IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ? (архив до 8.04.2016 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Има един много показателен факт, който сам по себе си говори достатъчно: тази тема напоследък е една от най-коментираните във форума. Защо ли така, как мислите?

Коментар

• Първоначално изпратено от Gold Zombie Разгледай мнение
      Тавекс нещо струва ми се не го намалят с темповете, с които върви промоцията на COMEX Малко на Лукойл се правят
      Тавекс правят отстъпки от по 2-3% за количество. Но за по една унция наистина се правят на умрели лисици и продават скъпичко. Предполагам, че то е като всичко друго в Бг - ниски обеми, високи маржове. В Австрия има фирми, които продават кюлчета на борсова цена без или с минимална надценка, но за сметка на това не изкупуват или поне не изкупуват по COMEX. Не съм сигурен дали Тавекс ще изкупят нещо донесено от там, защото за много кюлчета, които не са Valcambi или PAM, се правят на ощипани и искат да ги изкупуват с отбив. Пък и като сложиш разходите да се разходиш до там и да се върнеш, както и разходите да отидеш втори път да продадеш, ако се наложи, няма особен смисъл. Направили са си сметката, то е ясно.
      Last edited by raul_castro; 17.11.2015, 08:22.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
        Купи си земя. С рентата всяка година си купувай още. След 50 години ще имаш десет пъти повече земя. Златото ще бъде същото количество. Продължаваш да даваш сравнение с това да закопае някъде банкноти или злато. Вероятно е много по-добре да се зарови в някоя нива златна монета вместо хартиена банкнота. Но е много по добре в дългосрочен план да притежаваш нивата. Продължаваш да отричаш притежаването на каквато и да е собственост и да се стремиш към трупане на злато. Това е губещо но да държиш банкноти в брой е още по-губещо. Вероятно затова продължаваш да даваш тези сравнения. Но ролята на банкнотите не е да се трупат а да дават някаква бърза ликвидност и да се харчат.
        Да, въпросът е колко земя ще си купиш с рентата, ако съотношението междувременно се променя: например земята поскъпва, а рентата стои на същите нива или се увеличава с по-ниски темпове. Има и друг хазартен фактор, който се подценява: как мислите, до кога правителството ще устои на изкушението да въведе данък върху земеделските земи? Според мен не е далече моментът, в който ще им наложат данък както на всички други имоти.

Коментар

• Тавекс нещо струва ми се не го намалят с темповете, с които върви промоцията на COMEX Малко на Лукойл се правят
          Last edited by Gold Zombie; 16.11.2015, 22:56.
          До новите собственици на INVESTOR.BG - не притежавам никакво злато, сребро, депозити и акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
            Т.е. говориш просто за диверсификация? В такъв случай съм ок с държането на злато, стига да е под хипотетичната си тежест в пазарният портфейл. аз дори в момента имам позиции в злато, но са с тайминг за изход до 1 месец.
            Не бих нарекъл това диверсификация. При диверсификацията разпределяш активи с цел да си намалиш риска от загуба като съответно приемаш и по-ниска рентабилност на печалбата. Аз нито искам да си намаля загубите, нито да си увелича печалбите. Не е с цел търговия. Имал съм едни излишни пари, за които ще ми е любопитно какво ще се случи тогава, когато не съм в състояние да работя. Ако нищо не се случи, то бенефициентът ще е моето поколение. Така или иначе човек гради и харчи, за да остави нещо на децата си или да си подсигури старините. Защо като е къща, апартамент или земя да не е и злато, акции или участие в бизнес? Важното е с годините да пренесе стойност. А както казах при златото не виждам причина това да не е така в по-дълъг хоризонт. Активи с цел като моята обаче не се купуват когато е най-изгодно или когато перспективите са най-добри. Купуват се когато човек може да си ги позволи. Затова не ме интересуват тайминг, цена и изход.

Коментар

• Т.е. говориш просто за диверсификация? В такъв случай съм ок с държането на злато, стига да е под хипотетичната си тежест в пазарният портфейл. аз дори в момента имам позиции в злато, но са с тайминг за изход до 1 месец.

