Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • ‎ Серхио Леоне и Енио Мориконе в клас заедно в четвърти клас..

  Коментар


  • Мадона...жалко! Всеки плаща за грешките си!

   12


   Коментар


   • Златен печат на цар Иван Асен II. РИМ Велико Търново.

    Коментар

    • “По причина че не говореше по арнаутски, той си служеше с българския език, за да разправя гръцката книга на албанските деца, които говореха и по български...“

     “Заедно с нашето пристигане аз забележих, че идат по брега на езерото десетина селски деца с торбички през рамо. Попитах какви са тия деца и получих отговор, че това са мънастирските ученици от околните албански села; те дохождат в мънастирското училище да се учат на книга.
     - На какъв език им се предава? Попитах.
     - На гръцки? ми отговориха.
     - Е говорят ли те гръцкия език?
     - Не, и дума не разбират.
     - Е добре, как се споразумява с тях учителя?
     - По български.
     По-после се запознах със священника, който служеше и за манастирски учител. Той беше гъркоманин от Охрид. По причина че не говореше по арнаутски, той си служеше с българския език, за да разправя гръцката книга на албанските деца, които говореха и по български.
     Оригинално преподавание, нели?“
     Шопов, Атанас. Из живота и положението на българите във вилаетите. Пловдив, 1893, с. 318.

     Коментар


     • Портландската ваза е известна в историята на изкуствата като най-красивото произведение на античното изкуство, изработено от стъкло. Представлява декоративен съд с височина 25 см и обиколка 56 см., избработен от двуслойно тъмносиньо и бяло непрозрачно стъкло, върху което с методите на резбата е изпълнен релеф с изображение на седем фигури на богове и смъртни. Тази техника наподобява резба на камей от многослоен скъпоценен камък. Предполага се, че е направена в Рим между 30-20 пр.н.е. - т.е. по времето на Октавиан Август.
      Британски музей, Лондон.

      Коментар      • Това е снимка на Бил Гейтс на опашка за хамбургери в Сиатъл.

       Коментар


       • "Девата с младенеца", худ. Жан Фуке. Фуке бил натоварен от френския крал Шарл VII да нарисува Богородица, като използва за модел своята метреса Агнес Сорел. Вижда се, че кралят е имал вкус. Агнес се ползва със статута на официална фаворитка на краля, което е новост, до този момент метресите на френските крале винаги са оставали в сянка. Тя първа налага модата на дълбоките деколтета, сложните ѝ прически наподобяват истински пирамиди, роклите ѝ са с осемметрови шлейфове и са обшити със самурени кожи. През 1444 г. кралят ѝ подарява бижута на стойност 20 600 екю, сред които е и първия познат по това време обработен диамант. Освен красива жена Агнес е изкусна интригантка. Тя успява да наложи своите приятели на краля, както и да спечели симпатиите на неговите съветници, които виждат чрез нея начин да получат благоволението на краля. Благодарение на умелите ѝ ходове за няколко месеца Агнес получава от Шарл VII замъците Боте-сюр-Марн, Вернон, Исудюн, Роксезиер и Лош.

        Коментар


        • Със своите 680 години живот Legio V Macedonica е най дълго съществувалия легион в римската история

         За последен път се споменава в началото на шести век. Разквартируван в Colonia Ulpia Oescencium, днешното село Гиген,на устието на река Искър.

         Коментар

         • Кралицата на Холандия. Държава два пъти по-малка от България.
          Брутен вътрешен продукт - над 1 трилион долара. (1 000 000 000 000) . Колкото на цялата Руска федерация, но без да има петрол, газ, злато, диаманти.
          Просто там хората работят, творят, мислят, създават.
          Те не са "освобождавани" от Русия и там руски ботуш не е стъпвал.
          Впрочем, почти целия ни разсад на арпаджик и картофи идва от Холандия, както и голяма част от салатите и цветята.
          Това им е между другото. Покрай бялата и черна техника...
          Там не е възможно съветска мутра като Борисов да се докопа до властта.
          Там хората мислят нормално.
          Та, това е Кралицата на Холандия, която отива на откриване на музей.
          Как не са се сетили да я турят в джип на НСО, не знам?!
          Да вземем да им пратим Бойко Борисов, да ги научи на държавност, на стил...
          Па, да им прокара и на тях един руски газопровод с 3 милиарда лева, ама за към Англия , примерно, щото и на нас не ни трябва още един руски газопровод (строен с наши пари) , па да им подсигури и монопол на Лукойл, па да вдигне и там на брега още един сарай за Доган, и него да го пази НСО...

