If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
В момента пак чакам условия за ново дъно, а ти си стой на депозит
И кво излиза ся? И двамата чакаме... Само че докато чакам аз лапам лихви, а ти лапаш мухите!
А не, аз направих едни бърза печалба от март до средата на май, която е много повече от твоята лихва за цяла година. И сега ми дреме, че не съм на депозит и чакам
Аха... А от средата на май до сега... не си на депозит... не си на акции... да не си на гроздова?
Чакам си и така. И не ми пука за лихвата от 0.5% месечно или там колкото се вързва за 2 месеца До няколко седмици пак ще си купя и за нула време ще изкарам пак ОЩЕ ВЕДНЪЖ колкото твоята годишна лихва от 6-7%
И кво излиза ся? И двамата чакаме... Само че докато чакам аз лапам лихви, а ти лапаш мухите!
А не, аз направих едни бърза печалба от март до средата на май, която е много повече от твоята лихва за цяла година. И сега ми дреме, че не съм на депозит и чакам
Аха... А от средата на май до сега... не си на депозит... не си на акции... да не си на гроздова?
Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
П.П. И един страничен въпрос. Защо един мастър на форекса стои на депозит вместо да прави по 10-30% месечна доходност във форекса? Нали там всички по толкова изкарват, а пък ти си и мастър, значи трябва поне 50% месечно да вадиш Но не, ти стоиш на депозит. Ей това ако ми го обясниш, ще съм ти много благодарен.
Единственото ми обяснение, което ми идва на наум е че си един набалбукал се форекс мастър, който сега го е страх да припари до пазар и не пипа нищо по-рисково от депозит. Ех, успех ти желая и дано инфлацията да не е толкова безмилостна към депозита ти!
ЩОМ СИ АБСОЛЮТЕН НОВОБРАНЕЦ, МОЖЕ БИ ТРЯБВА ПЪРВО МАЛКО ДА ПОТРЕНИРАШ НА СУХО. ДА ПОЧЕТЕШ ПОВЕЧКО, МАЛКО ДЕМО И ТАКА..., А ДОТОГАВА ЗА ДА НЕ БЪДЕ РАБОТАТА "БУРКАН-БАНК" МОЖЕ ДА ПРОБВАШ НА ДЕПОЗИТ. НО КАТО ЦЯЛО СПОРЕД МЕН ИДЕЯТА Е ДОБРА, РАЗБИРА СЕ, ЗАЩОТО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ КАТО ГИ ДЪРЖИШ ПОД ДЮШЕКА НЯМА ДА ИЗКАРАШ ПАРИ. ВЪПРОСА Е ДАЛИ ИСКАШ ДА ИГРАЕШ САМ ПРЕЗ ПЛАТФОРМА ИЛИ ДА ЗАЛОЖИШ НА НЯКОЙ ДОГОВОРЕН ФОНД НАПРИМЕР. А ЗА КОМПАНИИТЕ, ПОВЕЧЕТО НОВОБРАНЦИ СЛЕДВАТ СТАДОТО ЗА ПО-СИГУРНО. НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЕСТЕСТВЕНО.
Това с "пробвай на сухо" малко не е съвет, това е нещо което и аз се досетих, обаче проблема е времето. Според време в живота е важно да си на правилното място в правилното време. Смятам, че сега е правилното време, защото акциите са ефтини, а аз имам излишни пари всеки месец. Това с инвестиционните фондове и аз го имам като вариант, обаче и за там приемам съвети, защотото не всички фондове са еднакво добри. Примерно теци Пайъниър Фъндс на Уникредит ми изглеждат като боза, защотото според статистиките не са били на печалба от много време -- от цялата палитра само два фонда май бяха на печалба - този в Източна европа и още един. ОТ БГ фондовете добро впечетление ми направи само Адванс Инвест, и по професионално-сантиментални причини Адванс Екуити. Може би и Елана Балансиран или нещо такова. Както и да е, мерси за съвета.
ХМ, С ТАЯ ПРИПРЯНОСТ, МОЖЕ БИ СТАВАШ ЗА ТРЕЙДЪР, А НЕ ЗА ИНВЕСТИТОР. ТАМ ВСИЧКО СТАВА ДОСТА ПО-БЪРЗО, И ПЕЧЕЛЕНЕТО И ГУБЕНЕТО.
По тази логика нямаше да хвана дъното през 2003 г. и щях да си държа акции до без край есента на 2007 г
А колко "дъна" хвана от есента на 2007 досега? А и колко още ще хванеш до 2010?
Само веднъж хванах, през март 2008 г и след това индекс SP500 се покачи от 1275 до 1440 (точно според прогнозата) и това са си цели 12%+. А през това време ти лапаше мухите в депозити с лихва по-ниска от инфлацията. Жалко за теб.
Разбира се не успях да хвана дъното през януари 2008, но какво от това, не може всичко да се хване.
