Първоначално изпратено от mancev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
BSE International
Collapse
X
-
Изненадваш се, че има тъпациПървоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнениеПорових се да намеря темата по назад, че бях забравил за нея.
Гледам, че има хора, които правят сделки с чужди акции за по 100 и 300 евро и се чудя не знаят ли, че комисионната им е 10 евро минимум на сделка !
Аз гледам минимума на сделката да ми е за поне 2500-3000евро, та ми е странно как се плащат по 5%-10% като комисионни !
Коментар
-
Като съм засегнал темата с чуждите акции да попитам има ли колеги, които притежават акции на имотната компания Vonovia, че продължава да има проблем с изплащането на дивидентите им ? Все още не съм си получил дивидента от миналата година начислен за 2024. Всяка година имам такъв проблем с тази компания. Някой по веригата не си върши работата !
Коментар
-
Аз за българските компании имам някакво обяснение като например манипулация на цена, разбиване на оферта да кажем за 1000 акции с цел да те накарат да продадеш по ниско или да ги пуснеш на пазарна цена примерно ! Защото с това цакане с по една или няколко акции принуждаваш продавача да плаща множество комисионни. При чуждите акции от такива сделки няма смисъл.Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
И аз нямам обяснение. Отделно и на самата БФБ често виждам сделки за по 20-30 евро, което вреди и на двете страни.
- 1 like
Коментар
-
А като сложим това, че печалбата от този сегмент е обложена и с данък, сметките никак не изилизат.Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнениеПорових се да намеря темата по назад, че бях забравил за нея.
Гледам, че има хора, които правят сделки с чужди акции за по 100 и 300 евро и се чудя не знаят ли, че комисионната им е 10 евро минимум на сделка !
Аз гледам минимума на сделката да ми е за поне 2500-3000евро, та ми е странно как се плащат по 5%-10% като комисионни !
Коментар
-
И аз нямам обяснение. Отделно и на самата БФБ често виждам сделки за по 20-30 евро, което вреди и на двете страни.Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнениеПорових се да намеря темата по назад, че бях забравил за нея.
Коментар
-
Порових се да намеря темата по назад, че бях забравил за нея.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Малко инфо, което съм чел, но понеже законите и правилата ги изменят често, не се ангажирам, че долното в поста е 100% вярно към момента, за актуална и подробна информация относно данъчното законодателство, препоръчително е да се свърже човек с НАП, данъчен консултант, мога да препоръчам на ЛС.
Правилата за облагане на печалби от акции в България се различават в зависимост от това дали инвеститорът е физическо или юридическо лице, и къде точно се търгуват акциите.
1. За физически лица (по ЗДДФЛ)
За физическите лица печалбите от продажба или замяна на акции могат да бъдат както облагаеми, така и необлагаеми, в зависимост от пазара, на който се търгуват.
*Печалбата от акции, търгувани на регулиран пазар в ЕС/ЕИП (БФБ също), не се облага с данък (0%).
*Печалбата от акции, търгувани на регулиран пазар извън ЕС/ЕИП (например NYSE или NASDAQ в САЩ), се облага с плосък данък от 10%, но върху намалена данъчна основа.
Важна промяна (в сила от 01.01.2025 г.):
Данъчната основа за облагаемите доходи от финансови активи (включително акции извън ЕС/ЕИП, виртуални валути и др.) се намалява с 10% нормативно признати разходи. Това означава, че ефективната данъчна ставка става 9%.
2. За юридически лица (по ЗКПО)
За юридическите лица (фирми), режимът е по-широк. Печалбите от продажба на акции по принцип са част от общия облагаем доход на дружеството и се облагат с 10% корпоративен данък, но има съществено освобождаване.
*Печалбата от акции, търгувани на регулиран пазар в ЕС/ЕИП, не се облага с корпоративен данък.
*Печалбата от акции, търгувани на регулиран пазар извън ЕС/ЕИП (напр. NYSE), също не се облага с корпоративен данък, ако съответният пазар е признат за еквивалентен от Европейската комисия и българските регулатори. Основните пазари в САЩ са признати за еквивалентни.
Печалбата от акции, търгувани на нерегулиран пазар, се облага с 10% корпоративен данък върху реалната печалба (приходи минус документално обосновани разходи). За юридическите лица няма нормативно признати 10% разходи при тези доходи.Last edited by k.o.; 20.11.2025, 23:29.Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Благодаря колега. По т.4 според одитор от Делойт, с който съм се консултирал, списъкът от страницата на КФН е на еквивалентни пазари на регулираните в ЕС и при сделки на тези пазари също не се дължи данък. Всеки обаче да си го провери, за да не стане някаква грешка.Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнение
Коментар
-
Колега за данъчните цели не е от значение къде е листната дадена компания, а на кой пазар е сключена сделката, това е определящия фактор. Формулировката по спомен бе "печалбите, реализирани от сделки с акции на регулирани пазари, са необлагаеми" От тази гледна точка колегиете задаващи въпроса, защо да се търгува даден инструмант на нашата борса, а не на някоя друга, която по смисъла си е регулиран пазар е релевантен.Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнениеБлагодаря, Key Ru, важна бележка. Но с нея ми стана по-мътно..