Коментар

Считам, че когато се изхожда от правилните принципи може да се постигне добър резултат. Това никога не съм го възприемал като теоретизиране. Считам, че способността за адаптация зависи не само от скоростта с която се променя средата, но и от способността на човек да приема и анализира информация от обкръжаващата го среда. Самата идея, че трябва да се предпазваме от промяната води до провал в адаптацията. Тогава цялата енергия се хвърля към действия да се промени средата с цел да остане същата а не да променим себе си и своите възгледи съобразно средата. Като добавим и интелектуалната неспособност за оценка на силите които движат даден процес и се получава провал.
                Лично аз не се приемам като човек с крайни възгледи. Когато видя общоприети заблуди нямам проблем да се изправя и да кажа, че това е грешно. Това не е проява на крайност а на здрав разум. Възможно е в тези моменти да съм по-краен в изказа, защото не е лесно да отстояваш позиция сам срещу всички. Това не ме прави краен и недиалогичен човек.
                Не харесвам и възгледите за конспирация, заговор на евреи, ционисти и всякакви други хора срещу нас и обществото. Това е изключително вредно защото ни пречи да осъзнаем света в неговата комплексност. Света е хаотичен. Има постоянна връзка между мислене и действителност, които се преплитат и преливат едно в друго. Мисленето има две части. Едната се опитва да опознае света а другата да го промени в своя полза. За да е вярна теорията за заговора на ционистите в която вярват много хора трябва да имаме две условия. Първо хората да са напълно неспособни да направят адекватна оценка на окръжаващият ги свят и процеси. Тоест когнитивните им умения да са равни на нула. Което означава, че всеки вярващ в световната конспирация автоматично се принизява от човек в животно. Изключително ниска самооценка. Второто ограничително условие е да има само една единствена група, която да оказва влияние върху процесите чрез манипулативната функция. Аз съм твърдо убеден, че има милиони такива с най-различна степен на влияние върху действиителността и промяната е резултат от сложното взаимодействие на всички тези манипулации. Отделно промените в средата променят и възгледите и целите на манипулаторите. От логическа и философска гледна точка идеята с конспирацията, било то ционистка или някаква друга не работи. Обикновено тя има психологическа функция да свали отговорността на човека за неговите действия. Изведнъж, не той си е загубил парите на финансовите пазари а Сорос го е окрал. Така може да се живее с провала. Вторият важен момент е, че това обезсмисля когнитивната функция. След като света е манипулиран, то човек никога не би могъл да се оправи в него. Тогава няма смисъл да мисли и да се опитва да осъзнае окръжаващият го свят. Так хората оскотяват. В крайна сметка вярата че човек е роб на ционисткият заговор, го превръща в такъв.
                Стана малко дълг, но това е философската рамка в която разглеждам златото. Мисля, че е точно по темата. Добре е да има яснота в каква философска рамка са твърденията на повечето никове.
                Аз пък много ги харесвам тези конспирации, защото не вярвам толкова много хора по света на толкова отговорни позиции да са толкова глупави и недалновидни. Когато има кукли има и кукловоди. Има достатъчно много доказателства за това. За останалото си прав - конспирации или не - човек със своите действия сам си кове битието. И последното определено е по-важно от това, дали човечеството е жертва на заговор или не.

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
                  Точно затова. Всички тези страхове и очаквания са в цената, а хората не го усещат единствено защото цената беше още по-висока под влияние на други ирационални страхове.
                  Какво значение има цената? Исторически погледнато в дълъг период златото винаги пренася покупателна способност. Това което е било 5000 години ще бъде и в следващите 5000 години, поне не виждам причина да се промени. Всеки човек мисли за пенсията си или за децата си и дай Боже всекиму в даден момент му се отдава възможност да задели някакви скромни, ненужни средства за това. Тези средства са без алтернатива, т.е. аз не съм имал чувството да съм се лишил от нещо, за да ги заровя едва ли не завинаги. И определено нямам чувство да губя пари или стойност.
                  Защо гледате на златото като финансов инструмент за търгуване в период 1-2-5-10 години. За това си има хиляди други финансови инструменти. Защо търсите оптимален тайминг за вход и за изход. Може би в мен е проблема, но това никога не съм го разбирал...