Уоу, много нови термини за новобранец като мен Да почвам да учa технически анализ ли -- за да хвана "дъното" и да купя когато нещата са най-евтини ?
Иначе има и добри компании, бих дал за пример Монбат, но това, че ще си купиш акции на читава компания изобщо не означава че ще спечелиш в настоящата ситуация.
Това е подвеждащо разсъждение! Вменява разбирането че при "настоящата ситуация" няма да спечелиш, но тъй като компанията е "добра и читава" то когато ситуацията се смени ти рано или късно ще...
Изцяло погрешно!
На борсата няма добра или лоша, читава или нечитава компания!!! На борсата има само акции на компании след покупката на които се печели или се губи! В този смисъл "добри" и "читави" са САМО ОНЕЗИ КОМПАНИИ ЧИИТО АКЦИИ ПОСКЪПНАТ СЛЕД КАТО СИ ГИ КУПИЛ и обратно разбира се! КОЛКОТО И "ДОБРА" ДА Е ЕДНА КОМПАНИЯ ОЧЕВИДНО НЕ Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРА АКО ЦЕНАТА НА АКЦИИТЕ И ПАДНЕ СЛЕД КАТО СИ ГИ КУПИЛ!
Това не е ли малко пресилено едностранчиво поглеждане върху нещата? На мен ми се струва, че всички акции поевтиняват. Независимо какви може да се причините -- примерно ниския долар да повиши разходите за импортирани материяли за производството, или пък обезценяване на печалбите реализирани в долари.
FM, ако си купиш акции на компания X и цената им падне с 40% първите 9 месеца, но в следващите 9 се качи със 100%, това добра компания ли е или лоша?
Ако след покупката акциите се повишат с 60% за 18 месеца значи компанията е добра!
ФАКТИТЕ на БФБ обаче са други.
FM, в моя пример цената на Х се е повишила с 20% на 18-ия месец, а не с 60%.....
Значи си драскаш колкото да не заспиш...
Ама поне мога да смятам
Аз не съм баба ти Ванга да познавам какво точно си имал предвид, Хаки. Ти най-добре си знаеш, какво си мислил като си задал това примерче... Успокой се, разбрах какво имаш предвид. Но дали е 20% или 60% това ни най малко не променя извода който съм направил... колкото и неприятно да ти е... С една дума не ми се прави на отворко!
Ехееее Един път и аз да успея да те ядосам ))
Изводът ми е ясен, просто видях, че не си го смятал и направих уточнение. И знаеш, че има много отворковци във форума и аз изобщо не съм в челните редици, така че не се горещи толкова, и без това е страшна жега
"The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko
На падащ пазар, на какъвто сме в момента акциите и дяловете от ДФ-ве се обезценяват по-бързо от долара. Би могъл да се опиташ да спекулираш, но за това трябват повече познание и опит, а БФБ е неликвидна, няма къси продажби, което прави задачката още по-трудна. Бих те посъветвал да не бързаш, защото при глобална криза е типично, че няма безопасно и сравнително сигурно място за парите. Т.е. инвстициите в злато, стоки, акции, НИ и т.н. носят по-висок риск от обичайния. Така че не се хвърляй надолу с главата. Иначе има и добри компании, бих дал за пример Монбат, но това, че ще си купиш акции на читава компания изобщо не означава че ще спечелиш в настоящата ситуация. Опитай се да разбереш и вникнеш в пълнота в понятието "риск", защото ще ти е полезно.
Благодаря за коментара и съвета. Примера с Монбат -- това е точно нещото, което искам да направя. Перспективите пред мен са дългосрочни, и в кратък план нямам планове за парите които спестява или инвестирам на БФБ. Примерно аз си бях харесал Оргахим и Енемона примерно, и ако някой потвърди избора ми, това са точно някои от компаните в които бих инвестирал
FM, ако си купиш акции на компания X и цената им падне с 40% първите 9 месеца, но в следващите 9 се качи със 100%, това добра компания ли е или лоша?
Ако след покупката акциите се повишат с 60% за 18 месеца значи компанията е добра!
ФАКТИТЕ на БФБ обаче са други.
FM, в моя пример цената на Х се е повишила с 20% на 18-ия месец, а не с 60%.....
Значи си драскаш колкото да не заспиш...
Ама поне мога да смятам
Аз не съм баба ти Ванга да познавам какво точно си имал предвид, Хаки. Ти най-добре си знаеш, какво си мислил като си задал това примерче... Успокой се, разбрах какво имаш предвид. Но дали е 20% или 60% това ни най малко не променя извода който съм направил... колкото и неприятно да ти е... С една дума не ми се прави на отворко!
Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Има и фондове опериращи директно в долари, ако не ти се губят пари от чейндженето!
Има доверително управление на Карол, но там прага е много висок, и трябва известно време да съберам парите, за да мога да мина границата, която са поставили. А и доходността там беше "мижава" или никаква.
Коментар