Т.е. телескопа няма как да ги е видял защото си е дървения на надувковци, обаче извънземните са го видяли и няма да тръгнат в тази посока от страх да не се срещнат с толкова изостанали същества, които може да ги нападнат, ограбят или окрадат. В безопасност сме все още.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
НЛО, Извънземни, Световни конспирации, Необясними загадки в миналото и днес
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнениеШокиран от огромната разлика, реших да ви покажа пълния отговор на ИИ1
на въпроса на английски и да ви запитам: Кой ИИ сбърка и защо
-----------------------------
The James Webb Space Telescope (JWST) has an impressive angular resolution of approximately 0.1 arcseconds (or 100 milliarcseconds) at a wavelength of 2 μm[5]. This resolution is comparable to or slightly better than the Hubble Space Telescope in the overlapping wavelength range[4].
To calculate the size of one pixel at a distance of 4.2 light years, we need to convert the angular resolution to a linear size at that distance:
Therefore, at a distance of 4.2 light years, one pixel in an image from the James Webb Space Telescope would represent an area approximately 19.2 million kilometers across. This is about 1.5 times the diameter of the Sun, which is roughly 1.4 million kilometers[1].
It's important to note that this calculation assumes ideal conditions and doesn't account for various factors that might affect the actual resolution in practice, such as the specific wavelength being observed or any image processing techniques applied.
Citations:
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/James_...pace_Telescope
[2] https://www.reddit.com/r/jameswebb/c...of_james_webb/
[3] https://astronomy.stackexchange.com/...inted-at-earth
[4] https://astronomy.stackexchange.com/...ames-webb-have
[5] https://sci.esa.int/documents/34594/...ntific_cap.pdf
[6] https://www.cloudynights.com/topic/6...e-pixel-scale/
[7] https://astronomy.tools/calculators/ccd_suitability
[8] https://ww2.ac-poitiers.fr/math/site...james_webb.pdf
Щокираща е грешката на ChatGPT. Сбъркал е в последното преобразувание от метри в километри. Вярно е изчислил размера на пиксела като 1.348 х 10 на 10-та степен метра, и в заключителното си изречение изведнъж се е издънил, пишейки 13 840 километра. Това е сериозен бъг, за който трябва да информираме OpenAI. Иначе в следващите сметки за Марс и за Луната вече правилно е преобразувал от метри в километри.
Между другото сега преди малко отново го попитах, и той вече даде верният отговор. Явно снощи е бил пиян ..Last edited by Mateev; 28.12.2024, 10:58.
Коментар
-
Шокиран от огромната разлика, реших да ви покажа пълния отговор на ИИ1
на въпроса на английски и да ви запитам: Кой ИИ сбърка и защо
-----------------------------
The James Webb Space Telescope (JWST) has an impressive angular resolution of approximately 0.1 arcseconds (or 100 milliarcseconds) at a wavelength of 2 μm[5]. This resolution is comparable to or slightly better than the Hubble Space Telescope in the overlapping wavelength range[4].
To calculate the size of one pixel at a distance of 4.2 light years, we need to convert the angular resolution to a linear size at that distance:
Therefore, at a distance of 4.2 light years, one pixel in an image from the James Webb Space Telescope would represent an area approximately 19.2 million kilometers across. This is about 1.5 times the diameter of the Sun, which is roughly 1.4 million kilometers[1].
It's important to note that this calculation assumes ideal conditions and doesn't account for various factors that might affect the actual resolution in practice, such as the specific wavelength being observed or any image processing techniques applied.
Citations:
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/James_...pace_Telescope
[2] https://www.reddit.com/r/jameswebb/c...of_james_webb/
[3] https://astronomy.stackexchange.com/...inted-at-earth
[4] https://astronomy.stackexchange.com/...ames-webb-have
[5] https://sci.esa.int/documents/34594/...ntific_cap.pdf
[6] https://www.cloudynights.com/topic/6...e-pixel-scale/
[7] https://astronomy.tools/calculators/ccd_suitability
[8] https://ww2.ac-poitiers.fr/math/site...james_webb.pdf
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнениеДа се върнем на темата - отново разпитах ИИ каква е ъгловата резолюция на телескопа Джеимс Уеб и какъв размер има един пиксел на разстояние 4.2 светлинни години. Отговорът е, че един пиксел е 13 480 km. Тоест планетата Проксима Б я виждаме с големина от 1 пиксел. Тоест една единствена точица и нищо повече. ...
