IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Докога ще им търпим своеволията??? (архив до 7.03.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=583286

Избирателен ценз ще развърже ръцете за ромския проблем
    автор(и): Труд, прочитания: 2568, коментари: 17 Решимостта на Франция да експулсира български и румънски цигани фокусира общественото внимание върху ромския проблем. По данни на "Ройтерс" България е на второ място в Европа по брой на ромите - 800 000.

На първо е Румъния с 2 400 000. Статистиката у нас брои обаче само 370 000.

Според социолога Михаил Мирчев останалите, които се турчеят или българеят, са роми, които са се измъкнали от блатото и живеят по нормалния начин - чрез труд и спазване на нормите.

"Труд" предлага анализа на Мирчев как да се справим с проблема на тези 370 000, които през последните 20 г. се върнаха към предцивилизационните форми на живот в гетата.

Европейско ли е поведението на Франция, питаме се тези дни, докато очакваме първите наши експулсирани съграждани.

Франция е в сърцето на Европа, една от трите държави в ядрото на ЕС. Франция - няма спор - е демокрация, но се отличава и със силна държавност. Французите са космополити, хуманисти и в същото време националисти в кръвта си.

Те пазят себе си. Не се церемонят много-много и преминават към наказателни действия, когато едно компактно население не се държи според правилата на държавата и гражданството.

А какво правим ние?

В България има много хора и организации, които крещят, че дискриминираме циганите-роми.

Голяма част от тях обаче - около 300-350 хиляди живеят в гета и гетоквартали и спрямо тях държавата си позволява не дискриминация, а обратното - привилегии.

Какво друго, ако не привилегия, е да не си плащаш тока, да не поддържаш хигиена, да не уважаваш полицията, в случай че тя иска нещо от тебе...

Явлението се обозначава с понятието "позитивна дискриминация" - ощетяваш мнозинството, като даваш неестествени привилегии на малцинства.

За позитивната дискриминация има няколко причини. Първата е чувството за вина на обществото.

При социализма - в продължение на няколко десетилетия имаше комплексна и целенасочена политика спрямо циганското малцинство. Ако някой отрича постиженията на тази политика, той или е сляп, или е с идеологически промит мозък.

Социализмът окултури и приобщи към съвременните форми на живот голяма част от ромите. Към 60-те 2/3 от тях бяха неграмотни, в края на 80-те - само 1/3 (сега според НСИ неграмотността отново е нараснала до 60% - б. р.).

Огромна част от циганите, хора, които не обичат да ходят дисциплинирано на работа, бяха влезли в заводите, канцелариите, земеделските стопанства и т. н.

Преходът през 90-те започна с бърза деиндустриализация и близо един милион безработни. Първа и най-масова жертва станаха хората без образование и квалификация.

Изведнъж циганите-роми, които социализмът беше направил работещи, се оказаха на улицата и без надежда да си намерят цивилизовано препитание.

Втората причина за привилегиите е по линия на мизерията и асоциалността.
    Държавата остави тази общност на самоуправление, а тя се самоуправлява, връщайки се назад в историята.

Циганите, които се обособяват в компактни квартали, все повече изпадат в примитивни форми на живот. А държавата е все по-безпомощна да регулира бита, комуналните услуги, чистота и т. н.

Получават се "сиви зони", които са извън контрола на държавата. В тези сиви места населението се организира на племенен принцип и там никакви контролни органи и обществени институции нямат сила, власт и авторитет.

Осъзнавайки своята слабост, държавата започва да прави компромиси и да прощава на това население постъпки, които не се прощават на другите граждани.

Третата причина е в масовата криминалност.

Общността затъва в бедствие на неграмотност, структурна и дългосрочна безработица и по естествен начин става развъдник на масова криминалност.

И държавата отново проявава слабост. Вместо да въдворява ред, тя вдига ръце и се отказва. Престъпността става норма сред циганската общност.

Неусетно станахме толкова демократични, че загубихме мярката и сега трябва да се лекуваме от криворазбрана толерантност.

Неин израз е и понятието "роми", което политически беше наложено в началото на 90-те. Само защото някой реши, че било обидно да ги наричаме цигани.

Тъй като циганите-роми не са единна етническа общност, част от тях приемат името роми, друга го отхвърля. Европейците, за разлика от нас, не се срамуват да наричат ромите с термина цигани.

