IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Айдееее и тука почнаха с поръчковите мухабети ...

Коментар

• логично, сред екипа представящ емисията e и собственник на фирма занимаваща се с PR

Коментар

• Браво на Елана. Овладяли са PR-а.

Коментар

• Обикновен риболов. Е, верно с повече захранка.

Коментар

• Да си ги продават на който си искат над 6,00 лв.... След днешните изцепки за двукратно презаписване и цени от 8 лв аз реших да не участвам въобще. Не ми се нрави начина по който се манипулират хората с тези поръчкови статии. Преди Химимпорт поне нямаше изцепки от рода на тези по-долу. Почва да не ми харесва цялата тая работа...

Коментар

• ...

Коментар

• Цени от над 6 и мен не ме устройват нещо така, че няма смисъл изобщо да играя и да закопчея капиталите за 2 месеца - най-доброто време за покупки, когато други позиции са на изгодни цени. Дори по-добре да участвам в увеличението на ТОПЛ, отколкото това издуто ИПО. (така си мисля) Че те тези хора как ги мислят цени от 7 лв, че даже и 8 не знам, това ще им донесе 30 млн. А Хим поискаха 44 млн за къде, къде повече активи и перспективи. (при това за 11 млн акции, а не 2 пъти по-малко, колкото са Монбатските) - 7 лв - това на нищо не прилича. Успех дами и господа, които ще участвате!

Коментар

• След Сърбия “Монбат” изгражда завод и в Румъния, влага ?8 млн.
                  Валентин Георгиев

Снимка:Веселина Димитрова
                  С двата нови завода в Сърбия и Румъния "Монбат" ще си осигури поне половината от необходимите суровини, каза Атанас Бобоков /на преден план/
                  След изграждането на рециклиращ завод в Сърбия производителят на акумулаторни батерии "Монбат" започва строежа и на подобен завод в Румъния. Това съобщи Атанас Бобоков, председател на Борда на директорите на "Монбат" АД, който представи вчера подробности около първоначалното публично предлагане на акции на дружеството на фондовата борса от 16 ноември т.г.
                  Ако искаме да обезпечим поне 50% от необходимите ни суровини, се нуждаем от още два модерни завода за рециклиране на стари акумулатори - един в Сърбия и един в Румъния, уточни Бобоков. Причината е, че капацитетът на производството на предприятието в Монтана винаги се оказва недостатъчен, въпреки че мощностите са напълно натоварени.
                  Решението за новия завод в Румъния ще бъде взето в скоро време, засега е определен само теренът. Предстои създаването и на дъщерно дружество, каза шефът на "Монбат". Инвестицията за него ще бъде между 6 и 8 млн. евро и трябва да заработи в края на 2008 г.
                  По план пускът на завода в Сърбия трябва да е през февруари-март 2008 г. Той е разположен в град Инджия, на 60 км от Белград, като земята вече е закупена от "Монбат". Оборудването за него е френско и италианско, а общата инвестиция - над 6 млн. евро, като част от средствата в размер на 8 млн. лева ще дойдат след листването на компанията на борсата.
                  "Монбат" ще увеличи капитала си от 14,8 млн. лв. до 19,5 млн. лв. чрез издаването на 4,7 млн. акции с номинална стойност 1 лв. и минимална емисионна стойност 5,50 лв.
                  Датата за заявки за новите акции на БФБ е 16 ноември, ден по-късно ще стане и класирането на поръчките, съобщи Камен Колчев, шеф на ИП "Елана", която ще осъществи листването на "Монбат" на БФБ. Регистрирането на новите акции ще стане в периода 18-22 декември, така че малко преди Коледа компанията вече ще бъде публична. По думите на Колчев "Монбат" е първото истинско индустриално предприятие, което се листва на борсата, а това е показателно за развитието и на капиталовия пазар у нас.
                  Излизането на "Монбат" на борсата е нещо като генерална репетиция преди листването и на "Приста ойл", коментира Атанас Бобоков. Пускането на нейни акции обаче ще стане най-малко след година.
                  Част от набраните средства в резултат на първичното публично предлагане в размер на 10.2 млн. лв. ще се използват за нови машини и съоръжения с цел увеличаване капацитета на производството, каза Атанас Бобоков. Други 10 млн. лв. са за погасяване на задължения по лизингови договори. Предприятието планира да въведе и нова производствена линия Expanded Metal.

Коментар

• Mnogo se 4udja- nikak ne sa dobri prognoziruemite ceni sprjamo pokazanite ot4eti

Коментар

• Ами просто гледа човека неконсолидираната печалба

Коментар

• ами просто не са ти наред сметките. Не знам как изкарваш Р/Е на Хим трицифрено, на мен ми излиза под 20 и е много добре за дружество с такъв потенциал за развитие.

Коментар

• Hmm, kakvo znachi naduto drujestvo?! KAto gledam Himimport s P/E trizifreno chislo i mi ide da se skusam ot smjah. Himimport na 6,60 .. po tazi logika, akumulatorite trjabva da minat 100-200 lv Prosto pazara e bichi

Коментар

• Нека си надуват. Аз мисля да играя само с лимитирани поръчки в пирамидка, на цени които ме устройват. Няма да купувам на всяка цена, защото в крайна сметка доходността може да се окаже по-ниска и от Адванс екуити (където се въздаржах да влизам).
                            Ще има още достатъчно изгодни предложения за инвестиции, а и доста акции вече са с по-приемливи цени.
                            Отделно Монбат постоянно правят някакви розови прогнози, дето са напълно неангажиращи за тях и страшно ми напомнят АДСИЦ - манията, която знаем как се разви.

Коментар

• Не малкият ми опит до сега показва, че винаги когато чуя "Елана" трябва да имам едно на ум, защото винаги проличава стилът им да създават нереалистични очаквания. В това отношение ЕЛАРГ бе блестящ пример с онези прословути 500%, а явно и Монбат няма да направи изключение и ще се опитат отново да подведат най-вече дребните инвеститори.
                              Много нереалистично ми звучи прогнозираното "над 2 пъти презаписване". Опитват се явно да направят някаква аналогия с Хима, но всъщност няма никаква прилика, а и при тази процедура не може да се говори за "презаписване".
                              Също малко подвеждаща е и информацията "за настоящата година печалбата преди лихви, амортизация и данъци ще възлезе на 15,43 млн. лв., а за следващата – 22,838 млн. лв.". Кой го интересува печалбата преди лихви, амортизации и данъци? На всеки му трябва нетната печалба.
                              А и посочването така публично на някаква цена е само по себе си насочване на дребните инвеститори и е некоректно.

Иначе Монбат не е зле и по-всяка вероятност в дългосрочен план ще се спечели добре от него, но процедурата, която са избрали за това ИПО намалява значително печалбите в краткосрочен план /3 месеца/ може би някъде до към 10%. Аз въпреки всичко ще се включа, но с минимална част от капитала ми и то само с пазарна поръчка.

Коментар

• Елхим Искра са по-малки т.е при тях растежа ще е по-голям и печалбата съответно.

Коментар

Working...
                                X