Mateev задава умни въпроси и пише умни реплики
Неговата идея ме подсети да сравня какви отговори дава моя приятел ИИ1 ако го питаш на български и на английски
Сюрприз! Получихме с Mateev 3 различни отговора
----------------------- аз: каква е ъгловата резолюция на телескопа Джеимс Уеб и какъв размер има един пиксел на разстояние 4.2 светлинни години?
- ИИ1: Космическият телескоп "Джеймс Уеб" има впечатляваща ъглова разделителна способност, която е сравнима с тази на телескопа "Хъбъл" Според НАСА, резолюцията на "Уеб" му позволява да види детайлите на обект с размер на един цент на разстояние от 40 км ... 9.925×10^11 ≈ 99,250 km
- аз: what is the angular resolution of the James Webb Telescope and what size is one pixel at a distance of 4.2 light years?
- ИИ1: The James Webb Space Telescope (JWST) has an impressive angular resolution of approximately 0.1 arcseconds (or 100 milliarcseconds) at a wavelength of 2 μm. This resolution is comparable to or slightly better than the Hubble Space Telescope in the overlapping wavelength range. ... Converting to kilometers: 1.92×10^10 m ≈ 19.2 million km
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение.. ЩЕ СЕ ОСЪЗНАЕТЕ ЛИ НЯКОГА ХОРА???? ДОСТА ЛЕКА ПНЕВМОНИЯ??? А АЗ БЕЗ """" ВАКСИНА""""" имах два дена лека температура??? ОСЪЗНАЙТЕ СЕ ПОНЕЖЕ СЛЕДВАЩАТА ИЗМАМА И ГРАБЕЖ ЩЕ СА МНОГО МНОГО МНОГО ПО-БРУТАЛНИ! ПОНЕЖЕ НЕ СЕ ОСЪЗНАВАТЕ!
Циклопе, а Земята кръгла ли е и върти ли се? Защото и това не си видял и пипнал
- о Боже!!! а кислород виждал ли си!?!??!!!??? - Лъжат те осъзнайсе!!!
никът ти е тотално точен. Поздравления,
а за осъзнаване имаш много малки шансове...
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение
АБЕ 99% ЕФИКАСНА ЕФЕКТИВНА И ПРЕДПАЗВА ОТ ТЕЖКО БОЛЕДУВАНЕ КАКВО ГОВОРИМ ВЪОБЩЕ??? ЩЕ СЕ ОСЪЗНАЕТЕ ЛИ НЯКОГА ХОРА???? ДОСТА ЛЕКА ПНЕВМОНИЯ??? А АЗ БЕЗ """" ВАКСИНА""""" имах два дена лека температура??? ОСЪЗНАЙТЕ СЕ ПОНЕЖЕ СЛЕДВАЩАТА ИЗМАМА И ГРАБЕЖ ЩЕ СА МНОГО МНОГО МНОГО ПО-БРУТАЛНИ! ПОНЕЖЕ НЕ СЕ ОСЪЗНАВАТЕ!
-Т.е., не се впрягай и напрягай. ВСЕКИ СЛУЧАЙ Е ИНДИВИДУАЛЕН. И леко прекарване на пневмония има. И с добър изход, при съответните грижи. А баджанакът, умря и без да я е карал, даже. Пневмонията. Намерили го изстинал до кревата, просто. Вероятно, съсирек.Е? НЕ БЕШЕ ваксиниран. Е, него измамила ли го е Урсула, както измами ЦЕЛИЯ ЕС? Не? Ама храни червеите...
Коментар
-
Вместо да си купиш 10 дрона ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ само тази година, можеше да платиш няколко стипендии за студенти по медицина, примерно. Или за колежани в мед.колеж.
Или плати лплатиски хонорари, да дойдат експерти да предадат опит. Начини много.
Вместо просто да пилееш тези пари и да ги наливаш в комунистически Китай, би могъл НАИСТИНА, НЕЩО СМИСЛЕНО И РОДОЛЮБИВО да сториш. ИМАШ тази възможност, Матеев.
АЗ ЛИ ТИ ПРЕЧА? РЕШЕНИЯТА И ДЕЙСТВИЯТА ТИ СА ТВОИ.Last edited by Pyramid; 28.12.2024, 08:39.
Коментар
-
Да се върнем на темата - отново разпитах ИИ каква е ъгловата резолюция на телескопа Джеимс Уеб и какъв размер има един пиксел на разстояние 4.2 светлинни години. Отговорът е, че един пиксел е 13 480 000 km. Тоест планетата Проксима Б не я виждаме дори и като 1 пиксел. Учените предполагат, че я има по това, че когато преминава пред слънцето, леко се намалява неговата яркост.