Проява на нашата неестествена срамежливост е и липсата на данни за циганската общност. Какъв процент от ромите са с криминални досиета, колко не си плащат здравните вноски и не са осигурени?

Има начин държавата да произведе тези числа и да ги има поне в секретните анализи. За жалост се съмнявам, че ги има и там.

Отсъствието на информация е израз не само на политическо безхаберие, но и на страх. Страх да се бръкне дълбоко в реалностите.

Проблемът е огромен, изкуствено утежнен през последните 20 г. и сега справянето с него ще бъде ужасно трудно. Днешните политици гледат в кратка перспектива - до 3-4 г., докато мине мандатът.

Безсилието на държавата и нежеланието на политическия елит да реши проблема, разбира се, са опасни за обществото. Отношението на всеопрощение към действията на ромите изострят настроенията срещу привилегированите групи и създават почвата за феномени като бръснати глави, неофашизъм и др.

Всяко явление започва да ражда своето противодействие - първо като напрежение, после като форми за контраатакуване.

Има ли изход?

Парите, които се хвърлят за решаване на ромския проблем, потъват в пясъци, цигански барони, в български полумафиотски структури. На практика те не отиват за благото на обикновения циганин...

Няколко нови спретнати къщички вършат работа за неколцина семейства, стига новодомците да не подпалят паркета.

Инициативи като "Ромско десетилетие" имат своята роля и нека се правят, ако обществото е достатъчно богато. В добрия вариант подобни мероприятия са в полза на няколкостотин души, а не на 300 000-400 000. Никой не бива да си прави илюзията, че това е начинът обществото да се справи с циганския въпрос.

А възможности за решения има. Да си представим, че се въведе образователен ценз за гласуване - който не е завършил VIII клас, да не може да гласува. Ако условието влезе в сила, големи цигански маси ще бъдат изключени от всеобщото избирателно право, защото не са покрили гражданския минимум за образование.

Като социолог, който брои бюлетините на избори, твърдя, че на последния парламентарен вот бяха купени около 200 000-300 000 гласа. Огромна част от тях са на хора от циганския етнос.

С въвеждането на избирателен ценз две трети от тази маса, която чака на опашка кой ще плати повече, ще бъде без право да гласува. Само с една промяна в закона първо, проблемът с търговията с гласове автоматично отпада.

Второ, партиите, които по този начин решиха да влизат в парламента и общинските съвети, ще загубят интерес да поддържат бедствието, наречено циганско малцинство.

На държавата ще се развържат ръцете, за да започне да решава проблема чрез акции, които го атакуват в корена. А не да действа на повърхността с пропагандна цел.

Решението за образователен ценз би било в рамките и логиката на демокрацията. То не е уронване на демократичността, както вероятно биха възразили мнозина. Би трябвало обаче да имаме смелост да говорим за подобни мерки и да ги прилагаме.

За модел могат да ни послужат всички държави, където се спазва законът. Където не се допускат компактни ромски маси и гета, изградени на асоциален принцип. В Словения, Чехия, Унгария също има цигани и полугета, но проблемите там са принципно различни от нашите.

Тези държави не са позволили ромските общности да деградират в такава степен, колкото в България.

Михаил МИРЧЕВ

Коментар

• Картофоподобната Тимберица е отрепка и мангалски лакей - казах го преди изборите, през последната година той доказваше всеки ден правотата ми.

В кризата, когато германците орязаха социални плащания за 20 000 000 000, тоя изрод повиши срокът за получаване на помощи за берзаботица от 12 месеца на безкрайност, щото на хъхряците "това им било препитанието" - да паразитират цял живот на наш гръб !!! И той и павианоидът Цветанов с пръст не смеят да пипнат кафявата чума, с каквито и истъпления да тероризира нормалните хора и данъкоплатци !!! По корем ще се повлече и ще докара държавата до фалит, само и само да им спечели гласовете, защожто знае, че нормалните хора вече никога няма да гласуват за него !!
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от emos Разгледай мнение
        Само не разбрах тоя Бойко какъв е българин или циганин ... с какво мислиш,че си по различен от него както и всички пишещи по темата.
        И аз това се чудя какъв е - видяхме на чия страна е като заклаха момчето и на Красна поляна в 2007 ма ... и за разлика от него не съм бил ни секретар на МВР ни кмет на София, нито премиер. И ще ти кажа каква разлика имаме още. Доброволен кръводарител съм, откак се помня и сигурно съм спасил и не един мангал, а него го било страх да гледа кръв (както сам каза, като го питаха дарявал ли е кръв някога)
        Какво да ти кажа повече човече. Харесвах го в началото, дори съм пуснал един глас за него на изборите, но както казва баджанака - "Въздухар и голям въздух под налягане излезе и тоя!"
        Last edited by Jay Gould; 24.08.2010, 19:38.
        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
          Ти война ли чакаш? Впрочем няма да се учудя да насъскат мангалите срещу българите, ченгетата да ги пазят докато ония размахват брадви и ножове, а Бойко пак да целува като в 2007 на красна поляна гъза на дон Цеци.
          Само не разбрах тоя Бойко какъв е българин или циганин и ако е българин с какво мислиш,че си по различен от него както и всички пишещи по темата.
          За българина идеалното място за живот е държава с железни закони спазвани от всички но не и от него

