IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Николайко Перник Разгледай мнение

Току що говорих с един от кварталните пущове, който отиде на село да зарязва малко преди кароната. Подивявам тука, вика, ако дойда в София, кво? Ми никво, викам му, и тук се тая и ще си дивееш сам, вкъщи или даже навънка.
    Отиваме към подивяване
    Снощи, кореспондентката Д. Минчева на бТВ каза от Париж нещо изненадващо. Смислово - следното: улиците са опустели, но гарите на Париж се пукат по шевовете. Народът панически напуска града!

Коментар

• Наскоро този индивид беше в Москва. Не искам да го виждам и чувам.
      Партия была, есть и будет есть!

Коментар

• Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
        Доколкото става дума за един крайно неполиткоректен автор, принципно преценявах, че мнението му не е особено подходящо за точно тази тема. Става дума за П. Пасков.
        Още един негодник разпръскващ дезинформация с очевидна цел.
        Кой е той:
        "От 1983 – 1985 отбива редовна военна служба в Школата за запасни офицери ...
        В периода 1985 – 1990 г. завършва Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина ...
        Създава собствена компания и в Москва ...
        На местните избори през 2015 г. е независим кандидат за кмет на община Димитровград, подкрепен от политическа партия „Атака“. ...
        На парламентарните избори през 2017 г. е кандидат за народен представител от политическа партия „Възраждане“ ...
        При откриването на огнище на чумата по дребните преживни животни Peste des Petits Ruminants (PPR) през лятото на 2018 година [8], Пламен Пасков заема позицията, че такава болест няма как да се е разпространила в България, тъй като тя е „тропическа, и я има само в Западна Африка“, въпреки че множество научни статии по темата ясно показват разпространението ѝ от Нигерия до Близкия Изток и Азия ...
        При разпространението на нов коронавирус в условията на потвърдена от Световната здравна организация опасност от глобална пандемия[11], Пламен Пасков споделя видео в YouTube, в което изказва информация относно потенциалните опасности от вируса. Във видеото той твърди, че болестта поразява „главно, ако не и изключително само“ хора от главната етническа група „хан“ в Китайската Народна Република. ...

Като вървиш след бръмбара стигаш до ...

Коментар

Не ми харесва самоцитирането, но трябва да добавя нещо, което смятам за важно.
          Микробиоложката ми обърна внимание, че коронавирусът, според учените и специалистите, се разпространява по капков, а не по въздушно-капков път, характерен за "обикновените" грипове и както май всички казваме, тогедър и барабар с НОЩ, Националния оперативен щаб по справяне с дъра-бъра.

Това казва, че ако сте в едно помещение или в близост до други хора и никой от тях не кашля или киха, няма възможност за заразяване от другите.

Набързо намерих и това цитиране на СЗО по въпроса, с изводи от положението в Ухан през периода 16-24 февруари:

http://epicenter.bg/article/SZO-za-K...sii/209024/7/0
          КоПерников, Този детайл е много интересен и вероятно много колеги следва да ти благодарят за това пояснение.
          Самозалових се в очевидно недостатъчно познание.
          Бях убеден, че заразата се случва по въздушно-капков път.
          Вкарването на думата "аерозоли" по повод на инфектирането внася известен риск от влагане на различно съдържание в понятията.
          Засрамих се, но реших да погледна за дефиницията на понятието аерозол, че нещата са сериозни и шега не бива.

Аерозолът е обозначението, дадено на малки частици от течност или твърдо вещество, които са суспендирани във въздуха под формата на газ .
          Тоест, в зависимост от размера на капката, тя или пада по силата на гравитацията на някаква повърхност, или става част от някакъв газ.

Прегледах няколко, основно немски източника.
          В общи линии - няма такава категоричност. В един сериозен документ на института Роберт Кох се казва, че при определени обстоятелства заразата може да стане и чрез аерозоли. Дори се споменава и зацапване на кожата, но не е развита тази хипотеза.

Коментар

• Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение

Явно и тя е неинформирана или се информира от разни "големи капацитети".

Националния оперативен щаб ...
            Може и така да е, както казваш, цитатът на СЗО, който дадох по-долу, е от изследваве от средата на февруари.
            Last edited by Николайко Перник; 17.03.2020, 19:20.

Коментар

Не ми харесва самоцитирането, но трябва да добавя нещо, което смятам за важно.
              Микробиоложката ми обърна внимание, че коронавирусът, според учените и специалистите, се разпространява по капков, а не по въздушно-капков път, характерен за "обикновените" грипове и както май всички казваме, тогедър и барабар с НОЩ, Националния оперативен щаб по справяне с дъра-бъра.