Следователно:
1. Тотално са разбити митовете, че на тази планета можем да видим светлинки, доказващи градове и евентуално разумен живот
2. Тотално са разбити митовете, че можем да видим голям звездолет, излетял от планетата по посока на земята
Тъжно, но разбихме още една мечта на mirodes.
Нещо повече - дори и когато гледаме Марс с телескопа Джейм Уеб, пак размера на 1 пиксел е огромен - 76.4 km. Тоест дори и на Марс един потенциален град на извънземна цивилизация няма да го виждаме или ще го виждаме като един единствен малко по-светъл пиксел.
Най-накрая попитах колко е голям един пиксел, ако Джеймс Уеб гледа Луната, но дори и на нея се оказа, че 1 пиксел е с размери 130 метра. Тоест дори и тука не можем да видим ясно обект с размерите на космически кораб.
Такава една лоша резолюция буквално ме разочарова. Та какво гледаме, като нищо не виждаме.
Как въобще виждаме астероидите?
Ето и отговорът на ИИ:
Отличен въпрос! Фактът, че виждаме детайли на астероиди, дори при ограниченията на резолюцията, се дължи на комбинация от няколко важни фактора:
1. Близост на астероидите
Астероидите, които наблюдаваме, често се намират много по-близо до Земята от обекти като Луната или Марс. Например, ако астероид се намира на разстояние от 1 милион километра, размерът на един пиксел би бил 339.5 метра. Така можем да различим обекти с размери няколкостотин метра.
2. Обработка на изображения
Данните, събирани от телескопите като Джеймс Уеб, преминават през сложна обработка на изображения. Чрез техники като:- Субпикселно разрешение: комбинират се множество изображения, за да се увеличи ефективната резолюция.
- Деконволюция: премахват се ефектите от размазването.
- Фотометрия: измерва се светлината, за да се открият детайли.
3. Отражение на светлината
Астероидите често имат ярки петна или отличителни структури, които създават контраст в изображенията. Дори ако обектът е малък и попада в един пиксел, различните светлинни характеристики помагат да се извлекат допълнителни данни.
4. Множество наблюдения
Когато астероид се върти или се приближава към Земята, телескопът прави множество наблюдения от различни ъгли. Комбинацията от тези изображения помага за създаване на триизмерен модел, който разкрива детайли, дори когато те са по-малки от индивидуалната резолюция на телескопа.
5. Размер на обектите
Много астероиди, които наблюдаваме, са сравнително големи. Например, обекти с размери над 1 км са достатъчно големи, за да попаднат в обхвата на резолюцията на телескопа, особено когато са сравнително близо.
6. Радарна астрономия
В някои случаи изображенията на астероиди се комбинират с радарни наблюдения. Радарите, като тези на обсерваторията Аресибо (преди спирането ѝ), предоставят изключителни детайли на близо преминаващи астероиди. Тези данни могат да се използват за допълнителна интерпретация на изображенията от телескопи.
Заключение:
Въпреки че резолюцията на телескоп като Джеймс Уеб не позволява да виждаме малки детайли директно, комбинацията от близостта на астероидите, обработката на изображения, контраста в светлината и допълнителните техники като радарна астрономия ни дава възможност да изследваме дори малки астероиди с добра прецизност.Last edited by Mateev; 28.12.2024, 10:46.
- 2 Харесвания
Коментар
-
neon7, дошло им на акъла на тези хора да си признават че са направили напълно синтетичен вирус, от какъв зор, на конференцията не изглеждаше да няма такива хора, и бяха разревожени как е откраднат от тях. За да си го познаят значи са го изследвали. Вируса се открива по наличие на негов антиген наистина, противовирусното му тяло , а PCR също детектва че човека е болен защото има разможил се много вирус. Във ваксините може да има нонотела, но вируса всъщност да е нанотела - не.
D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеcyclop, в Южна Каролина учени от медицинския университет, който представлява един град, толкова е голям се обадиха на пресконференция че вируса е откраднат от тях, те са го конструирали изкуствено напълно. Но не са си представяли че може да се използва, произведе в количества и разпространи, не знаят как може да се направи разпространението толкова бързо, а също и заразяването, но това е вирус създаден напълно изкуствено от тях. Имаше клип с пресконференцията. Този вирус не е изчезнал и няма никаква гаранция че няма да даде опасна мутация, по опасна от оригинала някъде сред изолирана общност от хора той ще мутира така, че като се случи да напусне общноста ще е много по опасен. Сериозни са тези неща, вируса няма генезиса на останалите вируси който е много дълъг, липсват му много хиляди години мутации.
