото, но като говорим за Македония не трябва да забравяме каква е днешната политическа ситуация там...Нещо, за което от години се спореше, вчера стана факт - приеха закона за официален албански език. Нарушителите ще се наказват с глоби 4-5000 евро, т.е. създават се условия за стриктно прилагане и от административните служби. Население вече над 30% албанци.
  Бързи реакции от Хашим Тачи и албанския президент с поздрави за стъпката към евроатлантическото бъдеще и албанският премиер

  Засега президентът се е запънал, но е сам...
  Двуезична Македония?
  http://focus-news.net/news/2018/03/1...yai-obzor.html

  Коментар


  • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
   Ето и за Съни двата реда - Съни, принципно съм съгласен с почти всичко, което си написала, трябва време, трябва мислене, трябва свобода, трябва да загърбим миналото, само че защо все ние трябва да правим първата крачка и да се извиняваме? Сръбски земи има ли у нас? А български в Сърбия? Знаеш ли колко народ разменяме при Моллов-Кафендарис с маляките - горе-долу 5:1 в наш ущърб, а "гръцките територии" у нас са поне 10 пъти по-малко (анклави разни около Мелник, Пловдив и морето) от нашите в Северна Гърция. Този плакат знаеш ли го? Защото няма аналог у нас:

   За разрението на тракийците да говоря ли? Да си чула ответни мерки да е имало срещу турското население у нас? Ние извинихме ли се за Възродителния (единственото смислено нещо на комунягите - лично мнение) - извинихме се, турците извиниха ли се за безкрайните кланета - ми не?

   Та когато говорим за прошка и помирение, то при нея има 2 страни - не става само едната да дава, а другата да се прави на ударена и да минава между капките. Никой не отрича зверствата и от наша страна - имало ги е - и ахряните, и топличката буна, и в драма. Но да си говорим защо и как са се случили, а не ние само да се извиняваме и да си вкарваме чувство на вина.

   Лирично отклонение - бях на 10-на години и тъкмо бях чел за зверствата на сърбите в Македония, съответно питам прадядо ми (Бог да го просто, голям човек беше), а той вика - бе така е, ама знаеш ли комшията какви ги е вършил в Сърбия през войната (първата световна). Е, точно този манталитет ми идва он топ, точно за него говоря, затова съм рязък и звуча като последна инстанция.

   Защото преклонената главица сабя нивгаш не се сече е основна наша поговорка, но другата е - новрите никой не ги обича, само ги еве, а ние все сме от страната на булката, че и угризения имаме, ако понякога сме поискали и ние да се възползваме. Но пасаран!
   Още вчера имах усещане, че май, не си разбрал нещо в мнението ми, но сега ми стана ясно. В Политика, Начев беше писал за два варианта за посещението на Борисов в Македония - единият, Борисов да не отиде и да остави на воля разни коментари, вторият - отива и тихо и кротко свежда глава за почит ...писах му, че мисля че е третия ) - отива там, щото в момента, следвайки юнкеровите заръки, навсякъде би отишъл да се действа по въпроса за името македонско, но според мен, е необмислено действие и не му беше мястото точно тогава там, а и вината ни е спорна. Мирно и кротко се разбрахме, че няма да си сближим позициите по въпроса и ме насочи да видя тук спора ви ....Така, прочетох набързо последната страница, и по-скоро, за мен, мнението си беше продължение и на водения вече спор.... Затова, освен въпросите, сложих и малко статистика - САЩ и Япония. Събития, несъвместими с тукашните, 71 години по-късно, няма извинения, има посещение и уважение на почитта на загиналите. И това беше в контекста на други политически цели. За София и Пловдив, няма нито извинения, нито съболезнования от САЩ и Англия за бомбардировките на мирно население....
   Ценя прошката, но в човешките отношения.
   Политиката е друга игра, а и как се обяснява, в случая, че ако не си заел една страна, оставяш народа си на военната машина, а като си я заел, изпълняваш заповедите й. Или пък какви други вариации биха могли да се случат, ако....
   Та, по този въпрос сме на едно мнение.

   Коментар


   • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

    ......

