IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Трейс Груп Холд (T57 / TRACE)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• В тази тема, но преди седмици изразих крайно съмнение, че ИП-тата ще се споразумеят, именно защото е незрял пазарът.
    Доколкото разбрах е имало писмо от председателя на Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (http://www.balip.com/). Не проявих интерес да се добера до текста, но доколкото разбрах е призовавало ИП да не правят кухи поръчки.

Просто трябваше задължително да се изисква внасяне на заявената сума или поне някакъв % от нея. Единственият (публичен) аргумент срещу това предложение беше, че това щяло да затрудни чуждестранните инвеститори, които щели да загубят от курсови разлики и банкови такси. А как ли се чувстват сега същите тези много важни и много необходими за Трейс чуждестранни инвеститори, заради които беше взето това важно в случая решение, след като в най-добрия случай са успели да се доберат до инвестиция в размер на $10К? Дали с печалбата от такава инвестиция ще могат да си платят поне разходите за превод и легализация на проспекта? Напротив - за тях щеше да е по-изгодно да има по-висока летва, защото на тях щеше да им е по-лесно да я прескочат, така че според мен ни пуснаха по пързалката...

Митко

Коментар

• Първоначално изпратено от pluvai

Тука си прав - но донякъде. Първо това поведение ще имат само част от акционерите и тази част подозирам, че ще е под 30%, другите все имат по някоя хилка в повече в портфейлите. А институционалните няма да купуват скъпо, да но кое е скъпо, да не се окаше 110.50 по Хикс, евтино? А можеш ли да познаеш какво ще стане, ако има увеличение на капитала скоро за значително по-голям обем? Вземнете си институционални права, купете си акциики до насита и какво се получава - и Трейс с много акционери и голям паричен ресурс, и институционалните с Трейсчета в портфейлите, и масата с овче поведение - в обем, който със сигурност няма да може да разклати позицията.
      НЕ Е ПРЕПОРЪКА
      Хех поздравления за този ти пост, според мен напълно вероятен сценарий, само дето не препоръчвам на никой да взема насериозно мненията ми щото съвсем отскоро се интересувам в тази сфера и съм много зелен, просто се опитвам да разсъждавам логично, колко ми се отдава е друг въпрос.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pateto Klate
        Първоначално изпратено от Myth_72
        Първоначално изпратено от Pateto Klate

I kakvo prii 100 kinta otgore imas maksimalno samo 14000 leva ot vsichko mislis li che si struva.
        dogodina idat oste mnogo IPO ta balona ste poumekne i treica p/e 40 nema da stigne ia se osvestete mislia vi dobroto
        to microsoft e s p/e 20 bre hora
        Какво значи струва не струва, доходноста е 100% за някои си струва, за някои не си струва. Някои хора за цяла година заплатата им не е повече от 14000лв. така че....
        Разсъждавам принципно.
        I bas tia akcioneri utre kato hvane hrema za malko treica ili kihne docenta ste huknat panirani da razprodavat kakto sega pak bez da misliat podavaha milionite deto niamat.
        a ako mislis che institucionalnite ste kupuvat skapo gresis te mogat da chakat za razlika ot masite deto da ide na more liatoto ste prodava na kakvato cena doide.
        Тука си прав - но донякъде. Първо това поведение ще имат само част от акционерите и тази част подозирам, че ще е под 30%, другите все имат по някоя хилка в повече в портфейлите. А институционалните няма да купуват скъпо, да но кое е скъпо, да не се окаше 110.50 по Хикс, евтино? А можеш ли да познаеш какво ще стане, ако има увеличение на капитала скоро за значително по-голям обем? Вземнете си институционални права; купете си акциики до насита и какво се получава - и Трейс с много акционери и голям паричен ресурс; и институционалните с Трейсчета в портфейлите; и масата с овче поведение - в обем, който със сигурност няма да може да разклати позицията.
        И още един момент - дребните да гушнат по 10-15-20-30 нека са акции. Колко пари са това? Па тя акцията и 20 стотинки да стане, едва ли някой ще си пререже вените заради това.
        НЕ Е ПРЕПОРЪКА

Коментар

• М/у другото, какво да прявят такива, за които например 3-4000-15000 са ужасно много и не могат да си позволят ги загубят. Аз например не се притеснявам за това, но пък сум идеален за пример, като се има пред вид, броя акции за които се класирах, минимум 15 ще взема, нагоре според зависи от отпадналите поръчки. Хех, например пордажаба на 5 от акциите още първата седмица или при нива от 250-350, 400, при това положение горе долу се избива вложението и няма някоя баба или някой дето това са му спестяваните пари за няколко месеца примерно или там каквото са... да си скубе косите, останалото може до живот да си го държи ако иска може пък да се окаже, че след няколко години струват 10000 и нагоре хех. Разбира се говоря само принципно.

