Edva li ako kupi6 na 7leva 6te polu4i6 skoro 15-20 procenta
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от BrainКакто при всяко ИПО на неразвит пазар и тук ще има печалба от около 20-25%, когато излязат акциите на борсата. А самото дружество и цената му са друга история и не оказват влияние в случая.
Коментар
-
BV си е много много важно при този тип компании.
Например Елхим се таргува около BV и е напрактика безрисково.
Бъдещето нe може да се предвиди, но BV може да се изчисли.
Но другото по-важно е доверието. При Елхим мажоритаря е може би най-коректния в Бългрия, а при Монбат може и да по-коректен, но тепърва ще се доказва и иска доста време.
Дано некоректните компани стават все по-малко, защото те пречат на коректните да събират капитал.
Коментар
-
Напълно съм съгласен, Рино.
Ако цената на акция зависеше само от печалбата на дружеството, то тогава щяхме да имаме винаги P/E = 16, примерно.
Някъде по-надолу в тази тема писах, че самото споменаване на Елана вече ме кара да съм малко подозрителен и предполагам, пак ще си проличи стилът им да създават в инвестиционната общност малко повече очаквания от нужното.
Аз също се съмнявам, че ще достигнат 14 млн чиста печалба през 2007 г., защото, доколкото знам, още от сега производствените им мощности работят на 100%, а струва ми се няма как те да бъдат увеличени с заводите в Сърбия и Румъния преди края на 2007 г. Може обаче да се окаже, че съвсем коректно са планирали всичко и го изпълнят поне приблизително, а ние да си останем само със съмнението, точно както бихме се съмнявали преди година дали ще могат да удвоят печалбата си през 2006 г.
Факт е, обаче, че дружеството има утвърдени пазарни позиции и доста амбициозна инвестиционна програма, която може да го доведе /макар и по-късно/ до желаните финансови резултати.
В предстоящото IPO за дребни участници като нас няма особено големи рискове, защото всички получават акциите на една и съща цена. А цената може да бъде определена най-добре от едрите риби. Така че, колкото печелят те, толкова печелим и ние.
Коментар
-
Първоначално изпратено от La CostaСобственият капитал няма чак толкова голямо значение. BV може да е 1, а може и 10 лв да бъде. По-важното е каква печалба ти носи. На нашата борса има не малко случаи при които BV е 7, 8 или 10 пъти по-малка от цената на акция. Ако и при двата случая дружеството генерира 0,46 лв печалба на акция, цената на акция би била приблизително еднаква, някъде към 7-8 лв.
Моите очаквания са за 0,46 лв печалба на акция за 2006 г. и цена на акция към 7-7,5 лв. два месеца след излизането на борсата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от БорисВъпроса е дали наистина ще постигнат прогнозираните в проспекта ръст на приходи и особено на печалбата. Прогнозата им за чиста печалба за 2007 г. от над 14 млн. лв. ми звучи доста оптимистична.
За същата година прогнозират 25% ръст на приходите, който да доведе до този фантастичен почти 100%-тов ръст на печалбата. Как си го обяснявате това?
Коментар
-
Собственият капитал няма чак толкова голямо значение. BV може да е 1, а може и 10 лв да бъде. По-важното е каква печалба ти носи. На нашата борса има не малко случаи при които BV е 7, 8 или 10 пъти по-малка от цената на акция. Ако и при двата случая дружеството генерира 0,46 лв печалба на акция, цената на акция би била приблизително еднаква, някъде към 7-8 лв.
Моите очаквания са за 0,46 лв печалба на акция за 2006 г. и цена на акция към 7-7,5 лв. два месеца след излизането на борсата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от rossenПървоначално изпратено от nideкъм 30.09.2006
основен капитал: 14 800
собствен капитал: 34 460
BV = 2.33
източник: http://www.elana.net/holding/monbat.shtm
Иначе:
при прогнозни (според ЕЛАНА) нетни постъпления за Фонда при очаквана цена на пласмент: 32 555 999 лв (6.93 лв на акция)
BV = 3.44
Коментар
-
Първоначално изпратено от nideкъм 30.09.2006
основен капитал: 14 800
собствен капитал: 34 460
BV = 2.33
източник: http://www.elana.net/holding/monbat.shtm
Коментар
Коментар