Коментар

• В България има над 200 000 ловджии, тоест хора, които притежават законно огнестрелно оръжие - тия хора могат за 48 часа да вкарат хъхряците в червената книга !!!
            За нещастие Жей е прав - най-вероятно ушевите еничари ще застанат на страната на мангалите срещу собственият си народ, начело с министърът си, който вече се съмнявам, че е от малцинството, ако съдя по уродливата му морда и тоталният му отказ да се справи с мангалският бандитизъм. А и ушевите са същи мангали - за нищо не стават, но са нагли и само искат да вземат, без да дават. Единствената разлика е, че хъхрю се ражда, а ушев го назначават.

Помните случаят от 4 юли - по Наказателният кодекс ушевите свини, наблюдавали бездействено зверското убийство на Боби Райнов би трябвало да влязат в затворът за по 10 години, но не само, че не са следствени, а дори не са прогонени от служба - а, като връх на гаврата, до майката на убитият момък бе изпратено писмо, че ушевите отрепки са действали АДЕКВАТНО И ТАКТИЧЕСКИ ПРАВИЛНО ?!? Да припомня - пристигнали на мястото преди сблъсъкът, малоумните еничари са насочили пищови СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ, принуждавайки ги да хвърлят камъните и дърветата с които са се опитали да се защитят, а после, когато хъхрещата измет се нахвърлила срещу тях само са гледали отстрани !!! Боби е бил трепан и клан поне 10 минути - свидетелство са буквално стотиците хематоми по тялото му, не е убит от случаен удар, а когато е повален от удар с лопата по главата и хъхрещите изроди са се разбягали, ушевите дори не са се сетили да повикат линейка - докторите са извикани от циганите от съседната къща !!!
            Ето това са "адекватните и тактически правилни" действия на ушевите свини за които ги хвали павианоподобният боклук Цветанов !!!

Доколкото зная от другият месец майката на Боби започва гладна стачка, търсейки правда за убитият си син...

Коментар

• Първоначално изпратено от emos Разгледай мнение
              Сега е момента да се развихрите какви мъжаги сте,като в ; днес БГ; Защото на улицата не е като в нета.
              Ти война ли чакаш? Впрочем няма да се учудя да насъскат мангалите срещу българите, ченгетата да ги пазят докато ония размахват брадви и ножове, а Бойко пак да целува като в 2007 на красна поляна гъза на дон Цеци.
              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Сега е момента да се развихрите какви мъжаги сте,като в ; днес БГ; Защото на улицата не е като в нета.
                За българина идеалното място за живот е държава с железни закони спазвани от всички но не и от него

Коментар

• Първоначално изпратено от Ravon Разгледай мнение
                  Цар Киро: Може да стане страшно като в Косово! Иначе може да стане страшно, като в Косово", каза днес той.
                  Нека тръгнат де Аз до сега мангал да стреля точно не съм видял, ама от съм виждал нашенци на упражнение номер 8 как се справят

Коментар

• Цар Киро: Може да стане страшно като в Косово!

Думите му са провокирани от продължаващите според него безчинства, които върши синът на бившата кметица на Катуница София Христева.
                    Миналата година пред заведението й в селото бе хвърлена самоделна бомба, и тогава тя обвини като поръчител Цар Киро.
                    "Не искам война с тях, всекидневно ми се обаждат хиляди цигани от всички краища, готови да тръгнат към мен, но аз ги спирам. Иначе може да стане страшно, като в Косово", каза днес той.