    Работа може да свърши една Балканска конференция, на която участват и парламентите на всички страни ии тези парламенти ратифицират н а място едно решение, че веднъж и завинаги се решава, че страницата на миналото е затворена и е забранено да се връщаме към него.
    Като гаранция за спазване на взетото решение, страните се задължават да внесат в натура и като обвързващи ангажименти всичките си монетарни резерви в централната банка на някаква трета страна.
    А си отвориш устата, гориш!
    И тук зациклих, че не мога да се сетя, коя да е тази трета страна ??
    Помагай
    Добро чувство за хумор ))) ....единствената трета страна, която виждам е материализация на Балканската АЕЦ и там баш до нея да е седалището на Балканския съюз
    Идеята за Балканска конференция е добра, но мисля, че историята е история, нека историците я обсъждат, а политиците да седнат и да разгледат каква е сега обстановката и какви са перспективите. Историческите факти да ползват само за припомняне какви сме ги дробили и сърбали, когато вместо помощ сме си правили номера. Но, се искат силни хора за тази работа, щото тук пък, на трета, външна за Балканите, страна няма да й се хареса това

    Коментар


    • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

     Извинение навътре - ДА!

     Навън - виж ми отговора към Грую
     Вътрешното е основното, а външното е само в някои сегменти и нюансирано. На Блаже Конев нема как му се извиним, че сме го изучили с пропуски, що пропуските са си негови.

     Коментар


     • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

      У тая ваша преФалена кръчма - нещо там сепаренца, туй-онуй, намират ли се
      Че как!? Нали трябва да има къде да се отдаваме на пороците си.
      Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
      Мечо

      Коментар


      • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

       Колега Nachev, не се коси! На повечето представители на физически по-силната част от човешкия род им действам по този начин - губят говор и картина в мое присъствие /шегувам се/.

       П.П. Понеже се почувствах пофалена, отивам да те черпя едно питие в Кръчмата.
       У тая ваша преФалена кръчма - нещо там сепаренца, туй-онуй, намират ли се

       Коментар


       • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

        Колежке, ток ми мина по кожата при четене на този текст. Респект!
        Пък ако се окаже, че е твой авторски - направо ще онемея. Сорри, слабо се познаваме, проблемът може да е мой.

        Провокираш ме благородно да кажа нещо, което ме е впечатлило сериозно.
        За това прочетох в новата книга на Райчев, но той самият казва, че го е взел от някакво изследване на Иван Кръстев. Няма значение източникът, вероятно и проверката на алгоритъма на изчисленията не е от първостепенна важност, но твърдението беше, че:
        При водените от Англия войни в процентно отношение загиналите синове на лордове са повече от загиналите синове на простолюдието.

        Знам, че може да се задават много допълващи въпроси или да се клати назидателно пръст
        Анализът е също важен, но баш днес май не ми е до него.
        Колега Nachev, не се коси! На повечето представители на физически по-силната част от човешкия род им действам по този начин - губят говор и картина в мое присъствие /шегувам се/.

        П.П. Понеже се почувствах пофалена, отивам да те черпя едно питие в Кръчмата.
        Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
        Мечо

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

         Обобшила си всичко в 2 изречения -колко много ни липсва аристокрацията, заменена от селската парвенющина. Народ без водачи е обречен на обезличаване, а ние, за съжаление, вървим с бодри крачки точно в тази посока... Дано греша, така ще възпитам и децата си, макар че те ще са бели лястовици на фона на милионите, закърмени с мисълта - бягай, мама, от тази кочина, тук, в България, е ад, ходи да миеш чинии на Запад. Срамно и жалко, но толкова реално.
         Е, моят дивак нали заради това остана на учи вишу у България. Защото аз самата съм възпитана така, а и доста поколения преди мен.
         Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
         Мечо

         Коментар


         • Първоначално изпратено от Trakatrak' Разгледай мнение

          Не е баш така. Смятам, че трябва да се извиним на българските поданици (граждани), за да изискваме лоялност от тях. Макар да е малко късно. А извинението трябва да само в нравствена проекция.
          Извинение навътре - ДА!

          Навън - виж ми отговора към Грую

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

           Начев, с подобно изказване на първия министър той директно си призна вина - що си я признава, като уж никой не му я е искал? Затова говоря за двойните стандарти - българинът е откърмен с едно чувство, че е второ качество човек - всички са преди него. Мани там руснаци или американци, пред които някои разтварят бузи като за световно, погледни съседите:

           - мамалигите - доскоро ги смятахме порсто за мангали, но вече ги броим за първо качество хора, че даже и къде на шега, къде на майтап разни хора от северозапада се запътиха да правят аншлус с тях
           - маляките - е, те са даже боготворени - родни коври с радост раждат малки малячета, а преди 100 години са били просто скапани паликарета, които сме презирали
           - србе на врбе - тук стокхолмският синдром е в апогея си - тези свинари до такава степен са обожествени, че чак се плаша за нацията ни. А имам сърбин за съсед, който твърди, че е безкрайно учуден, когато у нас му кажат, че в Сърбия било по-добре
           - манафите - за тях си мълча, щото така е рекъл премиера, а преди 100 години просто сме ги размазали
           - и останаха само "макетата", но скоро сигурно и тях ще издигнем в култ

