If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
защо да не купя акции от БФБ, при положение, че почти всички акции поевтиняват.
Аз бих си купил акции ако всеки ден поскъпват. Защо да си купувам ако всеки ден поевтиняват?!
Не знам, логиката ти ми се вижда леко изкривена ... примерно сега когато жилищата и имотите са супер скъпи, и продължават да поскъпват, ти би ли си купил имот или жилище ? Аз не бих, защото си мисля че тази цено които са в момента един момент ще тръгнат на долу, и просто трябва да се изчака и да не се купува сега. Обаче пък с акциите това вече е станало - "пикът" в цените им не е в момента, и те си поевтиняват. Съответно ако напазарувам сега, и продам при следващия "връх" ще съм на печалба. Точно какот отговорих на въпросите на Колчо, наистина май гледам да спестя, и заради това сега ще пазарувам, докато е евтино.
Една скоба - по Жан Виденово време, хората които имаха валута купиха сума ти жилища за по без пари направо. Те бяха на правилното място в правилното време. Някакво такова съвпадение виждам и аз в момента - в момент на поевтиняване, аз имам пари с които мога да пазарувам неща, които скоро ще поскъпнат.
... изяснил ли си какво всъщност искаш ???
да пестиш или да печелиш (спекулираш)
... определи си и времеви хоризонт - полезно е ...
ще търгуваш ли активно, или буй е холд..
... прегледай сайтовете на ДФ..
Успех
Благодаря, много си точен във въпросите. Предполагам, че няма да имам време да пазарувам активно, и може би работата ще е buy&hold. Като цяло целта ми е да намаля загубите от ниския долар, така че може би точната цел ми е да пестя, а не да спекулирам. Иначе времевия хоризонт е "докато мине финансовата криза"
Както писах преди малко, вече съм разгледал договорните фондове. Вие кои фондове бихте пропоръчали ? Нали съм прав да не се занимавам с Пайъниър ва Уникредит и примерно Балансирания на ОББ ?
Има и фондове опериращи директно в долари, ако не ти се губят пари от чейндженето!
BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu
... изяснил ли си какво всъщност искаш ???
да пестиш или да печелиш (спекулираш)
... определи си и времеви хоризонт - полезно е ...
ще търгуваш ли активно, или буй е холд..
... прегледай сайтовете на ДФ..
Успех
Благодаря, много си точен във въпросите. Предполагам, че няма да имам време да пазарувам активно, и може би работата ще е buy&hold. Като цяло целта ми е да намаля загубите от ниския долар, така че може би точната цел ми е да пестя, а не да спекулирам. Иначе времевия хоризонт е "докато мине финансовата криза"
Както писах преди малко, вече съм разгледал договорните фондове. Вие кои фондове бихте пропоръчали ? Нали съм прав да не се занимавам с Пайъниър ва Уникредит и примерно Балансирания на ОББ ?
ЩОМ СИ АБСОЛЮТЕН НОВОБРАНЕЦ, МОЖЕ БИ ТРЯБВА ПЪРВО МАЛКО ДА ПОТРЕНИРАШ НА СУХО. ДА ПОЧЕТЕШ ПОВЕЧКО, МАЛКО ДЕМО И ТАКА..., А ДОТОГАВА ЗА ДА НЕ БЪДЕ РАБОТАТА "БУРКАН-БАНК" МОЖЕ ДА ПРОБВАШ НА ДЕПОЗИТ. НО КАТО ЦЯЛО СПОРЕД МЕН ИДЕЯТА Е ДОБРА, РАЗБИРА СЕ, ЗАЩОТО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ КАТО ГИ ДЪРЖИШ ПОД ДЮШЕКА НЯМА ДА ИЗКАРАШ ПАРИ. ВЪПРОСА Е ДАЛИ ИСКАШ ДА ИГРАЕШ САМ ПРЕЗ ПЛАТФОРМА ИЛИ ДА ЗАЛОЖИШ НА НЯКОЙ ДОГОВОРЕН ФОНД НАПРИМЕР. А ЗА КОМПАНИИТЕ, ПОВЕЧЕТО НОВОБРАНЦИ СЛЕДВАТ СТАДОТО ЗА ПО-СИГУРНО. НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЕСТЕСТВЕНО.
Това с "пробвай на сухо" малко не е съвет, това е нещо което и аз се досетих, обаче проблема е времето. Според време в живота е важно да си на правилното място в правилното време. Смятам, че сега е правилното време, защото акциите са ефтини, а аз имам излишни пари всеки месец. Това с инвестиционните фондове и аз го имам като вариант, обаче и за там приемам съвети, защотото не всички фондове са еднакво добри. Примерно теци Пайъниър Фъндс на Уникредит ми изглеждат като боза, защотото според статистиките не са били на печалба от много време -- от цялата палитра само два фонда май бяха на печалба - този в Източна европа и още един. ОТ БГ фондовете добро впечетление ми направи само Адванс Инвест, и по професионално-сантиментални причини Адванс Екуити. Може би и Елана Балансиран или нещо такова. Както и да е, мерси за съвета.
С това съм напълно съгласен. И не съм имал предвид, че чрез покупка на акции, даже и при промяна на ситуацията някой гарантирано може да спечели. Такъв филм няма.
Мастъре, подвеждащо и много неправилно е да приравняваш добра акция и добра компания.
Напротив бла-бла. Старая се всячески да подчертая разликата между покупка на компания и покупка на акция от компания! Затова когато говорим за БФБ е редно да се говори за добри акции, а не за добри компании! Подвеждащо е да се твърди че на борсата се купуват компании!!! Компании ПО ПРАВИЛО се купуват извън борсата. Тоест цената на контролния пакет акции по правило се договаря извън борсата!
Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
На борсата има само акции на компании след покупката на които се печели или се губи!
FM, ако си купиш акции на компания X и цената им падне с 40% първите 9 месеца, но в следващите 9 се качи със 100%, това добра компания ли е или лоша?
Ако след покупката акциите се повишат с 60% за 18 месеца значи компанията е добра!
ФАКТИТЕ на БФБ обаче са други.
Падането с 40% е ФАКТ. Затова фактите говорят, че фирмата не е добра. Следващите 9 месеца са ПОЖЕЛАНИЕ цената им да се качи със 100%. Пожеланието е добро, но е САМО желание на загубилият до момента 40% от парите си инвеститор!
Най-често става така, че след 40-те% спад акциите падат с още 20% тогава те стават "добри" и ОПИТНИЯТ инвестиор ги купува. След като поскъпнат с 50% те стават "лоши" и ОПИТНИЯТ инвеститор ги продава. А през това време първият инвеститор кисне по форумите да навива другите аджамии да купуват балоните, лапа мухите и се надява компанията да поскъпне със 100% за да си избие загубите от падането на цената на акциите с 40% и инфлацията за периода!
Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
По тази логика нямаше да хвана дъното през 2003 г. и щях да си държа акции до без край есента на 2007 г
А колко "дъна" хвана от есента на 2007 досега? А и колко още ще хванеш до 2010?
Само веднъж хванах, през март 2008 г и след това индекс SP500 се покачи от 1275 до 1440 (точно според прогнозата) и това са си цели 12%+. А през това време ти лапаше мухите в депозити с лихва по-ниска от инфлацията. Жалко за теб.
Разбира се не успях да хвана дъното през януари 2008, но какво от това, не може всичко да се хване.
В момента пак чакам условия за ново дъно, а ти си стой на депозит
Коментар