If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Законодателно и сега нещата са регулирани добре.Държавата има контролни функции и ако има злоупотреби,значи не си е свършила добре работата!Което не я прави добър стопанин и е още едно доказателство,че на нея пари за управление не трябва да се доверяват
Въпреки че на пръв поглед "яростно" защитавам ПФ, съм далеч от мисълта,че ги управляват големи корифеи и честни хорица.Но държавата за мен е по-лош стопанин, а държавния чиновник и политикът са хора,които за нищо друго не стават и затова се е присламчили към държавната ясла с цел да цицат - кой колкото може
Всички злоупотреби,подмасови и прочие приватизации станаха благодарение на политиците!Покрай тях се облажиха и хиляди държавни чиновничета - кой колкото е успял да докопа.
Разбирам защо хората се уповават в държавата - към държавата има големи парични потоци и след масовото крадене все нещо остава за хората.Ако няма достатъчно,държавата ще прилапа от този,дето има,за да даде на този,дето няма.Макар и малко,но 100 лева за пенсийка ще му намери.Така човек прехвърля отговорността върху държавата - тя ще се погрижи за мен,защо трябва аз да мисля в кой фонд да си дам парите и да му треперя.
Щом има толкова много поддръжници на системи като НОИ,явно няма опасност те да останат без париЯсно е,че към момента без НОИ не може - има хиляди пенсионери,които са работили и преди създаването на сегашната пенсионна система и те трябва да получат заслужените си пенсии.Но нека занапредда дадат право на избор на хората - който иска да се осигурява държавно,другите да си избират фондове,трети могат да изберат и двете с цел да си размият риска.Така всеки ще си носи отговорност за решението и ще взима пенсия според взетото от него решение.Тогава ще си покаже кое е по-жизнено.
Абсолютно съм съгласен с тебе. Фондовете и сега са регулирани, но може да работят и по-добре, по прозрачно, и с по-малко разходи за осигурените. Усилията трябва да бъдат насочени натам, а не да бъдат национализирани.
onufri
виждам , че си навътре в нещата .. би ли ми отговорил - не е нужно да си точен.
Ами,трябва да посмятамНаистина не знам.
Ако съм създал впечетлението,че имам нещо общо с пенсионни дружества - нямам!Имам някакъв поглед върху работата на пенсионните дружества,но той не е отвътре.Единственото ми пряко отношение е,че по закон част от осигуровките ми отиват в УПФ и отделно внасям някаква минимална сума в ДПФ,защото и работодателят ми внася за мен още толкова,даже малко отгоре.
Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.
Разбрах кой дава идиотски съвети на премиера.
Дъртият комунист Кольо Парамов. Той страстно защитаваше тази сутрин прибирането на парите от ПФ в НОИ.
Г-н Парамов, ако не се управляват добре тези фондове-държавата да изпрати финансисти да ги ревизират. Ама да се дадат парите на НОИ и да се налеят в общия кюп е чист комунизъм.
А абсолютната истина е, че Дянков е хвърлил око на тези 500 млн с цел да върже бюджета догодина. Ама ако се изтеглят в налични, те няма да са 500 млн, ами ще се редуцират до 250-300. При това част от тях са в държавни облигации. С тях какво става? Държавата ще си ги изкупи обратно ли?
Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
колеги,
някой може ли да каже какъв е резулата ако примерно съм си внасял по 100 кинта месечно в ППФ в последните 10 години.
като се махнат таксите за управление - има ли въобще някаква положителна доходност?
10г = 12 000лв внесени (ако са по 100 кинта месечно)
в момента колко са??
една проста сметка (без задълбаване по месеци) - 1200лв на година с дохоност 4% = за 10 години трябва да имаме 14407кинта или 20% отгоре на внесените пари.
В никакъв случай не оправдавам ББ с идеята да метне всичко в кюпа...НО ми е интересно въпросните СПЕЦИАЛИСТИ управляващи ППФ каква доходност са успели да докарат (разбира след като са си взели добри заплати за компетентното управление)
да не говорим, че в последните години лихва от 4% по годишен както ми е в сметката е нереално ниско.. реалните нива може да ги закръглим на 6-7%.