           Е, няма как народ, който е пълен с комплекси, ти да му вкарваш още, и да очкавап аз да ръкопляскам, просто няма как да се получи, Вярвам, че може би ще разбереш позицията ми, а може би не
           С много от казаното съм съгласен, но по отношение на вината и Борисов - не!
           Никой нищо не е признавал. Телевизия Сител (нали няма нужда да ти обяснявам кой дава парите там) го питат след изказването: Господин Борисов, чакахме от Вас поне една дума - извинявайте!, толкова ли ви беше трудно да кажете тази единствена дума?!
           Отговорът на Борисов е остър, почти груб: с тези провокации бъркате адреса, вървете да ги правите на друго място, не тук!

           Не те подканям за аплодисменти.
           Всеки, който има и най-малка представа от Балканска история, веднага ще заяви, че някакви едностранни извиненния от когото и да било към когото и да било, са нещо напълно нереалистично, глупаво, контрапродуктивно.

           Работа може да свърши една Балканска конференция, на която участват и парламентите на всички страни ии тези парламенти ратифицират н а място едно решение, че веднъж и завинаги се решава, че страницата на миналото е затворена и е забранено да се връщаме към него.
           Като гаранция за спазване на взетото решение, страните се задължават да внесат в натура и като обвързващи ангажименти всичките си монетарни резерви в централната банка на някаква трета страна.
           А си отвориш устата, гориш!
           И тук зациклих, че не мога да се сетя, коя да е тази трета страна ??
           Помагай

           Коментар


           • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

            Грую, продължаваш да безчинстваш!
            Подвеждаш братството, че някой и плеидирал, че ние дължим и сме длъжни да с еизвиним.
            За протокола: в нито един момент никой от опонентите ти, включая моя милост, не сме твърдяли подобно нещо.
            Дадох положителна оценка на акта на изразяване на скръб и хуманна съпричастност към жертвите и човешкото страдание.
            До онзи ден ми звучеше напълно нереалистично, че ще съм в състояние да изрека положителни думи за премиера - ама на!! и това се случи.
            Не е баш така. Смятам, че трябва да се извиним на българските поданици (граждани), за да изискваме лоялност от тях. Макар да е малко късно. А извинението трябва да само в нравствена проекция.

            Коментар


            • Ето и за Съни двата реда - Съни, принципно съм съгласен с почти всичко, което си написала, трябва време, трябва мислене, трябва свобода, трябва да загърбим миналото, само че защо все ние трябва да правим първата крачка и да се извиняваме? Сръбски земи има ли у нас? А български в Сърбия? Знаеш ли колко народ разменяме при Моллов-Кафендарис с маляките - горе-долу 5:1 в наш ущърб, а "гръцките територии" у нас са поне 10 пъти по-малко (анклави разни около Мелник, Пловдив и морето) от нашите в Северна Гърция. Този плакат знаеш ли го? Защото няма аналог у нас:

             За разрението на тракийците да говоря ли? Да си чула ответни мерки да е имало срещу турското население у нас? Ние извинихме ли се за Възродителния (единственото смислено нещо на комунягите - лично мнение) - извинихме се, турците извиниха ли се за безкрайните кланета - ми не?

             Та когато говорим за прошка и помирение, то при нея има 2 страни - не става само едната да дава, а другата да се прави на ударена и да минава между капките. Никой не отрича зверствата и от наша страна - имало ги е - и ахряните, и топличката буна, и в драма. Но да си говорим защо и как са се случили, а не ние само да се извиняваме и да си вкарваме чувство на вина.

             Лирично отклонение - бях на 10-на години и тъкмо бях чел за зверствата на сърбите в Македония, съответно питам прадядо ми (Бог да го просто, голям човек беше), а той вика - бе така е, ама знаеш ли комшията какви ги е вършил в Сърбия през войната (първата световна). Е, точно този манталитет ми идва он топ, точно за него говоря, затова съм рязък и звуча като последна инстанция.