Коментар

• Първоначално изпратено от Perun Разгледай мнение
                      По конституция всеки има право на здравеопазване. Това кой и колко трябва да плаща се решава отделно, важното е че на всички хора трябва да бъде осигурено нужното обслужване и да няма дискриминационни действия.
                      Ами точно, че ИМА дискриминационни действия !!! Това че аз плащам осигуровки, а ако се наложи да вляза в болница, пак ме карат да плащам, а гнусният мангал се лекува безплатно, не е ли ДИСКРИМИНАЦИЯ ?!?

Щели да съдят лекари тия мръсни изроди... а те като нападат болници и линейки и бият медиците ?!?

Ами щом всеки има ПРАВО на здравеопазване, дай всички да спрем да плащаме и да искаме да ни лекуват безплатно !!! Аз пък настоявам, всеки, който не плаща, да бъде изхвърлен от здравната система, защото лекуването на неосигурени означава само едно - ограбване на платците !!! |Погледнете коя да е болница - пълна с мангали - тия нечовеци докараха здравната система до фалит, щото винаги имат права, но никога нямат задължения !!!

Иначе е вярно, че хъхряците пациенти и хората пациенти не се третират еднакво - хората плащат, и то по два пъти, а хъхряците се лекуват безплатно. Претенциите им при това положение доказват единствено безпримерната наглост на тая гнусна, нисша раса. Аз пък не желая с парите, които съм внесъл в НЗОК да бъде лекуван някой неосигурен хъхрещ урод, обгорял, докато е крадял жица от някой трафопост !!!
                      Last edited by Императорът; 24.08.2010, 10:05.

Коментар

• Първоначално изпратено от Hakkinen Разгледай мнение
                        А за здравеопазване не се ли плащаше или аз съм в грешка? На 200 мангусти сигурно се пада по един, който е здравно осигурен, на останалите ние им плащаме медицинското обслужване
                        По конституция всеки има право на здравеопазване. Това кой и колко трябва да плаща се решава отделно, важното е че на всички хора трябва да бъде осигурено нужното обслужване и да няма дискриминационни действия.

Коментар

• А за здравеопазване не се ли плащаше или аз съм в грешка? На 200 мангусти сигурно се пада по един, който е здравно осигурен, на останалите ние им плащаме медицинското обслужване
                          "The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko

Коментар

• Ето още един пример за дискриминацията на малцинствата у нас:

Лекари отиват на съд за лошо отношение към ромите
                            17:13 23-08-2010
                            Христина Рафаилова
                            Много хора от малцинствата ставали жертви на нехайството на медиците

Партия ДРОМ ще съди лекари, отнесли се пренебрежително или отказали лечение на роми. Това заяви пред „Новинар” председателят на политическата сила и общински съветник от ГЕРБ в София Илия Илиев. Той каза, че има стотици случаи, в които представителите на този етнос получават лоша медицинска услуга или биват прехвърляни от едно медицинско заведение в друго. Поради негативното отношение на медиците към ромите има редица смъртни случаи, добави Илиев. По неговите думи поради нехайство на болниците много родилки и бременни жени от ромски произход са загубили живота си. Това е и причината ДРОМ да направи сериозен анализ на случаите в близките една-две години и да търси правата на тези хора по законов ред пред българския съд, добави Илиев. Той призова лекарите, които в момента настояват за тежи наказания за насилието върху докторите, първо да се замислят дали изпълняват съвестно професионалния си дълг.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                              Eто едно специално нещо за Императора.Да чете и да се кефи.........
                              http://neverojatno.wordpress.com/2010/08/20/sarkozi/
                              Много е право това - тужното е, че Франция, Италия, Дания имат държавници, а ние - политици-цигански подлоги. Защо маймунът Цветанов и господарят ме - Картофоподобната Тимберица отказват да вземат каквито и да е мерки срещу масовият хъхряшки бандитизъм и дори, в кризата, на хъхряците реално им увеличават пожизнените помощи, докато дори в Германия всякакви социални плащания се орязват? - Защото Тимберицата е готов да докара до фалит държавата, само и само да си купи хъхряците-избиратели !!!

Коментар

• Eто едно специално нещо за Императора.Да чете и да се кефи.........
                                http://neverojatno.wordpress.com/2010/08/20/sarkozi/

Коментар

Working...
                                X