още повече, че бяхме свидетели на огромен балон на БФБ и ако ние аматъорите можахме да изкярим по нещо или да се набутаме... въпросът е какво направиха костюмарите от ПФ през това време.
Знам, че поста ми не е точно по темата, НО си мисля, че е добре и този въпрос да се повдигне. В момента Управляващите ПФ го играят големи профита прецакани от властта, но дали са големи профита...или прост чиновник ще се справи колкот тях??
успешен ден и не се нервете!
onufri
виждам , че си навътре в нещата .. би ли ми отговорил - не е нужно да си точен.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Ами да регулират и подобрят управлението им тогава... Ама целта на това действие е не да се подобри работата на фондовете, а да се докопат парите, за да си реши проблема Бойко за следващите година-две... ...и после за нормални пенсии забравете
Законодателно и сега нещата са регулирани добре.Държавата има контролни функции и ако има злоупотреби,значи не си е свършила добре работата!Което не я прави добър стопанин и е още едно доказателство,че на нея пари за управление не трябва да се доверяват
Въпреки че на пръв поглед "яростно" защитавам ПФ, съм далеч от мисълта,че ги управляват големи корифеи и честни хорица.Но държавата за мен е по-лош стопанин, а държавния чиновник и политикът са хора,които за нищо друго не стават и затова се е присламчили към държавната ясла с цел да цицат - кой колкото може
Всички злоупотреби,подмасови и прочие приватизации станаха благодарение на политиците!Покрай тях се облажиха и хиляди държавни чиновничета - кой колкото е успял да докопа.
Разбирам защо хората се уповават в държавата - към държавата има големи парични потоци и след масовото крадене все нещо остава за хората.Ако няма достатъчно,държавата ще прилапа от този,дето има,за да даде на този,дето няма.Макар и малко,но 100 лева за пенсийка ще му намери.Така човек прехвърля отговорността върху държавата - тя ще се погрижи за мен,защо трябва аз да мисля в кой фонд да си дам парите и да му треперя.
Щом има толкова много поддръжници на системи като НОИ,явно няма опасност те да останат без париЯсно е,че към момента без НОИ не може - има хиляди пенсионери,които са работили и преди създаването на сегашната пенсионна система и те трябва да получат заслужените си пенсии.Но нека занапредда дадат право на избор на хората - който иска да се осигурява държавно,другите да си избират фондове,трети могат да изберат и двете с цел да си размият риска.Така всеки ще си носи отговорност за решението и ще взима пенсия според взетото от него решение.Тогава ще си покаже кое е по-жизнено.
ти не само не можеш да смяташ,проблема на такива като теб е дори че не знаят елементарни неща за фондово управление.....
случайно гледал ли си по телевизията реклама на фонд "доверие" ? имаш ли си наидея колко ХИЛЯДИ МЕСЕЧНИ ПЕНСИОННИ ВНОСКИ отиват само за това ,че да имаш удоволствието да ги глеткаш такива в "паузата" на шоуто на слави ??????
знаеш ли,че ако фонда е загубил да речем 30 % за 10 години ,реално загубите,които сигат до "инвеститора" са между 50 и 80% в зависимост от големината на фонда?
кой ги е ранил тия "портфолио мениджъри" през тез години знаеш ли?
тия костюми и скъпи коли с чии пари са купувани,знаеш ли?
луксозните офиси да не са им подарък от държавата,а?
я се обади в дневник и капитал и ги питай колко ще ти струва да направиш един "анализ" на първа станица,ако не си от "техните ора" ??
ти въобще знаеш ли,че един фонд кьопав с бг стандартите,за да отчете доходност от 10% до инвеститорите,трябва да направи поне 20-30% реална доходност?
такива фондове имат милиони левове разходи на година......а като сложиш и загубите им от инвестициите на БФБ през годините,на теб оставам да си върнеш думите назад и да преизчислиш за кви реални загуби и далавери става въпрос тук!