             Защото преклонената главица сабя нивгаш не се сече е основна наша поговорка, но другата е - новрите никой не ги обича, само ги еве, а ние все сме от страната на булката, че и угризения имаме, ако понякога сме поискали и ние да се възползваме. Но пасаран!
             Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

             Коментар


             • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

              Грую, продължаваш да безчинстваш!
              Подвеждаш братството, че някой и плеидирал, че ние дължим и сме длъжни да с еизвиним.
              За протокола: в нито един момент никой от опонентите ти, включая моя милост, не сме твърдяли подобно нещо.
              Дадох положителна оценка на акта на изразяване на скръб и хуманна съпричастност към жертвите и човешкото страдание.
              До онзи ден ми звучеше напълно нереалистично, че ще съм в състояние да изрека положителни думи за премиера - ама на!! и това се случи.
              Начев, с подобно изказване на първия министър той директно си призна вина - що си я признава, като уж никой не му я е искал? Затова говоря за двойните стандарти - българинът е откърмен с едно чувство, че е второ качество човек - всички са преди него. Мани там руснаци или американци, пред които някои разтварят бузи като за световно, погледни съседите:

              - мамалигите - доскоро ги смятахме порсто за мангали, но вече ги броим за първо качество хора, че даже и къде на шега, къде на майтап разни хора от северозапада се запътиха да правят аншлус с тях
              - маляките - е, те са даже боготворени - родни коври с радост раждат малки малячета, а преди 100 години са били просто скапани паликарета, които сме презирали
              - србе на врбе - тук стокхолмският синдром е в апогея си - тези свинари до такава степен са обожествени, че чак се плаша за нацията ни. А имам сърбин за съсед, който твърди, че е безкрайно учуден, когато у нас му кажат, че в Сърбия било по-добре
              - манафите - за тях си мълча, щото така е рекъл премиера, а преди 100 години просто сме ги размазали
              - и останаха само "макетата", но скоро сигурно и тях ще издигнем в култ

              Е, няма как народ, който е пълен с комплекси, ти да му вкарваш още, и да очкавап аз да ръкопляскам, просто няма как да се получи, Вярвам, че може би ще разбереш позицията ми, а може би не
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

               +1
               Точно - евреите от новоосвободените земи за военен трофей на завоевателя (в случая на нацистите) и ние нямаме думата, защото не сме водили война нито срещу Югославия, нито срещу маляките. Чак вина за периода 1940-43 аз не виждам, а и наистина не разбирам това безкрайно тъпо чувство на българина вечно да търси вина в себе си, да е задължен на някой, да се счита за роб и т.н. Когато Сърбия ни се извини за зверствата в Македония, когато Гърция ни се изивини за първия концентрационен лагер в Европа - Трикери, населен с бъларска интелицения от Солун и Беломорието, когато Турция ни се извини за кланетата през 1913, тогава ние ще се извиним за убийството на сръбския крал в марсилия, за драмското "въстания" или за възродителния процес - а, чакай, за последното май и целувки имаше...

               Та така - интернационализмът често ми идва в повече (дори и когато го наричат глобализъм - все тая ляв или десен), затова и се боря за повече национално самочувствие, което няма как да дойде с постоянни извинения, обяснения, че сме роби, насилници и т.н. Апропо, много голямо браво на Президента (истински мъж във всеки смисъл на думата) за цялостната му позиция по въпроса окоо 3-ти март, а и не само за нея. Ако направи партия, от каквато отчаяно се нуждаем, ще гласувам с чиста съвест за него!
               Грую, продължаваш да безчинстваш!
               Подвеждаш братството, че някой и плеидирал, че ние дължим и сме длъжни да с еизвиним.
               За протокола: в нито един момент никой от опонентите ти, включая моя милост, не сме твърдяли подобно нещо.
               Дадох положителна оценка на акта на изразяване на скръб и хуманна съпричастност към жертвите и човешкото страдание.
               До онзи ден ми звучеше напълно нереалистично, че ще съм в състояние да изрека положителни думи за премиера - ама на!! и това се случи.

               Коментар


               • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                Обобшила си всичко в 2 изречения -колко много ни липсва аристокрацията, заменена от селската парвенющина. Народ без водачи е обречен на обезличаване, а ние, за съжаление, вървим с бодри крачки точно в тази посока... Дано греша, така ще възпитам и децата си, макар че те ще са бели лястовици на фона на милионите, закърмени с мисълта - бягай, мама, от тази кочина, тук, в България, е ад, ходи да миеш чинии на Запад. Срамно и жалко, но толкова реално.
                Ако "ще миеш чинии на Запад", то и тук за друго сигурно не ставаш (не ти конкретно, не ме разбирай погрешно).
                Но е ФАКТ, че каквото и аналогично да правиш на Запад, вместо ТУК е все по-добре.....за съжаление.

                Иначе и двамата сте прави за липсата на аристокрация и замяната и с най-гнусната прослойка от населението, ОБАЧЕ в последните 70 години, а НЕ ПРЕДИ 600 години!

                Коментар

                Working...
                X