Тогава:
Фолксваген купен и продаден на Дойче - няма данък;
Фолксваген купен и продаден на БФБ Интернешънъл - има данък, защото е нерегулиран сегмент (но пък се търгува инструмент листнат в ЕС)
Найк купен и продаден на NYSE - няма данък, защото е в списъка;
Найк купен и продаден на БФБ Интернешънъл - има данък, защото е нерегулиран сегмент (но пък се търгува инструмент от борса в списъка, крослиснат и в ЕС).
Това ли е логиката?
Rinvestor - Глобал трейдърът на Елана е на Саксо. Дивидентите идват обложени, да. И аз съм имал същия отговор с кюпа с дивидентите. Щом идват вече горе-долу ритмично, не съм се интересувал нататък от механиката.
Коментар
-
Благодаря, Key Ru, важна бележка. Но с нея ми стана по-мътно..
Тогава:
Фолксваген купен и продаден на Дойче - няма данък;
Фолксваген купен и продаден на БФБ Интернешънъл - има данък, защото е нерегулиран сегмент (но пък се търгува инструмент листнат в ЕС)
Найк купен и продаден на NYSE - няма данък, защото е в списъка;
Найк купен и продаден на БФБ Интернешънъл - има данък, защото е нерегулиран сегмент (но пък се търгува инструмент от борса в списъка, крослиснат и в ЕС).
Това ли е логиката?
Rinvestor - Глобал трейдърът на Елана е на Саксо. Дивидентите идват обложени, да. И аз съм имал същия отговор с кюпа с дивидентите. Щом идват вече горе-долу ритмично, не съм се интересувал нататък от механиката.
Коментар
-
Колега, сделки на регулиран пазар не се облагат с данък. Пазарите в ЕС се водят регулирани, разбира се може да има някой подсегмент на някоя борса, който да не е регулиран. Говоря за основните пазари с масовите акции. Освен пазарите в ЕС ето списък на пазари в трети държави, които също се третират като регулирани пазари Списък на регулираните пазари от трети държави, изготвен на основание чл. 38, ал. 1, т. 3-5 и т. 7 от ЗДКИСДПКИ - Комисия за финансов надзорПървоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение.....
Данъкът на същата сделка, отиграна директно на Дойче бьорсе пак е 10% у нас, но даже не знам дали си приспадаш и 10% норматвино признати разходи, както май си направил в твоята калкулация. Не виждам щетата, но би ми било интересно да споделиш какво имаш предвид.
Коментар
-
Благодаря за оценката.
Неясно съм се изразил късно снощи. Няма общо разбира се. Напълно вярно е както казваш, че реализираната доходност си е облагаема и при честа, и при рядка търговия. Мисълта ми беше, че при buy and hold имаш значително по-малко данъчни събития като брой, по-лесна калкулация, която при евентуална проверка е по-лесно защитима. Да се дей-трейдва през BSE International не би било удобно, а в контекста на данъците си има паритет с търговията на чуждите пазари, та затова булета е в скецията неутрално.Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение+1
Защо свързваш данъците с дей-трейдинга? Реализираната печалба ще се обложи, независимо за какъв период е направена. Ако държиш една компания няколко години, VW, AXA примерно, продадеш и реализираш 10 000 печалба, 900 лв. отиват като данък, което аз го броя като ощетяване.
Данъкът на същата сделка, отиграна директно на Дойче бьорсе пак е 10% у нас, но даже не знам дали си приспадаш и 10% норматвино признати разходи, както май си направил в твоята калкулация. Не виждам щетата, но би ми било интересно да споделиш какво имаш предвид.Last edited by unsworth; 20.11.2025, 10:29.
Коментар
-
Последното и мен ме учудва, но като се замисля родният инвеститор на кой брокер може да се довери? Имаме Интерактив и...толкова. Саксо се махнаха, а Т212, Еторо, Револют, Фрийдъм ги приемам с доза скептицизъм за големи суми. Нашенските Карол, Елана, Бенч имат репутация + можеш да звъннеш и на чист български да се оправиш по възникнал проблем.Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнениеКато един от ненормалниците-експериментатори с участие в сегмента, мога да споделя едно резюме.- Как и дали се плащат допълнителните налози из Европа. Например на Юронекст Париж покупка на акции за 1,000 евро коства един път брокерска комисиона, а после и 4 евро данък (Financial Transaction Tax в размер на 0.4% от всяка сделка), който ще бъде дължим и при продажбата.
- Защо и кой купува и продава по толкова много на дневна база. Всъщност нашата борса се раздвижи доста с въвеждането на сегмента. И днес е втори по оборот пред Beam и Алтернативен, бил е и първи. Това можеше да се квалифицира горе при хубавото, просто не мога да разбера рационала зад среднодневната търговия.
За мен най-големия недостатък е липсата на актуализация на списъка от компании. Нямаме все още Robinhood??
Относно дивидентите - мисля, че идваха обложени. Един път ми се наложи да звъня на Карол за да ми ги преведат щото били някакси в общ кюп
Коментар

Коментар