не знабравяй и "политическото комисионно" ,че да ти се даде "зелен светофар" да съществуваш....... там ако знаеш кви пари отиват.......
аре оставям те да смяташ и преизчисляваш .ако искаш моа и по задълбочен анализ да направиш-обади се в шоуто на азиз и го питай колко струва една месечна реклама при него,или колко е цената да те покани слави в шоуто му,да обясниш колко е добре да се инвестира при теб,или пък колко ще ти струва в капитал да си "пльокнеш" един твой "анализ" на ПЪРВА СТРАНИЦА.......
Абе,ти изобщо,ама хич не си в час!Да си беше направил труда да разбереш,че ПФ е отделно юридическо лице и няма и не извършва никакви разходи!Всички административни разходи са за сметка на ъправляващото дружество,което получава възнаграждение,определено със закон.
Аман от учили-недоучили всезнайковци!
българономисте,няма толкова значение в днешно време колко са активите на БФБ,по голямо значение е КАК СА КРИТИ ЗАГУБИТЕ от предишните активи в БФБ ...... имаш над 70% срив в БФБ,а фондовете ти отчитат за тва време или минимални загуби,или минимални печалби
та как е станало тва ,моа ли да ми "обясниш" ?
защото аз мога,знам и по къв начин се крият загуби в отчети......
и тези загуби могат да се крият дългогодишно,при КФН като бгетовското.....
сега загубите ще пъкнат наяве......толко не ги е страх "портфолио мениджърите" ,че ще си загубят сладката далавера,отколкото,че ще се открие реалната стойност на активите в тези фондове,която може и да е в пъти по ниска от "осчетоводената"
ей там повече ги е страх понзитата,вЕрвай ми...
Арабономист ли си къв си не те знам,ама щом си толкова печен в изказванията сигурно знаеш,че БФБ не е единственото място за инвестиции.Може и да не знаеш,но по закон ПФ могат да инвестират до 20 % в акции.Така че стига сте се оправдавали с туй БФБ.Сребърния фонд може да инвестира до 90% в акции - значи при 70% спад на борсата реално 63% от фонда би трябвало да го няма.А той се управлява от държавата.Е ли държавата по-добър инвеститор при това положение?Поне такава е твоята логика.
Хубаво е,че знаеш как се крият загуби - явно не ти е чуждо да губиш и да криеш.
Абе хора, как виждате някой да посегне на частна собственост в ЕС, па дори в България. Цялата дандания е к...р капан за синдикатите: Не се ли учудвате , че умниците от КНСБ и КТ не се обаждат. ха-ха-ха-ха! Какво излезе сега техните най-верни членове, тези които излизат да стачкуват, тези които в момента работят, тези чиито интереси синдикатите трябва да защитават, тези които си плащат членски внос за тази защита, те същите имат извлечения от партидите си в ППФ. Глупакът винаги се радва на трибуната на публичността (реф. новият председател на КНСБ), нека му се порадваме и ние сега.
колеги,
някой може ли да каже какъв е резулата ако примерно съм си внасял по 100 кинта месечно в ППФ в последните 10 години.
като се махнат таксите за управление - има ли въобще някаква положителна доходност?
10г = 12 000лв внесени (ако са по 100 кинта месечно)
в момента колко са??
една проста сметка (без задълбаване по месеци) - 1200лв на година с дохоност 4% = за 10 години трябва да имаме 14407кинта или 20% отгоре на внесените пари.
В никакъв случай не оправдавам ББ с идеята да метне всичко в кюпа...НО ми е интересно въпросните СПЕЦИАЛИСТИ управляващи ППФ каква доходност са успели да докарат (разбира след като са си взели добри заплати за компетентното управление)
да не говорим, че в последните години лихва от 4% по годишен както ми е в сметката е нереално ниско.. реалните нива може да ги закръглим на 6-7%.
още повече, че бяхме свидетели на огромен балон на БФБ и ако ние аматъорите можахме да изкярим по нещо или да се набутаме... въпросът е какво направиха костюмарите от ПФ през това време.