Коментар

• Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
                    В такъв случай се извинявам защото не съм те разбрал правилно. Въпреки, че не съм съгласен с теб не смятам да се впускам в излишни дискусии. Не съм съгласен отново с поредното ти теоретизиране на нещата. Способността на човек за адаптация зависи основно от скоростта, с която се променя средата около него. Човек с крайни възгледи в една или друга посока (а още с дискусията ни за БФБ мисля, че си такъв) може трудно да се адаптира и да направи завой в случай, че средата стане твърде динамична. Затова дано не ти се налага да се адаптираш.
                    Считам, че когато се изхожда от правилните принципи може да се постигне добър резултат. Това никога не съм го възприемал като теоретизиране. Считам, че способността за адаптация зависи не само от скоростта с която се променя средата, но и от способността на човек да приема и анализира информация от обкръжаващата го среда. Самата идея, че трябва да се предпазваме от промяната води до провал в адаптацията. Тогава цялата енергия се хвърля към действия да се промени средата с цел да остане същата а не да променим себе си и своите възгледи съобразно средата. Като добавим и интелектуалната неспособност за оценка на силите които движат даден процес и се получава провал.
                    Лично аз не се приемам като човек с крайни възгледи. Когато видя общоприети заблуди нямам проблем да се изправя и да кажа, че това е грешно. Това не е проява на крайност а на здрав разум. Възможно е в тези моменти да съм по-краен в изказа, защото не е лесно да отстояваш позиция сам срещу всички. Това не ме прави краен и недиалогичен човек.
                    Не харесвам и възгледите за конспирация, заговор на евреи, ционисти и всякакви други хора срещу нас и обществото. Това е изключително вредно защото ни пречи да осъзнаем света в неговата комплексност. Света е хаотичен. Има постоянна връзка между мислене и действителност, които се преплитат и преливат едно в друго. Мисленето има две части. Едната се опитва да опознае света а другата да го промени в своя полза. За да е вярна теорията за заговора на ционистите в която вярват много хора трябва да имаме две условия. Първо хората да са напълно неспособни да направят адекватна оценка на окръжаващият ги свят и процеси. Тоест когнитивните им умения да са равни на нула. Което означава, че всеки вярващ в световната конспирация автоматично се принизява от човек в животно. Изключително ниска самооценка. Второто ограничително условие е да има само една единствена група, която да оказва влияние върху процесите чрез манипулативната функция. Аз съм твърдо убеден, че има милиони такива с най-различна степен на влияние върху действиителността и промяната е резултат от сложното взаимодействие на всички тези манипулации. Отделно промените в средата променят и възгледите и целите на манипулаторите. От логическа и философска гледна точка идеята с конспирацията, било то ционистка или някаква друга не работи. Обикновено тя има психологическа функция да свали отговорността на човека за неговите действия. Изведнъж, не той си е загубил парите на финансовите пазари а Сорос го е окрал. Така може да се живее с провала. Вторият важен момент е, че това обезсмисля когнитивната функция. След като света е манипулиран, то човек никога не би могъл да се оправи в него. Тогава няма смисъл да мисли и да се опитва да осъзнае окръжаващият го свят. Так хората оскотяват. В крайна сметка вярата че човек е роб на ционисткият заговор, го превръща в такъв.
                    Стана малко дълг, но това е философската рамка в която разглеждам златото. Мисля, че е точно по темата. Добре е да има яснота в каква философска рамка са твърденията на повечето никове.

Коментар

Ала какво му е лошото на момента да притежаваш злато? Може би от Кубинската криза насам сме нямали подобни условия за динамична промяна на геополитическата среда...
                      Точно затова. Всички тези страхове и очаквания са в цената, а хората не го усещат единствено защото цената беше още по-висока под влияние на други ирационални страхове.

Коментар

Gettoff, още малко пояснения към долният абзац. Аз не отхвърлям златото по принцип. Отхвърлям идеята, че то може да бъде универсално средство завинаги за разрешаване на всички проблеми. Аз не вярвам в универсалността. Според мен тя е измислена за глупаците. Като всеки актив и златото си има подходящ момент да бъде притежаван. Уви сега не е такова време. Обърни внимание от кога критикувам златото. От пролетта на 2012 година. От тогава само пада и всеки твърди, че съм бил тъпанар. Аз не само, че не отричам златото като възможен актив за спекулация, но и съм убеден, че в даден момент ще имам при това много повече от златните фенове днес. Въпроса е, че чрез фалшиви аргументи се хората се убеждават да го притежават днес и през последните години, което води за тях само до загуби. Яд ме е на манипулациите на някои търговци на злато, които умишлено лъжат хората за да си вдигат продажбите. Аз съм се занимавал две години с търговия с физическо злато и никога не съм си позволявал да лъжа клиент. Никога!
                        Това го разбирам чудесно и разбирам идеята ти. Аз чувствам абсолютно същото по отношение на БФБ-акции от 2012-2013 година и често бях хулен за това. Ала какво му е лошото на момента да притежаваш злато? Може би от Кубинската криза насам сме нямали подобни условия за динамична промяна на геополитическата среда...