Явно и тя е неинформирана или се информира от разни "големи капацитети".

Националния оперативен щаб, е вече почти 100% адекватен на действителността , мисля че Генерал Мутафчийски разбира колко е опасен този вирус и вероятно настоява дори за още по-строги мерки, защото ако изпуснем положението, докато такива като теб се убедят, вече няма да има спасение за десетки хиляди хора.

Можеби 1000 пъти казаха Китайците, въздушно-капков и във вид на аерозол, което го прави опасен дори на открито, при високи концентрации. (много болни и тежко болни наоколо)

Доказателство, че се арозолизира, са защитните облекла на докторите, ако беше въздушно-капков, една обикновена хирургическа маска щеше да е достатъчна (както при грип примерно). Но понеже вируса при големи концентрации, заобикаля маската, защото хирургическата маска не е плътна (*макар да има три защитни слоя), при големи концентрации хирургическата маска става безполезна, това съвсем не означава че n95 маските са достатъчни, защото при големи концентрации вируса минава през очите и трябва вече цялостно облекло и няколко слоя защита. Китайците това са го разбрали по трудния начин с цената на много заразени медици, ние поне може да използваме техния опит "безплатно", хората дори показаха как точно се обличат медиците.

Друго интересно макар и малко комично разказано... един Американец от CDC сподели, че е трябвало 4 чифта ръкавици да смени, докато влезе и излезе от заразената зона. Нямам линк към това защото беше споделено във една от специализираните чат групи. (*става въпрос за зона с високо заразяване)
              Last edited by Xman1; 17.03.2020, 19:19.

Коментар

• https://www.investor.bg/ikonomika-i-...avirus-300577/

И мажовците също плачат.

Коментар

• Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

Ти да не си Пламен Пасков?
                  Никак нет!

Доколкото го познавам от форуми/коментари, предпочита да пише с името си.

Коментар

Аз напълно умишлено се въздържах от изричане на каквито и да е лични оценки по отношение на хипотезата на Пасков.

Вчера направих идентичен ход при постването на една статия с мнение на Г. Марков. Изрично заявих, че този акт няма връзка с моето лично мнение, строго информативен е, но това не попречи да стана обект на критика. Няма никакъв проблем с критиката сама по себе си! Сега напрежението е голямо, хората са изнервени и по мое скромно, субективно и неангажиращо мнение, можем да си спестим тук във форума поне личните дрязги.

Доколкото ти много вярно си напипал един от реално съществуващите проблеми, чувствам се градивно провокиран да споделя, че все пак има елементи от теорията и изказаните съждения на Пасков, които ме хвърлят в моралнин дилеми.

Искам да отгранича думичката, която си ползвал - САМОТЕК.

Пасков не го е изрекъл в прав текст, но формалнологическият анализ на неговите тези лично мен ме води до един неприятен извод. За да запазим обществото, в частност икономиката, не трябва да изпадаме в крайни мерки, което само по себе си неизбежно ще доведе до завишени показатели на тежки последици, включително смъртност при възрастни индивиди и други такива с влошен имунен статус и съпътстващи заболявания.
                    Аз лично не се справям със смилането на една подобна "теза", още повече че не съм наясно в дълбочина със заразата.
                    Той също казва, че е достатъчно да има определено придържане към някакви правила за превенция, както правим това по време на грипна епидемия. Но случилото се в Ломбардия наистина е потресаващо и събужда много въпроси. Изглежда няма как да бъдат прилагани минимални правила. В момент на грип всички кихат и кашлят, въведат грипна ваканция и зимата отминава. Тук имаме налице претоварване на крематориумите в началния стадий заради експонентата на развитие на заразата. И заразата подбутва всички с придружаващи заболявания, които са предимно стари хора. В този смисъл тя е спусъкът, а не оръжието. И сега идва моментът на икономическите последствия, които са неизбежни при въвеждането на такъв всеобщ карантинен режим. Това, според мен вече е продължение на тезата, че вирусът е синтезиран. Първоначално П. Пасков го нарича изтърван, но после развива теорията за стария път на коприната, за да включи ситуацията в Италия и по-точно маршрута на някогашните мощни морски републики Венеция-Генуа. Тук вече счита косвено, че не е изтърван, а е нарочно действие. Твърде възможно е всичко да е прецизно изчислено - светът няма да се затрие, но нещо съвсем ново ни очаква след това в социално-политически и икономически план. Ако се заслушаме, все по-често се чува как светът вече няма да е същият или както казва Георги Господинов - светът изведнъж стана светът от вчера.
                    Last edited by pinoccio; 17.03.2020, 19:15.