Знам, че поста ми не е точно по темата, НО си мисля, че е добре и този въпрос да се повдигне. В момента Управляващите ПФ го играят големи профита прецакани от властта, но дали са големи профита...или прост чиновник ще се справи колкот тях??
То назначените чиновници по партиина линия ако мислиш че ще крадат по малко жестоко се лъжеш. Особено като имат ясното съзнанието че като се смени правителството и ще ги сменят и тях и краи с далаверката им .........
Не казвам, че не крадат, затова колкото по-малко държава по-добре. Затова и сребърни фондове и подобни неща са безмислени. Трябва да има държавно организирана пенсия с разходо-покривен модел, каквото влиза - това излиза и така да се краде ще е трудно. Нека останалото да не се прибира от задължителни частни фондове, а на хората да им се остават повече пари и с данъчни отстъпки да се стимулират да спестяват, но доброволно. Като може да се направи разяснителна кампания да се обяснят възможностите и колко е важно да се спестява. Тогава пак ще има за понсионни фондове, ще се развие и живото-застрахователния пазар, борсата, взаимните фондове, вътрешния пазар на облигации, спестовни банкови влогове и т.н.
Не както сега държавата да те задължи да ги вкарваш парите си в частни фондове, които ако се съди по приватизационите фондове и мнозинството от публичните компании как мислят за мажоритарните собственици може да се съди че най-вероятно ПФ да оберат колкото може от средствата по партидите, но това ще се види след 15 години.
Ами как да затегнат контрола, на едно дружество, ако собственика иска да го източи, каквото и да направи регулатора, ще намерят начин - справка Божков.
Само да кажа, в момента дори пенсионните са с надута доходност и много не ги крадат, причината не е че собствениците мислят за осигурените, а напротив правят си сметката.
В момента са акумулирали 3 милиарда, но докато почнат да плащат пенсии след 15 години ще съберат още близо 10 милиарда. Защо да крадат сега и да писнат всички и да им спрат кранчето. Затова голямото крадене ще почне след 12-15 години и ще е най-голямото крадене, което ще мине и кражбите при приватизацията ни. Някой ще направят милиарди, а нека тука наивниците да чакат пенсии от личните партиди.
То назначените чиновници по партиина линия ако мислиш че ще крадат по малко жестоко се лъжеш. Особено като имат ясното съзнанието че като се смени правителството и ще ги сменят и тях и краи с далаверката им .........
Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Ами как да затегнат контрола, на едно дружество, ако собственика иска да го източи, каквото и да направи регулатора, ще намерят начин - справка Божков.
Само да кажа, в момента дори пенсионните са с надута доходност и много не ги крадат, причината не е че собствениците мислят за осигурените, а напротив правят си сметката.
В момента са акумулирали 3 милиарда, но докато почнат да плащат пенсии след 15 години ще съберат още близо 10 милиарда. Защо да крадат сега и да писнат всички и да им спрат кранчето. Затова голямото крадене ще почне след 12-15 години и ще е най-голямото крадене, което ще мине и кражбите при приватизацията ни. Някой ще направят милиарди, а нека тука наивниците да чакат пенсии от личните партиди.
Проблемът е сериозен и се опитват за пореден на гърба на нормалните осигурени трета категория....да прекарат ранното пенсиониране на полицаи, военни и т.н.
Няма как за 10 години при тия вноски за първа категория труд да са събрани достатъчно средства за плащане на пенсии в някои случаи от 20 години.
Един полицаи има право да се пенсионира на 45 години и трябва да получава от този фонд до навършване на нормална пенсионна възраст , примерно 65 години. Е ако приемем че трябва да получава пенсия 60% от заплатата си излиза по груби сметки че трябва в фонда като вноска за ранна пенсия да са внасяни по около 90-100 % от брутното му възнаграждение.
И понеже държавата не ги е внасяла, сега ще ни врътнат следния номер , ще приберат парите от фондовете , ще ги прахосат за 1-2 години и после за остатъка от срока ще се плащат на нашите вноски на нормалната трета категория които се очаква да се пенсионираме на 65 години...ако доживеем !
Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар