If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Прав си 1998г., ALB и SFARM ще паднат, табаците леко ще вдигнат и всичко ще си дойде на мястото около
P/E = 3-4.00 (говоря за нормализирана печалба и не за NEFT).
Коментар
1998г.
БФБ - обзор на дневната търговия
Очакват ни 20-30%, но не ръст, спад! Просто никой вече не купува, а продавачите ще започнат все повече да натискат.
Одитирания отчет на ЦКБ поднесе доста неприятна изненада. Печалбата е редуцирана наполовина, от 54 става 27 ст. на акция. Не знам ТИМ как са се уредили с този одитор, но ще им спести доста данъци.
Обзървър,това са миноритарните и "дългосрочни инвеститори" най-много ми харесва...
Ех кога и вие ще почнете да разправяте че само с buy and hold се печели..
http://www.dividendgrowthinvestor.com/
Коментар
imported_Мариян Йорданов
БФБ - обзор на дневната търговия
Дай боже повече компании като Албена, за да може миноритарните инвеститори да инвестират и да знаят, че няма как да загубят ако инвестират дългосрочно.
наистина нетната печалба ще спадне, но ще се увеличи шанса да се плаща дивидент. Защото за 2002 г. Албена имаше 10.5 млн. лв. амортизации и 15 млн. лв нетна печалба. Сега ако амортизациите се повишат на 20 млн. лв. финансовата печалба пак би била 25.5, но нетната едва 5.5 млн. лв.
нооо върху тези 10 млн. лв. допълнителни амортизации ще се спести 2.5 млн. лв. данък печалба. Тоест 50-те ст. дивидент, които компанията плаша вече 2-ра година й струват 2.15 млн. лв. (защото има 4.3 млн. акции)
Сега без проблем може да плати 1.1 лв. дивидент само с икономиите от данъци.
И не само, че компанията и акционерите й печелят 2.5 млн. кеш за сметка на държавата, но и съотношението собствен привлечен каптиал пада от 50:50 на 66:34, което понижава риска на Албена и й позволява да се финансира вместо на 8% на 7.5% лихва, което при банкови кредити за около 20 млн. лв. прави икономия на други 100 хил. лв., да не говорим, че улеснява кредитирането....
не на последно място радващо е, че мениджърите на Албена мислят и действат с мощни бизнес решения.
Трябват ни мощни корпорации сега и веднага!
Албена купи ММЦ Приморско за 9.4 млн. лв. (миналата година) и вложиха 20 млн. в ново строителство
Изкупиха си 3% от акциите, за да поощрят мениджмънта
Разбира се , че си прав-точно така е.Само че си представям заглавията във вестниците в края на месеца , след като публикуват тримесечните отчети:"Печалбата на Албена спада с 30%спрямо същия период на мин год."Да се надяваме , че все пак тези които се занимават с акции имат поне малко и счетоводни познания ,за да разберат за какво точно става въпрос.
Води до намаляване на счетоводната печалба, но води и до намаляване на данъците, а оттам до увеличаване на паричната печалба (cash печалбата), което определено е позитивно...
Аз по принцип не мисля , че е лошо това , че са си направили преоценка-това води до увеличаване на капитала , който стои зад една акция.Говорех за чисто счетоводното отчитане-в ОПР се увеличават разходите за амортизация , което при равни други условия води до намаляване на резултата/печалбата/
Обзървър , това че Албена са си направили преоценка на активите , не смяташ ли , че може да се отрази и негативно?Имам впредвид това , че ще се повишат двойно и разходите за амортизация , което може да доведе и до силно снижаване на счетоводната печалба.
Коментар