IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Болезнените въпроси на капиталовия пазар и БФБ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Болезнените въпроси на капиталовия пазар и БФБ

Това за В. Капитал ми напълно ясно. Търсия по-мързелив начин по мрежата. Що се отнася за вета коеф. - ще си изчислявам слой собствен.
    Абе момчета - тази задача си е гавра със студента.
    Проблемен ми е и Rm. т.е доходността на пазарният портфейл, а доколкото се сещам няма борсов индекс (освен на Елана) който да съществува от началото на борсата 97 г.

Коментар

Седмичните среднопретеглени цени ги има във всеки брой на в. Капитал, страницата, озаглавена Капиталов пазар - намира се малко след средната страница.

Коментар

Много ми е интересно откъде ще намериш и бета-коефициента.

Коментар

Трябва да изготвя CAPM анализ. От къде на намеря, сред. претеглени цени за седмица на предприятията листвани на БФБ. Отрепах се да ровя къде ли не и изобщо защо преподавателите дават невъзможни задачи.

Оценявам всяка помощ.

Коментар

Уважаеми Незнайко,
            БФБ не използва цена на затваряне за да определи ценовите граници за следващия търговски ден поради силно неликвидния пазар. Цената на затваряне върши работа ако имаме примерно по 1000 сделки на ден. Ние пресмятаме средно-претеглена цена от сделките на предшестващия ден и практически постигаме целта на аукциона с единична цена. Предложението с аукциона сме го обсъждали много и резултата е сегашният метод за определяне на условната цена на затваряне. Целта е да се избегне влиянието на сделки с малък обем в края на сесията.
            Гено,
            Нетирането е технически изпълнимо, работи се по него, но това е нож с две остриета. Защо: за да се гарантира изпълнението на нетната схема (ликвидност)са необходими гаранционни фондове на две нива, на нивото на инвестиционните посредници и после на нивото на банки за финалният сетълмент. Това не в нашите ръце да го решим, говоря за Борсата и Депозитара. Проблемът е в разплащателната система. Ако се сещаш и банките са инвестиционни посредници, но обслужват брокерските къщи по отношение на паричния сетълмент. Решението към момента е тромаво, не позволява къси позиции, но е абсолютно сигурно от страна на доставка срещу плащане.

Коментар

Г-н Драйчев, въпросът ми е касае повече Депозитара, но ще Ви бъда благодарен за всяка информация от човек близко до "кухнята".
              Прави ли се нещо по въпроса за преминаване към система за сетълмент на нетна база? Дали от ЦД работят съвместно с БФБ по въпроса? Смятам, че това е толкова важно за ликвидността на борсата, колкото и търговията през интернет и пускането на акции от БТК, ДСК и т.н. Има ли някакви поставени срокове за въвеждане на тази система и ще я доживеем ли? Благодаря Ви!

Коментар

Благодаря,утре ще изпробвам.

Коментар

сделките на БФБ излизат в реално време най -бързо на адрес www.bse-sofia.bg
                  задържате мишката върху линка търговия и натискате "резултати от търговската сесия"

също така, когато сте постоянен клиент, посредника ви предлага и много по оперативни условия

Коментар

Господин Иванов,

И сега може да видите какво става на БФБ.Има такива страници.Обаде се на agtassev@hotmail.com .Ще ви ги посоча.Наистина е много полезно.Самите инвестиционни посредници обаче изостават със софтуера,който предлагат на клиентите си.Вие виждате которовката,но можете да направите нищо друго освен следното:
                    1.Отивате в офиса на посредника.
                    2.Попълвате необходимите документи.
                    3. Предавате ги.
                    4.На другия ден ако посредникът е пъргав вашата заявка е представена на борсата.
                    5.Пак от съответния сайт гледате и виждате дали вашата сделка е минала.
                    6.След това е ясно

Коментар

Как ще се реши въпросът с информацията за сключените през деня сделки?Има ли възможност тя да е безплатна и да се получава на страницата на БФБ?Има ли възможност сделките да се предават директно на страницата на БФБ?В противан случай аз,а и други като мен научаваме за станалото с голямо закъснение.

Коментар

Господин Драйчев,
                        какво мислите за идеята, всяка сутрин ПРЕДИ нормалната търговия - continious trading-а, за 10-20 мин. да се провежда един single price auction и цената, постигната на него да се счита за цена на отваряне, а не цената от предния ден. Съответно ценовите ограничения се отнасят към нея. Има, разбира се и някои технически подробности, но по-важното е как ръководството на борсата гледа на подобна идея.

Интересно и Алекси какви впечатления има от подобната система (в миналото) на будапещенската борса.

Коментар

Господин Драйчев,
                          И на мене въпроса за Интернет борсовата търговия ми е любим.Освен това не съм посредник ,а инвеститор.Сравнително добре ми е позната технологията на работа.Няколко пъти съм разговарял с инвестиционни посредници да ми предложат възможност за Интернет достъп за подаване/отмяна на заявка.Естествено,че посредникът остава в схемята на работра.Аз имам електронен подпис.Готов съм да работя.
                          Нещо друго.Преди сравнително доста време предлагах на Еврофинанс да създадем такъв софтуер.Казаха ми-от Борсата ще ни предоставят.Броят на инвеститорите е сравнително малък (абсолютно вярно).Не си струва труда.Има логика.
                          Споменавате за ИТ отдела.Аз мога да ви предложа решение.Вземете нашето.Проявете добро желание и ще получите нелош софтуер,който ще може да се пасне отлично според нуждите на БФБ.
                          РАдвам се,че мога да съм полезен във връзка с любимата ви тема.НА мене ми е професия.

Коментар

На болезнените въпроси - болезнени отговори:-)
                            Най-ми е приятен въпроса за търговията през Интернет. Важното е да се разбере, че не може да бъдат прескачани брокерските къщи при търговия и всъщност сключването на сделки през Интернет си става по класическия начин, само визуализирането е различно. Брокерът, респективно автоматичната програма трасира клиентската поръчка подадена през Интеренет и я праща за изпълнение, но вече от името на брокерската къща. Поне това ми демонстрираха в Бостън и в NYSE. В България просто трябва да се развие електронния подпис, за да сме сигурни кой дава поръчката, да е сигурна идентичността и волята на клиента. Останалото си е технически проблем при това лесно решим. В момента колегите в IT отдела работят по въпроса за електронните сертификати и се надявам , че в разумни срокове ще предложим решение първо на членовете на Борсата и Депозитара и след това на техни клиенти.
                            За процентите за разкриване на информация не мога да коментирам, при всички случаи не трабва да е по-малък от 5% защото от там започват особените права.
                            Блоковата търговия си е наша измишльотина, който помни постоянно сме го коментирали това, да има ли, да няма ли, колко да е границата и т.н. Моето лично мнение е, че макар и спорни, тези сделки трабва да се регистрират. Ние сме микроскопичен пазар и правилата ни трябва да се съобразяват с това.

Коментар

какво мислите за разкривнето на дяловото участие, в слисъл на това, че новия проект на ЗППЦк не променя тази част, а ще е полезно да уднаквим критериите на свободен и официален пазар да са при промяна от 5%, а не както е сега на свободен пазар
                              Дори по добре на официален да е 3%, а на неофициален 5%.
                              Няма причина за това освен стремежа за повече публичност

Коментар

Г-н Драйчев.
                                Интересува ме вашето мнение относно това, дали ще видим БТК и ДСК на БФБ -София и какъв пакет от ДСК?

Когато Ви поканиха да оглавите борсата казаха ли Ви с какво държавата ще Ви подпомогне в създаването на капиталовия пазар.

Коментар

Working...
                                X