IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

BSE International

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

И аз нямам обяснение. Отделно и на самата БФБ често виждам сделки за по 20-30 евро, което вреди и на двете страни.
    На много професионални платформи маркет-мейкърите имат отрицателни такси. Това означава, че за всяка изпълнена сделка борсата им връща малък процент (например 0.01% или няколко цента на акция).

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
      Порових се да намеря темата по назад, че бях забравил за нея.
      Гледам, че има хора, които правят сделки с чужди акции за по 100 и 300 евро и се чудя не знаят ли, че комисионната им е 10 евро минимум на сделка ! Аз гледам минимума на сделката да ми е за поне 2500-3000евро, та ми е странно как се плащат по 5%-10% като комисионни !
      Изненадваш се, че има тъпаци

Коментар

• Като съм засегнал темата с чуждите акции да попитам има ли колеги, които притежават акции на имотната компания Vonovia, че продължава да има проблем с изплащането на дивидентите им ? Все още не съм си получил дивидента от миналата година начислен за 2024. Всяка година имам такъв проблем с тази компания. Някой по веригата не си върши работата !

Коментар

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

И аз нямам обяснение. Отделно и на самата БФБ често виждам сделки за по 20-30 евро, което вреди и на двете страни.
          Аз за българските компании имам някакво обяснение като например манипулация на цена, разбиване на оферта да кажем за 1000 акции с цел да те накарат да продадеш по ниско или да ги пуснеш на пазарна цена примерно ! Защото с това цакане с по една или няколко акции принуждаваш продавача да плаща множество комисионни. При чуждите акции от такива сделки няма смисъл.

Коментар

Гледам, че има хора, които правят сделки с чужди акции за по 100 и 300 евро и се чудя не знаят ли, че комисионната им е 10 евро минимум на сделка ! Аз гледам минимума на сделката да ми е за поне 2500-3000евро, та ми е странно как се плащат по 5%-10% като комисионни !
            А като сложим това, че печалбата от този сегмент е обложена и с данък, сметките никак не изилизат.

Коментар

Коментар

• Порових се да намеря темата по назад, че бях забравил за нея.

Коментар

• Малко инфо, което съм чел, но понеже законите и правилата ги изменят често, не се ангажирам, че долното в поста е 100% вярно към момента, за актуална и подробна информация относно данъчното законодателство, препоръчително е да се свърже човек с НАП, данъчен консултант, мога да препоръчам на ЛС.

Правилата за облагане на печалби от акции в България се различават в зависимост от това дали инвеститорът е физическо или юридическо лице, и къде точно се търгуват акциите.

1. За физически лица (по ЗДДФЛ)
                  За физическите лица печалбите от продажба или замяна на акции могат да бъдат както облагаеми, така и необлагаеми, в зависимост от пазара, на който се търгуват.
                  *Печалбата от акции, търгувани на регулиран пазар в ЕС/ЕИП (БФБ също), не се облага с данък (0%).
                  *Печалбата от акции, търгувани на регулиран пазар извън ЕС/ЕИП (например NYSE или NASDAQ в САЩ), се облага с плосък данък от 10%, но върху намалена данъчна основа.
                  Важна промяна (в сила от 01.01.2025 г.):
                  Данъчната основа за облагаемите доходи от финансови активи (включително акции извън ЕС/ЕИП, виртуални валути и др.) се намалява с 10% нормативно признати разходи. Това означава, че ефективната данъчна ставка става 9%.

2. За юридически лица (по ЗКПО)
                  За юридическите лица (фирми), режимът е по-широк. Печалбите от продажба на акции по принцип са част от общия облагаем доход на дружеството и се облагат с 10% корпоративен данък, но има съществено освобождаване.
                  *Печалбата от акции, търгувани на регулиран пазар в ЕС/ЕИП, не се облага с корпоративен данък.
                  *Печалбата от акции, търгувани на регулиран пазар извън ЕС/ЕИП (напр. NYSE), също не се облага с корпоративен данък, ако съответният пазар е признат за еквивалентен от Европейската комисия и българските регулатори. Основните пазари в САЩ са признати за еквивалентни.
                  Печалбата от акции, търгувани на нерегулиран пазар, се облага с 10% корпоративен данък върху реалната печалба (приходи минус документално обосновани разходи). За юридическите лица няма нормативно признати 10% разходи при тези доходи.
                  Last edited by k.o.; 20.11.2025, 23:29.
                  Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнение
                    Благодаря колега. По т.4 според одитор от Делойт, с който съм се консултирал, списъкът от страницата на КФН е на еквивалентни пазари на регулираните в ЕС и при сделки на тези пазари също не се дължи данък. Всеки обаче да си го провери, за да не стане някаква грешка.

Коментар

• https://www.elana.net/bg/trading/pol...-dohodi#&tab-1

Коментар

• Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение
                        Благодаря, Key Ru, важна бележка. Но с нея ми стана по-мътно..

Тогава:
                        Фолксваген купен и продаден на Дойче - няма данък;
                        Фолксваген купен и продаден на БФБ Интернешънъл - има данък, защото е нерегулиран сегмент (но пък се търгува инструмент листнат в ЕС)
                        Найк купен и продаден на NYSE - няма данък, защото е в списъка;
                        Найк купен и продаден на БФБ Интернешънъл - има данък, защото е нерегулиран сегмент (но пък се търгува инструмент от борса в списъка, крослиснат и в ЕС).