          Коментар


          • Дойче шуле

           Началото на ХХ век в Пловдив е ознаменувано с появата на немското училище Дойче шуле. То отваря врати през 1901 г., а първите ученици в него са деца на немски семейства в Пловдив.

           Първият директор е Алфред Бьокл, а 10 г. по-късно на негово място идва пристигналият от Берлин Алфред Ахтерберк.
           С годините броят на учениците се увеличава, а в Дойче шуле се записват не само германчета, но и българи, евреи, арменци. Така сградата отеснява и дружеството на Дойче шуле решава да купи стара къща на ул. „Станционна” – днешната ул. „Иван Вазов”. Строителството обаче се отлага години наред.

           Едва през април 1927 г. става освещаването на основния камък. Проектът е на софийския архитект Станчо Белковски, а триетажната сграда е завършена за пет месеца. В новото училище постъпват 575 деца. Само година по-късно сградата е сериозно увредена от голямото земетресение и строителите се завръщат отново в нея. След ремонта в зданието се нанасят Немско-българското културно дружество и Германската народна библиотека.
           След като Хитлер взима властта в Германия, от Берлин настояват Дойче шуле да започне яростна пропаганда на националсоциализма. Така през 1944 г. училището спира да съществува, а по-късно в сградата се настанява Музикалното училище.           Коментар


           • Знаете ли че трите столици на институции на ЕС говорят френски? Брюксел, Страсбург и Люксембург. Във Франкфурт е ЕЦБ но там официален език е ангрийски.

            Пита се. Ако ЕС се централизира ще стане ли френският новият общ език (след 100 г. например) бидейки езика на администрацията?

            Коментар


            • https://debati.bg/mayer-lanski-mozak...a-prez-20-vek/

             ЛюбопитноНовина Майер Лански – мозъкът на мафията (СНИМКИ)

             копирано от: https://debati.bg/mayer-lanski-mozak...a-prez-20-vek/

             Коментар


             • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
              Кажете на този от Фейса, откъдето е снимката, че евреинът Лански е от еврейската мафия в САЩ, може да е имал кооперация с Коза Ностра, но по никакъв начин не я е създал.

              Коментар

              • Кан Мотун създал най голямата Империя в Човешката история

               БЪЛГАРИЯ НА ТРИ ОКЕАНА !!!

               Около 198 г. пр. Хр.–Великият Български Владетел кан Мотун(200-174 г. пр. Хр.)-от рода Дуло
               (син на Кан Тюмен), завладял Китай за 200 години пленява китайския император Лиу Панг заедно с 320 000-та му армия и поставя Китай във васална зависимост от Българите.

               Кан Мотун (владял 27 народи през II в. пр. н. е. от Каспийско море до Великия океан, вкл. Япония, до Кашмир на юг. Издал закон: "Който продаде или подари даже педя българска земя на чужденци - за бъде наказан със смърт").

               2. Около 375 години Великия Български Владетел Кан Ишка (110 - 144 г.) - от рода Дуло. управлява Великата Кушанска Империя достигнала най-голямото си могъщество при неговото господстване и обхващаща териториите на днешните държави Афганистан, Таджикистан, Киргизстан, части от Китaи , Казахстан, Узбе-кистан, Туркменистан, Иран, Пакистан и Индия.

               3.Българската мощ достига своя връх при управлението на легендарния вожд КАН Атила (434 - 453 год.) от рода Дуло подчинил под властта си територия от Франция до Китай.Поставил на колене Константинопол и Рим, той остава в историята с прозвището Бич Божий (Flagellum Deum). Заветната цел на Атила била да Унищожи робовладелската Римска империя разсадник на расова разпуснатост, нравствена развала и разврат, да освободи поробените народи и да създаде от Европа и Азия една могъща Арийска Империя, устроена на здравите и високи нравствени принципи на древните българи да построи нова световна държава със справедливо обществено и държавно устройство.При неговото управление Българската империя стига до размери покриващи се с тези на родственика му Кан Мотун.