Коментар

Тази сюжетна линия със селото ми хареса!
                      Обаче, замонашването май вървеше заедно с отказ от всички слабости на плътта и греха

Много от запасите, които сега се трупат, в един момент трябва да имат приложение и като ти идваме на гости с пълни дисаги, предпочитам среща със светски, а не с аскетичен човек
                      Хер, ти стопли измръзналото ми сърце Затова за греха ще споделя, че легитимирах всички греховни права на котарака и ще се уча от неговите възходи и падения, така и така се държиме като животни, може да взема некоя мъдрост от тях. Шегувам се.
                      Като каза за запасите. ето още една тема за размисъл. Отивам преди час до селския магазин. Вътре вони на хлор убийствено. Може да зашемети човека, за вируса не знам. Хляб няма. Отивам до другия магазин - хляб няма. (веднага стоплих какво се случва - просто по селата най най-важната стока е хляба, а не ракията примерно, щото ракия и вино има у всеки ) Продавачката ме съжалява и казва искаш ли да ти запазя хляб за утре !? Аз се смея и казвам, а каротфи имаш ли? Тя - колкото искаш. Ами оше по-добре тогава, давай 2 кила и като няма хляб ще ядем пасти Тя се отпусна и сподели - купуват по 3-4 хляба, складират по фризери, сакън да не умрат без хляб (това е разбираема за мен народопсихология) но я успокоявам - За какво им е хляба ако се гътнат и не могат да го изядат?! Тя сякаш досега не се е сетила , отговаря - ама верно!!! Успокоявам - не се притеснявай, след като натъпчат фризерите, ще се кротнат

Коментар

Това с блокирането на Банско ми мирише на вътрешно политико-олигархични ходове/борби под формата на "карантина".

ПП. Слънцето залязва, пъпките на джанките червено зеленеят в контражур.
                        Ти да не си Пламен Пасков?

Коментар

• нещо става в Италия .... димна завеса ли е коронавируса?Оказа се че е вярно 37 хиляди американски пехотинци са в Сицилия
                          приятел от Италия потвърди че е пълно с американци
                          Това което аз построих , вие не може даже да го боядисате

Коментар

Аз напълно умишлено се въздържах от изричане на каквито и да е лични оценки по отношение на хипотезата на Пасков.

Вчера направих идентичен ход при постването на една статия с мнение на Г. Марков. Изрично заявих, че този акт няма връзка с моето лично мнение, строго информативен е, но това не попречи да стана обект на критика. Няма никакъв проблем с критиката сама по себе си! Сега напрежението е голямо, хората са изнервени и по мое скромно, субективно и неангажиращо мнение, можем да си спестим тук във форума поне личните дрязги.

Доколкото ти много вярно си напипал един от реално съществуващите проблеми, чувствам се градивно провокиран да споделя, че все пак има елементи от теорията и изказаните съждения на Пасков, които ме хвърлят в моралнин дилеми.

Искам да отгранича думичката, която си ползвал - САМОТЕК.

Пасков не го е изрекъл в прав текст, но формалнологическият анализ на неговите тези лично мен ме води до един неприятен извод. За да запазим обществото, в частност икономиката, не трябва да изпадаме в крайни мерки, което само по себе си неизбежно ще доведе до завишени показатели на тежки последици, включително смъртност при възрастни индивиди и други такива с влошен имунен статус и съпътстващи заболявания.
                            Аз лично не се справям със смилането на една подобна "теза", още повече че не съм наясно в дълбочина със заразата.
                            Начев,вече е много късно за всякакви философии......както и да постъпим все ще бъдем прецакани.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

Toя пък спец по всичко, на всяка манджа мерудуя.
                              Ми те най много са в София - по тая логика трябва се почне със столицата. И то скоро.
                              Това с блокирането на Банско ми мирише на вътрешно политико-олигархични ходове/борби под формата на "карантина".

ПП. Слънцето залязва, пъпките на джанките червено зеленеят в контражур.
                              Last edited by Николайко Перник; 17.03.2020, 19:04.

Коментар

Mia, откривам прилики с Чистилището
                                Не си далеч. Днес направих една ,,зашеметяваща,, фотосесия на тема чистота. Но тъй като не мога да я кача, с две думи- мокри кърпички и още други ,,чистоти,, по земята на дома ни- Природа.
                                Та въпросът ми е как така всички ни е страх да не се заразим, а не ни е страх, че заразяваме дома ни?
                                Знанието само по себе си не струва много, ако липсва въображение.

Коментар

Working...
                                X