Коментар

• Първоначално изпратено от pluvai
            Първоначално изпратено от ANDREI
            Митко , изциало съм съгласен с теб. Радвам че повечето ИП няма да запишат това което искаха , за да ни манипулират .
            За цирка , да това е малко неразумо и много лица които посетиха в последните 3 дни Ип , няма да влязат втори път.
            Цената е много просто нещо , ще има търсене и може да варира в граници от 250 до 500 лв..
            Няма да има 130 за да я манипулира с хиляди бройки . Искрено от този цирк се радвам за това , който може да ме разбере.
            Така , че нагоре - надолу и така ....... !
            Бъдете здрави !
            Поздравления за това прозрение! Точно така - ще го търсим тоя цирк при други ИПО-та. Фондовете си правят каквото си искат на тоя пазар със счетоводни сделки и цицат, а някои се радват като дете пред сладоледаджийница. А ако нещо се прееецака, ще го отнесат вложителите. А Патето Клати да седне да сметне П/Е на другите компании на БФБ, па тогава да сравнява някого с Майкрософт, мисля си, че ще намери по-красиви примери за надувация. Патееее, как да не те заподозра в манипулация като закръгляш нагло коефициента нагоре (не 40, а всъщност 38 няма) и то от шестмесечна печалба, за която се знае, че е занижена по обективни причини, които се очаква да не важат в бъдеще? Отворете проспекта, пък смятайте П/Е в прогнозен план да видим какво ще стане, а ако не вярвате на прогнозите - кажете не им вярваме на тия, кво си прайте цифрови еквилибристики. Плоскооо!
            E koi prav koi kriv ste vidim dogodina na otchetite.
            ama da ne plachete kato pri todoroff posle

Коментар

I bas tia akcioneri utre kato hvane hrema za malko treica ili kihne docenta ste huknat panirani da razprodavat kakto sega pak bez da misliat podavaha milionite deto niamat.
              a ako mislis che institucionalnite ste kupuvat skapo gresis te mogat da chakat za razlika ot masite deto da ide na more liatoto ste prodava na kakvato cena doide.
              Тук си напълно прав.

Коментар

• Както някой отбеляза надолу, в големите игри има голяма политика.

Изпълнителният директор на "Сомони" Борислав Богоев е от Стара Загора. Първото му образование е военно и дълги години е бил военен. Направете си изводи.

Преди 2 години напусна КФН заради подозрения в корупция, но това е недоказано. Важна част от сделката за издигането му за шеф в КФН сега беше провеждането на ИПО-то на "Трейс груп".

Колкото и да не се нрави на някои, "Сомони" перфектно изпълниха поставената им специална задача. А че сбъркали някакво съобщение голяма работа.

Коментар

• Първоначално изпратено от ANDREI
                  Митко , изциало съм съгласен с теб. Радвам че повечето ИП няма да запишат това което искаха , за да ни манипулират .
                  За цирка , да това е малко неразумо и много лица които посетиха в последните 3 дни Ип , няма да влязат втори път.
                  Цената е много просто нещо , ще има търсене и може да варира в граници от 250 до 500 лв..
                  Няма да има 130 за да я манипулира с хиляди бройки . Искрено от този цирк се радвам за това , който може да ме разбере.
                  Така , че нагоре - надолу и така ....... !
                  Бъдете здрави !
                  Поздравления за това прозрение! Точно така - ще го търсим тоя цирк при други ИПО-та. Фондовете си правят каквото си искат на тоя пазар със счетоводни сделки и цицат, а някои се радват като дете пред сладоледаджийница. А ако нещо се прееецака, ще го отнесат вложителите. А Патето Клати да седне да сметне П/Е на другите компании на БФБ, па тогава да сравнява някого с Майкрософт, мисля си, че ще намери по-красиви примери за надувация. Патееее, как да не те заподозра в манипулация като закръгляш нагло коефициента нагоре (не 40, а всъщност 38 няма) и то от шестмесечна печалба, за която се знае, че е занижена по обективни причини, които се очаква да не важат в бъдеще? Отворете проспекта, пък смятайте П/Е в прогнозен план да видим какво ще стане, а ако не вярвате на прогнозите - кажете не им вярваме на тия, кво си прайте цифрови еквилибристики. Плоскооо!

Коментар

• Първоначално изпратено от Myth_72

I kakvo prii 100 kinta otgore imas maksimalno samo 14000 leva ot vsichko mislis li che si struva.
                    dogodina idat oste mnogo IPO ta balona ste poumekne i treica p/e 40 nema da stigne ia se osvestete mislia vi dobroto
                    Какво значи струва не струва, доходноста е 100% за някои си струва, за някои не си струва. Някои хора за цяла година заплатата им не е повече от 14000лв. така че....
                    Разсъждавам принципно.

Коментар

E stom tia deto godisnia dohod im e pod 14000 demek mesechen okolo 500euro puskat veche zaiavki za po 22 miliona ei taka smEtaite za kakvo ide rech
                      Ами пускат, защото такива бяха правилата на играта

Коментар

• Първоначално изпратено от sunlight
                        Първоначално изпратено от vr
                        А фондовете как ли са се включили. Едва ли са поемали големи рискове с презаписването, от друга страна повечето имат информация от първа ръка колко точно презаписване има понеже работят за ИП.
                        Vseki fond moje da pusne poruchka maximum za cialata emisia. Napravi si smetka kolko sa zeli.
                        Ako fondovete spazvat zakona, maximum 10% ot aktivite moje da im bade zayavkata. Vseki, koyto igrae za poveche e v narushenie, no tova ne e nasha rabota. S drugi dumi, nikoy fond ne bi mogal da igrae za cyalata emisiya. Sorry za latinicata!

Коментар

• Първоначално изпратено от mitkodotcom
                          Иначе не се случи нищо неочаквано - доста хора предупредиха, че който е тръгнал с голямата кошница го чака разочарование. Не знам дали при теб е такава ситуацията, но ако това ще те утеши - и аз и почти всички останали ще вземем далеч по-малко от това, което бихме искали.
                          Не е там работата. По-голямата част от участниците в кампанията ще се почувстват силно разочаровани и обидени по причини, които ще се опитам да обясня... Първо посредниците не спазиха уговорката помежду си и разликите между тях се измерваха с порядъци... Аз нямам особен опит във финансовата сфера, но от опита си в реалната икономика знам, че големи разлики между отделните участници в даден пазар е сигурен, ама много сигурен знак за незрялост на съответния пазар
                          ...
                          В тази тема, но преди седмици изразих крайно съмнение, че ИП-тата ще се споразумеят, именно защото е незрял пазарът. Благодаря ти, че го обясняваш така добре в случая. Не виждам обаче защо това трябва да ме разочарова и обижда.
                          За мен ситуацията е такава - собственикът на Трейс си има една апетитна компания, може да си я държи за себе си, може да излезе на борсата. Вижда изгода да излезе на борсата - вариант 1 - може да пусне акциите си, така че да оскубе възможно най-много от борсата - на висока цена, вкарвайки малко големи инвеститори, които си държат акциите и няма ликвидност, и бъдещите увеличения на капитала си остават привейт един вид. Вариант 2 - пуска неголямо количество акции на достъпна цена, привличайки интереса на маса от дребни инвеститори, осигурява си голям брой акционери, динамична търговия и място в индексите и получава истинска публична компания с възможност за събиране на доста значителен ресурс при следващи увеличения на капитали, където вече промоции няма да има. Наречете ме наивник, ама паживьом увидим. При такава ситуация обаче, не само, че не се чувствам разочарован, а направо бих му се обадил да му благодаря. И това, че някой непрекъснато мрънкат и редят некви мантри, че "това е цирк" или "балон", без да помислят малко въобще не ме притеснява - ми не участвайте в ИПО-то и не купувайте на вторична и без вас ще минем.
                          Това, което ме издразни го казах - пак стана юруш на маслините, за което отговор търсете в книгите за народопсихология, че ме е гнус да коментирам. Сега обаче има проспекти и закони където си пише, че всеки фърля пари в акции на своя отговорност и има всякакви рискове и никакви такива - ама това е пирамида, акциите поевтиняха няма да минат.
                          Друг е въпроса, че тук броиш до 10 и се появява нов ник нейм - който започва да лее пумия - защо ли? Конкуренция, незадоволени апетити, всякакви други подмолни цели? Не знам, мога да кажа само, че им липсва аргументацията.

Коментар

Разсъждавам принципно.
                            E stom tia deto godisnia dohod im e pod 14000 demek mesechen okolo 500euro puskat veche zaiavki za po 22 miliona ei taka smEtaite za kakvo ide rech

Коментар

Разсъждавам принципно.

Коментар

Abe shibana rabota e tova IPO. Ne uchastvah i preporachvah da ne se uchastva. Koito me poslusa veche e s 40-60% profit za 2 sedmici samo napred. Pa neka izvanzemnite da piat nervno valerian sled valerian. Pa ako ima i korekciika naprolet poznaite koi ste prodava traceta za mezeta po 50 leva.

Treica struva ne poveche ot 80-100 leva bre umnici. Kakvo tochite ligi sravniavaiki go s naduta pozicia detp akciata e 40 hiliadarki.

Treis i Somoni = Rev i Sopoli

Da me izviniat damite molia
                                Да ама предполагам до пролетта, много хора ще са се отървали от тях на двойно или тройно по-висока цена от порядъка на 200-300лв.

Коментар

Working...
                                X