IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Lelq Разгледай мнение
    Твоя ли е рецептата
    когато ти си я правиш - си е твоя ))

пак за кексчета, една идея
    особено, за тези, които предварително си подготвят ...подготовката

в чашата кисело мляко, която слагаш в кекса, вечерта можеш да сложиш пак шепа стафиди и орехи/бадеми и така престояли ги включваш после в рецептата
    изненадващо добър е вкуса на ореха после

Коментар

В превод -
      Така ли ?
      Ми навремето през комунизъма, триочки викахме на едни бисквитки, с по три (3) дупки на равностранен триъгълник, две по две залепени със сладко. То си е пак линзери де.
      Баба ме научи на много неща.
      tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
        ... прибавям и шепа стафиди, престояли малко до омекване в коняк или уиски.....
        Предпочитам само соса и отделно прясно стафидно бяло грозде за мезе ....Днес взех гръцко - една кинта за един салкъм => 1 кило

После гасим ламбите,палим свещите :

Cafe Del Mar ~ In My Heart - http://www.youtube.com/watch?v=RhC3g6Za6cA

Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
          Триочки и линзери
          В превод -
          Така ли ?

Коментар

• Триочки и линзери
            tnm

Коментар

наистина е вкусотия сладка ))

към твоите продукти прибавям и шепа стафиди, престояли малко до омекване в коняк или уиски(квото имам в момента)

уфф, нещо се сетих за домашна торта сега - как я правите, с какви бисквити и кремче
              Твоя ли е рецептата

Коментар

уфф, нещо се сетих за домашна торта сега - как я правите, с какви бисквити и кремче
                Ред Пападополус ред сметана, ред пападополус, ред сметана. Отгоре смлени солени печени бадеми и по желание смлян шоколад. Сметаната, заквасена с пудра захар и ванилия

Коментар

Здравейте банда
                  Мисля , че ви е време за есенен десерт , след всички вкуснотии дето наготвихте , тези дни
                  Та това трябваше да е кекс с грозде , ама на мен ми се получи плодова пита с грозде Много е вкусно , есенно и ароматно ....
                  наистина е вкусотия сладка ))

към твоите продукти прибавям и шепа стафиди, престояли малко до омекване в коняк или уиски(квото имам в момента)

Коментар

• Здравейте банда
                    Мисля , че ви е време за есенен десерт , след всички вкуснотии дето наготвихте , тези дни
                    Та това трябваше да е кекс с грозде , ама на мен ми се получи плодова пита с грозде Много е вкусно , есенно и ароматно . Ta , това ви е нужно :
                    2 яйца
                    1 чаена чаша захар
                    1/2 чаена чаша олио
                    1 чаена чаша кисело мляко
                    2 чаена чаша брашно
                    1/2 пакетче бакпулвер
                    1 ванилия
                    1 чаена лъжичка канела
                    250 г зърна от грозде без семки
                    Яйцата и захарта да побелеят от бъркане , брашното пресято . Всичко се смесва , излива се в тавичка и отгоре се реди гроздето , като леко се притиска . Пече се 20-30 мин на 200 в предварително загрята и после се хапва . Като е готово изглежда , като златиста пита с дупчици в които се крият гроздовите зрънца . Гроздето на вкус остава все едно е без термична обработка .Да ви е сладко банда . Става за 40 мин. Не мога да цитирам източникът , защото не се сещам от къде я видях , ама ако някой си я познае (рецептата) да знае , че е вълшебна и много благодаря за нея

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                      Ето един колега как го прави от друг форум:
                      -----------------------------
                      Боб
                      "...Забравих да пиша,че солта я слагам накрая.
                      --------------------------------------------------------
                      ....
                      Има няколко Закона в ...кухнята )
                      аз съм малко фрии и не гледам закони, но наистина има няколко, които съм приела за даденост )
                      Това е един от тях.

За боба - сол накрая.
                      За картофи - в началото
                      За боба - малко олио в началото! ...за да стане мазен
                      (обикновено при готвене гледам олио, зехтин да е в края, но зависи...)

