IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Заразяването е вероятностен процес, и носенето на маска силно намалява вероятноста от зараза. В самата статия се говори точно за същото, че маската донякъде предпазва устата и носа, но не предпазва очите. Журналиста обаче е сложил популистко заглавие, което не отговаря на написаното вътре в статията.

Разбира се при неправилна употреба една маска може да повиши вероятноста от зараза, но това мисля че всички вече го знаят. Маската трябва да се използва кратко време (няколко часа) и след това да се дезинфекцира - напр. с парна ютия, и след това изсушаване пак с ютия. Също така трябва да се внимава да не се пипа с ръцете маската, а след това устата, носа или очите. Мероприятията са комплекссни, и в тяхата съвкупност наистина спомагат за силно намаляване на вероятноста от зараза.

ПП: Това е мое лично мнение.
    Понеже моите очи сълзят, многократно на ден обирам влагата с кокалчето на фалангата на показалеца. Сами е най-лесно да се инфектираме, ако сме били в котакт със заразен материал. Маската може и да помогне при пряк, лизък контакт със заразен. Тя е до тук. Ще рече, да я носим когато сме сред много хора или ще говорим отблизо с някого. Но сега по магазините е разредено. Маската почти няма да свърши работа. Гледах една аптекарка, освен маската, беше с предпазен прозрачен щит на главата.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
      матеев, ще ме прощаваш, но в момента звучиш супер клиширано и сервилно. Според мен де, не според народа Затова и ще ти отговоря с клише - ако трябва да се возиш в самолет, на кого ще повериш управлението - на този, който е най-готин и са го избрали "народно-демократично", или на този, който има диплома да кара самолет, пък дори да го мразиш, ненавиждаш, да е курвар, тъпак и т.н.? Та в този ред на мисли, според мен, трябва да се слуша именно доцент Мангъров, а не годжито в униформа. Виж, ако трябва да ме оперират, ще се доверя на генерал Мутафчийски, а не на оня гаргамел-инфекциолог, ако ще по 15 пъти на ден да го дават по телевизията (отново нарочно опростачвам, щото съм олигофрен).

Бъди здрав и дано бизнеса расте!
      Защо трябва да слушаме доцента? Всеки обича да приказва докато не стане лошо. Същите приказки как това е едно леко вирусче много по безопасно от грип Б ни го говореха точно професор Кантарджиев и "годжито в униформа" всичко е наред няма страшно и така на татаък. Само дето сега и Генерала и Кантарджиев са на друго мнение. Това вирусче защо е препълнило всички болници в Италия? Хора умират по домовете си. Имаше клип в тубата споделен и от Ал Джазира за брат който не може да изнесе трупа на сестра си и моли за помощ. Ако нас ни застигне това кажи какво ще правим? Ние не сме Италия нито имаме тяхното здравеопазване което е едно от най-добрите в Европа. Защо за това леко вирусче по леко от грип военни камиони изнасят труповете? Тук лекарите искат даже да напускат. Ако пламнем както Италия не икономика няма да имаме а държава. Тук ако стигнем 500 смъртни случай поради народопсихологията пак никой няма да работи и ще се крие по домовете си и без наложена карантина. Моята теза беше парковете и градинките да бъдат затворени за разни лумпени и маргинали, разни вегани и кучкари. Искаш да си разхождаш кучето ок, но сам без да се събираш на групичка. Без деца и всякакви гамени да се събират по градинки на сладки приказки и после да сеят зараза към хората които спазват предписанята на властите. Значи може да има хора наредили се на опашка на 2 метра( в момента гледам магазина отсреща) за да опитаме да спрем заразата а някакви олигофрени да ритат топки по паркове, да се разхождат по 4-5-6-7-8 човека на групички. какъв е смисъла тогава от мерките? Ми айде да се разболеем всички от това леко грипче и да се свършва
      Last edited by prectical; 20.03.2020, 12:36.

Коментар

Майко мила, апокалиптиците сън не ги лови, цяла нощ са писали, даже годжито са викали да чете - заеви, другарко. Пичове, апокалиптици, да ви питам едно логично въпросче - абе вие как си я представяте тая? Та значи правим следното - 3 седмици абсолютно пълна карантина, ма спираме всичко, ма няма храна, ма няма лекарства, няма болни, няма нищо - 3 седмици абсолютно пълна карантина, всеки си седи вкъщи, фотосинтезира (нали там пречиства се според всякакви там вярващи и невярващи), прави деца, абе който каквото иска. Който излезе навън - с калашника и на място, даже няма да го копат, събират ги на едни купове и толкова. Та след три седмици отваряме вратите, приветстваме този нов свят, стартираме отначало и здравей, живот. След два дни се връща някой от гурбет и пак повтаряме всичко отначало....

усещате ли се в какъв филм се вкарахте сами? Или още не се усещате и ще започнете да го усещате като ви уволнят от работа, щото потреблението паднало, никой не иска да ходи на бар, няма покупки на автомобили и т.н.? И после какво - за всяко грипче ще затваряме държавата и ще обявяваме военно положение, щото умряла една бабичка на 80 години с 5 инсулта и 6 байпаса, дет не е ясно от какво точно е умряла (нарочно опростачвам, за да почнете да ме псувате, че нали съм олигофрен - всеки живот е ценен, всяка смърт е трагедия, но от трагедията на 3-5-50 умрели, без значение дали са пенсионери или деца, трябва ли да уморим от глад, скандали след безработица, липса на консумативи и т.н. стотици хиляди?)

берти хубаво ви е дал статистика - позагледайте се в тези статистики, може пък да ви светне нещо? Прочетете отново и какво е казал доцент Мангъров, ще го цитирам отново, дано някой го схване:

Е, предполагам, че поне доцент Мангъров не е олигофрен и идиот като мен, но знам ли, може и той да е такъв!?!?!
        Груев,ще ти дам две-три цифри....На теб оставям сметките...
        https://dariknews.bg/novini/bylgarii...-legla-2216431

"......Към настоящия момент(12 март- моя бел. )функционират 740 инфекциозни легла у нас.....Капацитетът на инфекциозните клиники и отделния в България за приемане и лечение на пациенти с COVID-19 може да бъде удвоен в рамките на 24 часа при необходимост...."
        https://nova.bg/news/view/2020/03/20...3%D1%81%D0%B0/
        ".....Италия е най-засегнатата от коронавируса европейска страна. 475 смъртни случая там бяха обявени само в сряда, 93 от тях - в град Бергамо..."

След като само вчера в 120 -хилядно Бергамо от коронавирус са починали 93-ма,можеш ли грубо да се опиташ да предположиш, колко в Бергамо са настанени на инфекционни легла(според мен поне пет-шестстотин) и след това ,като предположиш да погледнеш пак ,колко общо инфекциозни легла разполагаме в цяла България?И това при положение,че ние разполагаме с над средния брой легла в Европа.....

Доцент Мангъров може и да е изключителен вирусулог ,ама ми се струва,че му се губят горните сметки.....

Коментар

• Темата за вируса наистина е сериозна. Но ..., малко усмивки никога не са излишни. Още повече, че идват от града с карантина.

Бариера

Под карантина ни турия,
          цало Банско заградия.
          Одвечер се прибирам,
          на бариерата запирам.
          Проверява ме субект едър,
          бетер като Дарт Вейдър.
          С пелерина, очила и маска
          и налупил военна каска.
          Джаджа лазерна извади
          и в челото ми се прицели.
          На метър от мене седи
          и през маската гърди.
          -Се е лесно на флазене,
          ма сетне нема излазене!
          Бегай се, дорде е време
          и нанам-навам да нема!
          Набърже ме дезодорира
          и цалия дезинфекцира.
          Бариерата високо дигна,
          ошашавен дома ме пусна.
          Александър Думанов

Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
          Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

обърнете внимание на статистиките

https://www.worldometers.info/

тази година до момента от глад за умрели

2,432,836 People who died of hunger this year

със спирането на глобалната икономика вероятно ще са много повече....
            Късно е за предупреждения. Световният мол изгърмя. Бегайте към дюкяните и лавките. Ама не лафките.

Коментар

• Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
              Опасността от зараза е по-голяма ако носите маска!

https://novinizateb.com/2020/03/17/%...TPanAZW7sBfkxo
              Заразяването е вероятностен процес, и носенето на маска силно намалява вероятноста от зараза. В самата статия се говори точно за същото, че маската донякъде предпазва устата и носа, но не предпазва очите. Журналиста обаче е сложил популистко заглавие, което не отговаря на написаното вътре в статията.

Разбира се при неправилна употреба една маска може да повиши вероятноста от зараза, но това мисля че всички вече го знаят. Маската трябва да се използва кратко време (няколко часа) и след това да се дезинфекцира - напр. с парна ютия, и след това изсушаване пак с ютия. Също така трябва да се внимава да не се пипа с ръцете маската, а след това устата, носа или очите. Мероприятията са комплекссни, и в тяхата съвкупност наистина спомагат за силно намаляване на вероятноста от зараза.

ПП: Това е мое лично мнение.
              Last edited by Mateev; 20.03.2020, 12:31.

Коментар

• Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
                Интересен пост, предвид възрастовата група която убива вируса.

пп
                не е първия такъв вирус и сме още много далече от постижението на предния, попрочети за Азиатския грип, за Хонгконгския.....
                невежеството е блаженство!
                Зазчо тоя вирус убива всеки когото реши.Не можеш да се скриеш.Докторите казват че по бързо унива хора със съпътстващи тежки заболявания...Колко далече и къде сме е още много рано да твърдим...

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                  Имаме си управляващи, които ние сме си ги избрали, и тяхната задача е именно да вземат важни решения. Имаме си и опозиция, която пак ние сме си я избрали, и нейната задача е да критикува решенията на управляващите. Всички останали мнения на членовете на стадото нямат абсолютно никакво значение.

Които иска да му се чува думата, ами да си създаде партия, да убеди народа да гласува за него, и после да управлява съгласно собствените си виждания и разбирания. Да, ама как да се случи това, след като дори в един форум не може да убеди 20 човека да му вярват, а има претенции да му повярват милиони?

Та така стоят нещата със самоповярвалите си пропагандатори. Всеки от тях си има собствена теория, но явно мнението на масите е друго, а при демокрацията човек трябва да се съобразява с него.

И още нещо - хубаво е във форума да се споделят различни мнения по даден въпрос, но възпитаните и разумните хора не пропускат да споменат "Според мене това е така ......".
                  ти кажи твоето ПМО какво казва - демокрацията или комунизма и режима ще се справят по добре с "извънредното положение" вирус?
                  Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

матеев, ще ме прощаваш, но в момента звучиш супер клиширано и сервилно. Според мен де, не според народа Затова и ще ти отговоря с клише - ако трябва да се возиш в самолет, на кого ще повериш управлението - на този, който е най-готин и са го избрали "народно-демократично", или на този, който има диплома да кара самолет, пък дори да го мразиш, ненавиждаш, да е курвар, тъпак и т.н.? Та в този ред на мисли, според мен, трябва да се слуша именно доцент Мангъров, а не годжито в униформа. Виж, ако трябва да ме оперират, ще се доверя на генерал Мутафчийски, а не на оня гаргамел-инфекциолог, ако ще по 15 пъти на ден да го дават по телевизията (отново нарочно опростачвам, щото съм олигофрен).

Не ми се сърди, но аз също си промених начина на изразяване във форума, като се старая да бъда максимално обективен и да не показвам емоциите си на всеослушание. Мисля, че това е правилното, и съжалявам, че в миналото съм имал обидно-подигравателен стил. Двамата с тебе имаме много общо - емоционални сме и трудно се сдържаме. Аз обаче вече работя по тази моя отрицателна черта и се опитвам да се самоконтролирам..

Демонстрирането на емоции не прави едно твърдение да изглежда по-вярно. Точно обратното - настройва някои хора срещу тебе/мене. И затова в момента се опитвам да се сдържам. Когато цитирам чуждо мнение - давам линк към оригинала. Когато разказвам мое мнение - веднага пиша "Според мене ....".. Освен това се опитвам да бъда сериозен, зящото темата е сериозна, и четящите очакват сериозно отношение. Иначе също съм склонен да пускам майтапи и бъзици, но не и в тази тема.

Коментар

• Това го казах и аз, но един тиквеник тука ме нарече малумен

Маските помагат, но ако се спазват стриктно правилата как да се носят, как да се махат и как да се съхраняват и сменят.

Аз самият ще започна да нося маска, но пак повтарям, това е нож с две остриета. Внимавайте как ги носите.

Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
                      Опасността от зараза е по-голяма ако носите маска!

Коментар

• Опасността от зараза е по-голяма ако носите маска!

Коментар

• Агенция “yлови” 8104 бългаpи, върнали се от чужбина. Къде са у нас. https://www.24chasa.bg/novini/articl...BiQv7jtFN33N3g

Коментар

• матеев, ще ме прощаваш, но в момента звучиш супер клиширано и сервилно. Според мен де, не според народа Затова и ще ти отговоря с клише - ако трябва да се возиш в самолет, на кого ще повериш управлението - на този, който е най-готин и са го избрали "народно-демократично", или на този, който има диплома да кара самолет, пък дори да го мразиш, ненавиждаш, да е курвар, тъпак и т.н.? Та в този ред на мисли, според мен, трябва да се слуша именно доцент Мангъров, а не годжито в униформа. Виж, ако трябва да ме оперират, ще се доверя на генерал Мутафчийски, а не на оня гаргамел-инфекциолог, ако ще по 15 пъти на ден да го дават по телевизията (отново нарочно опростачвам, щото съм олигофрен).

Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• над 100 хиляди години еволюция и накрая да ни съсипе едно вирусче. Е няма как да стане.

Коментар

..... И после какво - за всяко грипче ще затваряме държавата и ще обявяваме военно положение, щото умряла една бабичка на 80 години с 5 инсулта и 6 байпаса.....
                                Имаме си управляващи, които ние сме си ги избрали, и тяхната задача е именно да вземат важни решения. Имаме си и опозиция, която пак ние сме си я избрали, и нейната задача е да критикува решенията на управляващите. Всички останали мнения на членовете на стадото нямат абсолютно никакво значение.

Които иска да му се чува думата, ами да си създаде партия, да убеди народа да гласува за него, и после да управлява съгласно собствените си виждания и разбирания. Да, ама как да се случи това, след като дори в един форум не може да убеди 20 човека да му вярват, а има претенции да му повярват милиони?

Та така стоят нещата със самоповярвалите си пропагандатори. Всеки от тях си има собствена теория, но явно мнението на масите е друго, а при демокрацията човек трябва да се съобразява с него.

И още нещо - хубаво е във форума да се споделят различни мнения по даден въпрос, но възпитаните и разумните хора не пропускат да споменат "Според мене това е така ......".
                                Last edited by Mateev; 20.03.2020, 11:49.

Коментар

Working...
                                X