               Летописецът Йордан пише в своята “История на готите”:

               ”От земята на Българите се разпростря яроста на хуните върху народите”(ГЦ а, 110)

               Тази цивилизация Римската империя, както и цялата култура на античността, са се основавали на разточителното използване на робския физически и умствен труд на жителите на завзетите от Рим провинции-Тракия, Галия, днешна Германия и др. Рим управлявал с камшик в него царували неправди и тирания. Жесток бил Рим-“Правото на силния” бил негов девиз.Римския писател Салвиан (V век) пише: “Те търсят при варварите римска човечност , тъй като не могат да понасят варварската безчовечност на римляните…. Те предпочитат да живеят при варварите като роби но фактически свободни, отколкото в римската държава формално свободни но всъщност роби.” Християнските народи отчитайки прегрешенията си относно Христовия морал нарекли Атила-Бич Божи, дошъл да ги наказва.

               Кан Атила бил високо надарена личност, притежаващ хунорска държавна мъдрост, древнобългарска култура, дипломатичен такт, пълководен талант и неизтощима енергия.Главната квартира на кан Атила била в центъра на Германия. Някои германски родове давали войници за охрана: Англи-пазители на крайбрежията (от български “Анг”-Вода) и Сакчи-пазители на сушата. След смърта на Атила за да се спасят от преследвания, Англите се преселили на острова и го назовали със служебното си име Англия. Сакчите потънали из дълбините на Германия. Немския народ е съхранил спомен за господството на България в Европа като направил Атила герои в своя епос “Песен за Нибелугите”.

               Ода за АТИЛА

               Атила име свято и велико, най-българско и чисто. Като гръмовен вихър над Европа разпростряно. Като Слънцето Арийско за враговете ни жестоко. Като морски бриз за своите гальовно, Като Боговете древни за народите справедливо. Ний носим твойто име в сърцата наши. Преливат от възторг българските ни души. Разчупи ти “Бичът Божи”, оковите на Рим. Разкъса ги, дари народите арийски. със Свобода , Щастие и Ред. Духът ти огнен обладал бе българската конница велика, разтърсила Мидгарда свят.

               Достоен син на древний род Дуло бе Ти, От безбрежните поля арийски долетял.В чертозите неземни вдишал първия Вселенски Дъх.Но дойде време да покажем как Българската конница велика тъпче, Чуждорасовата сган, вероломна тъпа,От теб Атила, ний черпим сила за битката сегашна, И множат се воините на Расата.Бийте се герои, за нас ще дойде лекокрилата дъщеря на Один Богът-Могъщ и във Валхала ще намерим вечен покой, там където вечни са народните герои, на Атила, Исперих, Крум и Омуртаг синовете смели.

               Събудете се чеда на Атила за битка последна с врага жесток, за битка без жал и пощада.Ний не ще пощадим тез що отровиха сърцата ни Ний идемъ отхвърлили робския стон, горди, Изправени,твърди, като воините на Атила, враг чуждорасов не ще пожалим,вражеските орди,от Родината ни Свята ще изметем, Като Атила ний ще изгорим този свят на Гнилоч, неправда и Печал.

               Вдигнете българи достойни ,знамената древни, на Атила, пряпорците бойни. Злото да прогоним чуждо и лъжливо, ний нищо, От тях нещем, ний идемъ горди българи с марш гръмовен, за мир живот за хляб и свобода И дорде сме живи в стегнати редици без милост, И без страх Война ще водим срещу този декеденски Свят, свят на Злото и Смъртта, идвайки от вековете, Многохилядни да отмъстим сме длъжни, да утвърдим вечните Атилови стремежи, и да възкръсне нашата Хиперборея по-красива и по- величествена и от преди дори.

               И дорде в нас гори българското-арийско.Ний идемъ, арийци благародни в единен Кубратов сноп. Ний идем децата на Атила, за подвиг нов и величав, Да възвисим подвига му славен, като буря страховит.Да си прославим Родовете, да умрем или да Победим. Врагът е жесток. Но той трябва да бъде победен И ний ще победим! Бързо и Безпощадно! Защото В сърцата ни е величието на Бялата на Арийската раса Защото благородството трябва да победи духовната нищета.Защото в желязната ни Воля е нашия дом Европа. Защото от вековете древни на Бунт зов
               Е..ИМА И ТАКИВА ТЕОРИИ И ИСТОРИЦИ..

               Коментар               • Коментар

                Working...
                X