Това ли е логиката?

Rinvestor - Глобал трейдърът на Елана е на Саксо. Дивидентите идват обложени, да. И аз съм имал същия отговор с кюпа с дивидентите. Щом идват вече горе-долу ритмично, не съм се интересувал нататък от механиката.
                        Колега за данъчните цели не е от значение къде е листната дадена компания, а на кой пазар е сключена сделката, това е определящия фактор. Формулировката по спомен бе "печалбите, реализирани от сделки с акции на регулирани пазари, са необлагаеми" От тази гледна точка колегиете задаващи въпроса, защо да се търгува даден инструмант на нашата борса, а не на някоя друга, която по смисъла си е регулиран пазар е релевантен.

Коментар

• Благодаря, Key Ru, важна бележка. Но с нея ми стана по-мътно..

Тогава:
                          Фолксваген купен и продаден на Дойче - няма данък;
                          Фолксваген купен и продаден на БФБ Интернешънъл - има данък, защото е нерегулиран сегмент (но пък се търгува инструмент листнат в ЕС)
                          Найк купен и продаден на NYSE - няма данък, защото е в списъка;
                          Найк купен и продаден на БФБ Интернешънъл - има данък, защото е нерегулиран сегмент (но пък се търгува инструмент от борса в списъка, крослиснат и в ЕС).

Това ли е логиката?

Rinvestor - Глобал трейдърът на Елана е на Саксо. Дивидентите идват обложени, да. И аз съм имал същия отговор с кюпа с дивидентите. Щом идват вече горе-долу ритмично, не съм се интересувал нататък от механиката.

Коментар

.....
                            Данъкът на същата сделка, отиграна директно на Дойче бьорсе пак е 10% у нас, но даже не знам дали си приспадаш и 10% норматвино признати разходи, както май си направил в твоята калкулация. Не виждам щетата, но би ми било интересно да споделиш какво имаш предвид.
                            Колега, сделки на регулиран пазар не се облагат с данък. Пазарите в ЕС се водят регулирани, разбира се може да има някой подсегмент на някоя борса, който да не е регулиран. Говоря за основните пазари с масовите акции. Освен пазарите в ЕС ето списък на пазари в трети държави, които също се третират като регулирани пазари Списък на регулираните пазари от трети държави, изготвен на основание чл. 38, ал. 1, т. 3-5 и т. 7 от ЗДКИСДПКИ - Комисия за финансов надзор

Коментар

• Благодаря за оценката.

Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение
                              +1

Защо свързваш данъците с дей-трейдинга? Реализираната печалба ще се обложи, независимо за какъв период е направена. Ако държиш една компания няколко години, VW, AXA примерно, продадеш и реализираш 10 000 печалба, 900 лв. отиват като данък, което аз го броя като ощетяване.
                              Неясно съм се изразил късно снощи. Няма общо разбира се. Напълно вярно е както казваш, че реализираната доходност си е облагаема и при честа, и при рядка търговия. Мисълта ми беше, че при buy and hold имаш значително по-малко данъчни събития като брой, по-лесна калкулация, която при евентуална проверка е по-лесно защитима. Да се дей-трейдва през BSE International не би било удобно, а в контекста на данъците си има паритет с търговията на чуждите пазари, та затова булета е в скецията неутрално.

Данъкът на същата сделка, отиграна директно на Дойче бьорсе пак е 10% у нас, но даже не знам дали си приспадаш и 10% норматвино признати разходи, както май си направил в твоята калкулация. Не виждам щетата, но би ми било интересно да споделиш какво имаш предвид.
                              Last edited by unsworth; 20.11.2025, 10:29.

Коментар

Като един от ненормалниците-експериментатори с участие в сегмента, мога да споделя едно резюме.
                                • Как и дали се плащат допълнителните налози из Европа. Например на Юронекст Париж покупка на акции за 1,000 евро коства един път брокерска комисиона, а после и 4 евро данък (Financial Transaction Tax в размер на 0.4% от всяка сделка), който ще бъде дължим и при продажбата.
                                • Защо и кой купува и продава по толкова много на дневна база. Всъщност нашата борса се раздвижи доста с въвеждането на сегмента. И днес е втори по оборот пред Beam и Алтернативен, бил е и първи. Това можеше да се квалифицира горе при хубавото, просто не мога да разбера рационала зад среднодневната търговия.
                                Последното и мен ме учудва, но като се замисля родният инвеститор на кой брокер може да се довери? Имаме Интерактив и...толкова. Саксо се махнаха, а Т212, Еторо, Револют, Фрийдъм ги приемам с доза скептицизъм за големи суми. Нашенските Карол, Елана, Бенч имат репутация + можеш да звъннеш и на чист български да се оправиш по възникнал проблем.
                                За мен най-големия недостатък е липсата на актуализация на списъка от компании. Нямаме все още Robinhood??
                                Относно дивидентите - мисля, че идваха обложени. Един път ми се наложи да звъня на Карол за да ми ги преведат щото били някакси в общ кюп

Коментар

Working...
                                X