IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"КЦМ АД" - моля за съвет

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• who_knows, въпросът ти е хем прост , хем сложен.

Да продадеш или да не продадеш - това е въпросът ? - както би казал днес Хамлет :-)

В началото на темата пишеш , че предлагат на майка ти да заплатят за 46 акции по 500$. В края на темата вече става ясно , че за 46 акции дават 500$. Накрая да не се окаже , че ще вземат 46$ , ако майка ти и нейни колеги съберат 500 акции ? Мисля, че тука всички са се досетили кой иска да изкупи акциите на дребните акционери в РМД-то. Все пак може да се създаде конкуренция и още някой да започне да предлага да изкупува акциите.

Погледни на нещата от друг ъгъл и за момент не се интересувай какви евентуално биха били перспективите пред дружството след година-две или какво би станало "ако еди там каквото си" ?

1. Вариант :
    Предлагат на майка ти за 46 акции по 500$ = 23000$ по 1.35 = 31050 лв.
    Взимаш около 31000лв. и мислиш къде да ги наместиш - имот, борса, кола и т.н.

2. Вариант :
    46 акции за 500$ по 1.35 = 675лв . Взимаш около 700 лева и какво правиш с тях ? Реално имаш ли нужда от тази сума в този момент ? При положение, че се продадат тези акции - дали няма да погледнат с лошо око към майка ти , от страна на колеги и началници ? Това би означавало, че до някъде не държи на дружеството в което работи или играе в някаква комбина с предишния си началник? В цял свят се дават акции на работниците в предприятията , където работят , за да се почувстват работниците като собственици и да дават най-доброто от себе си за фирмата и т.н., и т.н.

3. Вариант :
    Не продава акциите си . В края на краищата, майка ти е дала 30-40-50 лева. Дори да ги загуби тези пари, които е дала - да и остане само хартийката на която пише колко акции има. Толкова много ли ще загуби ? Някой веднага ще ме апострофира - ами пропуснати ползи. Пропуска да осребри 20-те години вярна служба в дружеството , където си е оставила здравето.

Помогни на майка си да погледне на въпроса от всички страни и я остави сама спокойно да вземе решение за което някой ден самата тя да не съжалява.

И все пак :

Да продадеш или да не продадеш ? - това е въпросът. :-)
    fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• убуу!много убуу е на борсата бейби!

Коментар

• е защо да ги е страх, нали уж било хубаво да си на борсата

и к'во да правя ся аз, щом КЦМ, а не КЦМ 2000 се листва. Излиза ли, че ще имам:
        46 дяла от 200 000 дяла, които пък имат от 93% от 27 000 000 акции....?, които ще се търгуват?
        ох, к'ва сметка

Коментар

• Who, няма да се листне КЦМ 2000 на борсата именно поради този страх . На борсата ще излезе КЦМ.... евентуално както се чува...

Коментар

• Май, Стенли се оказа прав.
            Акциите са 46 бр. от "КЦМ 2000". Давана е възможност на избрани хора едно време да ги купуват, при това не колкото пожелаят, а бройката е била фиксирана от управлението горе.

Сега точно Конарев си продава дяла, който не е 46 бр, а много повече. Акциите са винкулирани акции.

Сега обаче искам да питам и ви кажа, че по слухове, те не искат да се листват на борсата, незнам защо и съответно цари паника горе, как така еди кой си иска да си продава дяла. Иначе днес гледах, че са сред далите заявка за участие на БФБ, но не КЦМ АД, а КЦМ 2000.

И да питам, сега капитала е 200 000лв. Те за да се листнат, трябва да направят капитала 1 000 000лв, нали? Ама аз да си се върна на въпроса от началото, при тая така вече очертана ситуация, за тея които ми следят мисълта, да ги продадем ли за 500$, или ще е по изгодно, ако ги запазя, ако те евентуално наитина се листнат и ако аз имам пак 46 акции от 1 000 000. Щото тук сметнахте, че цената би била 7 500лв, но тва е при капитал 200 000лв, а пр и1 000 000, трябва да е 5 пъти по малка. Което все пак е повече от 500$.
            А да, и тия акции, как пък ще се търгуват на БФБ, след като първо трябва да ги предложиш на съдружниците си.

Айде пак мерси за отговорите. Някой ден като си проектирате къщи или молове, с evguido ще ви съветваме пък ние

Коментар

• до пишещия за оцк, обемите и т.н.
              as i take it - вЕрвай си
              10х към стенли за заемката

Коментар

• След последното увеличение 200 000 акции. И да знаЙш най-доброто предстои там . Иначе по повод на това, че някой беше казал за загубите на КЦМ - за 2006 нетната печалба е 68 000 000 лева, което прави по 2,51 лева на акция, което екстраполирано върху ОЦК в консервативен вариант би следвало да значи по 60 лева на акция. Което пък от своя страна би следвало да значи, че капитализацията грубо казано на КЦМ е 1 620 милиона лева. 93% от тази сумичка е 1 500 милиона лева. Това делено на 200 000 акции ( капитала на КЦМ 2000) ни дава ценичка на една акция на КЦМ 2000 от... 7 500 лева . Груби сметки все пак .

Коментар

• стенли, капиталът на рмд-то в колко акции е разпределен, че не ми се рови из нета.

ако е почнало боричкане за контрол - супер, в екшън има място за много възможности...
                  макар че аз по-скоро бих купил билет за швейцария
                  но да не ставам гадняр :-)

Коментар

• е говорих за поста на Ради

и съм жена

Коментар

• Ох, този последния пост ми се стори много сложен.
                      Всъщност акциите са 46 и само 200 работника ги притежават. Преференциални са, защото единствено само хора, които работеха там можеха да ги купят. Иначе лично аз мисля 2000г. си бях взела някакви 2088 акции, които после ми ги изкупиха за 1000лв.
                      Иначе майка ми има над 20г. стаж там при това на висока длъжност.
                      Май почнах да спамя темата с непълна информация, затова довечера като разбера подробности ще пиша.
                      А всъщност последната ми информация е , че самия Конарев си продава своите 46 акции за 500 долара и съответно купувачът му иска да изкупи останалите подобни акции на тия 200 човека на същата цена.

Коментар

• ... 500щ.д. това дори на фона на скапаното оцк е в "известна степен" балонизирано...
                        "Скапаното" ОЦК е на път да догони обемите на КЦМ, по времето когато пловдивчани смятат да се листват ;-). Разликата е, че и Съораженията и самите производства на ОЦК по това време ще са доста по съвременни и продуктивни, ако щеш и екологични. Много интересно ще стане когато дойде Време за IPO на КЦМ, какви ще са паричните потоци на двете дружества и каква цена ще са върже за КЦМ.
                        Така или иначе ОЦК удвоява производствата на ЦИНК И ОЛОВО ДО 2009. Вярвам че това ще се отрази още през 2008.
                        Интересно!

Коментар

• Ради, вЕрвай ми, акциите му са от "КЦМ 2000" . Думичката преференциални не значи това което си мислиш ти. Когато се е основавало РМД - то в него според трудовия стаж на определени хора бе предложено да придобият акции. Той точно това има предвид пор преференциални. Да не говорим, че работниците в КЦМ ги делят на малките и големите акции . Визирайки акциите от КЦМ и от КЦМ 2000. Това за 500 евро също е вярно .

Коментар

• най-вероятно акциите са от кцм. иначе няма да споменаваш думичката преференциални.

впрочем рмд-то е с винкулирани акции, а и са записвани по номинал, т.е. няма да успееш да ги продадеш, а и нямаше да има разминаване между бройка и цена (ако се вярва на спомените на майка ти, но обикновено се помни когато има паритети :-) )

та така, приблизително достоверна е и цената, която споменаваш относно преференциалните акции - сделката за големия пакет е при цена на акция 0,68щ.д. или левовата равностойност, сиреч 1,408лв.
                            вероятно майка ти е платила за 50 акции малко по-вече от 32лв. (мисля, че ап не отчиташе настояща стойност на бъдещи плащания по сделката при определяне на цената, а да припомня, че кцм-2000 плати 10% веднага и разсрочи на девет равни вноски остатъка за девет години с една гратисна. отделно пък всяка вноска по договора си е 50/50 кеш и непарични :-) )
                            предполагам, майка ти е била към 2000г. със сравнително скромен стаж или заплата (първото по-вероятно) щом е записала само 50 бройки ... (това според методиката за изчисляване правото на преференциални акции)

на въпроса ти - ако наистина някой юнак плаща 500щ.д. за акция от кцм - не се колебай и продавай веднага - вероятно можеш да умножиш 27,000,000 и 500щ.д. това дори на фона на скапаното оцк е в "известна степен" балонизирано.

ако пък въпреки всичко акциите се окажат от рмд-то - хм, конарев може да ги купи, щото е от състава на винкулираност ...
                            ако наистина е така, значи протичат процеси, в които ще има хляб (трохи) и за нас ;-) ;-) ;-)

Коментар

• Първоначално изпратено от who_knows
                              Горе долу ви разбрах, погледнах и структурата на капитала и на КЦМ АД и на КЦМ 2000. В интерес на истината и аз все още незнам къде имаме акции. Като видя документите пак ще ви разпитвам
                              Честно казано, някак си ми се струва странно някой да дава 500 долара за акция, която преди 5 г. е била 1лв. Кой знае, може и да е слух.

Иначе тук чета, че щяло да е IPO На 2009 едва ли не. Ама да ви кажа, те само реват, че са на загуба и нямат кинти. Хм...
                              Има и такива акции. Викаме им милионерксите

Коментар

• Горе долу ви разбрах, погледнах и структурата на капитала и на КЦМ АД и на КЦМ 2000. В интерес на истината и аз все още незнам къде имаме акции. Като видя документите пак ще ви разпитвам
                                Честно казано, някак си ми се струва странно някой да дава 500 долара за акция, която преди 5 г. е била 1лв. Кой знае, може и да е слух.

Иначе тук чета, че щяло да е IPO На 2009 едва ли не. Ама да ви кажа, те само реват, че са на загуба и нямат кинти. Хм...

Коментар

Working...
                                X