Коментар

• Gettoff, още малко пояснения към долният абзац. Аз не отхвърлям златото по принцип. Отхвърлям идеята, че то може да бъде универсално средство завинаги за разрешаване на всички проблеми. Аз не вярвам в универсалността. Според мен тя е измислена за глупаците. Като всеки актив и златото си има подходящ момент да бъде притежаван. Уви сега не е такова време. Обърни внимание от кога критикувам златото. От пролетта на 2012 година. От тогава само пада и всеки твърди, че съм бил тъпанар. Аз не само, че не отричам златото като възможен актив за спекулация, но и съм убеден, че в даден момент ще имам при това много повече от златните фенове днес. Въпроса е, че чрез фалшиви аргументи се хората се убеждават да го притежават днес и през последните години, което води за тях само до загуби. Яд ме е на манипулациите на някои търговци на злато, които умишлено лъжат хората за да си вдигат продажбите. Аз съм се занимавал две години с търговия с физическо злато и никога не съм си позволявал да лъжа клиент. Никога!

Коментар

dddd вярва че никога нищо по света не е било ОК, във вашият смисъл на думата и няма да бъде. Ние винаги сме били, сме и ще бъдем в несигурна среда. Точно поради тези си вярвания отхвърлям идеята че трябва да имаме злато като средство за психологичеко бягство от реалността. То не може да ни спаси от промените в средата. Само постоянната адаптация може да даде сигурност. Всички опити да се заеме някаква пасивна позиция, която да върши работа за винаги е утопия. Всяко действие е адекватно за текущата ситуация. При нейната промяна става неадекватно. За да работи логиката на златарите, то света трябва да е статичен, нединамичен, неизменчив което противоречи фундаментално на идеята им че се стремят да се предпазят от промяна. Цялата философия представена от златарите е сбъкана.
                            С една дума изобщо не си разбрал в какво вярвам и ми вкарваш в устата думи, които никога не съм казвал.
                            В такъв случай се извинявам защото не съм те разбрал правилно. Въпреки, че не съм съгласен с теб не смятам да се впускам в излишни дискусии. Не съм съгласен отново с поредното ти теоретизиране на нещата. Способността на човек за адаптация зависи основно от скоростта, с която се променя средата около него. Човек с крайни възгледи в една или друга посока (а още с дискусията ни за БФБ мисля, че си такъв) може трудно да се адаптира и да направи завой в случай, че средата стане твърде динамична. Затова дано не ти се налага да се адаптираш.

Коментар

dddd вярва, че всичко по света е ок и няма нужда от злато.
                              dddd вярва че никога нищо по света не е било ОК, във вашият смисъл на думата и няма да бъде. Ние винаги сме били, сме и ще бъдем в несигурна среда. Точно поради тези си вярвания отхвърлям идеята че трябва да имаме злато като средство за психологичеко бягство от реалността. То не може да ни спаси от промените в средата. Само постоянната адаптация може да даде сигурност. Всички опити да се заеме някаква пасивна позиция, която да върши работа за винаги е утопия. Всяко действие е адекватно за текущата ситуация. При нейната промяна става неадекватно. За да работи логиката на златарите, то света трябва да е статичен, нединамичен, неизменчив което противоречи фундаментално на идеята им че се стремят да се предпазят от промяна. Цялата философия представена от златарите е сбъкана.
                              С една дума изобщо не си разбрал в какво вярвам и ми вкарваш в устата думи, които никога не съм казвал.

Коментар

Златото винаги ще си има фенове и противници и спорът между тях е като плоча с един и същ припев. Всеки си има аргументите и е прав да си вярва в тях. Общо взето става скучно да се четат едни и същи неща.

Съществува вероятност, при която светът може да изпадне в ситуация, която историята не познава. В такъв момент може да си проличи каква е стойността на златото и дали е пари, или не. Нека всеки сам да се замисли каква е тази ситуация, колко е вероятно тя да се случи. dddd вярва, че всичко по света е ок и няма нужда от злато. Право на мнение и личен избор. Мишето вярва точно в обратното - също право на избор. Според мен няма прав или крив. Въпрос на лична нагласа спрямо заобикалящата среда.
                                Батка ако някой успее да убеди 7млрд. човеци, че това тенекията не струва нищо, то то ще се обезцени на секундата. Да но уви то служи за търговия от поне 4К години че и повече не е от има няма 150г. нещо си направено в час по Трудово от 5 банкера в Сащ .....

Коментар

Working...
                                X