иначе, от малките тайни из кухнята на боба -
                      Преди готвене - вряла вода и половин час, примерно, бобчето кисне в нея, като слагам щипка сода
                      после, измива се боба и бам в тенджерата или гювеча

Коментар

• Ся маам ЛЕЩА !!!
                        tnm

Коментар

"Аз първо го кипвам в тенджера и му сменям две води.След това го изсипвам в гювеча,слагам настъргани моркови, няколко скилитки чесън,джоджен,половин глава лук,нарязан на ситно,малко черен пипер,1-2лъжици ракия-за да уври по-добре,3 печени червени пиперки пак на ситно нарязани.Слагам повечко вода,защото ще ври доста дълго време.Слагам гювеча в студена фурна и включвам на две от възможни четири степени.Когато бобът е почти готов му слагам една подправка,която знам от баба си-рогата мерудия,тази подправка за мен е вълшебна,но доста силна и затова слагам няколко рогчета.Ври още половин час и изключвам фурната.Правя запръжка от останалата половин глава лук и червен пипер.Изсипвам в гювеча,малко кашичка от вода и брашно,разбърквам добре и оставам във фурната,да поври докато тя изстине.Става невероятно вкусно и каквото и количество да направя винаги свършва бързо! Забравих да пиша,че солта я слагам накрая.

Нещо неясно?

П.П. От уики-то:

Градински сминдух = (тилчец, чимен, пой, крива мерудия, рогата чубрица) ....

Ще го направя така с малки модификации.
                          Иначе чимена е коренът/грудките на растението известно като сминдух. Това което е известно и популярно като сминдух е изсушените листа на същото растение. Чименът се ползва/го ползвам като правя от моето известно "сухо", така наричам пастърмата която правя. Не знам защо тази която продават в магазините ми лъха на нещо и отдавна сам си правя - хем е по вкусно, хем е по-евтино.

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
                            Ами така ще я бъде. Ще го кисна стандартно една нощ и после в кюпа.
                            Объркването ми идва от това, че си представям, че като се сложи гърнето в пеща и повече не се вади докато не е готово. Т.е. всичко се слага наведнъж в началото.

"Аз първо го кипвам в тенджера и му сменям две води.След това го изсипвам в гювеча,слагам настъргани моркови, няколко скилитки чесън,джоджен,половин глава лук,нарязан на ситно,малко черен пипер,1-2лъжици ракия-за да уври по-добре,3 печени червени пиперки пак на ситно нарязани.Слагам повечко вода,защото ще ври доста дълго време.Слагам гювеча в студена фурна и включвам на две от възможни четири степени.Когато бобът е почти готов му слагам една подправка,която знам от баба си-рогата мерудия,тази подправка за мен е вълшебна,но доста силна и затова слагам няколко рогчета.Ври още половин час и изключвам фурната.Правя запръжка от останалата половин глава лук и червен пипер.Изсипвам в гювеча,малко кашичка от вода и брашно,разбърквам добре и оставам във фурната,да поври докато тя изстине.Става невероятно вкусно и каквото и количество да направя винаги свършва бързо! Забравих да пиша,че солта я слагам накрая.

Нещо неясно?

П.П. От уики-то:

Градински сминдух = (тилчец, чимен, пой, крива мерудия, рогата чубрица) ....
                            Last edited by marandi; 28.09.2013, 17:32.

Коментар

Бобецът или го накисни за една нощ в студена вода да му падне ципата. Или го кипни във вряла вода и му смени 2 пъти водата.

Нататък няма значка как ще процедираш - солиш накрая кат' му слагаш кашичка с брашно и червен пипер, ако решиш.

1 към 4 съотношение боб - вода - и почваш от студена фурна на макс - да не пукнеш гювечето, като кипне я намаляш наполовина.
                              Ами така ще я бъде. Ще го кисна стандартно една нощ и после в кюпа.
                              Объркването ми идва от това, че си представям, че като се сложи гърнето в пеща и повече не се вади докато не е готово. Т.е. всичко се слага наведнъж в началото.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                                Любче ти фен на бобеца ли си?Ще ти кажа аз как го правя ако искаш
                                Фен съм на идеята на боб в гювеч във пещ или фурна на дърва.
                                Да, искам ако може да кажеш как се прави.

Коментар

Working...
                                X