IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Edva li ako kupi6 na 7leva 6te polu4i6 skoro 15-20 procenta

Коментар

• Правилно, Хане. Успех!

Коментар

• Първоначално изпратено от Brain
        Както при всяко ИПО на неразвит пазар и тук ще има печалба от около 20-25%, когато излязат акциите на борсата. А самото дружество и цената му са друга история и не оказват влияние в случая.
        Абсолютно съм съгласен - вкарай 10-20К и след месец 20-30 % печалба. Излизам и след това тази акция престава да ме вълнува......

Коментар

• Както при всяко ИПО на неразвит пазар и тук ще има печалба от около 20-25%, когато излязат акциите на борсата. А самото дружество и цената му са друга история и не оказват влияние в случая.

Коментар

• KOGA 6TE IZLEZAT REZULTATITE OT TURGA- NA 17 LI

Коментар

• ...

Коментар

• BV си е много много важно при този тип компании.
                Например Елхим се таргува около BV и е напрактика безрисково.
                Бъдещето нe може да се предвиди, но BV може да се изчисли.
                Но другото по-важно е доверието. При Елхим мажоритаря е може би най-коректния в Бългрия, а при Монбат може и да по-коректен, но тепърва ще се доказва и иска доста време.
                Дано некоректните компани стават все по-малко, защото те пречат на коректните да събират капитал.

Коментар

• Напълно съм съгласен, Рино.
                  Ако цената на акция зависеше само от печалбата на дружеството, то тогава щяхме да имаме винаги P/E = 16, примерно.

Някъде по-надолу в тази тема писах, че самото споменаване на Елана вече ме кара да съм малко подозрителен и предполагам, пак ще си проличи стилът им да създават в инвестиционната общност малко повече очаквания от нужното.
                  Аз също се съмнявам, че ще достигнат 14 млн чиста печалба през 2007 г., защото, доколкото знам, още от сега производствените им мощности работят на 100%, а струва ми се няма как те да бъдат увеличени с заводите в Сърбия и Румъния преди края на 2007 г. Може обаче да се окаже, че съвсем коректно са планирали всичко и го изпълнят поне приблизително, а ние да си останем само със съмнението, точно както бихме се съмнявали преди година дали ще могат да удвоят печалбата си през 2006 г.
                  Факт е, обаче, че дружеството има утвърдени пазарни позиции и доста амбициозна инвестиционна програма, която може да го доведе /макар и по-късно/ до желаните финансови резултати.

В предстоящото IPO за дребни участници като нас няма особено големи рискове, защото всички получават акциите на една и съща цена. А цената може да бъде определена най-добре от едрите риби. Така че, колкото печелят те, толкова печелим и ние.

Коментар

• Първоначално изпратено от La Costa
                    Собственият капитал няма чак толкова голямо значение. BV може да е 1, а може и 10 лв да бъде. По-важното е каква печалба ти носи. На нашата борса има не малко случаи при които BV е 7, 8 или 10 пъти по-малка от цената на акция. Ако и при двата случая дружеството генерира 0,46 лв печалба на акция, цената на акция би била приблизително еднаква, някъде към 7-8 лв.

Моите очаквания са за 0,46 лв печалба на акция за 2006 г. и цена на акция към 7-7,5 лв. два месеца след излизането на борсата.
                    това, че BV е 7,8,10 пъти по-малък от цената на акцията е свързано И с нещо друго освен с печалбата на акция.

Коментар

• Първоначално изпратено от Борис
                      Въпроса е дали наистина ще постигнат прогнозираните в проспекта ръст на приходи и особено на печалбата. Прогнозата им за чиста печалба за 2007 г. от над 14 млн. лв. ми звучи доста оптимистична.
                      За същата година прогнозират 25% ръст на приходите, който да доведе до този фантастичен почти 100%-тов ръст на печалбата. Как си го обяснявате това?
                      Добре де ла коста, а защо не коментираш това. Възможно ли е да направят такъв ръст на рентабилността и печалбата догодина да стигне 14 млн.?

Коментар

• Собственият капитал няма чак толкова голямо значение. BV може да е 1, а може и 10 лв да бъде. По-важното е каква печалба ти носи. На нашата борса има не малко случаи при които BV е 7, 8 или 10 пъти по-малка от цената на акция. Ако и при двата случая дружеството генерира 0,46 лв печалба на акция, цената на акция би била приблизително еднаква, някъде към 7-8 лв.

Моите очаквания са за 0,46 лв печалба на акция за 2006 г. и цена на акция към 7-7,5 лв. два месеца след излизането на борсата.

Коментар

• Първоначално изпратено от rossen
                          Първоначално изпратено от nide
                          към 30.09.2006
                          основен капитал: 14 800
                          собствен капитал: 34 460
                          BV = 2.33
                          източник: http://www.elana.net/holding/monbat.shtm
                          да де, ама +25 млн. очаквани при мин. цена съотношението става 60 000/19 500
                          да де, но няма да е към 30.09.2006
                          Иначе:
                          при прогнозни (според ЕЛАНА) нетни постъпления за Фонда при очаквана цена на пласмент: 32 555 999 лв (6.93 лв на акция)
                          BV = 3.44

Коментар

• STAVA SMETNATOTO OT KAPITAL, E I...

Коментар

• Първоначално изпратено от nide
                              към 30.09.2006
                              основен капитал: 14 800
                              собствен капитал: 34 460
                              BV = 2.33
                              източник: http://www.elana.net/holding/monbat.shtm
                              да де, ама +25 млн. очаквани при мин. цена съотношението става 60 000/19 500

Коментар

• O6TE PO LO6O

Коментар

Working...
                                X