Коментар
-
cyclop, в Южна Каролина учени от медицинския университет, който представлява един град, толкова е голям се обадиха на пресконференция че вируса е откраднат от тях, те са го конструирали изкуствено напълно. Но не са си представяли че може да се използва, произведе в количества и разпространи, не знаят как може да се направи разпространението толкова бързо, а също и заразяването, но това е вирус създаден напълно изкуствено от тях. Имаше клип с пресконференцията. Този вирус не е изчезнал и няма никаква гаранция че няма да даде опасна мутация, по опасна от оригинала някъде сред изолирана общност от хора той ще мутира така, че като се случи да напусне общноста ще е много по опасен. Сериозни са тези неща, вируса няма генезиса на останалите вируси който е много дълъг, липсват му много хиляди години мутации.D.Y.F-091066
Коментар
-
Аз бях ваксиниран, а жена ми - не. В един момент тя се почувства много зле и я закарах в Бърза помощ. Направиха тест и на двама ни - и двамата бяхме положителни. Аз нямах никакви сиптоми, освен загубено обоняние. Дори и ракията не можех да помириша.
Оставиха жена ми в болницата и я сложиха на кислород, а мене ме пуснаха да си ходя, но с рецепта за 5-6 вида хапчета. Помня, че едното от тях бяха кортикостероиди, а за другите - не знам. След седмица отидох на контролен преглед, направиха ми снимка, и решиха, че хапчетата не са ми помогнали. Затова и мене ме взеха в болницата в същото отделение, където беше жена ми, но в друга стая. Продължих да нямам сиптоми.
Първото, което ми откриха в болницата, беше диабет. Кръвна захар 30, което е много висока стойност. После разбрах, че за това са виновни кортикостероидите. На съседното легло имаше друг болен, който непрекъснато се сополивяше, кашляше и въобще пълнеше стаята с вируси, които аз успешно ги дишах, пак без никакви сиптоми.
И една вечер жена ми ми звъни от съседната стая, за да ми каже, че на другото легло до нея жената май се задушава и умира. Беше пуснала алармите и в цялото отделение звънеше, но никакъв лекар не идваше. По едно време чувам жена ми да пиши от коридора. Излизам (излизането беше забранено) и я виждам как реве и пиши, че другата жена умира. Тръгнах да търся лекари из отделението, но в нито една стая намаше никой. Излязох в коридора, слязох с асансьора до партера, за да кажа на рецепцията. И там нямаше никой. Това в 3 часа през нощта. Навсякъде пълно мъртвило. Тръгнах по етажите и вече крещя, търсейки някакъв доктор. Чзк на 3-тия етаж в коридора видях някаква сестра и и казах, че на нашия етаж умира жена. Тя ми се скара, че съм извън стаята, и ми каза да се прибера.
Един по един без да бързат започнаха да пристигат няколко човека. Носеха се като народна песен. И без да бързат влязаха в някаква стая и се бавеха 10-15 минути. После разбрах, че там са се преобличали иса си слагали "скафандрите". И когато най-накрая с може би час закъснение отидоха при жената, тя вече беше умряла. Моята жена в истерия - плаче и пиши. Докторите хванаха, и я преместиха в друга стая, за да не гледа трупа. Преместиха я със все леглото и нощното шкафче.
За мене това си беше престъпление. Жената може би щеше да е жива, ако спешно и беше оказана лекарска помощ. После разбрах, че екипа на нашето отделение поради липса на лекари едновремено се е грижел за 3 отделения - нашето Ковид и още 2 нормални. И като отидат в едно отделение, оставят другите две часове наред без кьорав доктор, сестра или санитарка.
На другата сутрин изненадващо изписаха мене и жена ми, въпреки че не ни бяха излекували и пътеката ни не беше изтекла. Предполагам, че така замитаха следи, за да не разкажа на следователите кой всъщност е виновен за смъртта на жената. Продължихме лечението си в къщи, а жена ми още поне една седмица беше на кислород. Добре че у дома имах такъв апарат.
Та това е - станах свидетел на убийство поради небрежност и лоша организация от страна на лекарите. Хубаво - обикалят по поделенията, но защо не оставяха поне по един дежурен във всяко едно отделение, и защо когато ги повиках им трябваше половин час да отреагират?Last edited by Mateev; 28.12.2024, 01:48.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Без кавички. Затова пък, доста леко. Други се давеха в дробовете си в съседната стая. На влизане почина един, малко преди да ме изпишат - друг...
Мисълта ми е че, нещо мина през почти всички и просто физически, едва ли е измислица или чиста психосоматика.
.
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар