IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Трейс Груп Холд (T57 / TRACE)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Митко , изциало съм съгласен с теб. Радвам че повечето ИП няма да запишат това което искаха , за да ни манипулират .
    За цирка , да това е малко неразумо и много лица които посетиха в последните 3 дни Ип , няма да влязат втори път.
    Цената е много просто нещо , ще има търсене и може да варира в граници от 250 до 500 лв..
    Няма да има 130 за да я манипулира с хиляди бройки . Искрено от този цирк се радвам за това , който може да ме разбере.
    Така , че нагоре - надолу и така ....... !
    Бъдете здрави !
    Tova e BFB , zasega e taka !

Коментар

• Първоначално изпратено от Pateto Klate
      Abe shibana rabota e tova IPO. Ne uchastvah i preporachvah da ne se uchastva. Koito me poslusa veche e s 40-60% profit za 2 sedmici samo napred. Pa neka izvanzemnite da piat nervno valerian sled valerian. Pa ako ima i korekciika naprolet poznaite koi ste prodava traceta za mezeta po 50 leva.

Treica struva ne poveche ot 80-100 leva bre umnici. Kakvo tochite ligi sravniavaiki go s naduta pozicia detp akciata e 40 hiliadarki.

Treis i Somoni = Rev i Sopoli

Da me izviniat damite molia
      Да ама предполагам до пролетта, много хора ще са се отървали от тях на двойно или тройно по-висока цена от порядъка на 200-300лв.

Коментар

• Първоначално изпратено от mitkodotcom
        Не е там работата. .......
        ....

Митко

P.S. би било много глупаво, ако някой възприема коментарите ми като препоръка
        Ами честно казано незнам, кой ИП, каква сума е искал за гаранция, аз дадох заявката в ОББ, имам дялове в техният фонд, но за доста малка сума, направих заявката в четвъртък. Реално исках да закупя акции на Трейса за не повече от 5000лв. евентуално ако излязат сметките с презаписването криви до 10 000лв. Като пусках поръчката заложихме на презаписване 500-700 пъти съптветно поръчката беше за 2 500 000лв. Не са ми правили проблем не са ми искали гаранция за някакъв процент от средствата, дори брокерката, си каза, че според нея презаписванията са минимум 700 пъти до този момент. Аз мислех да си направя сметките при презаписване около 100-150. Хех, а ден преди това нейна колежка ме пита за заявка от 40 000 а можете ли да ги осигуруте тези пари ако се наложи. Може и други тук да споделят какво е било при техни посредници та....

Коментар

• г-н Михайлов си постигна целта - вместо малко нови акционери с много акции ще има много с малко акции. Какво по-добро от това - лесно се управляват. Така че смисълът да стане този цирк е ясен

Коментар

• Abe shibana rabota e tova IPO. Ne uchastvah i preporachvah da ne se uchastva. Koito me poslusa veche e s 40-60% profit za 2 sedmici samo napred. Pa neka izvanzemnite da piat nervno valerian sled valerian. Pa ako ima i korekciika naprolet poznaite koi ste prodava traceta za mezeta po 50 leva.

Treica struva ne poveche ot 80-100 leva bre umnici. Kakvo tochite ligi sravniavaiki go s naduta pozicia detp akciata e 40 hiliadarki.

Treis i Somoni = Rev i Sopoli

Da me izviniat damite molia

Коментар

• Иначе не се случи нищо неочаквано - доста хора предупредиха, че който е тръгнал с голямата кошница го чака разочарование. Не знам дали при теб е такава ситуацията, но ако това ще те утеши - и аз и почти всички останали ще вземем далеч по-малко от това, което бихме искали.
              Не е там работата. По-голямата част от участниците в кампанията ще се почувстват силно разочаровани и обидени по причини, които ще се опитам да обясня, стига да имате търпение да прочетете долните редове.

Повечето посредници постъпваха на следния принцип: позволявам ти записване до размера на активите или умножени по някакъв коефициент между 5 и 10. В редки случаи ако тези активи са в кеш, коефициентът беше по-висок, но не по-висок от 33 - поне аз не видях по-добро предложение. До тук добре - да се поставят различни изисквания към различни групи клиенти и различен вид активи би било съвсем нормална практика, но само ако са изпълнени следните две условия:

1. Всички посредници прилагат сходни условия спрямо сходна група клиенти
              2. Условията спрямо отделните клиенти са все пак "приблизително еднакви"

Под "приблизително едакви" разбирам отклонения в рамките на два до три пъти. Т.е. за клиенти с история рискът не може да е кой знае колко по-малък от тези без история при предоставянето на еднакви обезпечителни активи. Не може да е примерно 100 пъти по-малък.

Това ИПО се компрометира и по двата параграфа. Първо посредниците не спазиха уговорката помежду си и разликите между тях се измерваха с порядъци. Някои искаха 100% обезпечение, а други - 3%. Аз нямам особен опит във финансовата сфера, но от опита си в реалната икономика знам, че големи разлики между отделните участници в даден пазар е сигурен, ама много сигурен знак за незрялост на съответния пазар. Т.е. върху него съществено влияние оказват непазарни механизми като политически натиск, картелиране, сив сектор и т.н. Няма друг сегмент в българската икономика, в който да има разлика с цял един порядък между условията на различните играчи.

Вторият проблем е повече от очевиден. Ако информацията от Сомони е вярна, всички вече сметнаха, че средното записване е за 8 млн. лв. Като се имат предвид съотношението 66/33 между броя на малките и големите инвеститори, което може горе-долу да се прецени по процента и вида на сделките, сключвани през Кобос, може да се направи извода, че в това ИПО няма "средна класа". Т.е. има голям брой поръчки в диапазона под 2 млн и сравнително малък брой записвания на цялата сума. Също така може да се направи основателно предположение, че тези записвания (за цялата емсия) са били направени в разрез с официалната практика на посредниците, т.е. без представянето на обезпечения в нивата, определени за "случайните" клиенти, защото изтеглянето на 100 млн кеш (3% от близо 300 млн) щеше да се усети сериозно, а капитализацията на всички листвани компании не е достатъчна, за да гарантира записването в съотношение 1:1. Т.е. според мен е извън съмнение, че големите записвания са били без обезпечение в обичайните нива дори в най-благоприятните им форми.

Следователно аз поне си правя следният извод за състоянието на българския фондов пазар: той е незрял и следователно рисков заради големите разлики в практиките между отделните участници от една страна и отделно - заради големите разлики в практиките на всеки конкретен участник спрямо различните категории клиенти. Тази разлика в практиките прави прогнозите трудни, дори невъзможни. Никой не очаква един финансов пазар да бъде съвсем прогнозируем, защото върху него влияят много фактори, но у нас това се дължи на нарочното поведение на участниците, което именно е разочароващият фактор.

Впрочем, вече беше коментирано, че целта е била да има по малко акции в много инвеститори и че била изпълнена. Изпълнена е, но донякъде. Както вече казах - няма средна класа. Действително ще има много инвеститори с малко акции, но моята прогноза е, че ще има и известен брой инвеститори с много акции. И нямам предвид с по 135, а с по повече...

Митко

P.S. би било много глупаво, ако някой възприема коментарите ми като препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от 33 degree
                Момчета помислете си само защо някои хора карат Bentley, други VW?
                Същата е причината някой да има друг да няма Трейс!!! Капитализъм...
                Аз си мисля, че ти ще бъдеш от тези с Bentley, пък другите да си карат народната кола.

Коментар

• Първоначално изпратено от vr
                  А фондовете как ли са се включили. Едва ли са поемали големи рискове с презаписването, от друга страна повечето имат информация от първа ръка колко точно презаписване има понеже работят за ИП.
                  Vseki fond moje da pusne poruchka maximum za cialata emisia. Napravi si smetka kolko sa zeli.

Коментар

• Момчета помислете си само защо някои хора карат Bentley, други VW?
                    Същата е причината някой да има друг да няма Трейс!!! Капитализъм...

Коментар

• според мен със странната процедура по провеждане на това ИПО се търсеше главно реклама и може би подобряване на световния рекорд по презаписване
                      е той за много малко не успя да падне, но поне ще ни споменат в световните икономически хроники, което не е малко

Коментар

• очаквам след отпадането на поръчките под 164 000 лв. презаписа да спадне до около 1400 пъти. Което надали ще ни сгрее кой знае колко - ще разпределят по още 2-3 акции на класираните

Коментар

• А фондовете как ли са се включили. Едва ли са поемали големи рискове с презаписването, от друга страна повечето имат информация от първа ръка колко точно презаписване има понеже работят за ИП.

Коментар

• Първоначално изпратено от pnk
                            Лично аз се чуствам много силно разочарован.

Много хвърлени усилия, нерви, анализи ... и накрая нищо!

Нямам идея кой спечели от всичко това, но аз загубих ... почти същото стана с Ломско и си обещах да не се занимавам повече с тях. Не знам дали ще искам да търгувам с TRACE. Някой друг споделя ли подобно мнение?
                            Лично аз от всяко проучване и анализ не очаквам преки постъпления, няма как да стане. Най-малкото може точно анализа да те убеди, че не си заслужава и тогава го захвърляш и минаваш на следващото. Но ако твоя те е убедил, че си заслужава - ако не търгуваш - тогава ще отиде на вятъра, макар че си зависи от котировките на вторичната. Иначе не се случи нищо неочаквано - доста хора предупредиха, че който е тръгнал с голямата кошница го чака разочарование. Не знам дали при теб е такава ситуацията, но ако това ще те утеши - и аз и почти всички останали ще вземем далеч по-малко от това, което бихме искали. Аз поне гледах да си спестя нервите.

Коментар

• Лично аз се чуствам много силно разочарован.

Много хвърлени усилия, нерви, анализи ... и накрая нищо!

Нямам идея кой спечели от всичко това, но аз загубих ... почти същото стана с Ломско и си обещах да не се занимавам повече с тях. Не знам дали ще искам да търгувам с TRACE. Някой друг споделя ли подобно мнение?

Коментар

• при 4000 участници средната поръчка се получава за над 8 милиона

което пък ми изглежда да има поне 1300 поръчки на макса

Коментар

Working...
                                X